Kam na bežky v okolí Spiša?

Pozrime sa na 3 bežkárske upravované areály, kde si na svoje príde začiatočník aj skúsenejší bežkár.

Spiš a Liptov sú lokality, kde trávim čas takpovediac nastriedačku. Väčšinu času som už momentálne na Liptove, kde o bežkárske trate núdza rozhodne nie je. Najradšej mám Čertovicu, kde si človek užíva výhľady a nabežkuje tam aj pekné výškové metre. Liptovská Kokava s ikonickým výhľadom na Kriváň je zas perfektná tréningovka. Pod Tatrami máme zdokumentované aj známe bežkárske trate na Štrbskom plese, ale i ďalšie super lokality, tak neváhaj a inšpiruj sa. Okrem toho sa tu dá aktuálne (keď nám konečne prišla poriadna zima) bežkovať doslova na každom rohu, napr. aj na cyklochodníku priamo v Liptovskom Mikuláši.

No na Spiš som rozhodne nezabudla a keď som tu, väčšinou sa túlam v okolí Slovenského raja a vo Volovských vrchoch, no nezabúdam ani na Levočské vrchy či pohorie Branisko. A ver tomu, že aj bežkári si prídu na svoje v týchto končinách. Tu sú moje obľúbené lokality.

Levoča Nordic Centrum - bežkovanie v Levočských vrchoch

Za mňa krásne široké trate pre všetkých.
Levočské vrchy obľubujem hlavne na bajkovanie, dajú sa tu najazdiť pekné pohodové kilometre s peknými výhľadmi. No v zime je lákavá práve táto bežkárska lokalita, nazývaná aj Krúžok, čo je neďaleký vrch s nadmorskou výškou 976 m, okolo ktorého bežkárske trate krúžia. Trate sa nachádzajú len pár km od mesta Levoča, tesne za obcou Úloža, v smere na Vyšné Repaše. Aj priamo z týchto dediniek sem dokážeš prísť rovno na bežkách a rovnako aj zo Závady (časť Levoče).

Levoča Nordic Centrum, bežkovanie KrúžokLevoča Nordic Centrum, bežkovanie Krúžok

Mapky, náročnosť okruhov a všetky potrebné informácie o areáli sú prehľadne uverejnené na oficiálnej stránke centra. To, ako to vyzerá v skutočnosti, sa dozvieš vo videu na konci článku. Za mňa krásne široké trate pre všetkých. Korčuliari, klasici, začiatočníci aj pokročilí si tu nájdu to svoje.

Grajnár - moja srdcovka

Z Levočských vrchov sa presúvame do Volovských, a to na sedlo Grajnár, východne od Slovenského raja. Práve tu sa nachádzajú trate, ktoré sú môjmu srdcu najbližšie. Prudké stúpania a klesania, ale aj roviny či dlhé zjazdy. Takže pozor, trate sú už pre skúsenejších, prinajmenšom treba vedieť poriadne brzdiť. Ak s bežkovaním začínaš, tu je pár tipov na začiatok, ktoré môžu pomôcť a potom utekaj na Grajnár.

Bežkársky areál GrajnárBežkársky areál Grajnár, ferrata pri tratiach

Na svoje si tu prídu najmä klasici, pretože trate sú užšie a „korčuliarska” časť nie je väčšinou až tak dokonale upravená. No a čo mám na tratiach najradšej, je práve to prostredie. Chvíľami idem cez zasnežený lesík, potom prídem na rozsiahlu lúku, následne mám krásne výhľady na Vysoké Tatry a o chvíľu sa ocitnem na ferrate. Áno, ferrate, v areáli nájdeš toho omnoho viac ako „len” trate, ale to všetko sme už s Viktorom pred rokom podrobne zdokumentovali.



Po nedávnej nádielke snehu trate bohužiaľ nie sú v dobrom stave. Aktuálne (info z 8.2.2023) trate nie sú upravené, len na hlavnom okruhu je bežkármi prešliapaná stopa, no nachádzajú sa tam popadané stromy, ktoré treba obchádzať. Dúfam, že sa to čoskoro zmení, pretože v tak peknej zime je to tam naozaj rozprávka.

Snow park Ľadová - zo Spiša na Gemer

Presúvame sa južnejšie,
Dominantou areálu je Ostrá Skala, popod ktorú vedie trať a poskytuje pekné výhľady na okolité lesy.
k Dobšinskej ľadovej jaskyni, kde sa nachádza tento sympatický areál bežeckého lyžovania. Ak si začiatočník, práve tento areál je pre teba. Nachádza sa tu jeden hlavný okruh, ktorý sa dá skrátiť na menšie okruhy a naľavo od parkoviska je ešte jeden menší okruh. Trate sú len mierne vlnité, takže žiadne strachy z nekontrolovateľnej rýchlosti. Odstrašiť môže len jeden úvodný kopec, no za ním to je už na pohodu.

Snow park Ľadová, Bežkársky areál Dobšinská ľadová jaskyňaSnow park Ľadová, Bežkársky areál Dobšinská ľadová jaskyňa, Ostrá skala

Dominantou areálu je Ostrá Skala, popod ktorú vedie trať a poskytuje pekné výhľady na okolité lesy. Pre mňa je to už zo Spišskej Novej Vsi celkom diaľka, predsa len tá cesta sem je dosť krkolomná, no dobre je to spojiť s návštevou južnej strany Slovenského raja alebo samotnej jaskyne. Ak sa sem rozhodneš prísť, určite si over aktuálne informácie, ktoré pridávajú na oficiálnom FB aj IG profile areálu.

Tak toto sú moje obľúbené lokality v okolí Spiša a vo videu si ich všetky pekne zhrnieme. Ak máš nejaké ďalšie tipy na bežkárske lokality z iných končín Slovenska alebo kľudne napr. aj Česka, ktoré stoja za návštevu, určite nám daj vedieť a možno sa aj tam prídeme pozrieť s kamerou.


A ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Bežkovanie v Nízkych Tatrách - bežkárske trate Čertovica

Bežkovanie v Nízkych Tatrách - bežkárske trate Čertovica

Chceš zažiť bežkovanie v srdci Nízkych Tatier, pokochať sa nádhernými výhľadmi a pritom si poriadne zamakať? Bežkárske trate Čertovica toto všetko ponúkajú.
Video: 5 tipov pre bezpečné bežkovanie

Video: 5 tipov pre bezpečné bežkovanie

Pozrime sa na pár jednoduchých tipov, vďaka ktorým sa na bežkách budeme cítiť bezpečne, aj keď sme začiatočníci.
Video: Ako si vybrať bežky na skate?

Video: Ako si vybrať bežky na skate?

Pomôžeme vám s výberom lyží, viazania, topánok a palíc na korčuliarsku techniku bežkovania.
keyboard_arrow_up