Divokosť Jaloveckej doliny spojená s relaxom

Len podmanivý les, hučiaca voda a súvislá divočina, to je Jalovecká dolina na Liptove. Slovenský unikát, kadiaľ nevedie lesná cesta.

Zimná turistika nemusí byť len o zdolávaní vrcholov, ale aj o prebádaní dolín. Len pár kilometrov od Liptovského Mikuláša je malebná Jalovecká dolina, kde môžeš absolvovať menej náročnú turistiku a ukončiť ju prírodnou regeneráciou v Tatranskej lesnej saune.


Prebádanie menej známej doliny

Na viacerých miestach cestou späť si všímame staré stopy od medveďa a vysokej, čiže to tu dosť žije.
Trasu začíname nad obcou Bobrovec, na parkovisku Bobrovecká Vápenica. Slnečné lúče nám dnes prajú a vydávame sa vpred. Pohľad nám hneď padne na zasnežené vrcholy Trnác a Ráztoka. To sú však posledné ďaleké výhľady, ktoré dnes uvidíme. Vchádzame do lesa, v ktorom sa nachádza už značne slabšia pokrývka snehu. Po chvíľke sme pri ústí Jaloveckej doliny, kde sa môžeme pokochať novým mostíkom, a to vďaka Hikemates a dobrovoľníkom.


Pokračujeme ďalej, pomaličky naberáme výškové metre. Veľakrát prechádzame po úzkom chodníku, kde musíme prepočítavať každý krok, keďže sa tu šmýka a sú tu strmé svahy. Kvôli bezpečnosti si ja radšej nasadzujem mačky. Ideme striedavo hore a dole, no stále popri hluku potoka Jalovčianka.


Dolina tak nie je vôbec tichá a potok je jeden z posledných vodných tokov, ktorý tečie slobodne a prirodzene. Vlievajú sa doň desiatky prameňov zo stápajúcich sa strmých svahov. Na pár miestach vytvárajú aj vodopády, ale od turistického chodníka je na ne zle vidieť.


Koniec či začiatok

Dostávame sa na koniec trasy pri rázcestí pod Lyscom, tu začína zimná uzávera. Po otvorení sa dá pokračovať do Bobroveckej a Hlbokej doliny alebo na Parichvost. Ďalej sa dá pokračovať na hrebeň Západných Tatier a ich dominanty.


Pod prístreškom si urobíme prestávku, pričom po chvíľke prídu dve turistky. Usudzujeme, že to plné parkovisko znamenalo, že všetci chodia skôr na Babky alebo na Chatu pod Náružím/Červenec.


Na viacerých miestach cestou späť si všímame staré stopy od medveďa a vysokej, čiže to tu dosť žije. Stúpajúca teplota roztápa sneh a veľmi rýchlo sa stráca pod nohami.


Nedevastujme toľkú krásu

Jalovecká dolina je skutočne krásna a divoká, zároveň takmer nedotknutá ľudskou rukou. Verím, že to tak ostane aj do budúcna a dolinou nepovedie nikdy lesná cesta. Ak sa to podarí udržať v tejto hladine, tak môžeme pozorovať prirodzenú obnovu divočiny.

Regenerácia spod Tatier

Po necelých 4 hodinách sa vraciame späť k autu a presunieme sa len o 500 metrov nižšie. Nachádza sa tu Tatranská lesná sauna, a tak si ideme dopriať trocha regenerácie a relaxu.


Rezerváciu sme si spravili vopred, kde sme si vybrali možnosť mať dopredu rozkúrenú saunu. Majiteľka nás milo privítala a poskytla základné informácie. Michaela a Michal Babčanovci sa nechali inšpirovať Nórskom, kde pôsobili istý čas, a tak chceli ponúknuť ľuďom zážitok z relaxu v súkromí, priamo v prírode. Saunu postavili svojpomocne a prevádzkovať ju začali v novembri 2022. Plánujú ešte dobudovať vonkajšie ležedlá/lavičku.


Príjemná vôňa, praskajúce drevo v peci, výhľad na Západné Tatry a osvieženie sa v ochladzovacej kadi či v studenom potoku zo stápajúcich sa vrcholov Tatier ti zabezpečí načerpanie nových síl, ako aj jedinečné chvíle plné oddychu a uvoľnenia.

Najzápadnejšia dolina vie poskytnúť nenáročnú túru s malým prevýšením, no v zime vie obtiažnosť skomplikovať zľadovatený povrch a horšie priechodný terén. No ak to skombinuješ s privátnym wellnessom v čarovnej prírode Západných Tatier, máš postarané o krásny deň.

Zhrnutie:

  • Názov: Jalovecká dolina
  • Lokalita: Západné Tatry
  • Značenie: prehľadné značenie – žltá turistická značka
  • Obmedzenie: žiadne
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 3 hod.
  • Parametre: 11,3 km/364 m
  • Typ: dolina
  • Možnosť parkovania/spoje: Bobrovecká Vápenica, bezplatné
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Päť hodín ráno, na ruke „vrčia“ Gamin-y, čaká nás dlhý deň. Potichu sa vykrádam z domu s jasným cieľom...
Kam sa môžem vydať za zimnou túrou?

Kam sa môžem vydať za zimnou túrou?

Rozmýšľaš, kam sa vydáš za rozprávkovou, zimnou turistikou? Dobrá správa je, že možností máš neúrekom. Tá zlá je zase, že z ponúkaných alternatív si treba vedieť aj správne vybrať. :)
keyboard_arrow_up