zdravim no tak som sa dal do beziek , chcel by som robit klasiku
lenze ma to zopar zadrhelov ....
nejak este neviem prist na chut tomu spustaniu sa dole kopcom na bezkach , ako to robite vy ludia ? (zopar veci ma napada len chcem poznaz aj vas nazor )
dalsia vec su bezky samotne , mam pocit ze uzsie uz byt nemohli, bo sa mi nohy na nich vyvracaju do stran jak tej modelke na mole hehe ,som z toho dost nasrdeny ....
neviem, daju sa zohnat aj sirsie bezky nez je standard ? som otvoreny konstruktivnym nazorom k otazkam ktore som polozil ... silno prakticke veci ma zaujimaju .....
v sobotu asi už posledný BC výjazd.
Boli sme zase pod Kriváňom, kámoš kúpil exedition, chcel ich vyskúšať vo vysokohorských podmienkach.
Dalo sa obuť už 300metrov od rázcestia Tichá-Kôprová, ale ráno aj sneh vedľa cesty zmrznutý na kameň, cesta čistý ľad. Postupne s výškou snehu pribúdalo, až na slnečné miesta, tam sme boli v úzkych.
Po obede fajne odmäklo, zjazd v pohode bezpečný.
Dneskaj sme urobili stopu zo Štrbského Plesa do Račkovej Doliny po magistrále, ak by ste mali chuť si zajtra pochodiť....
predpovedajú krajšie počasie.
fotky neskôr.
prispejem do tejto temy - som uplny zaciatocnik, ale bavi ma to - je to zaujimavy sport
z BN az nad Ksinnu a naspat - vacsina v stope ale aj som si kus zabrodil v hlbokom a mokrom snehu 26,5km, prevysenie okolo 500m, celkovy cas 4:45, cas slapania 4:10 - docela morda, na to ze som na tom stal 4x v zivote
PS: ako sa na tom chodi dolu kopcom a brzdi? stale to neviem
Gusto0, v zjazde pomôže trochu znížiť ťažisko a nohy širšie od seba. v hlbokom snehu to zastane aj samé. V strmom svahu chytím palice spolu a tlačím ich do snehu ako starí lyžníci keď sa jazdilo s jednou palicou. Dakto dáva palice aj medzi nohy (na bosorku) ale to sa mi neosvedčilo.
Pekne. V Partizánskom máme tak o dosť menej snehu. Ale v nedeľu bol ideálny, rýchly, ale nie ľadový. Kde si, prosím ťa, nastupoval do stopy? V tej časti B n/B poznám len jedáleň, či čo to je, kde býva zázemie Sl. pohára v cyklokrose. Je to odtiaľ nejak blízko?
no ku koncu som len tak prepletal nozickami a teda brzdim spravne ako citam - tak je dobre
do toho sa dostaneš, ešte si môžeš skúsiť aj čupnúť, keď ideš nejaký dlhší zjazd s nerovnosťami, mne sa to celkom osvedčilo, je nižšie ťažisko, tak ťa nejaká nerovnosť menej rozhodí a šanca pádu je nižšia, taktiež je to rýchlejšie, menší odpor vzduchu... palice dáš za seba a ich konce môžeš použiť ako oporu aby si nepadol na chrbát.... je to asi dosť amatérske ale funguje to, prípadne aj keď padneš tak nepadáš z takej výšky ešte aj klasický pluh sa dá použiť, ale to záleží od terénu.
hehe, ved s bezkami sa da lyzovat dole, skoro jak s normalnymi lyzami samozrejme ale na sirsej trati (mam skate), s klasikami v stope to musi byt fakt o hubu v strmom a dlhom, ak sa neda vybehnut zo stopy von
inak tie backcountry bezky - je to este pocitom vobec bezkovanie alebo uz skor skialp? rozmyslam ci ich skusit tiez hehe, na taku nepristupnejsiu turistiku, ale neviem si predstavit ako sa s tym schadzaju strmsie useky - vyzut a zist?
BC je niečo medzi, chvíľami sa to podobá na skialp, ale väčšinou je to bežkovanie... keď majú šupiny, tak to skoro ani nejde dolu kopcom..záleží na snehu, ale tak máš tam hrany, dá sa na tom brzdiť ako na normálnych lyžiach s trochou citu.. horšie niekde v nejakom úzkom koryte, kde nie je moc priestoru. ja sa na tom púšťam aj dole lyžiarskou zjazdovkou... v lese môžeš napríklad schádzať po diagonálach aby si eliminoval strmosť kopca.. na takú expedičnú turistiku je to dobrý nástroj
malá ukážka čo sa dá jazdiť na bc bežkách, dal som si dnes také "intervaly" na kopcovitej lúke za domom, zvyčajne jazdím nejaké okruhy, ale tuto tak pekne svietilo slnko, že som zostal len tam... dole vždy v zjazdovom postoji po tej istej dráhe, prvý krát to bolo pomalé, lebo som si razil stopu v snehu a každá jedna jazda dole bola rýchlejšia, jednak kvôli počasiu, lebo slnko zapadalo a tak sa chladilo a jednak preto, že som to ujazdil... na posledný krát som ešte privoskoval a bola maximálka skoro 60
Dnes paradne pocasie na horach, tak sme sli do najoblubenejsieho bezkarskeho centra v okoli vela trati, aj lahke takze som mohol aj frajerku zobrat asi do 12 bola cela dedina este v tieni, co znamena -10 stupnov, potom vsak vyslo slnko a oteplilo sa na paradnu nulu
Nazdar chalani, v rámci zimného ničnerobenia a priberania som sa rozhodol že si zaobstarám bežky. Pozerám fóra, ale stále sa neviem rozhodnúť. Hladké, či šupinaté, aké viazanie, atď..už som total domotaný..
Rozpočet čo najmenej, neviem či ma to chytí..
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Boli sme zase pod Kriváňom, kámoš kúpil exedition, chcel ich vyskúšať vo vysokohorských podmienkach.
Dalo sa obuť už 300metrov od rázcestia Tichá-Kôprová, ale ráno aj sneh vedľa cesty zmrznutý na kameň, cesta čistý ľad. Postupne s výškou snehu pribúdalo, až na slnečné miesta, tam sme boli v úzkych.
Po obede fajne odmäklo, zjazd v pohode bezpečný.
Už je to tu záááás
predpovedajú krajšie počasie.
fotky neskôr.
z BN az nad Ksinnu a naspat - vacsina v stope ale aj som si kus zabrodil v hlbokom a mokrom snehu
PS: ako sa na tom chodi dolu kopcom a brzdi? stale to neviem
fotky zo soboty:
no ku koncu som len tak prepletal nozickami a teda brzdim spravne ako citam - tak je dobre
do toho sa dostaneš, ešte si môžeš skúsiť aj čupnúť, keď ideš nejaký dlhší zjazd s nerovnosťami, mne sa to celkom osvedčilo, je nižšie ťažisko, tak ťa nejaká nerovnosť menej rozhodí a šanca pádu je nižšia, taktiež je to rýchlejšie, menší odpor vzduchu... palice dáš za seba a ich konce môžeš použiť ako oporu aby si nepadol na chrbát.... je to asi dosť amatérske ale funguje to, prípadne aj keď padneš tak nepadáš z takej výšky
inak tie backcountry bezky - je to este pocitom vobec bezkovanie alebo uz skor skialp?
Rozpočet čo najmenej, neviem či ma to chytí..
Bolo by fajn na začiatok niečo takéto? Lyže hladké: http://www.lukasport.sk/sk/detail/bezky-skol-touring-wax-185-205cm ..lyže šupinaté: http://www.lukasport.sk/sk/detail/bezky-skol-biathlon-step-180-205cm
Alebo radšej kúpiť bežky jazdené už komplet s viazaním? Vyšli by lacnejšie..
Topánky sa mi pozdávajú tieto : http://www.lukasport.sk/sk/detail/topanky-na-bezky-skol-506-sns-yellow prípadne s viazaním nnn: http://www.lukasport.sk/sk/detail/topanky-na-bezky-skol-508-nnn Nohu mám väčšiu tak sa nemôžem veľmi rozhodovať nad modelmi..
Terén väčšinou neupravený sneh, rovina, sem tam kopček.
Ďakujem za rady!