Test: Vlajková loď – Suunto Vertical Titanium Solar

Veľká výdrž batérie, solárny displej, offline mapy priamo v hodinkách či dvojpásmový GNSS. Čo ešte vie ponúknuť nová vlajková loď od Suunto?

O tom, že táto Fínska spoločnosť má niekoľko prvenstiev v oblasti výroby hodiniek či kompasov sa môžete dočítať v článku (R)evolúcia vo výrobe hodiniek. Po Suunto Ambit 3 a následne Suunto Ambit 3 Peak som prešiel na Suunto 9. Hodinky vtedy výborné no stále ďaleko za konkurenciou od Garminu či Polaru.

Plne farebné offline mapy celého sveta a ešte ako bonus aj zadarmo.
Na trh prišiel Coros a ja som to chcel so Suuntom úplne vzdať, lebo zaspali dobu. Lenže Suunto nie je len značka. Je to príbeh a moja srdcová záležitosť. Píšem do Suunta s otázkou, či náhodou neplánujú nový model. Odpoveď príde na ďalší deň, že nič nové aktuálne nepríde. Prešli 3 mesiace a ja si vyzdvihujem v MTBIKER nové Suunto Vertical Titanium Solar vo farbe Forest a teším sa na testovanie tejto novej vlajkovej lode. A aké naozaj sú? Čítajte ďalej.

Ruka v ruke s prírodou

Už samotná krabička, v ktorej sú hodinky balené predstavuje eleganciu. Žiadny plast, všetko ekologické materiály. Spoločnosť o tom len nerozpráva, ale naozaj tým aj žije. Hodinky na výrobu, dopravu, ako aj na získanie základných surovín na výrobu vytvoria len 6,59 kg CO2.

Každých 6,59 kg pri výrobe je kompenzovaných sadením stromov, fotovoltikou využívanou na prevádzku fabriky či inými ekologickými opatreniami, čím sa na konci dňa môže hrdiť, že ich produkty sú uhlíkovo neutrálne a teda nezanechávajú za sebou uhlíkovú stopu. Celá fabrika vo Fínsku taktiež funguje a vyrába zo 100 % obnoviteľných zdrojov. A aj toto je dôvod, prečo Suunto nie je len obyčajná značka.

Suunto Vertical Titanium Solar Forest

Až rok bez nabíjania!

Suunto Vertical v solárnej verzii vedia vydržať až rok bez nabíjania, tvrdí výrobca. To som nemal možnosť ešte vyskúšať, pretože tento režim nevyužívam a hodinky mám necelých 5 mesiacov. To, čo som ale mal možnosť vyskúšať, bola neskutočná výdrž batérie počas aktivít a bežného fungovania. Pri dobrom počasí Suunto tvrdí, že až 30 % batérie sa dokáže dobiť pomocou solárneho displeja.

O tom som sa presvedčil na turistike v Rakúsku, kde po 10 hodinách turistiky pri zapnutých mapách, opticom senzore na sledovaní tepu zo zápästia, ale hlavne sekundovom zaznamenávaní GPS klesla batéria len o 8 % čo je naozaj, že pecka. Oproti staršiemu modelu Suunto 9, ktorý som nabíjal každý týždeň, tak tento model nemusím skladať z ruky niekedy aj mesiac. Model má ale niekoľko režimov, kde pri expedičnom režime výrobca udáva až 500 hodinovú/30 dňovú výdrž batérie. Ostatné režimy majú rôznu výdrž podľa toho, ktoré senzory bežia a aká je presnosť GPS.

Suunto Vertical Titanium Solartest Suunto Vertical Titanium Solar

Top vylepšenie – mapy

Pri predchádzajúcich modeloch hrdí majitelia hodiniek poznajú navigáciu vo forme šípky na displeji, ktorá bola umiestnená na čiare, ktorá znázorňovala trasu. Tu Suunto oproti konkurencii výrazne zaostávalo. Nový model Vertical, ale vrátil Suunto medzi top hráčov na trhu aj v tomto smere. Plne farebné offline mapy celého sveta a ešte ako bonus aj zadarmo. Na túto novinku som naozaj čakal, a teda mapy som odskúšal nielen na Slovensku, ale aj v Česku či Rakúsku.

Cez aplikáciu si stiahnete mapy priamo do hodiniek. Pri Slovensku či Česku sa sťahuje celá krajina, no pri Rakúsku sa ide po jednotlivých častiach. Tu to vývojári nevymysleli až tak šťastne, pretože niekedy je ťažké trafiť presnú oblasť. Táto drobnosť však nie je nejako významná, a teda nepokazí celkový dojem z máp. Vrstevnice, voda, cesty či iné významné body na mape sú dobre viditeľné, a tak sa môžete bezpečnejšie pohybovať aj v neznámom teréne. Mapám dávam palec hore.

recenzia Suunto Vertical Titanium SolarSuunto Vertical Titanium Solar skúsenosti

Športovci majú radi analýzu dát a pri týchto hodinkách sa naozaj môžete vyblázniť do sýtosti.
Suunto Vertical využíva taktiež duálnu frekvenciu príjmu signálu GNSS. V ľudskej reči to znamená, že prijíma nielen staršie satelity ako L1/E1, ale taktiež aj novšie L5/E5, ktoré sú presnejšie. Maximálny počet satelitov je potom 32. Okrem veľmi dobrého GPS sú tu aj tradičné funkcionality ako barometer, kompas, optický snímač pulzu zo zápästia, pulzný oxymeter či svetelný senzor na prispôsobenie jasu displeja podľa okolitého svetla.

Čo je ale novinka je hĺbkomer, ktorý sníma hĺbku až do 10 metrov pod hladinou. Novinkou je aj predpoveď počasia, ktorá je synchronizovaná z mobilnej aplikácie. Počas aktivity ale môžeme vidieť teplotu či tlak, a to priamo hodnoty zo senzorov.

Suunto Vertical Titanium Solar recenzieSuunto Vertical Titanium Solar hodinky

Šport ako DNA hodiniek

Nie nadarmo sa Suunto zameralo primárne na produkciu šport testerov a nie smart hodiniek. Áno, jeden model predsa len trošku odbočil z cesty a zaradil sa aj ako smart hodinky, a to konkrétne model Suunto 7. Vráťme sa ale späť k vlajkovej lodi. Robustnosť hodiniek potvrdzujú testy podľa military noriem a ako prvýkrát je využité zafírové sklíčko v kombinácii so solárnym nabíjaním pri Suunto hodinkách. To potvrdzuje, že hodinky vydržia naozaj všetko a využiteľné sú na neuveriteľné množstvo športov. Viac ako 95 športových režimov je naozaj bohatá ponuka.

Suunto Vertical Titanium Solar na cyklistikutest Suunto Vertical Titanium Solar

Po mojej skúsenosti s predchádzajúcimi modelmi som zostal naozaj nadchnutý mapami, výdržou batérie, dizajnom no hlavne presnosťou GPS.
U mňa boli hodinky otestované pri behu v meste, ako aj trailovom behu v prírode, pri trekingu a turistike a taktiež na ferratách. Skúšal som ich na bicykli v lese, ako aj bicykli na ceste a v neposlednom rade pri plávaní a na kajaku. Skialp a bežky ich ešte len čakajú. Pri behu v meste ako aj ferratách ma prekvapili svojou presnosťou signálu GPS, s čím som naozaj bojoval pri modeli Suunto 9. V čom sa ale Suunto musí ešte vylepšiť je presnosť snímania tepu zo zápästia, kde hodnoty naozaj lietajú. Avšak pri pripojení hrudného pásu pomocou Bluetooth to máte vyriešené. (Pozor, hodinky nepodporujú ANT+ staršiu technológiu).

skúsenosti Suunto Vertical Titanium Solar

Dáta a Suunto Plus

Dát, ktoré hodinky môžu zbierať počas aktivity no aj počas bežného dňa je naozaj neúrekom. Športovci majú radi analýzu dát a pri týchto hodinkách sa naozaj môžete vyblázniť do sýtosti. Mobilná aplikácia vám umožní analyzovať a porovnávať jednotlivé metriky. Pred aktivitou si môžete prispôsobiť športový režim, aby ste na displeji mali to, čo chcete. Ten má variabilných maximálne 7 polí, ale so slušným rozložením a na všetky dobre vidieť. Čo je výborné je aj vysvetlenie ku každej metrike priamo v aplikácií a ľudskou rečou.

Suunto Vertical Titanium Solar reviewsSuunto Vertical Titanium Solar

Pokiaľ sa vám zdá metrík stále málo, je tu možnosť rozšíriť hodinky o aplikácie Suunto Plus. Pomocou mobilnej appky si zvolíte, ktorú metriku by ste chceli ešte sledovať a môžete si ju zapnúť. Taktiež sa tu nachádzajú aj špeciálne tréningové plány. Samozrejmosťou je prepojenie s viac ako 200 partnerskými aplikáciami počnúc Stravou či Training Peaks.

Návrat kráľa

Suunto prinieslo na trh hodinky, ktoré sa naozaj môžu pýšiť najlepšou baterkou na svete v oblasti športtesterov, a aj vďaka tomu sa dostali späť na vrchol a prvú priečku. Titánová verzia so zafírovým sklíčkom a solárnym nabíjaním je naozaj skvelá voľba pre športovcov, ktorí takpovediac tancujú medzi športmi a nemajú len ten jeden preferovaný. Krásny a elegantný dizajn hodiniek no primárne funkcionalita je naozaj to, čo robí Suunto Suuntom.

Po mojej skúsenosti s predchádzajúcimi modelmi som zostal naozaj nadchnutý mapami, výdržou batérie, dizajnom no hlavne presnosťou GPS. Taktiež príjemne prekvapilo počasie či oxymeter, ktorý beriem už za samozrejmosť. Platbu kartou či hudbu v nich ale nečakajte, a to ani nebol zámer spoločnosti. Čo je ale trošku sklamaním, je nepresnosť tepového snímača na zápästí či veľmi jednoduchá analýza spánku.

Celkovo však hodinky hodnotím na jednotku a oproti konkurencii Garmin fenix 7X sú lacnejšie, výkonnejšie a na eshope MTHIKER sú dostupné za 799 €. Určite ale treba spomenúť, že predchádzajúca verzia Suunto 9 Peak Pro ponúka veľa muziky za relatívne málo peňazí a oplatí sa pozrieť aj na ňu.

Plusy

  • Výdrž batérie
  • Presnosť GPS (aj v mestách či na skalách)
  • Suunto Plus a množstvo športových režimov
  • Dizajn (vhodné do práce, ako aj na šport)

Mínusy

  • Slabá analýza spánku
  • Komplikované prispôsobovanie športových režimov
  • Sťahovanie offline máp len s hodinkami na nabíjačke
  • Nepresnosť tepového snímača
Zdroj fotografií: Michal Mjartan
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?
mjartan.michal 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Každý si tu nájde svoj kúsok do hôr

Každý si tu nájde svoj kúsok do hôr

Black Diamond sa stala jednou z najznámejších značiek outdoorového vybavenia na celom svete. Svoje miesto si vybudovala vďaka inováciám a neustálemu vývoju.
Video: Zlatá stredná cesta od Fenixu - čelovka Fenix HL32R-T

Video: Zlatá stredná cesta od Fenixu - čelovka Fenix HL32R-T

Ak hľadáš čelovku na večerné tréningy, možno sa ti hodí práve tento podarený kúsok.
Všetko, čo sa hodí na bežecké preteky počas chladnejších dní PR článok

Všetko, čo sa hodí na bežecké preteky počas chladnejších dní

S klesajúcou teplotou treba na bežeckých pretekoch rozmýšľať aj nad vhodným oblečením. Telo je síce v pohybe zahriate, no prekvapiť dokáže vietor či dážď.
keyboard_arrow_up