Túra v srdci Julských Álp – Malá Mojstrovka

Júlske Alpy v Slovinsku poskytujú ideálnu lokalitu na letnú turistiku. Predstavím ti jednu z kratších a dostupnejších túr priamo v srdci pohoria.

Tento priesmyk je preslávený najmä tým, že naň vedie vyše 50 serpentín...
Slovinsko poskytuje široký výber túr podľa dĺžky a náročnosti a umožní spoznanie tohto regiónu komukoľvek. Článok od Nely svedčí o tom, že ide o naozaj nádhernú krajinu plnú vodopádov, tyrkysových riek, jazier a hôr. My sa spolu s batohom na chrbte a turistickými topánkami pozrieme na zaujímavý vrchol s panoramatickým výhľadom na šíre okolie do troch krajín v srdci Julských Álp. Svojou polohou a dostupnosťou je ideálnou túrou ako pre domácich, tak aj pre zahraničných turistov.

Z Kranjskej Gory na úpätie Vršič

Kranjska Gora poskytuje ideálne zázemie pre akýkoľvek šport. Nachádza sa na západe Slovinska neďaleko talianskych a rakúskych hraníc a je položená v nadmorskej výške 806 m n. m. V zime sa tu konajú svetové lyžiarske poháre, v lete sa zas horská dedinka zaplní turistami a cyklistami. Skrátka, je tu čo robiť v každom ročnom období. My sa z Kranjskej Gory presúvame na Vršič autobusom skoro ráno.


Túra začína na priesmyku Vršič v nadmorskej výške 1 611 m n. m. Tento priesmyk je preslávený najmä tým, že naň vedie vyše 50 serpentín, pričom každá je pri ceste očíslovaná a je pekne vydláždená kockami ako na námestí. Cesta bola vytvorená počas druhej svetovej vojny. Veľké úsilie na jej vybudovanie vynaložili ruskí vojnoví väzni, aj preto sa cesta teraz nazýva „Ruská cesta“.

Cesta je otvorená zvyčajne od mája do októbra. Je veľmi zaujímavé si tento priesmyk vyšliapať na bicykli, na webe MTBIKER máme o tom dva články: „Už viem, prečo sú Pogačar a Roglič dobrí v horách“ a „Tip na výlet: Na cesťáku cez Triglavský národný park“.

Priesmyk Vršič

Kráčame po samých bielych skalách, ktoré sa pod nohami hýbu.
Najjednoduchší prístup na Vršič pre začatie túry je autom. Parkovanie na vrchole je však veľmi obmedzené a obvykle sa parkuje len popri ceste. Voľné miesta boli už o ôsmej ráno plné. Je nutné privstať si. Druhý spôsob je autobus. Počas leta jazdievajú z Kranjskej Gory tri denne, cez víkendy štyri.

Prvé kroky po značke

Na Malú Mojstrovku vedie turistická značka červenej farby. Okrem obyčajnej trasy je aj možnosť výstupu po ferratovej ceste. My si volíme klasickú turistickú trasu.


Po odbočení z Vršiča vstupujeme do borovicového porastu. Cesta je vychodená a dobre značená. Zo začiatku príjemný sklon dotvárajú výhľady na okolité hory. Po zhruba polhodine šliapania prichádzame pod náročnejší úsek zaistený reťazami. Je potrebná dobrá kondícia a pevný krok. Za zákrutou stretávame Slovákov, a tak sa chvíľu zhovárame v našej peknej reči.


Približne v polovici cesty sa povrch pomerne zdrsňuje a hlinený podklad sa stráca úplne. Kráčame po samých bielych skalách, ktoré sa pod nohami hýbu. Odporúčam naozaj pevnú turistickú obuv. Po hodine prichádzame do sedla medzi Velikou Mojstrovkou a Malou Mojstrovkou. Po chvíľach kochania sa odbočujeme vpravo.

V diaľke Jalovec a Mangart
Prechádzame najkrajšou časťou túry, po hrebeni. Po oboch stranách sa nám naskytujú krásne pohľady – napravo vidíme priesmyk Vršič a nad ním týčiaci sa Pristojnik (2 547 m n. m.), naľavo zas letnú búrku ženúcu sa cez talianske Alpy ponad Mangart (2 679 m n. m.).


Vrcholové výhľady do troch krajín

Na vrchole Malej Mojstrovky (2 333 m n. m.) je vytesaný čierny názov do kameňa na skalnej hŕbe. Panoramatický výhľad nám hneď prekryje únavu a už sa kocháme okolitými výhľadmi. Okrem už spomínaných vrchov Mangart a Pristojnik vidieť najmä najvyšší vrch Slovinska – Triglav (2 864 m n. m.) a oči nám padnú tiež na súmernú pyramídu vrchu Špik (2 462 m n. m.). Rýchlo niečo prehryzneme a zahajujeme zostup rovnakou cestou po skalách. Z Talianska sa totiž blíži búrka.


Ideálna túra do štyroch hodín

Malá Mojstrovka ponúka svojou náročnosťou ideálnu túru pre mierne pokročilých a rodiny so staršími deťmi. Jej poloha neďaleko Kranjskej Gory a priesmyku Vršič poskytuje pomerne jednoduchý prístup komukoľvek pomocou auta, autobusu, bicykla. Na vrchole sa ocitneme v strede pohoria Julských Álp, odkiaľ sa nám naskytne panoramatický výhľad do šíreho okolia.


Zhrnutie

  • Názov: Malá Mojstrovka
  • Lokalita: Júlske Alpy – Slovinsko
  • Značenie: prehľadné na skalách (červené)
  • Obmedzenie: celoročne dostupné, odporúča sa leto
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 4 hodiny
  • Parametre: 5,5 km/700 výškových metrov
  • Typ: vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovanie na sedle Vršič, doprava autobusom z Kranjskej Gory
  • Mapka/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora, flickr
report_problem Našiel si v texte chybu?
maliskajakub 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hochanger – aj sychravé Alpy majú čaro

Hochanger – aj sychravé Alpy majú čaro

S počasím je to asi tak ako s rádiom, musíme si užívať to čo hrá, nie to, čo by sme momentálne chceli počuť.
Na skok do rakúskych Álp

Na skok do rakúskych Álp

Naša krajina je bohatá na hrebeňovky a diaľkové trasy, no čo tak to trošku obmeniť a ocitnúť sa v Alpách?
Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

Či už hľadáš tip na dovolenku, miesto na dobrodružstvo, alebo kombináciu oboch, v tomto článku to isto nájdeš.
keyboard_arrow_up