Vrcholové pivko chutí najlepšie?

Čo môže spôsobiť alko na túre? Je alkoholické pivo vhodné ako osvieženie? Pozrime sa na 10 dôvodov, prečo si na kopec vyniesť radšej plechovku nealka.

Letná turistika je často spojená s horúcim počasím a nás prirodzene láka dať si niečo osviežujúce a schladiť sa. Mnoho turistov si do batoha pribalí aj nejakú tú plechovku navyše, veď vrcholové pivko chutí najlepšie. Je to ale dobrý nápad?

Každému je asi jasné, že alkohol v spojení s akoukoľvek športovou aktivitou nebude mať zrejme blahodarné účinky. A ako je to s turistikou? Na túre s partiou môže byť pre niekoho lákavé „trošku sa naladiť“ a takto povzbudený vyraziť na kopec. Stojí to však za to? Tu je niekoľko dôvodov, prečo alkohol počas turistiky neodporúčame piť:

1. Zhoršená motorika

Alkohol ovplyvňuje motorické zručnosti, koordináciu, rovnováhu a zhoršuje reakčný čas. To môže byť obzvlášť nebezpečné v horskom prostredí, kde musíš zdolávať náročný terén a koncentrovať sa. Zhoršená koordinácia môže viesť k pošmyknutiu, pádom a zraneniam. Na nerovnom teréne môžeš mať problémy s udržaním rovnováhy a na exponovaných miestach určite nechceš stratiť rovnováhu a spadnúť.

2. Oslabené kognitívne funkcie

... alkohol je bohatým zdrojom prázdnych kalórií a čo je ešte horšie, zvyšuje chuť do jedla a oslabuje vôľu.
Alkohol negatívne ovplyvní aj kognitívne funkcie a zhoršuje rozhodovacie schopnosti. To môže byť veľmi nebezpečné počas turistiky, pretože v teréne sa často vyžaduje kritické myslenie, kedy je potrebné zhodnotiť podmienky trasy a potenciálne nebezpečenstvá. Alkohol ťa môže povzbudiť k zbytočnému riskovaniu, čo môže skončiť úrazom. Zároveň sa zhoršuje aj orientácia v priestore, a tak ľahko odbočíš zlým smerom či vybočíš z turistického chodníka.

nealko Zlatý Bažant na turistike

3. Zvýšená únava

Pešia turistika vyžaduje vytrvalosť, a to najmä pri celodenných výletoch v teplom počasí. Alkohol môže prispieť k únave a letargii a ty budeš zrazu potrebovať vynaložiť extrémne množstvo námahy na zdolanie kopca. Túru si tak koniec-koncov neužiješ a v horšom prípade budeš tak vyčerpaný, že ju ani nedokončíš.

4. Zhoršenie športového výkonu

Keďže budeš unavený, tvoj športový výkon nebude stáť za veľa a jednoducho nebudeš vládať. Nielenže si deň neužiješ, ale ani sa výkonnostne nezlepšíš a negatívne účinky sa prejavia aj nasledujúci deň. Tvoje telo bude v „procese zotavovania“ a pokles výkonnosti spozoruješ aj na druhý deň.

nealko Zlatý Bažant na turistike

5. Pomalšia regenerácia

Okrem zníženia športovej výkonnosti sa spomalí aj proces regenerácie. Alkohol spomaľuje obnovu bielkovín a zhoršuje vstrebávanie živín, ktoré sú pre proces regenerácie nevyhnutné.

6. Priberanie

Mnoho ľudí chodí na túru s cieľom dostať sa do kondície a zhodiť pár kíl. Často s pocitom koľko energie spálili si bez výčitiek na vrchole dajú slaninku, horalku a zapijú to pivom. Áno, energiu treba doplniť, ale chce to správne nastavenie a zdravú mieru. Takisto netreba zabúdať na to, že alkohol je bohatým zdrojom prázdnych kalórií a čo je ešte horšie, zvyšuje chuť do jedla a oslabuje vôľu. Výsledkom sú opäť chúťky na tú horalku a slaninku.

zlatý bažant na cyklistikezlatý bažant nealko

7. Dehydratácia

O tom, že pri turistike, ale aj iných outdoorových aktivitách je dôležité zostať hydratovaný, niet pochýb. Dôležitosti pitného režimu sme sa už venovali a zároveň sme zhrnuli pár tipov na hydratáciu počas túry. Tvoje telo potrebuje dostatočný prísun tekutín, aby si predišiel únave, závratom, bolestiam hlavy a ďalším príznakom dehydratácie. Pokaziť to celé môže alkohol, ktorý ťa naopak dehydratuje. Keďže alkohol je diuretikum, zvyšuje produkciu moču, takže nielenže budeš na túre každú chvíľu potrebovať na WC, ale ešte ťa to k tomu dehydratuje. Vyčerpanie z tepla, únava či dokonca úpal tak nastúpia omnoho rýchlejšie.

8. Podchladenie

Hoci máme leto spojené s horúčavami, všetci dobre vieme, že v horách je počasie nepredvídateľné. Teploty sa môžu veľmi rýchlo zmeniť a na prudké ochladenie musíme byť vždy pripravení. Podceniť by sme samozrejme nemali turistickú výbavu, ale aj samotnú prípravu na túru. Pýtaš sa ako to ale súvisí s alkoholom? Hoci sa hovorí, že dobrý poldecák nás predsa zahreje, opak je pravdou. Alkoholické nápoje vyvolávajú falošný pocit tepla, pretože rozširujú krvné cievy v blízkosti povrchu kože, ale v skutočnosti znižujú telesnú teplotu. Kombinácia alkoholu s chladným počasím môže teda viesť k podchladeniu, čo je v horách obzvlášť nebezpečné.

nealko Zlatý Bažant na turistike

9. Zvýšené riziko nehody

Nezabúdaj na dostatočnú hydratáciu počas túry, no zvoľ radšej čistú vodu alebo iné nápoje...
Či už alkohol spôsobí zhoršenú rovnováhu, motoriku, zablúdenie, fyzické vyčerpanie, dehydratáciu, alebo podchladenie, to všetko neveští nič dobré. Všetky tieto predchádzajúce body zvyšujú riziko úrazu alebo iného zdravotného problému, kedy už turista nemusí byť schopný dokončiť túru a je odkázaný na pomoc iných. To môže byť nebezpečné obzvlášť v odľahlých oblastiach, kde pomoc nemusí byť okamžite dostupná.

10. Zamietnutie poistného plnenia

Ak sa už nejaké nešťastie privodí, určite netreba zabúdať na číslo Horskej záchrannej služby - 18 300. Rovnako by sme nemali zabúdať na poistenie do hôr, ktoré by každý turista mal mať. Mnoho turistov však akosi pozabúda na jednu dôležitú vec.

Treba si uvedomiť, že ak bude zranenému v krvi nameraný alkohol, tak ošetrenie úrazu mu poisťovňa nemusí preplatiť. Poisťovňa môže v závislosti od množstva požitého alkoholu poistné plnenie znížiť alebo úplne zamietnuť.

zlatý bažant na turistikezlatý bažant nealko

Čo z toho vyplýva?

Záver z tohto článku je určite každému jasný a je už na každom z nás robiť zodpovedné rozhodnutia. Nezabúdaj na dostatočnú hydratáciu počas túry, no zvoľ radšej čistú vodu alebo iné nápoje bohaté na elektrolyty a minerály. Ak máš chuť na niečo osviežujúce s plnou chuťou piva a ovocia, skvelou alternatívou je radler. My obľubujeme Zlatý Bažant Radler 0,0 % s množstvom osviežujúcich príchuti.

A ak si túru bez toho vrcholového pivka nevieš predstaviť, siahni po 0,0 % pive, ktoré bude chutiť rovnako dobre. Najdôležitejšie je predsa triezvo si užiť turistiku, plnohodnotne vnímať krásy prírody, načerpať pozitívnu energiu a hlavne bezpečne sa vrátiť domov.
Zdroj fotografií: archív redakcie MTBIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Nástrahy decembrovej turistiky

Nástrahy decembrovej turistiky

V čom je zimná turistika špecifická? Na čo si dať pozor, aby sme sa z decembrovej turistiky vrátili zdraví a s plnohodnotnými zážitkami?
Pripravený na jeseň?

Pripravený na jeseň?

Farebné lesy, nádherné inverzie, ale aj kratšie dni, nevyspytateľné počasie a rýchly skok z jesene do zimy alebo aj späť. To všetko so sebou prináša jeseň. Poďme sa pozrieť na to, na čo si dať v tomto období pozor, aby si neostal v teréne nepríjemne zaskočený.
keyboard_arrow_up