Ako predísť zdravotným úskaliam vysokohorskej turistiky?

Blíži sa koniec leta a s ním vyhliadky na stabilné septembrové slnečné počasie, ktoré praje (nielen) vysokohorským túram. Ako predísť zraneniam či iným nepríjemnostiam?

Povedzme si úprimne, riziko je tu vždy, či už je to pád, náhodné zranenie alebo, nedajbože, nehoda. Preto je v prvom rade dôležité vedieť, ako poskytnúť prvú pomoc v prípade neočakávaných situácií. Na každej turistickej výprave by sa mala nachádzať výbava prvej pomoci a niektorý z členov by mal mať aspoň základné znalosti z poskytovania prvej pomoci.

Ak nie je nik v skupine odborne zdatný, môžeš sa pred výletom zapísať na krátky kurz prvej pomoci. Akreditovaných kurzov je viac, stačí si len vybrať… Ďalšou možnosťou je oprášiť si vedomosti z povinných kurzov z autoškoly. No to však ani zďaleka nie je všetko. Na čo by sme ešte mali pred každou túrou myslieť? Poďme si to trošku zhrnúť.

Skupina v horách

Lieky, lieky a zas len lieky

Najdôležitejšie je, aby si si nezabudol vziať so sebou lieky, ktoré pravidelne užívaš. Pri dlhších túrach (aj viacdenných) môže byť užitočné mať so sebou aj niekoľko základných liekov, ktoré uvádzam nižšie:
  • balenie kompletného liekového príbalového letáku (vhodná je aj mobilná aplikácia),
  • dezinfekčné prostriedky (napríklad alkoholové tampóny) na čistenie rán,
  • náplaste a obväzy na liečbu menších poranení, stabilizáciu zranení, tejpovacia páska,
  • krém na opaľovanie a balzam na pery,
  • analgetiká a protizápalové lieky (Paracetamol alebo Ibuprofén) na zmiernenie bolesti, horúčky a zápalov,
  • antihistaminiká (Zyrtec, Claritín, Clarinex, Fenistil) - sú užitočné pri alergických reakciách na bodnutie hmyzom alebo kontakte s alergénmi,
  • antidiaroiká (Imodium, Reasec, Smecta, probiotiká) a prípravky na podporu trávenia (Pancreolan, Tums, Maalox, Espumisan) môžu byť užitočné, ak sa stretneš s problémami tráviaceho systému. Prírodná lekáreň ti ponúka možnosť uvariť si čaj z mäty, zázvoru, anízu a feniklu.
  • repelent proti hmyzu a kliešťom (na báze účinnej zložky DEET, Permethrin),
  • pinzeta na odstraňovanie kliešťov,
  • očné kvapky a kvapky na alergie môžu pomôcť pri podráždení očí alebo pri alergických reakciách na peľ alebo prach,
  • chladivé gély na svalové napätie alebo modriny,
  • krémy na opuchy a zápaly.

...ak spozoruješ prisatého kliešťa počas túry, odporúča sa ho čo najskôr vytiahnuť.
Samozrejme, to ale neznamená, že na každú túru musíš so sebou vláčiť všetky vymenované medikamenty. Každý by si mal v prvom rade uvážiť podľa seba (svojho zdravotného stavu, individuálnych potrieb a lokality, v ktorej sa bude pohybovať), čo bude potrebovať viac a čo menej. Výnimkou sú už len viacdenné turistické pochody v náročnejších podmienkach, resp. mimo civilizácie, kde už naozaj musíš byť pripravený na všeličo.

Tejpovacia páska

Úskalia slnečného žiarenia

Koho by nepotešilo krásne slnečné počasie počas túry? Zároveň je potrebné myslieť aj na to, že slnečné žiarenie môže byť v niektorých oblastiach veľmi intenzívne, najmä vo vysokohorských oblastiach a na miestach s vodnou plochou či pokrytých snehom. Ochrana pred slnkom je kľúčová, a preto by si mal mať so sebou kvalitný opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom (ja používam UV faktor 50), šiltovku či inú pokrývku hlavy a slnečné okuliare.

Existujú aj špeciálne vysokohorské okuliare, ktoré bránia nežiadúcim odleskom dopadať nielen priamo, ale aj z bočných strán, kde bežný okuliarový rám svoju ochrannú funkciu nespĺňa. Nezabúdaj, že nedostatočná ochrana pred slnkom môže viesť k popáleninám alebo iným kožným problémom či, nedajbože, problémom so zrakom. Na MTHIKER shope si môžeš vybrať z pestrej ponuky kvalitných slnečných okuliarov, ktoré spĺňajú aj tie najnáročnejšie kritériá a navyše aj fantasticky vyzerajú.

Slnečné okuliare na horáchVysokohorský terén

Nástrahy číhajú vo vysokej tráve

Nanešťastie, kliešťová sezóna ešte stále trvá. Ak na turistike prechádzaš oblasťami s vysokou kliešťovou aktivitou, trávnatými plochami do výšky cca jedného metra, je dôležité sa chrániť pred kliešťami. Ak je to možné, nos dlhé rukávy a nohavice, aplikuj repelent na odkryté časti tela (aj na prírodnej báze) a po návrate skontroluj svoje telo, či si si nepriniesol z výletu nežiadúceho cudzopasníka. Kliešte môžu prenášať rôzne choroby, ako je lymská borelióza a kliešťová encefalitída. Pred encefalitídou ťa môže ochrániť očkovanie.

Uisti sa, že vieš, ako kontaktovať záchranné služby...
Očkovací režim zahŕňa tri dávky, preto je vhodné začať ešte pred aktivitou kliešťov v zimných mesiacoch, aby si mal dostatočnú ochranu pred nástupom kliešťovej sezóny. V prípade ak spozoruješ prisatého kliešťa počas túry, odporúča sa ho čo najskôr vytiahnuť. Práve preto majú mnohí v lekárničke na túre pinzetu. Vytáčanie v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek neodporúčam, rovnako ako ani potrieť miesto olejom. Kliešťa stačí pinzetou chytiť čo najtesnejšie k hlavičke a jemným tlakom ho ťahať kolmo nahor. Vyhneš sa tak dávivému reflexu kliešťa v mieste rany.

Riziká v Slovenskom raji

Nie je to tak dávno, čo som si aj ja priniesla z túry v Slovenskom raji prisatého kliešťa. Prišla som na to až doma, keďže sa nachádzal na neprehľadnom mieste v oblasti brucha. Odvtedy si dávam väčší pozor a kontrolujem sa aj viackrát počas túry v rizikovom teréne s trávnatými porastami.

Vakcinácie a očkovania – sú potrebné?

Kto by nepoznal najvyšší vrch Afrického kontinentu – Kilimandžáro? Nemálo turistov sa pohráva s myšlienkou zdolať tento či iný z ďalších majestátnych vrcholov v ďalekom zahraničí. Je však dôležité mať na pamäti, že ak cestuješ do zahraničia (predovšetkým do exotickejších destinácií), informuj sa o odporúčaných vakcináciách a cestovných očkovaniach pre danú destináciu.

Niektoré krajiny dokonca vyžadujú povinné očkovanie pred vstupom. Ide napríklad o žltú zimnicu, japonskú encefalitídu, choleru, týfus, maláriu. Vakcinácie ťa môžu chrániť pred vážnymi chorobami a ich celoživotnými následkami, takže určite stoja za zváženie.


Hypotermia a hypertermia

Turistika v rôznych podmienkach môže viesť k problémom s teplotou tela. V chladnom a vlhkom prostredí môžeš čeliť hypotermii, kedy tvoje telo stráca teplo rýchlejšie, než ho dokáže produkovať. Tento problém hravo vyrieši vhodné funkčné oblečenie z kvalitných materiálov, ktoré ťa nesklame ani v tých najťažších podmienkach. V horúcom a slnečnom prostredí zasa hrozí hypertermia alebo tepelný úpal. Obleč sa preto adekvátne podľa poveternostných podmienok a zabezpeč si vhodnú ochranu pred extrémnymi teplotami.

Hypertermia

Záchranné a poisťovacie služby

...šťastie praje pripraveným a v horách platí toto pravidlo dvojnásobne.
Pred turistikou, hlavne v cudzích krajinách, vždy skontroluj dostupnosť záchranných a poisťovacích služieb v danej oblasti. Niektoré odľahlé miesta môžu byť ťažko dostupné a je dôležité vedieť, ako získať pomoc v prípade núdze. Pre istotu si zisti, či tvoje cestovné poistenie zahŕňa aj riziká spojené s turistikou a nadmorskou výškou.

V niektorých prípadoch môže byť potrebné medzinárodné zdravotné poistenie alebo špeciálne poistenie na rizikové aktivity. Uisti sa, že vieš, ako kontaktovať záchranné služby, a že máš dostatočné informácie o možnostiach evakuácie v prípade núdze.

Národný park TeideZákaz vstupu na chodník

Niekedy nemusí byť problémom iba tvoj úraz, ale môžu nastať aj iné nepredvídateľné okolnosti objektívneho charakteru. Dobrým príkladom sú lesné požiare, ktoré vypukli vo viacerých turistických destináciách. Rovnako to je aj na Tenerife, kde sú aktuálne všetky turistické chodníky v národnom parku Teide uzatvorené. Mala som možnosť vidieť to na vlastné oči a musím priznať, že oheň je neskutočne silný živel. V takom prípade musia ísť všetky turistické plány a ambície do úzadia. Je nevyhnutné rešpektovať stanovené zákazy, keďže ísť na túru za každú cenu a potom utekať pred požiarom je to, čo určite nechceš zažiť na vlastnej koži.


Zhrnutie na záver

Cieľom tohto článku bolo pripraviť ťa na rôzne scenáre a (ne)predvídateľné okolnosti, s ktorými sa môže každý turista stretnúť. Človek sa učí po celý svoj život a aj keď si už myslí, že je skúsený a nič ho počas túry nemôže prekvapiť, opak je pravdou. Mne samej sa to neraz potvrdilo na vlastnej koži.

Ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným a v horách platí toto pravidlo dvojnásobne. Turistika, najmä tá vysokohorská, je úžasný spôsob, ako objavovať krásy prírody a pritom si udržiavať fyzickú kondíciu. Platí to len za predpokladu, že je vykonávaná zodpovedne a s ohľadom na vlastné zdravie.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Nebezpečenstvo búrky na horách

Nebezpečenstvo búrky na horách

Ak ma búrka zastihne v pokoji domova pod dekou s teplým čajom v ruke, vždy si vravím, že teraz by som na horách nechcel byť, a s údivom sledujem divadlo, ktoré sa vonku odohráva. No čo ak túto možnosť nemám?
Prvá pomoc na horách - bezpečne za každých okolností PR článok

Prvá pomoc na horách - bezpečne za každých okolností

Hory sú krásne, no nebezpečné. Preto treba mať so sebou výbavu, ktorú možno využiť v prípade vyhrotenej situácie.
keyboard_arrow_up