Reportáž: Horehronská Trailová Liga – Heľpiansky kros

Máme za sebou prvé tohtoročné preteky zo série Horehronskej trailovej ligy. Aké to bolo? Aké ďalšie behy nás čakajú?

Dňa 2. 9. 2023 sa v Heľpe uskutočnil Heľpiansky Kros – Memoriál Štefana Bošeľu. Od rána bolo skvelé počasie, výbornú atmosféru dotvárala bubnová kapela a sprievodné aktivity. Súťažilo sa vo viacerých kategóriách a pretekov sa mohli zúčastniť dospelí i deti.

Dospelí mali na výber dve dĺžky tratí – hobby s dĺžkou 4 km a hlavnú trať s dĺžkou 8,2 km. Detské behy mali kategórie do 6, 10 a 15 rokov. Celkovo sa štart postavilo 123 dospelých a vyše 120 detí, čo sú veľmi pekné čísla a hovoria najmä o tom, že ľuďom sa páči športovať na Horehroní.

Horehronská Trailová Liga Heľpiansky krosHorehronská Trailová Liga Heľpiansky kros

Hlavné preteky odštartovali o 10:30 a na ich konci sa z víťazstva tešil Heľpian Adam Riapoš – mladý športovec, ktorý si na toto víťazstvo musel pár rokov počkať a trénovať, tvrdá drina sa však vyplatila a pri prebehu cieľovou rovinkou sa dočkal hlasných ovácií. V kategórii žien obhájila prvenstvo Terézia Mihalovičová – naša bývalá reprezentantka v biatlone.

Kompletné výsledky si môžeš pozrieť na tomto odkaze a fotky nájdeš na facebook stránke podujatia. Celkovo podujatie prebiehalo v príjemnej rodinnej atmosfére, po chutnom obede, vyhlásení výsledkov a spoločnej fotke si deti mohli užiť penovú párty.

Horehronská Trailová Liga Heľpiansky krosreportáž Horehronská Trailová Liga Heľpiansky kros 2023

Podľa koho je vlastne kros pomenovaný? Štefan Bošeľa bol v Heľpe výraznou športovou osobnosťou, najprv ako aktívny futbalista, neskôr ako tréner. Venoval sa deťom aj dospelým a rozvíjal v nich športového ducha a zdravý životný štýl.

Kopec, ktorý je súčasťou hlavnej 8 km trate, patril do jeho tréningového plánu a dodnes je pravdepodobne najväčšou výzvou pre bežcov a bežkyne Heľpianskeho krosu. Podujatie sa uskutočnilo už po ôsmykrát, a tak ako každý rok ste na nich mohli stretnúť významnú osobnosť slovenského športu. Tentokrát to bol Jozef Ninis – slovenský reprezentant v sánkovaní, ktorý je inšpiráciou pre malých i veľkých športovcov.

Horehronská Trailová Liga Heľpiansky kros 2023Horehronská Trailová Liga Heľpiansky kros

Čo to vlastne tá Horehronská Trailová liga je?

Je to séria pretekov, ktorých úlohou je pomôcť miestnym i cezpoľným postupne a bezpečne sa pripraviť na preteky a vzbudiť v nich záujem o pohyb v krásnej prírode Horehronia. Trasy pretekov sú v dĺžke od 5 km do 21 km prevažne po lesných cestách a horskom teréne.

Ich profily sú stavané tak, aby začínajúcim bežcom ukázali rozmanité bežecké lokality a čo najviac preverili všestrannosť pretekárov počas celej ligy. Medzi pretekmi je zastúpený beh do vrchu – vertikal, krosové behy miernejším terénom, aj dlhšie a náročnejšie preteky – polmaratón vo vysokohorskom prostredí.

Horehronská Trailová Liga Heľpiansky kros 2023Horehronská Trailová Liga Heľpiansky kros 2023

Aktuálne sa koná už štvrtý ročník a túto sezónu pozostáva z piatich pretekov v jesenných mesiacoch september a október. Na každých pretekoch bežci zbierajú body, ktoré sa zarátavajú do celkového poradia. Po posledných pretekoch prebieha vyhodnotenie a vyhlásenie výsledkov celej ligy. Vecné ceny získava každý, kto splní podmienky absolvovania ligy. Víťazi okrem toho súťažia aj o prize money.

Horehronská Trailová Liga Heľpiansky kros 2023
Ak sa ti myšlienka tejto ligy zapáčila, ešte stále sa stíhaš zapojiť do celkovej klasifikácie, keďže pre zaradenie je nutné zúčastniť sa troch pretekov. Všetky potrebné informácie nájdeš na #htl2023 - Horehronská trailová liga. Vidíme sa na Horehroní!

  • Útek do divočiny - 15. 9. - Brezno
  • Závadský štvanec - 23. 9. - Závadka n. Hronom
  • Jarabský polmaratón - 7. 10. - Jarabá
  • Andrejcová vertikal- 14. 10. - Pohorelá
Zdroj fotografií: Svetlana Skladaná
report_problem Našiel si v texte chybu?
Sveti 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Všetko, čo sa hodí na bežecké preteky počas chladnejších dní PR článok

Všetko, čo sa hodí na bežecké preteky počas chladnejších dní

S klesajúcou teplotou treba na bežeckých pretekoch rozmýšľať aj nad vhodným oblečením. Telo je síce v pohybe zahriate, no prekvapiť dokáže vietor či dážď.
Pozvánka: Október v lone jesennej prírody

Pozvánka: Október v lone jesennej prírody

Babie leto je tu, nižšie teploty si pýtajú poriadne výkony. Preteky sa budú niesť v jesennom šate farebných listov. Nezmeškaj preto tie najväčšie skvosty na konci sezóny.
Pozvánka: September – prekonaj svoje limity

Pozvánka: September – prekonaj svoje limity

Sezóna pretekov sa nám preklopila do záverečnej časti, preto si treba ešte užiť preteky, koľko sa len dá. Tradične nám septembrový kalendár ponúka bohatú ponuku pretekov, tak sa poďme bližšie pozrieť na niektoré z nich.
keyboard_arrow_up