Zdroj: autor: MO_DRA

Sezóna pretekov sa nám preklopila do záverečnej časti, preto si treba ešte užiť preteky, koľko sa len dá. Tradične nám septembrový kalendár ponúka bohatú ponuku pretekov, tak sa poďme bližšie pozrieť na niektoré z nich.

2. septembera, Gerlachov, Horský kros Gerlach

September odštartujeme zostra, behom do vrchu z obce Gerlachov na Sliezsky dom, v malebnom prostredí Vysokých Tatier a navyše pod dohľadom nášho najvyššieho štítu. Trať behu meria 8,4 kilometra a bežci prekonajú prevýšenie 879 metrov. Možností, ako si zasúťažiť, je tu veľa – dá sa bežať individuálne, ale aj v tímoch a kto beh úplne nemá v láske, môže zvoliť aj nordic walking. Okrem finančných cien v rámci poradia v cieli sa preteká aj o prekonanie traťového rekordu, v prípade mužov v čase 39:51,0 min. a v prípade žien 47:53,5 min. Kompletné propozície pretekov nájdeš na stránke organizátora.


2. septembra, Kubínska hoľa, Memoriál Barnáša Uvegeša/Sky run

Prvý septembrový víkend patrí dlhému horskému behu v srdci Oravskej Magury. Na trati ťa bude čakať približne 24 kilometrov dlhý beh s prevýšením cez 1 300 výškových metrov. Čakajú ťa rôzne terény a stretneš sa s behom po zjazdovke, štrkovej či asfaltovej ceste, ale bežať budeš aj po turistických chodníkoch s výhľadmi na Západné Tatry, Choč či Malú Fatru. Všetko potrebné k účasti na týchto pretekoch nájdeš na ich facebookovej stránke .


3. septembra, Svidník, Dukelský beh mieru

Vo vojnových rokoch bola táto trasa zdolávaná v ťažkých bojoch niekoľko mesiacov, tentokrát máme možnosť prebehnúť 19-kilometrovú trasu aj pod dve hodiny. Dukelský beh mieru, ktorý je u nás štvrtým najstarším behom, tento rok píše svoj 64. ročník. Štartuje priamo v Duklianskom priesmyku a finišuje vo Svidníku. Zaujímavosťou je, že sa dá absolvovať ako v bežeckých topánkach, tak aj na korčuliach a súťažiť sa bude aj o zaujímavé finančné ceny. Všetko dôležité nájdeš v propozíciách na tomto odkaze.


9. septembra, Bratislava, Telekom Night Run

Čo tak zúčastniť sa najväčšieho nočného behu na Slovensku? Poď objavovať nočnú Bratislavu v jej plnej kráse. Pre mnohých bežcov je to každoročne malý bežecký sviatok. V predvečer hlavného 10-kilometrového behu sa uskutoční aj beh pre mladších športovcov. Pripravený je aj beh pre dvojice, ktoré si 10 km rozdelia na 2 x 5km. Viac informácií a registráciu nájdeš na ich webe.


9. septembra, Vyšný Kubín, Beh do Choča

Z Veľkého Choča sú nádherné výhľady na Západné Tatry, Nízke Tatry, Liptovskú kotlinu, Veľkú Fatru a mnoho, mnoho ďalšieho. Tieto výhľady „chutia“ ešte lepšie po parádnom výkone a tých bude na trase z Vyšného Kubína na Veľký Choč požehnane – veď trasa o dĺžke 6,5 kilometra a s prevýšením vyše 1 000 metrov nie je pre každého, vzhľadom na krátku vzdialenosť je to riadny „stupák“. Aj tu sa budú prekonávať rekordy, a síce ten z roku 2020 s časom 0:44:42 hod., ktorý drží Jozef Hlavčo. Informácie o pretekoch nájdeš na tomto odkaze.


17. septembra, Sereď, Beh nádeje

Sereďský Beh nádeje je športovo-charitatívne podujatie, takže opäť beháme pre dobrú vec. Tentokrát svojou účasťou a zaplatením štartovného pomáhame zdravotne znevýhodneným deťom. Okrem detského behu je na výber kratšia hobby trasa v dĺžke 4,5 kilometra a dlhšia trasa v dĺžke 8,5 kilometra – čiže hlavný beh. Trasa vedie po rôznych povrchoch, no pri tomto podujatí ani tak nejde o najlepší čas, ako o celkové posolstvo. Propozície pretekov nájdeš na stránke organizátora.

19. septembra, Belianske Tatry, Plesnivec SkyRun

Jeden z najkrajších tatranských behov na konci sezóny môžete absolvovať v Belianskych Tatrách. Trať vedie turistickými chodníkmi rovno pomedzi tieto Tatry. Na vyše 26 km nastúpaš 1 300 výškových metrov. Výhľadom na Vysoké Tatry sa počas pretekov určite nevyhneš. Viac informácií nájdete priamo na ich webe.


23. septembra, Volovské vrchy, Karpatská vandrovka

Tu sa nebude pretekať ale objavovať. Prejdi sa po červenej turistickej trase hrebeňa západnej časti Karpatského oblúka a Volovských vrchov. Rozsiahle pohorie, dosahujúce vyše 1 300 metrov nadmorskej výšky, sa tiahne od Košíc na východe až po Dobšinú na západe. Hlavný hrebeň pohoria patrí k najdlhším východoslovenským hrebeňovkám a jeho prechod patrí k nezabudnuteľným zážitkom aj vďaka výhľadom, ktoré ponúkajú viaceré z vrcholov hrebeňa. Na trase Karpatskej vandrovky postupne spolu vystúpite do nadmorskej výšky 1 154 a 1 246 metrov, kde z najvyšších vrcholov trasy, z Kloptáňa a z Kojšovskej hole, možno vidieť polovicu Slovenska. Viac informácií nájdeš na ich webe.


23. septembra, Bratislava, DM ženský beh

„Viac ako len ďalší beh", tak znie motto DM ženského behu, ktorý priniesol nový, ucelený koncept rozvoja behania žien. Má za úlohu podporiť ich v zmene životného štýlu a pomôcť im, urobiť tak niečo pre svoje zdravie. Veľa žien a dievčat sa každoročne zapája, a tak zvláda nástrahy trate hlavného mesta. Toľko bežkýň na špecializovanom behu určenom výhradne pre ženy ešte nikdy na Slovensku neštartovalo. Behá sa na 4 a 10 kilometrov dlhej trati a bežať môžu aj mamičky s deťmi. Celý deň bude aj sprievodný program. Tak neváhaj a registruj sa aj ty.


25. septembra, Opalisko, Okolo Poludnice

Krásnym 53. ročníkom sa lesný beh Okolo Poludnice radí k najstarším pretekom na Liptove. Kedysi beh lyžiarov – dnes už pre každého a podiel na tom majú aj dve trasy na výber – dlhá o dĺžke vyše 17 kilometrov s prevýšením 877 metrov, ktorá vedie okolo samotného vrcholu Poludnice a krátka o dĺžke 7 kilometrov s prevýšením 240 metrov. Ani tu sa nezabudlo na naše mladé nádeje, ktoré majú šancu ukázať svoj talent na kilometrovej trati. Všetky podstatné informácie nájdeš na stránke organizátora.
Zdroj fotografií: archív pretekov

[Foto na úvode: autor: MO_DRA]

report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Všetko, čo sa hodí na bežecké preteky počas chladnejších dní PR článok

Všetko, čo sa hodí na bežecké preteky počas chladnejších dní

S klesajúcou teplotou treba na bežeckých pretekoch rozmýšľať aj nad vhodným oblečením. Telo je síce v pohybe zahriate, no prekvapiť dokáže vietor či dážď.
Pozvánka: Október v lone jesennej prírody

Pozvánka: Október v lone jesennej prírody

Babie leto je tu, nižšie teploty si pýtajú poriadne výkony. Preteky sa budú niesť v jesennom šate farebných listov. Nezmeškaj preto tie najväčšie skvosty na konci sezóny.
Pozvánka: November plný farieb

Pozvánka: November plný farieb

Čo môže byť krajšie ako preteky pomedzi farebné lístie plné jesenných tónov novembra? Poďme sa spolu pozrieť, kam si môžeš ísť zapretekať.
keyboard_arrow_up