Za vodopádmi Liptova

V liptovských lesoch ukrytá hučiaca voda padajúca zo skalných brál vyčarí úsmev na tvári každému, kto na vlastné oči uvidí jej moc. Poď so mnou objaviť skryté krásy v podobe vodopádov na Liptove.

Nádherný kus Slovenska obklopený horami, kde oko dovidí. Takto vnímam Liptov mojimi očami každý deň a vždy ma fascinuje, koľko možností pre outdoor nadšenca ponúka. Už pár rokov sa na prelome jari a leta vyberám za vodopádmi, ktoré sú práve v tomto ročnom období najkrajšie vďaka topiacemu sa snehu z okolitých končiarov. V tomto článku sa dozvieš o známych aj menej známych vodopádoch, ktoré sa nachádzajú v okolí Liptovského Mikuláša.

Poľovníkov vodopád

Je to jeden z najkrajších vodopádov, aké som doposiaľ na Slovensku, ale aj na svete videl.
Tento krásny vodopád sa nachádza za obcou Bobrovec a Jalovec v časti Bobrovecká Vápenica. Vďaka svojej polohe a asfaltovej ceste, ktorá k nemu vedie, je prístupný pre širokú škálu ľudí, ktorí sa ho rozhodnú navštíviť. Vodopád má 12 metrov a je ukrytý za poľovníckou chatou. Vodopád vytvára potok Stará Voda, ktorý pramení pod vrchom Babky, ktorý už je pre mnohých známy. Oblasť vodopádu ponúka množstvo možností pre cyklistov, keďže okolo neho vedie cyklomagistrála, ale aj pre turistov, ktorí sa okrem Babiek môžu vybrať do Bobroveckej alebo Jaloveckej doliny na turistiku.

Cesta od Bobroveckej Vápenice vedúca k Poľovníkovmu vodopáduPoľovníkov vodopád

Jakuboviansky vodopád

Pár kilometrov východnejšie, priamo pod štítom Liptova, Barancom , sa nachádza ďalší 5 m vysoký vodopád, ktorý svojou krásou mnohých prekvapí. Vodopád vytvára potok Trnovec, ktorý pramení priamo pod Barancom. Prístup k vodopádu vedie po asfaltovej ceste z obce Jakubovany až k rázcestiu pod Holým vrchom, ktoré je východiskovým bodom pre turistov, ktorí chcú zvoliť menej tradičnú cestu na Baranec, ale aj cyklistov, keďže cez tento bod vedie tatranská cyklomagistrála. Vodopád sa nachádza 10 minút chôdze po modrej značke od rázcestia pod Holým vrchom.

Rázcestník za obcou JakubovanyJakuboviansky vodopád

Poľovníkov a Jakuboviansky vodopád sa dajú spojiť v jeden deň, najlepšie na bicykli, keďže sa nachádzajú v blízkosti tatranskej cyklomagistrály.

Vodopád Šuštiačka

Presuniem sa do Jánskej doliny, jednej z najkrajších dolín na Slovensku, ktorá ponúka množstvo prírodných krás a jednou z nich je vodopád Šuštiačka. Je to jeden z najkrajších vodopádov, aké som doposiaľ na Slovensku, ale aj na svete videl. Celý je obrastený machom, čo mu dodáva rozprávkové čaro. Nachádza sa v strede Jánskej doliny v bočnej časti doliny Šuštiačka. Treba byť pozorný a neminúť odbočku, ktorá je provizórne označená na ceste po modrej turistickej značke - smer Ďumbier. Po 10 minútach chôdze prešliapaným lesným chodníkom sa pred tebou objaví machom obrastený vodopád.

Cestička na vodopád ŠuštiačkaVodopád Šuštiačka

Šarafiový vodopád

V srdci Žiarskej doliny, priamo pod najväčším lavínovým svahom na Slovensku - Príslopom, sa nachádza Šarafiový vodopád, ktorý meria 20 metrov. Je ľadovcového pôvodu a je tvorený kaskádami, takže 20 metrov na prvý pohľad nie je vidno. Vodopád je veľmi dobre viditeľný priamo z cesty na Žiarsku chatu. Od chaty je to len 10 minút chôdze okolo symbolického cintorína po zelenej turistickej značke smer Príslop a Baníkov, čo ho robí veľmi dobre prístupným pre širokú škálu turistov.

Žiarska dolinaŠarafiový vodopád

Kmeťov vodopád

Tichá a Kôprová dolina je mnohým známa a ponúka netradičné pohľady na divokú slovenskú prírodu priamo pod symbolom Slovenska - Kriváňom. Priamo pod týmto štítom nájdeš aj najvyšší vodopád Slovenska, ktorý má 80 metrov. Bohužiaľ, padajúcich 80 metrov nie je možno vidieť, keďže podobne ako Šarafiový aj tento vodopád je tvorený kaskádami.

Vodopád vytvára Nefcerský potok, ktorý tvorí 3 výrazné časti vodopádu: Vyšný, Stredný a Nižný Nefcerský vodopád. Práve Nižný meria najviac, a to až 50 metrov a je dobre viditeľný z vyhliadkového miesta hneď pri ňom. K vodopádu sa dostaneš z Podbanského od hotela Permon. Najlepšie je navštíviť ho bicyklom, keďže trasa má k vodopádu až 8 km, čo zaberie približne hodinu.

Ikonická cesta Kôprovou dolinou s výhľadom na KriváňKmeťov vodopád

Pre bližšie info a vnorenie sa do vodopádovej atmosféry si pozri video.


Toto bolo 5 tipov na krásne a dobre prístupné vodopády, ktoré za málo námahy ponúknu peknú odmenu. Všetky vodopády sú krásne v každom ročnom období, ale tomu, kto chce zažiť vodopády v plnej sile, odporúčam vybrať sa za nimi v polovici júna, kedy končí uzávera a vo vodopádoch je plno vody.

No zďaleka to nie je všetko a je tu ešte ukrytých pár krásavcov, ktoré stoja za zmienku. Ak sa ti video páčilo, budem rád, ak nás podporíš svojím odberom a určite mi daj vedieť, či ťa zaujímajú aj ďalšie vodopády.
report_problem Našiel si v texte chybu?
viktorvinciktoma 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Temnosmrečinské plesá

Temnosmrečinské plesá

Nádherná a bezzásahová tatranská dolina, ktorá ťa zavedie k plesám ukrytým ďaleko uprostred Vysokých Tatier. K tomu najvyšší slovenský vodopád a takmer žiadni ľudia. Poďme preskúmať Kôprovú a Temnosmrečinskú dolinu.
Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Výživná celodenná túra, ktorá ti ukáže romantickú a pokojnú, ale aj divokú a akčnú stránku Roháčov.
Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Krasín - malebný okruh s kopou zaujímavostí

Máte radi túry, kde idete celý čas vo vláčiku a na vrchole čakáte večnosť, aby ste si mohli spraviť fotku? My veru nie.
keyboard_arrow_up