Azorské ostrovy - dobrodružný Havaj Európy

Vodopády, jazerá, hory, lesy, lúky, džungľa, útesy, pláže, termálne pramene - to všetko na jednom mieste. Ostrov Sao Miguel ohúri všetkých dobrodruhov.

Azory sme navštívili v marci 2022 a stále si radi pozeráme fotky a spomíname na akčný týždeň plný zážitkov, ktorý sa vryl do pamäti. Do pamäti sa vryli aj iné okolnosti, ako takmer zmeškaný let cestou tam a zmeškaný let cestou späť, ale to je iný príbeh. V tomto článku ti radi tento právom nazývaný európsky Havaj priblížime a my si nostalgicky zaspomíname.

Jazierko na ostrove Sao Miguel, Azorské ostrovyJazierko na ostrove Sao Miguel, Azorské ostrovy

Raj uprostred Atlantiku

Azorské ostrovy tvorí celkovo 12 ostrovčekov roztrúsených ďaleko v Atlantickom oceáne. Ide o portugalské súostrovie sopečného pôvodu, ktoré je typické strmými útesmi, častými zemetraseniami a obrovským bohatstvom minerálnych prameňov. Najväčším z ostrovov je Sao Miguel, ktorý sme navštívili aj my. Ostrov však vôbec nie je veľký, má dĺžku cca 62 km, šírku 8 - 15 km a týždeň na ostrove nám akurát postačoval na jeho objavovanie. Ďalšie ostrovy vyzerajú tiež veľmi lákavo a kebyže máme viac času, určite pokračujeme návštevou ostrovov Santa Maria, Pico, Sao Jorge, Terceira či Flores. Raz snáď preskúmame aj tieto poklady, pretože Azory nás doslova chytili za srdce. Čo teda ponúka Sao Miguel?

Výhľad na ostrov Sao Miguel, Azorské ostrovy

Ostrov prírodných kontrastov

Vietor tu miestami dul tak silno, že sme nič nepočuli, no oči sa nevedeli vynadívať.
Najväčším prekvapením ostrova bola pre nás práve rozmanitosť prírody. V priebehu dní sme ochutnali z každého rožka troška - piesočnaté pláže aj skalnaté útesy, termálne pramene aj studené vodopády, ihličnaté lesy aj divokú džungľu, čajové plantáže aj horské planiny, azúrovo modré jazerá aj divoký oceán. Každý deň bol pestrý mix týchto prírodných kontrastov a v žiadnej inej krajine sme niečo podobné nezažili. Práve tým si nás Azory neskutočne získali a ostrov sa môže pýšiť ozajstným prírodným pokladom.

Trek Janela do Inferno, Sao Miguel, Azorské ostrovy

Známe aj menej známe highlighty

Ak by sme mali rozpísať každé miesto, tento článok by bol nekonečný. Podelíme sa preto najmä o fotky, ktoré hovoria za všetko a asi najlepšie vykreslia nevídanú ponuku ostrova. Ak mám však vybrať pár top miest a zážitkov, boli by to tieto:

Sete Cidades

V preklade sedem miest. Ide o sopku, ktorej vrchol tvorí 5 km široká kaldera so stenami vysokými až 500 m. V kaldere sa nachádzajú 2 jazerá, z ktorých jedno (Lagoa Azul) je sfarbené domodra a druhé (Lagoa Verde) má zas zelený odtieň. Nádherný výhľad sa naskytne z tzv. Kráľovskej vyhliadky (Miradouro da Vista do Rei), no ešte o niečo krajší výhľad je zo strechy zrúcaniny hotela Monte Palace hneď pri parkovisku nad vyhliadkou.

Sete Cidades, Sao Miguel, Sao Miguel, Azorské ostrovy

Boca do Inferno

Neďaleko Sete Cidades je ďalšia, pre nás ešte krajšia vyhliadka Boca do Inferno, v preklade Ústa do pekla. Nenáročný trek vedie od jazera Lagoa do Canario a toto miesto nás dostalo. Vietor tu miestami dul tak silno, že sme nič nepočuli, no oči sa nevedeli vynadívať. Na jazerá sme mali tentokrát výhľad z iného uhla, proste nádhera.

Cestička na vyhliadku Boca do Inferno, Sao Miguel, Azorské ostrovy

Lagoa do Fogo

Nádherných jazier je na ostrove dosť veľa,
Najviac sme si vychutnali to, že pri každom vodopáde a lagúnke sme boli úplne sami.
niektoré sú maličké so zaujímavými tvarmi, niektoré veľké, no všetky sú v obklopení nekonečnej zelene. To je na tom to najkrajšie, doslova pastva pre oči. Ak mám vypichnúť ešte jedno jazero, tak je to Lagoa do Fogo, na ktoré sa dá opäť pozrieť z viacerých uhlov. Ide o najvyššie položené jazero na ostrove, ktoré takisto vzniklo sopečnou erupciou a nachádza sa v hlbokej kaldere. Najkrajšie výhľady sú z chodníčkov nad jazerom a z najvyššie položenej vyhliadky ostrova - Pico da Barrosa.

Lagoa do Fogo, Sao Miguel, Azorské ostrovyLagoa do Fogo, Sao Miguel, Azorské ostrovy

Hon za vodopádmi

Od jazier sa presuniem k vodopádom, tých sme na ostrove navštívili azda najviac. My sme tak trochu maniaci do vodopádov a preto sme si takmer žiadny nenechali ujsť. Ak by sme to mali spočítať, navštívili sme ich cca 15 (a dalo by sa ešte viac) a vypichnúť tie najlepšie nie je jednoduché, no boli by to asi tieto:


  • Ribeira Quente - K tomuto unikátnemu vodopádu vedie aj unikátna cesta. Vodopád sa totiž nachádza skrytý medzi tunelmi a dá sa zbadať aj z auta cestou cez tieto tunely. No oplatí sa auto odparkovať vyššie a prejsť pešo cez tunely, odkiaľ sa dostaneš priamo cez divokú prírodu až k nemu.

  • Vodopád Ribeira Quente, Sao Miguel, Azorské ostrovy
  • Salto do Rosal - Neďaleko mestečka Furnas vedie od jazera Lagoa das Furnas veľmi pekný trek za ďalším klenotom. Tu bol vstup platený (cca 3 €) a od kostolíka Capela de Nossa to je polhodinová prechádzka za vodopádom Salto do Rosal. No nie je to len o vodopáde a cestou pozorujeme najrôznejšie rastliny a prechádzame aj okolo obrovskej sekvoje.

  • Vodopád Salto do Rosal, Sao Miguel, Azorské ostrovySekvoja v parku Jose do Canto, Sao Miguel, Azorské ostrovy

  • Salto do Prego - Ďalší velikán. Ide o dlhší trek, ktorý sme absolvovali v daždi, no vôbec nám to nevadilo. Vodopád nebol najvyšší, no asi najbohatší na vodu a poriadne objemný. Opäť ukrytý ďaleko od všetkého, nikto nikde, len šum vody a príroda.

Vodopád Salto do Prego, Sao Miguel, Azorské ostrovy
Vždy je to v spojení s prírodou, niekde v lese, medzi stromami, pri vodopádoch, proste raj…
So zoznamom vodopádov by som mohla pokračovať ďalej - Ribeira dos Caldeiroes, Cascata Salto Cabrito, Salto do Farinha, Cascata do Porto Formoso,… (viac foto s popismi nájdeš v albume). Výlety za nimi boli spojené s nádhernými lagúnami, kde sme sa párkrát osviežili, hoci v marci bola voda celkom svieža. No najviac sme si vychutnali to, že pri každom vodopáde a lagúnke sme boli úplne sami.

Kúpanie vo vodopáde Cascata Salto do Cabrito, Sao Miguel, Azorské ostrovyVodopád Veu da Noiva v parku Ribeira dos Caldeiros, Sao Miguel, Azorské ostrovy

Termálne pramene

Kúpanie nebolo len otužilecké, ale aj príjemné v teplej termálnej vode. Aj o tom sú Azory a po celom dni na nohách sme vždy zavítali do iných prameňov, kde sme si príjemne oddýchli. Niektoré sú úplne zdarma, niektoré platené (ceny boli okolo 3 - 10 €) a nejde o žiadne aquaparky alebo niečo podobné. Vždy je to v spojení s prírodou, niekde v lese, medzi stromami, pri vodopádoch, proste raj… Najviac nás očarili práve pramene Caldeira Velha a hoci nie sme vôbec kúpacie typy, tu sme si to vychutnali na úplne inej úrovni.

Termálne pramene Caldeira Velha, Sao Miguel, Azorské ostrovyTermálne pramene Caldeira Velha, Sao Miguel, Azorské ostrovy

Ak hľadáš niečo netradičné, tak je to premeň Termas de Feraia, kde sa spája termálna voda s chladným oceánom. Voda sa tam premiešava a čím ďalej od útesu ideš, tým je voda chladnejšia. Pri skalách zas pociťuješ ako spod horúcich lávových kameňov vyviera voda s teplotou až 61 °C.

Termas de Feraia, Sao Miguel, Azorské ostrovy

To zďaleka nie je všetko

Pri presunoch sme sa vždy zastavili na krásnych vyhliadkach pri pobreží. Jednou z najkrajších vyhliadok je Miradouro de Santa Iria a rovnako maják Arnel, odkiaľ sme pozorovali strmé útesy ostrova a búrlivý oceán.

Vyhliadka Santa Iria, Sao Miguel, Azorské ostrovyMaják Arnel, Sao Miguel, Azorské ostrovy

Ostrovček pri pobreží neďaleko mesta Vila Franca, Sao Miguel, Azorské ostrovyČajová plantáž Cha Gorreana, Sao Miguel, Azorské ostrovy

Magické miesto je kaplnka Ermida de Nossa Senhora da Paz nad mestom Vila Franca do Campo, odkiaľ je výhľad na netradičný kruhový ostrovček pri pobreží. Na ostrove sa nachádza aj pár pokojných pláží a navštívili sme aj jediné čajové plantáže v Európe či ananásovú plantáž. No a na záver, vďaka „zmeškanému“ letu nám neuniklo ani hlavné mesto Ponta Delgada. Lepšie raz vidieť, ako 100-krát čítať, tak teda pridávame krátky zostrih pre inšpiráciu.


Vďaka nie veľkej rozlohe ostrova sme za jeden deň stihli pochodiť naozaj veľa, no ani jeden deň sme sa nezastavili. To je naša taká trochu „cestovná choroba”, keď už niekde sme, nevieme obsedieť a polhodinový oddych na pláži je maximum, čo zvládneme. Ak takisto rád/rada objavuješ a skúmaš krásy prírody, tu sa nudiť ani sekundu nebudeš.
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

 Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Počas leta sme na prelome júla a augusta mali voľný víkend. Kam pôjdeme? Dohadovali sme sa s priateľkou... do Slovinska.
Nezabudnuteľný roadtrip po Rumunsku

Nezabudnuteľný roadtrip po Rumunsku

S Multivanom sme sa vybrali preskúmať, aké poklady v sebe ukrývajú Rumunské Karpaty.
Dolomity – 5 tipov na výlety

Dolomity – 5 tipov na výlety

Ferraty, turistika a trailový beh v nádhernom prostredí talianskych veľhôr. Čo si pre nás pripravili Dolomity tento rok?
keyboard_arrow_up