Tip na výlet: Žibrid – cestou za strateným budzogáňom

Pani jeseň úraduje na plné obrátky, počasie väčšinou outdoorovým aktivitám praje a bola by škoda také dni nevyužiť napríklad ďalším výletom po našich horách.

Pri rozmýšľaní nad tým, kam by sme mohli tentokrát s rodinkou zavítať, sme si povedali, že jednoducho vyrazíme niekam smerom k horám a uvidíme, kam nás to vtiahne. Počas cesty autom na nás z diaľky žmurkli Súľovské skaly a bolo rozhodnuté. Toto miesto nás oslovilo už dávnejšie, avšak počas víkendov je to tam nabité turistami z každej strany. Klasický, atraktívny a turistami najviac navštevovaný okruh Súľovských skál nám už v článku sprostredkovala Nely. Nám napadlo, že by sme tam predsa len mohli zavítať, ale skúsime navštíviť miesta, kde to až také preľudnené nebýva a je tam čo vidieť.


Štart z Hradnej

...vedeli sme, že stačí ísť jednoducho stále hore.

Rozhodnutie teda padlo na Hradnú, ktorá sa nachádza pár kilometrov za Súľovom a z ktorej je to o niečo bližšie k turistickému chodníku, kde sme sa potrebovali dostať. Keďže sme mali so sebou aj nášho malého turistu, usúdili sme, že to bude dobrá voľba aj vzhľadom na jeho výdrž v sedle môjho chrbta. Auto sme teda zaparkovali pri miestnych potravinách, zbalili všetko potrebné a rezkým krokom vyrazili smerom k hrebeňu.


Stupák na Žibrid

Po približne 1,5 km kráčania lúčnymi chodníkmi sme vošli do lesa a napojili sa na žltú značku, vedúcu do sedla Patúch, ktoré je križovatkou miestnych turistických chodníkov. Tu sme z chodníka odbočili a nasledovali zelenú značku, ktorá smerovala k nášmu prvému cieľu, ktorým bol Žibrid.


Chodník je v tomto úseku celkom prudký a v tomto jesennom počasí bol miestami až neviditeľný, keďže všade boli hromady popadaného lístia a spadnutých stromov. Museli sme trošku zaimprovizovať v hľadaní trasy, ale vedeli sme, že stačí ísť jednoducho stále hore.


Vrchol na dosah

S malým na chrbte a s manželkou v pätách to bol miestami celkom zaberák, ale zvládli sme to v pohode. Stačilo trocha motivácie v podobe krásneho výhľadu a sľúbeného dobrého obeda po túre a šliapalo sa o poznanie ľahšie. Po prekonaní tohto stúpania sme sa teda asi po 40 minútach z Hradnej dostali pod vrchol Žibrida a veľa nám už k nemu nechýbalo. Z chodníka treba kratučkým reťazovým úsekom vyliezť na vrchol, ktorý sa nachádza vo výške 867 m n. m. a nebyť stožiaru so slovenskou vlajkou, možno by si ho veľa ľudí z chodníka ani nevšimlo.


Pokochali sme sa širokým výhľadom od Manína po vzdialené Javorníky, priamo pred nami na celú kotlinu s vyčnievajúcimi Súľovskými skalami a pokračovali v našej trase ďalej. To najväčšie stúpanie sme už mali za sebou, čakalo nás pre zmenu mierne klesanie. Na lístím zasypaných chodníkoch nám sprievod spravili aj srnky, ktoré veselo pobehovali pred nami, až kým nezmizli v hustom poraste.


Kávička pri budzogáni

Okolité prostredie hralo krásnymi jesennými farbami z každej strany...
Po miernom zostupe zo Žibrida sme smerovali k ďalšiemu zaujímavému bodu v rámci nášho okruhu, kde sa nachádza jeden veľmi raritný prírodný úkaz. Reč je o stratenom budzogáni, ktorý sa tu týči do výšky približne 14 metrov a ktorý podľa mnohých patrí medzi tie najkrajšie prírodné úkazy na Slovensku. Legendy hovoria, že ho tam zapichol nahnevaný obor, no v skutočnosti vznikol pôsobením vodnej a veternej erózie počas dlhých storočí. Každopádne je to krásne miesto, kde sa dá aj opekať, prípadne si spraviť piknik. Musím uznať, že kávička uvarená v takomto krásnom prostredí chutí naozaj skvele .


Po náučnom chodníku

Po krátkej prestávke sme piknik ukončili a pokračovali opäť smerom dole po chodníku, ktorý je súčasťou náučného chodníka, začínajúceho v Rajeckých Tepliciach, a popri ktorom je vybudovaných viacero zastávok s informačnými tabuľami.


Asi po 20 minútach zostupu sme z chodníka opäť odbočili a napojili sa na žltú značku, ktorá smeruje k sedlu Patúch z druhej strany. Okolité prostredie hralo krásnymi jesennými farbami z každej strany a les pôsobil naozaj čarovne. Jediné, čo kazilo dojem, boli lesné cesty rozbité ťažkými stojmi, ale to je žiaľ bežná realita našich hôr.


Záver

Okruh, ktorý sme si vybrali ponúka na krátkom úseku skutočne veľa krásnych výhľadov, rôzne zaujímavé prírodné útvary a miesta, ktorými sú Súľovské vrchy všade známe. Rovnaké miesta ako my navštívil aj Imro, akurát si spravil okruh z druhej strany, z obce Zbyňov, čo je tiež fajn variant. Ak navyše vyjde dobré počasie, dodáva to tomu tú správnu atmosféru a nech už sa vyberiete v rámci Súľoviek kamkoľvek, o zážitok máte postarané.

Zhrnutie

  • Názov: Žibrid a stratený budzogáň
  • Lokalita: Súľovské vrchy
  • Značenie: prehľadné (červená, žltá, zelená)
  • Obmedzenie: celoročne dostupná trasa
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 2 hodiny
  • Parametre: 6,9 km/490 výškových metrov
  • Typ: dolina, okruh,
  • Možnosť parkovania: zdarma na parkovisku v obci
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
Vlad_P 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 1. časť

Takmer sto kilometrov a päť a pol tisíc nastúpaných výškových metrov z väčšej časti tvorených krásnymi rozľahlými výhľadmi široko-ďaleko. A to zďaleka nie je všetko, čo hrebeň druhého najnavštevovanejšieho pohoria Slovenska ponúka.
Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
keyboard_arrow_up