zdravim no tak som sa dal do beziek , chcel by som robit klasiku
lenze ma to zopar zadrhelov ....
nejak este neviem prist na chut tomu spustaniu sa dole kopcom na bezkach , ako to robite vy ludia ? (zopar veci ma napada len chcem poznaz aj vas nazor )
dalsia vec su bezky samotne , mam pocit ze uzsie uz byt nemohli, bo sa mi nohy na nich vyvracaju do stran jak tej modelke na mole hehe ,som z toho dost nasrdeny ....
neviem, daju sa zohnat aj sirsie bezky nez je standard ? som otvoreny konstruktivnym nazorom k otazkam ktore som polozil ... silno prakticke veci ma zaujimaju .....
nemas sa coho bat
dobry je mierny podrep- mierne skrcene kolena a trosku sa pohrat s predozadnou stabilitou........
ja tiez vzdy na zaciatku zimy si musim pospominat ako sa to robi
chlapi
mna slahlo o zem aj na rovine a to len preto ze ma bezky tak povediac predbehli heh, ale uz si davam pozor , najhorsie su u mna stale zjazdy vtedy chytam tazky stres z akceleracie ktoru dolekop prinasa
nemas sa coho bat
dobry je mierny podrep- mierne skrcene kolena a trosku sa pohrat s predozadnou stabilitou........
Pri tej vasej debate o zjazde som si spomenul na jednu techniku brzdenia dole kopcom jedneho znameho, pakovi system - palice medzi nohy .
Jasne a uplne najvhodnejsie su na to carbonove palicky a biatlonisti si sem tam pomahaju aj puškou medzi nohy Vsak to bezne vidime na sportovych prenosoch Teraz vazne. Vsetkym, ktory sa chcu naucit bezkovat odporucam, aby na taketo rady OKAMŽITE zabudli. Pad s palickami medzi nohami a ich zlomenie moze mat skarede nasledky. Roztrhnute stehno je tym lahsim urazom. Na malych kopcekoch sa naucte techniku brzdenia pluhom a odslapavanie. Nepojde to hned podla vasich predstav, ale toto je jedina cesta ako bezpecne zvladat zjzdy. A ako spominal JaNo praca s taziskom tomu velmi pomoze. Pri jazde v dobrej stope je aj zjazd jednoduchsi. V hlbokom snehu je zjazd a zatacanie na bezkach vzdy komplikovany a miestami az nemozny. Vtedy je bezpecnejsie to zist pesi, pretoze je neprijemne spadnut 15 km od domu a zlomit bezku a o tom ze sa lame viac ako lahko nieco malo viem
vcera som si chcel kupit nove lyziarky, pozriem stranku http://shop.rossignol.sk/rs/add2kosik.jsf?productid=520300 parada X-5 akcia 25%zlava, pozeram zoznam obchodov a volam SLANGE ŠPORT ci maju.... a cena 90€, hovorim im ze na stranke rossingnol je zlava 25%....ze sa na to pozrie, ze mam zavolat o hodinu, volam EK SKI Malachov - ako cez kopirak, idem volat o hodinu nahodim si tu stranku a zlava sa zahadne pominula
ma to ale jedno zasadne ALE , ja pisem cely cas o klasike, cize som v stope a okolo mna je 20-30 cm snehu ako mam toto bezpecne zozjazdovat v stope to ide prilis rychlo a mimo nej to nejde pre zmenu nijako
Tak dnes som novú výstroj pokrstil na Skalke. A musím povedať, bežkovanie je super Len budem musieť trochu techniku vycibriť Inak len jeden pád na samom začiatku potom to už šlo, dokonca aj v zjazdoch. Zjazdovanie ma baví tak ako na bajku
ma to ale jedno zasadne ALE , ja pisem cely cas o klasike, cize som v stope a okolo mna je 20-30 cm snehu ako mam toto bezpecne zozjazdovat v stope to ide prilis rychlo a mimo nej to nejde pre zmenu nijako
Ja bežkujem už cca. 33 rokov. Začínal som asi podobne ako Ty, zjazd, brzdenie pluhom aj napriek tomu zvyšovanie rýchlosti, strata kontroly nad bežkami a pád. Skúšal som brzdiť palicami ako veslom ale bolo to nepraktické a neprišiel som tomu na chuť. Keď som začal chodiť zo starými skúsenými turistami, naučili ma brzdiť bosorkou a to bolo pre mňa to pravé orechové, od vtedy tento spôsob používam. Od tohto času padám minimálne a zjazdujem bezpečne svahy, ktoré by som inak bez pádu nezvládol. Prečo padám minimálne? Lebo brzdením udržujem rýchlosť, ktorú bezpečne zvládam a to je to najpodstatnejšie pri bežkovaní. Udržovať malú rýchlosť je nutné aj v neznámom teréne keď neviem čo ma za zákrutou alebo pod snehom čaká. Čiže zjazdujem úplne pomaly a prípadný pád je skoro v nulovej rýchlosti.
Určite sa na tento spôsob brzdenia nemôžu používať laminátové palice, to by boli asi jednorázovky. Ideálne sú obyčajné hliníkové palice dobre ohybné. Pár krát sa mi stalo ,že som na palice v hlbokom snehu sadol a ohol do pravého uhla. Vyrovnal som ich a pokračoval ďalej. Od vtedy pri zjazde vyberiem ruky z pútok a pri páde palice púšťam, čím ich dostanem aj pár metrov za telo a neohnem ich. Na palice sa nesmie pri brzdení sadať, telo musí byť vzpriamené, znížime ťažisko a palice držíme čo najkolmejšie k zemi. Toto je základná abeceda bezpečného turistického bežkovania v neznámom teréne a zlých snehových podmienkach. A nie je hanba bežky odopnúť a zísť nebezpečný úsek pešo.
Za tie roky bežkovania som sa nestretol s tým že by sa niekto zranil týmto spôsbom brzdenia ale nikomu nevnucujem ho používať ak sa mu zdá nebezpečný. Prajem všetkým príjemné a hlavne bezpečné bežkovanie v tejto zimnej sezóne.
aha ok ja som to tak robieval doteraz ale zase to ALE ked idem v stope asi nemozem hamovat palicami bo ked ma dakto uvidi mi da po hrbe akurat , co v takom pripadovy ked je stopa a chcem ju zachovat ? kurna ako to robia ti co ju vychodili asi sa neboja heh , ono je to tak ten co ide prvy stopu to zozjazduje ok ale ti dalsi ju uz len vytlacia a ide to tym padom aj rychlejsie .... nejde o to ale ten co isiel prvy tym padol vybral trasu ktora nezodpoveda rychlosti to 28-ho v poradi cize urcite je na konci zjazdu ostra do lava a to mam problemy vybrat, no nist skusim to s tymi palicami mimo stopu dako cez ruky hehe uvidime zajtra .... aj ked si zase budem musiet prerazit novu stopu kedze nam dost potopilo snehu a potom aj riadne zafukalo novym snehom ....
no pochybujem že je veľa takych miest, kde treba brzdiť palicami a je tam aj stopa...ako už napísal gabiski, to už radšej len jedna noha v stope a druhá v hlbokom snehu, ten ťa pribrzdí sám...
Určite na jazdu v upravovanej stope sa bosorka nehodí. Ale tam to je väčšinou bezpečné. Pri turistických pochodoch s partiou ako aj na oficiálnych prechodoch pohoriami je používanie bosorky bežné. A nemusíš sa obávať, nejakých nepríjemností. Keď ideš počas prechodu medzi poslednými tak je v strede taká ryha, že držíš nohy v stope a ryha Ťa vedie jak trolej. Ja to riešim tak , že idem medzi prvými a to aj kvôli početným lavórom.
Je n spôsobov na zjazdovanie a samozrejme aj ten keď je jedna noha v hlbokom snehu a druhá v stope. Tento spôsob používam keď sa mi zjazd zdá dostatočne bezpečný a môžem si dovoliť vyššiu rýchlosť. Ale aj takto sa pôvodná stopa značne zničí ale pri bežkovaní je to tolerované ako aj spomenuté lavóry a papuľaky. Bežkári sú ľudia tolerantní a čo sa odsudzuje tak chôdza, motorka alebo bike v stope.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
mna slahlo o zem aj na rovine a to len preto ze ma bezky tak povediac predbehli heh, ale uz si davam pozor , najhorsie su u mna stale zjazdy vtedy chytam tazky stres z akceleracie ktoru dolekop prinasa
Pri tej vasej debate o zjazde som si spomenul na jednu techniku brzdenia dole kopcom jedneho znameho, pakovi system - palice medzi nohy
Ja bežkujem už cca. 33 rokov. Začínal som asi podobne ako Ty, zjazd, brzdenie pluhom aj napriek tomu zvyšovanie rýchlosti, strata kontroly nad bežkami a pád. Skúšal som brzdiť palicami ako veslom ale bolo to nepraktické a neprišiel som tomu na chuť. Keď som začal chodiť zo starými skúsenými turistami, naučili ma brzdiť bosorkou a to bolo pre mňa to pravé orechové, od vtedy tento spôsob používam. Od tohto času padám minimálne a zjazdujem bezpečne svahy, ktoré by som inak bez pádu nezvládol. Prečo padám minimálne? Lebo brzdením udržujem rýchlosť, ktorú bezpečne zvládam a to je to najpodstatnejšie pri bežkovaní. Udržovať malú rýchlosť je nutné aj v neznámom teréne keď neviem čo ma za zákrutou alebo pod snehom čaká. Čiže zjazdujem úplne pomaly a prípadný pád je skoro v nulovej rýchlosti.
Určite sa na tento spôsob brzdenia nemôžu používať laminátové palice, to by boli asi jednorázovky. Ideálne sú obyčajné hliníkové palice dobre ohybné. Pár krát sa mi stalo ,že som na palice v hlbokom snehu sadol a ohol do pravého uhla. Vyrovnal som ich a pokračoval ďalej. Od vtedy pri zjazde vyberiem ruky z pútok a pri páde palice púšťam, čím ich dostanem aj pár metrov za telo a neohnem ich. Na palice sa nesmie pri brzdení sadať, telo musí byť vzpriamené, znížime ťažisko a palice držíme čo najkolmejšie k zemi. Toto je základná abeceda bezpečného turistického bežkovania v neznámom teréne a zlých snehových podmienkach. A nie je hanba bežky odopnúť a zísť nebezpečný úsek pešo.
Za tie roky bežkovania som sa nestretol s tým že by sa niekto zranil týmto spôsbom brzdenia ale nikomu nevnucujem ho používať ak sa mu zdá nebezpečný. Prajem všetkým príjemné a hlavne bezpečné bežkovanie v tejto zimnej sezóne.
Je n spôsobov na zjazdovanie a samozrejme aj ten keď je jedna noha v hlbokom snehu a druhá v stope. Tento spôsob používam keď sa mi zjazd zdá dostatočne bezpečný a môžem si dovoliť vyššiu rýchlosť. Ale aj takto sa pôvodná stopa značne zničí ale pri bežkovaní je to tolerované ako aj spomenuté lavóry a papuľaky. Bežkári sú ľudia tolerantní a čo sa odsudzuje tak chôdza, motorka alebo bike v stope.