Test: Ako doplniť energiu pri vytrvalostných výkonoch?

Určite ste už pri dlhších túrach, behoch či iných športových výkonoch neraz pocítili, že vaše telo potrebuje urýchlene doplniť energiu. Rôzne energetické doplnky sú v takýchto situáciách tou ideálnou voľbou.

Zdravá strava a výživa je základ pre každého výkonnostného či hobby športovca. Najskôr je potrebné mať toto dobre nastavené. Okrem toho vie organizmus využívať energiu a živiny aj z doplnkov stravy. Sú to rôzne iontové nápoje, energetické tyčinky, gély, ale aj proteíny určené na regeneráciu. Každému športovcovi však môžu vyhovovať rôzne produkty od rôznych značiek. My sme pre vás otestovali výrobky značky Science in Sport, známej pod skratkou SiS. Poďme sa teda spoločne pozrieť na konkrétne produkty a na to, kedy je vhodné ich používať a aký majú účinok.

Iontové nápoje

Počas zvýšenej fyzickej záťaže dochádza aj k zvýšenému poteniu a tým aj k odplavovaniu minerálov z tela. Telo tak stráca potrebné minerály a vitamíny pre svoj výkon. Iontové nápoje vieme využiť práve pri dlhodobejších výkonoch (viac ako hodina), kedy časť stratených látok dodáme telu naspäť. Pomôžu nám doplniť sacharidy ako zdroj energie, minerály a vitamíny. Niektoré obsahujú kofeín na oddialenie aktuálnej únavy.

My sme sa konkrétne vybrali na 3-hodinovú cyklotúru po magistrále v Západných Tatrách. Pribalili sme si so sebou iontový nápoj SiS GO Hydro + caffeine s obsahom B1, B2, B6 vitamínov a ako hovorí názov, s kofeínom. Na obale to síce nevypátrate, ale ide o hypotonický nápoj, ktorý obsahuje menej iónov v porovnaní s obsahom v tele. Je vhodný na doplnenie tekutín, ľahšie sa vstrebáva a menej zaťažuje žalúdok.


Vyberať sme si mohli z dvoch príchutí, a to kola a ananás/mango. Chuťovo mi viac vyhovovala kola, nemal som pocit, že je to príliš sladké. Jedna tableta sa dávkuje na 500 ml vody, takže ak sa chystáte na dlhšiu túru, je vhodné si zobrať so sebou okrem iontového nápoja viac tekutín.
Výhodou tyčiniek je pre mňa pocit, že dávam do žalúdka niečo „pevné“, zároveň pri dlhších túrach oddiaľujú pocit hladu.
Tento iontový nápoj sme si zarobili ešte pred cyklotúrou a pili sme ho pred, ale aj v priebehu výletu. Pocit zaťaženia žalúdka bol nulový. Nečakajte však na pocit smädu, iontový nápoj môžete pokojne zaradiť v rámci pravidelného dopĺňania tekutín počas výkonu. Keďže bolo dosť teplé počasie, dopĺňali sme tak energiu aj tekutiny. Vystačil nám na celé tri hodiny výkonu v priemernom tempe tak a nepociťovali sme nedostatok energie, čomu napomohol obsah kofeínu. Tento iontový nápoj sa predáva v cene okolo 10 eur a jedno balenie obsahuje 20 tabliet. Za mňa vyhráva príchuť kola, ale sú dostupné aj iné príchute, napríklad ananás/mango, citrón alebo ružový grapefruit. Momentálne je vypredaný, ale alternatívou je SiS GO Hydro, ktorý je momentálne v zľave s cenou 7,89 €.

Energetické a proteínové tyčinky

Na dopĺňanie sacharidov počas vytrvalostného výkonu sú vhodné aj energetické tyčinky a gély. Opäť, na výber je ich mnoho, my sme si na 4-hodinovú túru pribalili tentoraz so sebou SiS GO energy bake s príchuťou citrónu a proteínové tyčinky SiS Protein 20 slaný karamel a arašidové maslo + džem.


Výhodou tyčiniek je pre mňa pocit, že dávam do žalúdka niečo „pevné“, zároveň pri dlhších túrach oddiaľujú pocit hladu. Pri tyčinkách je opäť vhodnejšie, keď obsahujú kombináciu sacharidov, ktoré sa uvoľňujú postupne a neobsahujú nadbytok vlákniny. Aj pri tyčinkách platí, že je vhodné mať pre seba tú svoju overenú značku. Ja by som zaradil SiS GO energy bake medzi tyčinky, ktoré sa oplatí vyskúšať. Má však len 50 g, preto potrebujete zjesť minimálne dve. Nevýhoda SiS GO energy bake je obsah pšeničnej múky, takže „bezlepkáči“ musia siahnuť po inej variante.

SiS GO energy bake sa predáva v cene okolo 2,50 € a na výber sú príchute citrón a jahoda. Okrem tohto „koláčika“ je možné siahnuť aj po podobných mini energetických tyčinkách v rôznych príchutiach, ktoré nájdete v našom MTHIKER shope.


Viete ich využiť pri turistike, behu, cykloturistike a nezaberajú veľa miesta.
Proteínové tyčinky SiS protein 20 obsahujú 20 g bielkovín a 0,5 – 0,7 g sacharidov. Na dlhších túrach v pomalšom tempe nás ideálne zasýtia, a tak nemusíme zbytočne nosiť so sebou príliš veľa jedla. Siahli sme po nich niekde v polovici našej 4-hodinovej túry. Chuťovo to vyhral slaný karamel, museli sme však doplniť po skonzumovaní dostatok tekutín. Pokiaľ ste hobby športovci, nemusíte zaraďovať proteínové tyčinky príliš často. Ide skôr o doplnenie bielkovín aj sacharidov a zároveň o oddialenie hladu, napríklad na dlhších túrach. Nájdete ich v MTHIKER shope s cenou 2,89 €/kus a vo viacerých príchutiach.


Energetické gély

Počas vytrvalostného výkonu je vhodné dopĺňať sacharidy, ktoré sa rýchlo vstrebú a nezostávajú dlho v žalúdku. Prijímajte preto sacharidy rôzneho typu, nevyužívajte len glukózu, ale zaraďte aj ďalšie jednoduché cukry, fruktózu alebo maltodextrín. Zlepšíte tým vstrebávanie v tenkom čreve a vytvoríte si väčšie energetické zásoby. Energetický gél SiS Beta Fuel obsahuje maltodextrín, fruktózu, kofeín alebo nootropiká a taktiež L-Taurín, Citikolín, L-Teanín.

Energetické gély sme si pribalili so sebou na náš 20-kilometrový okruh v Západných Tatrách cez Otrhance. Trvalo nám to dokopy 5 hodín aj s oddychom a vychutnávaním výhľadov. Nahodili sme rýchlejšie tempo a po géli sme siahli približne v polovici nášho okruhu, po 2,5 hodine. SiS Beta Fuel s príchuťou jablka obsahuje aj nootropiká, ktoré zlepšujú mentálny „focus“, udržujú pozornosť aj pri náročnejšej fyzickej aktivite. Príjemne nás to „nakoplo“ a pocitovo zlepšilo našu pozornosť a oddialilo pocit únavy, čo sme dosť ocenili aj pri zbehoch. Zásadná vec pre mňa bola, že som nemal žiadne žalúdočné kŕče. Samozrejme, nefungovali sme celú túru len s gélom, dôležitý je dostatok tekutín, ktoré je vhodné dopĺňať aj priamo po skonzumovaní gélu. Takisto sme mali pribalené ovocie a tyčinky. SIS Beta Fuel ako doplnok nám úplne postačoval na našu 5-hodinovú túru v rýchlejšom tempe.


Tento gél nájdete v MTHIKER shope s cenou okolo 2 €. Alternatívou sú gély s kofeínom, ktoré nájdete v rôznych príchutiach v cene 2,59 €.

Zhrnutie

  • Využitie doplnkov SiS: Všetky spomenuté doplnky sú vhodné pre vytrvalostné aktivity na rôznych úrovniach intenzity. Dopĺňajú vitamíny, minerály a energiu spotrebovanú pri športe. Zvyšujú koncentráciu pri dlhodobejších aktivitách a podieľajú sa na rýchlejšej regenerácii organizmu. Viete ich využiť pri turistike, behu, cykloturistike a nezaberajú veľa miesta. Dobre padnú nielen pri bežnej športovej aktivite, ale napríklad aj počas pretekov. Po skonzumovaní som nezaznamenal žiadne žalúdočné či podobné problémy.
  • Chuť: Chuťovo hodnotím energetické tyčinky a iontové nápoje výborne, menej chutný bol energetický gél s príchuťou jablko.
  • Subjektívne hodnotenie: Pre moje športové aktivity by som hodnotil doplnky SiS v pomere ceny, chuti a využitia 7/10.
Všetky doplnky od značky SiS ako aj výživu od iných výrobcov nájdete v našom MTHIKER shope.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
MarekGoluch 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Test: Čo očakávať od dehydrovaného jedla?

Test: Čo očakávať od dehydrovaného jedla?

V čom spočíva príprava a ako chutí dehydrovaná strava od značky Lyofood? Ochutnali sme raňajky, polievku aj hlavné jedlo.
Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Regenerácia a peniaze - veci, ktoré škodia, pomáhajú a ich cena

Nie všetky užitočné veci stoja veľa peňazí a nie všetko drahé je automaticky aj to najlepšie.
Test: Karpos Dinamico Merino 130 – univerzál na každú príležitosť

Test: Karpos Dinamico Merino 130 – univerzál na každú príležitosť

Ako dopadla moja prvá skúsenosť s prírodným materiálom z produkcie talianskej značky Karpos v podobe termo trička?
keyboard_arrow_up