Reportáž: dm ženský beh – 11. ročník najkrajšieho behu v Bratislave

Reportáž: dm ženský beh – 11. ročník najkrajšieho behu v Bratislave

„Viac ako len ďalší beh“, znie motto tohto populárneho behu, ktoré dokonale vystihuje organizáciu, atmosféru a zážitky, ktoré na ňom zažijete.

„Aj tento rok bežíš dmko?“ pýta sa jedna bežkyňa druhej. „Dmko.“ Slovo, ktoré by sa už po 11. úspešnom ročníku tohto behu malo zapísať do slovníka spisovného jazyka. Motivačná atmosféra, dychberúce výkony a prvotriedna organizácia.

11. ročník s rekordným počtom prihlásených bežkýň

Ak ste sa pozreli na stránku dm ženského behu mesiac pred akciou, možno ste si všimli, že možnosť registrácie bola predčasne ukončená. Organizátori totiž naplnili limit registrovaných bežkýň rekordne skoro a dokonca ho ešte rozšírili o 500 miest. Celkovo registrovaných tak bolo 4 500 žien, čo je o 900 viac ako minulý rok.

Keďže sa behov organizovaných Bratislava Marathon zúčastňujem už skoro 10 rokov, vidím obrovský pokrok v tom, ako tieto podujatia prebiehajú a taktiež, ako sú komunikované bežcom a bežkyniam. Bratislava Marathon vytvorila z týchto podujatí zážitky, ktoré sú (a teraz iba potvrdím myšlienku „Viac ako len ďalší beh“) viac, ako len behom. Prvotriedna organizácia, označenie trasy, bezpečnosť, fotografie, inštrukcie... účasťou na týchto podujatiach dostávate celý balíček zážitkov.

Už som jej dýchala na chrbát, avšak nevládala som dorovnať rapídnu akceleráciu jej štíhlych nôh...
A teraz k tej najdôležitejšej veci – štartový balíček. Poznám nejednu ženu, ktorá sa na tento beh teší práve kvôli tomuto balíčku. Bohatý štartový balíček, v ktorom bolo až 20 unikátnych produktov od kozmetiky cez čistiace prostriedky až po zdravé sladké tyčinky. Nebudem klamať, keď poviem, že som si pri rozbaľovaní balíčka prečesala vlasy novou kefou, vyskúšala som nový telový sprej a pleťovú masku.

expo zóna, stánky vystavovateľovženský beh DM

Okrem luxusného balíčku na mieste štartu čakala na bežcov aj expo zóna na námestí pri Eurovei, ktorá ponúkala množstvo stánkov na vyskúšanie produktov, kde sa mohli zabaviť aj tí, ktorí prišli bežkyne podporiť. Na bežkyne a ich sprievod čakala na mieste beauty zóna, zóna zdravia, ale aj detský kútik pre najmenších.

DM ženský beh 2023ženský beh

Trate

Na výber boli trate: 4 km – v rámci ktorého bola aj kategória mama s dcérou, nordic walking a 10 km.
Ja som si tento rok vybrala kratšiu trať 4 km, keďže som ju bežala aj pred 4 rokmi a chcela som si na tejto trati porovnať čas.

štart posledného koridoru na 4 km trati

4 km

Bežkyne na 4 km štartovali v 4 vlnách – od 10:00 až po 12:00, medzi každou vlnou bolo 40-minútové okno. Ja som bežala v poslednom rozbehu, ktorého štart sa z organizačných dôvodov posunul z 12:00 na 12:17. To mi trochu skomplikovalo stratégiu rozohriatia sa, ale nakoniec to nebolo nič katastrofálne. Na štarte nás chladil jemný dážď, ktorý som prestala registrovať hneď, akonáhle sme sa rozbehli.

4 km trať je rýchla a rovinatá, aj keď pri hraničnom tempe mám často pocit, že výbeh na Starý most je ako šplhať sa na vysoký kopec. Na trati nás už klasicky povzbudzovali bubeníci pod Starým mostom na petržalskej strane a potešila aj hudobná zóna pár stoviek metrov pred cieľom.

Na výbehu na Starý most na mňa kričal kamarát Tomáš z organizačného tímu, že sa nemám do toho kopca flákať, ale ja som mala jasnú stratégiu. Jemne a vedome ubrať v tempe na kopčeku a smerom dolu zo Starého mosta predĺžiť krok (pričom vždy počujem, ako na mňa môj bývalý bežecký tréner kričí, aby som predĺžila krok). Táto stratégia mi zatiaľ na behoch vždy pomohla.

Pocit po dobehnutí je neopísateľný, pretože pri behu žiadna skratka neexistuje...
Trasa bola interaktívna, prebeh cez most, krátky úsek cez nábrežie a opäť cez Starý most naspäť. Už tradične som na poslednom kilometri začala cítiť jemné brnenie v rukách a pálenie na pľúcach, ale nepoľavila som. Čím skôr budem v cieli, tým lepšie. Pri zbehu zo Starého mosta ma povzbudila ešte aj hudobná zóna a vidina predbehnutia bežkyne, ktorá bola pár metrov predo mnou.

Už som jej dýchala na chrbát, avšak nevládala som dorovnať rapídnu akceleráciu jej štíhlych nôh a vtedy sa ukázalo, kto je šprintér a kto je vytrvalec. Nepredbehla som ju, ale aj tak som bola spokojná so svojím časom 16:29, s ktorým som sa umiestnila na 6. mieste zo žien celkovo (na to, že už prevažne bicyklujem, to nebolo zlé).

Trať na 4 km vyhrala Lenka Kotianová s časom 14:31.

Po behu sme dostali krásnu medailu, vodu, jabĺčko a mohli sme sa občerstviť polievkou v stánku dm.

Prvé stovky metrov na 4 km trati

Beh mamy s dcérou

Táto kategória, beh mamy s dcérou, má pre mňa ešte väčší význam ako individuálny beh, keďže pred 4 rokmi to bežala aj moja mamina, ktorá sa vypracovala z nebežkyne, (ktorá má ako veľa z nás traumu z 12-minútovky na základnej škole) až tak, že bola schopná zúčastniť sa a odbehnúť 4 km. Je to nádherná myšlienka, ako zapojiť do tohto podujatia dve generácie, ktoré sa môžu navzájom motivovať a vytvoriť si tak spoločné zážitky.

10 km

10 km trasa je okruh, ktorý vedie oboma stranami nábrežia Dunaja (s prebehom cez most Lanfranconi a cez Starý most). K dispozícii boli aj vodičky na tempo od 4:30 min/km až po 6:30 min/km. Na trati je aj občerstvovačka, takže nie je potrebné si so sebou brať vodu. 10 km trať vyhrala Žofia Naňová s časom 35:40, ktorá vyhrala pred 2 týždňami aj Telekom Night run s časom 34:48. Z jej výkonu mám naozaj zimomriavky.

Nordic walking

Kategória nordic walking podľa organizátorov narastá na popularite. 2. ročník tejto kategórie štartoval zároveň s posledným koridorom behu na 4 km. Víťazkou sa stala Gabika Hauserová s časom 29:09.

3 najrýchlejšie ženy na 4 km trati

Prečo vyskúšať dm ženský beh?

Dm ženský beh vnímam ako motiváciu pre ženy každého veku, hmotnosti, výšky, športovej minulosti. Motiváciu na sebe pracovať a pokoriť 4 alebo 10 km trasu. Pocit po dobehnutí je neopísateľný, pretože pri behu žiadna skratka neexistuje a ten čas, za ktorý ste zabehli 4 alebo 10 km vás stál veľa práce. Radosť z pohybu a z prekonávania samej seba je to, čo na dm ženský beh láka ženy z rôznych prostredí.

Dm ženský beh mi ukazuje ako ženy, ktoré nikdy predtým nebehali alebo majú menej voľného času ako ja (bez detí a bez rodiny), dokážu natrénovať, aby túto trať pokorili. A to je ten skutočný výkon. Úprimne mám z výkonov týchto žien zimomriavky. Vidím na ich tvárach úsmev, ale aj únavu, ktorá zobrazuje ich úsilie vydané v tréningoch a pri prekonávaní samej seba.

Dm ženský beh sa vypracoval z podujatia – na ktoré sa na 1. ročníku prihlásilo 620 žien, na podujatie – na ktoré sa v roku 2023 prihlásilo až 4 500 žien. A to svedčí o tom, že tento beh sa oplatí vyskúšať.

Pozrite si video z podujatia na Facebook stránke organizátora.
Zdroj fotografií: zdronu.sk a archív autorky
report_problem Našiel si v texte chybu?

11. ročník DM ženský beh

calendar_today 23.09.2023
label Cestný beh
place Bratislava (Slovensko)

luckafabi 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Pozvánka: Viac ako len ďalší beh – dm ženský beh v Bratislave 2023

Pozvánka: Viac ako len ďalší beh – dm ženský beh v Bratislave 2023

Toto podujatie je viac než len o behu. Je úžasné vidieť, ako sa ženy spájajú, motivujú a povzbudzujú. Je o prekračovaní hraníc, ktoré ženám spoločnosť často stanovuje.
Reportáž: Ako chutia najväčšie nočné preteky Bratislavou?

Reportáž: Ako chutia najväčšie nočné preteky Bratislavou?

Rýchly, atraktívny, jedinečný – takto by som v troch slovách opísala Telekom night run. Tento rok ho prišlo zabehnúť až 4 500 bežcov a bežkýň. Boli ste medzi nimi?
Reportáž: Beh, ktorý ťa dostane

Reportáž: Beh, ktorý ťa dostane

Moja dnešná reportáž bude z bežeckých pretekov v krásnom prostredí Veľkej Fatry - Krížna Krížom Krážom.
keyboard_arrow_up