Slovenský raj - za roklinami i výhľadmi

Slovenský raj je nepochybne krásnym kútom Slovenska. Ak však máte počas jedného výletu ukázať čo najviac z tohto krasového národného parku, mohlo by to trochu potrápiť hlavičku.

... alebo aj nie. Takže na začiatok kvízová otázka, kam by ste tu zaviedli človeka, ktorý v tomto našom raji nikdy nebol? Dedinky - Mlynky? Suchá Belá? Keď som tu bol s bývalými spolužiačkami, osobne som stavil na tzv. svätú trojicu. Tomášovský výhľad je určite skvelá voľba, keďže ponúka krásny rozhľad a ani prístup nie je ktovieako náročný.

Ale čo ďalej? Dalo by sa pokračovať smer Kyseľ a prejsť tamojšiu ferratu, no osobne ma lákalo prejsť Prielom Hornádu, ktorý predstavuje také typické prostredie Slovenského raja a zároveň nezničí nohy. No a čo by to bol za Slovenský raj bez rokliny? Tu už je voľba jednoduchá, po ceste sa nachádza hádam najkratšia roklina v raji, ktorá nás dovedie až k ruinám kartuziánskeho kláštora.

mapa SNP

Štart v Čingove

Vyrážame z autobusovej zastávky Čingov, parkovisko po žltej značke. Tu sa pristavím; keďže ide o túru z bodu A do bodu B, autobus bude asi nevyhnutnou voľbou (ibaže by ste našli alebo mali vybaveného niekoho, kto vás hodí späť k autu). Úvod nie je, aspoň z môjho pohľadu, ničím náročný, ide sa trochu lúkami, trochu lesom a zaujímavým skalnatým prostredím, pričom sa kde-tu naskytne výhľad na okolité kopce na juhu. Ani sa nenazdáme a už sa dívame z prvej známej zastávky, Tomášovského výhľadu.

Hory, skala, na skale žena
Ten ponúka nádherný výhľad na okolité kopce, Tatry a takisto dolinu pod ním. Pre tých, čo sa boja výšok, platí to isté, čo pri pandémii – dodržujte dostatočný odstup. Okrem turistov si na svoje prídu aj lezci, keďže sa tu nachádza široká paleta ciest od tých jednoduchších (4) až po náročné (10-).

les, hory, ľudia na skale

Do Prielomu – zdanie môže klamať

Tento národný park ponúka omnoho viac, či už spomenuté rokliny, cyklistické trasy, dokonca splav...
K Hornádu zostupujeme po zelenej značke pomerne strmým traverzom, ktorý našťastie nie je príliš dlhý. Prielom Hornádu postavím do kontrastu s roklinami Slovenského raja – kým rokliny sú jednosmerné a vystupuje sa nahor po rebríkoch a lávkach, Prielomom Hornádu postupujeme takmer po rovine a ide o obojsmernú trasu. Tentokrát modrá značka rieku niekoľkokrát križuje po rôznych lávkach, pričom o adrenalín v tomto kaňone často nie je núdza – veľakrát sa pohybujeme tesne popri skale a pod našimi nohami je len rieka.

Traverz, Hornád, žena zostupuje po železných schodoch
Preto buďte pri prechode ohľaduplní voči turistom idúcim v protismere. Obchádzanie sa na stúpačkách priamo nad riekou nie je príjemné ani bezpečné. Zhruba v tretine trasy sa nachádza Letanovský mlyn, kde je možnosť občerstviť sa a využiť toaletu. Po ceste míňame aj niekoľko jaskýň a previsov. Záverom (poprípade začiatkom) trasy je Hrdlo Hornádu v blízkosti Podlesku.

Kratučkou roklinou na Kláštorisko

Kým sa však k Hrdlu Hornádu dostaneme, spravíme si malú odbočku na Kláštorisko, kde sa nachádzajú ruiny kartuziánskeho kláštora, ktorého dejiny siahajú až do 13. storočia. Kláštorská roklina asi nijak špeciálne nezaujme dĺžkou (veď také Piecky, Sokolia dolina alebo Veľký Sokol sú cca 3 – 4 razy dlhšie), no krásou určite nezaostáva. Poteší aj to, že hoci je jednosmerná, paralelne s ňou vedie aj zostupová trasa, takže sa po návšteve Kláštoriska môžeme vrátiť do jej ústia a pokračovať ďalej Prielomom Hornádu.

vodopád, rebríkžena idúca roklinou

Ako v každej rokline Slovenského raja vás tu čakajú krásne vodopády a, samozrejme, aj rebríky. Po približne kilometri výstupu nás to „vypľúva“ na rozľahlej lúke. Kláštorisko okrem nádychu histórie ponúka aj možnosť občerstvenia a nádherný výhľad na Tatry.

Kláštorisko, ruiny, lúka, v pozadí kopce
Následne už schádzame späť do Prielomu Hornádu a menej náročným terénom sa dostávame k jeho Hrdlu. Vchádzame na lúky blízko Hrabušíc s krásnym výhľadom na Tatry, ktoré sú ale v miernom opare a na záver nás čaká už len nekonečné čakanie na bus.

skaly, úsek Prielomu
V tomto teréne je nutnosťou dobrá obuv, túlanie sa po Slovenskom raji je všeobecne spojené s rizikom skočenia do potoka – či už chceného alebo (skôr) nechceného. Povedal by som, že napriek celkom solídnemu počtu kilometrov táto túra nie je kondične náročná a je určite vhodná aj pre deti, rovnako ako aj pre ľudí, ktorí by chceli za jeden deň okúsiť čo najviac tvárí Slovenského raja. Tento národný park však ponúka omnoho viac, či už spomenuté rokliny, cyklistické trasy, dokonca splav, a preto neváhajte a zastavte sa tu zas, stojí to za to.

Zhrnutie:

  • Názov: Tomášovský výhľad, Prielom Hornádu, Kláštorská roklina
  • Lokalita: Slovenský raj (severná časť)
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 4 hodiny
  • Vhodné pre deti: áno
  • Parametre: 16,25 km/521 m
  • Typ: mierne náročná trasa, ktorá prevedie najznámejšími miestami Slovenského raja, vhodná aj pre rodiny s deťmi
  • Mapa/GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
LukasHarant 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Nezameniteľný Klenovský Vepor

Nezameniteľný Klenovský Vepor

Náš silvestrovský výstup na Vepor bol sprevádzaný hmlou a nie najkrajším počasím, no presne také turistiky sú dobré na tréning hlavy a vôle.
Naozaj spí v útrobách sopky Vihorlat obor Oko?

Naozaj spí v útrobách sopky Vihorlat obor Oko?

Na „ďalekom východe“ Slovenska sa nachádza malé pohorie sopečného pôvodu a práve v tom tkvie jedinečnosť miest, na ktoré sa dnes pozrieme. Vitaj na Sninskom kameni a Morskom oku vo Vihorlate.
Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Plánuješ v najbližšej dobe vybehnúť na nejaký z tatranských vrcholov? Slavkovský štít v jesennom šate bude určite tou správnou voľbou.
keyboard_arrow_up