Reportáž: Vertikal Ploská - drapák, ktorý preverí aj skúsených bežcov

V sobotu 27. 8. 2022 sa uskutočnil 6. ročník pretekového behu Vertikal Ploská v Liptovských Revúcach. Prinášame vám niekoľko informácií z tohto podujatia.

Preteky každoročne začínaju vo Vyšnej Revúcej pri Chate Horec. V časti jej areálu sa nachádza stan, kde prebieha registrácia a po skončení pretekov aj vyhlásenie výsledkov a ocenenie bežcov. V záhrade miestni kuchári varia dva druhy gulášu, ktorý má každý pretekár v cene štartovného aj s ľubovoľným nápojom. Okrem toho pretekári dostávajú tričká s logom pretekov a iné „prezenty". Samozrejme, tí najlepší aj vecné ceny od partnerov podujatia.


Spoluorganizátori: Obec Liptovské Revúce, Chata Horec, Horská záchranná služba

Partneri: Adamsport, Buff Pl., Kočovný pivovar Čierny kameň, Gothal Liptovská Osada, Stylos s.r.o., Nina textil, Vladimír Dudák, Ján Letko, Aqua Pro, Trade Services.


Pretekári súťažili v nasledovných bežeckých kategóriách:

  • A muži 18 - 39 rokov
  • B muži 40 - 49 rokov
  • C muži 50 - 59 rokov
  • D muži nad 60 rokov
  • E ženy do 39 rokov
  • F ženy do 49 rokov
  • G ženy nad 49 rokov
  • H juniori do 18 rokov
  • I juniorky do 18 rokov


Konali sa aj detské preteky. Dievčatá a chlapci medzi sebou súperili v štyroch kategóriách. Tešilo nás, keď sme videli pri odovzdávaní cien, akú majú radosť zo svojho úspechu. Pre každé dieťa bola pripravená odmena. Po skončení detského behu bolo pre ne pripravené prekvapenie. Šikovná pani z Maľovanie na tvár Liptov tvorila na detských tvárach rôzne kresby.


Trať

Preteky každoročne začínajú pár metrov od Chaty Horec pri rekreačnom objekte Konštrukta. Trať je dlhá 5,2 km a má prevýšenie 825 metrov. Organizátori ju vždy vopred prichystajú. Pre pretekárov je počas behu pripravená jedna občerstvovacia stanica približne v polovici trate na Mogurách, a samozrejme aj v cieli na vrchole Ploskej.


Časový limit dobehu do cieľa je stanovený na 1:45 h. Aktuálny traťový rekord je 0:33:38.5 (Dlugosz Andrzej, 2019). V sobotu sa ho nepodarilo prekonať, no podarilo sa pokoriť minuloročný čas.


Dojmy a pocity pretekárov

Pred a aj po skončení pretekov som s niektorými pretekármi urobila krátky rozhovor. Zisťovala som, ako sa im bežalo, aktuálne podmienky na trati, čo sa im najviac na akcii páči…

„Sme tu tento rok druhýkrát a veľmi sa nám minulý rok páčila organizácia a atmosféra, ktorá tu panovala. Informácie o behu sme sledovali na sociálnych sieťach a už sme vedeli, do čoho ideme a ako sa pripraviť. Určite by sme chceli prísť aj o rok. Stretli sme sa tu aj s kamarátmi z partie, máme určené ciele, ktoré spoločne dosahujeme. Tešíme sa na guláš a veríme, že sa nám podarí tento rok zlepšiť si svoje minuloročné výkony. Trať je strmá a podľa mňa je veľmi dobrá, čím strmšie, tým lepšie. Máme radi tieto vertikaly.” (Lenka a Peťo)


„Som tu prvýkrát aj s kamošmi a bolo to výživné. Človek musí mať niečo v nohách, aby to dokázal odbehnúť pod tých 40 minút, čo sa mi aj podarilo. Až na to teplo super preteky. Výhľady pekné zhora, parádne občerstvenie vo finiši, takže určite odporúčam.” (Tomáš)


„Vy ste taký náš skalný pretekár." „No veru, veď som skoro odtiaľto. Už som tu asi štvrtýkrát. Trať bola dnes trochu rozbitá ale je dobrá, vyhovuje mi. Dnes trošku horší čas, oproti minulému roku som sa pohoršil o 2 minúty. Pokazili si to asi všetci. Tešil som sa hore na chlieb s masťou a cibuľou, kvôli tomu tu chodím a aj kvôli vám dievčatá .” (ujo Paľo)


Vyhlásenie výsledkov

Približne okolo 13:00 h sa konalo vyhodnotenie pretekov a ocenenie najlepších pretekárov všetkých kategórií.


V sobotu sa konali aj detské preteky, v ktorých si zmeralo sily niekoľko detí. Pre každé zúčastnené dieťa bola pripravená odmena. Rodičia ich horlivo podporovali k výkonu. Možno o niekoľko rokov budú stáť na bedni aj v hlavných kategóriách. Oficiálna časť pretekov bola ukončená žrebovaním tomboly. V areáli Chaty Horec pokračovala hudobná zábava až do večerných hodín.


Z histórie

Preteky Vertikal Ploská sa začali konať v roku 2016. Bol to nultý ročník, takzvane „skúšobný.” Odvtedy preteky každoročne organizujú členovia turistického klubu Outdoor klub Čierny Kameň. Hlavným organizátorom behu je Miloš Gazdarica. Práve jeho som aj trošku vyspovedala.


Miloš, čo ťa viedlo k tomu, aby si začal organizovať tento beh?
Som jeden zo spoluzakladateľov klubu Outdoor klub Čierny kameň a už od začiatku sme sa začali pohrávať s myšlienkou, že by sme mohli každoročne organizovať nejaké podujatie, pri ktorom by sme sa stretávali. Najprv som myslel, že urobíme memoriál pre kamarátov a členov klubu Jožka a Ďura. Potom sa to otočilo a začali sme organizovať len preteky. Stále sme presúvali termín, no nakoniec sme ho stanovili na posledný augustový víkend, kedy aj naša obec Liptovské Revúce organizuje výstup na Ploskú. Je tu vtedy aj viac ľudí, väčšia podpora z okolia. V podstate sme ako keby spojili tieto dve akcie a tým vytvorili pohodovú rodinnú atmosféru, ktorá tu panuje. Turisti podporujú bežcov, čo mnohých ešte viac vyhecuje k lepšiemu výkonu.

Aké boli začiatky?
Tak začiatky sú väčšinou ťažké. Nejaka vízia a predstava o tom, čo by malo ako vyzerať, bola a stále aj je. Každý rok sa snažíme preto urobiť maximum a vždy niečo zlepšiť. Sme pomerne malý klub a aj na pretekoch vždy panuje skôr taká rodinná atmosféra. Zapájajú sa do neho ľudia, ktorí tu žijú, sú srdcom tu. Je to naozaj o tej komunite. Možno to nie je dokonale zorganizované ako iné veľké preteky. Toto je podľa mňa to, v čom sa odlišujeme od iných podujatí. Veľkú časť pretekárov tvoria občania z našej a okolitých obcí. Je to taká „lokálka". Možno to nie je úplne pre všetkých, ale pre bežcov do vrchu je to podľa mňa super beh. Trať je postavená od prírody. Teší nás, že sa postupne každým rokom dostávajú preteky viac do povedomia verejnosti a verím, že sa nám v budúcnosti podarí dosiahnuť na štarte stovku pretekárov. To je asi mojím najväčším snom, čo sa týka organizácie pretekov.

Čo by si povedal na záver?
Som rád, že sa tento rok všetci zúčastnení dostavili do cieľa a hlavne bez zranení. Všimol som si, že boli spokojní, aj keď podmienky boli ťažšie. Včera nám popršalo a dnes sme sa obávali, že nás tiež dážď vyženie. Počasie však vydržalo, na štarte bolo dosť horúco a v cieli určite ešte viac . Osobne si myslím, že tento ročník bol z tých viac vydarených. Podarilo sa nám získať od sponzorov a partnerov pretekov neskutočne dobré ceny pre najlepších pretekárov a aj do tomboly. Verím, že sa nám podarí preteky udržať aspoň na tejto úrovni. Mám z dnešného dňa dobrý pocit. Spadol mi kameň zo srdca, že všetko dobre dopadlo. Na záver by som vás všetkých pozval na ďalší ročník Vertikalu Ploská 2023, ktorý sa uskutoční, ako je už zvykom, na konci prázdnin v sobotu 26. 8. 2023. Všetky informácie sa dozviete včas.


Milošovi ďakujem za rozhovor. Taktiež veľká vďaka patrí všetkým sponzorom, partnerom, spoluorganizátorom a každému, kto akýmkoľvek činom prispel k realizácii pretekov. Športovci, bežci, deti, turisti, ktorí sa zúčastnili výstupu na Ploskú a povzbudzovali ste pretekárov, rodiny s deťmi a všetci, čo ste boli prítomní v areáli Chaty Horec. Vám patrí to najväčšie ĎAKUJEME, pretože práve bez vás by to nebolo ono! Verím, že sa budúci rok opäť vidíme. Zapíšte si do kalendára dátum 26. 8. 2023, pretože práve v tento deň sa bude konať ďalší ročník Vertikalu Ploská v Liptovských Revúcach.
report_problem Našiel si v texte chybu?
KristinaB 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Liptov Ride v ženskom MTHIKER nasadení

Reportáž: Liptov Ride v ženskom MTHIKER nasadení

Legenda hovorí, že Liptov Ride treba zažiť. Poďte sa s nami pozrieť, čo všetko čaká na pretekárov počas tejto kráľovnej v pestrosti disciplín.
Liptov Ride - päť disciplín za jeden deň

Liptov Ride - päť disciplín za jeden deň

Jedinečné štafetové preteky v krásnom prostredí Liptova, ktoré v sebe kombinujú letné a zimné športy? Vitajte na Liptov Ride.
Video: Akí sú naši bežci a podujatia?

Video: Akí sú naši bežci a podujatia?

Ako vidí našu bežeckú scénu a podujatia jeden z najskúsenejších organizátorov Jozef Pukalovič?
keyboard_arrow_up