Zdroj: Zdroj: Juroko

Babie leto je tu, nižšie teploty si pýtajú poriadne výkony. Preteky sa budú niesť v jesennom šate farebných listov. Nezmeškaj preto tie najväčšie skvosty na konci sezóny.

1. 10. 2023 – Košice – Medzinárodný maratón mieru (MMM)

Hneď prvý víkend sa bude konať jeden z najvýznamnejších maratónov na Slovensku, práve v Košiciach. MMM má svoju dlhoročnú tradíciu. Bude to už 100. ročník tohto významného podujatia. Najstarší maratón v Európe dokázal udržať svoju kontinuitu aj počas pandemických rokov. Oproti minulému roku, keď sa maratónu zúčastnilo 7 000 bežcov, tento rok očakávajú organizátori silnejšiu účasť. Ak chceš zažiť tú najväčšiu pretekovú atmosféru, tu nesmieš chýbať. Pripravené sú štyri kategórie tratí: 1. maratón má 42,195 km, 2. polmaratón má 21,095 km, 3. inline a handbike má 20 km. Štafetové behy si môžeš rozdeliť medzi štyroch pretekárov. Všetky dôležité informácie nájdeš na stránke organizátora.


7. 10. 2023 – Nízke Tatry – Jarabský polmaratón

Druhý víkend ťa čaká Jarabský polmaratón s parametrami skyrace. Na trati dlhej viac ako 21 kilometrov nastúpaš okolo 1 200 výškových metrov, a to nie je všetko. Celé preteky sa budú konať v nádhernom horskom prostredí. Začiatok je od chaty Jarabá u Čika, pokračuje sa výbehom Kumštovou dolinou a občerstvovačka ťa bude čakať na Chate M. R. Štefánika pod Ďumbierom. Krásnym, možno už aj zasneženým, hrebeňom Nízkych Tatier zbehneš naspäť na Čertovicu. Všetky dôležité informácie nájdeš na ich facebookovej stránke.


7. 10. 2023 – Súľov – Beh Súľovskými skalami

V rovnaký deň sa uskutoční 7. ročník behu v nádhernom prostredí. Jesenne sfarbené listy stromov Súľovských skál, skvelá športová atmosféra a oveľa viac. Môžeš sa stretnúť s patrónkou GARMIN Behu Súľovskými skalami, skvelou športovkyňou, držiteľkou 3 zlatých a 3 strieborných olympijských medailí a majsterkou sveta v biatlone – Anastáziou Kuzminovou, ktorá sa ho aj aktívne zúčastní. Čakajú ťa 3 rôzne trasy: najdlhšia 17 km s prevýšením 850 výškových metrov, stredná vzdialenosť 10 km a 500 výškových metrov a najkratšia v podaní 6,7 km a 200 výškových metrov. Budú pripravené aj preteky pre deti. Kompletný popis trás a propozície nájdeš na tomto odkaze.


07. 10. 2023 – Kubachy – Kubašská desiatka

Nezabudli sme ani na 8. ročník behu v Kubachoch. Beží sa cestný okruh so spoločným štartom pre 5 km a 10 km. Pre dorastencov a dorastenkyne je prichystaný 2 km okruh a pre najmenších 800 m trať. Stále je kde vytiahnuť cestné topánky a poriadne si zatrénovať, napríklad aj ulicami Kubách. Viac informácií a program pretekov nájdeš na stránke organizátora.


14. 10. 2023 – Nízke Tatry – Andrejcová Vertikal

Nabehaný objem a výškové metre môžeš pretaviť do záverečných pretekov tohto ročníka Horehronskej Trailovej Ligy – Andrejcová Vertikal. Vybehneš si 800 výškových metrov na vrchol kopca Andrejcová, na ktorom sa môžeš pokochať jedným z najkrajších výhľadov na Vysoké Tatry. Vyhodnotenie pretekov sa bude konať na útulni Andrejcová, kde si môžeš vychutnať občerstvenie a super atmosféru. Bude sa vyhlasovať aj celkové umiestnenie pretekárov v treťom ročníku Horehronskej Trailovej Ligy. Viac informácií nájdeš na ich facebookovej stránke.


14. 10. 2023 – Vysoké Tatry – Memoriál Jozefa Psotku

Chýbať nebude ani 38. ročník tohto významného podujatia. Pod záštitou Slovenského horolezeckého spolku JAMES a Tatranskej horskej služby sa bude konať opäť vo Vysokých Tatrách. Pripravené sú dve trate, no ani jedna nebude ľahká. Pod názvom BASIC to bude v okolí Furkotskej doliny a Kriváňa. Dĺžka je 26 kilometrov a prevýšenie 1 600 metrov. Trať EXTREME je pre ozajstných fajnšmekrov v podaní 38 kilometrov a viac ako 2 500 výškových metrov. Preverí aj tých najskúsenejších bežcov. Centrum diania bude situované v okolí areálu bežeckého lyžovania na Štrbskom plese. Všetko dôležité nájdeš v propozíciách na tomto odkaze.


14. 10. 2023 – Pieniny – Pieninská stopa

V ten istý deň sa bude konať v malebnom Pieninskom národnom parku, ktorý očarí nejedného bežca či turistu, pretekový turistický pochod. Dychvyrážajúca plavba na tradičných drevených pltiach po rieke Dunajec, turistika na Tri koruny, najväčší prírodný kaňon, Červený kláštor, ale i kultúra a tradície spojené s prírodou ponúkajú nezabudnuteľné chvíle v každom ročnom období.

Cieľom tejto turistickej akcie je predstaviť krásu Pienin a odkryť tento prírodný klenot očiam návštevníkov aktívneho pohybu v prírode. Pripravené majú tri turistické pochody (trate) od 13 km do 30 km a pre najzdatnejších turistov majú pripravenú až 50 km trať s viac ako 1 800 výškovými metrami. Kompletné propozície nájdeš na stránke organizátora.


22. 10. 2023 – Malé Karpaty – Račiansky kros

Že v Bratislave kopce nie sú? Malé Karpaty ti môžu dať poriadne zabrať a Račiansky kros ťa preverí. Na 6. ročníku sú pre teba pripravené dve trate. Prvá má 9 km s prevýšením 335 metrov a druhá má 16 km s prevýšením 503 metrov. Nebudú chýbať detské behy pre rôzne vekové kategórie. Predškolákov bude čakať 100 metrov, 1. stupeň zase 200 metrov a 2. stupeň 400 metrov. Viac informácií a možnosť registrácie nájdeš na ich webovej stránke.
Zdroj fotografií: archív pretekov

[Foto na úvode: Zdroj: Juroko]

report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Všetko, čo sa hodí na bežecké preteky počas chladnejších dní PR článok

Všetko, čo sa hodí na bežecké preteky počas chladnejších dní

S klesajúcou teplotou treba na bežeckých pretekoch rozmýšľať aj nad vhodným oblečením. Telo je síce v pohybe zahriate, no prekvapiť dokáže vietor či dážď.
Pozvánka: September – prekonaj svoje limity

Pozvánka: September – prekonaj svoje limity

Sezóna pretekov sa nám preklopila do záverečnej časti, preto si treba ešte užiť preteky, koľko sa len dá. Tradične nám septembrový kalendár ponúka bohatú ponuku pretekov, tak sa poďme bližšie pozrieť na niektoré z nich.
Reportáž: Horehronská Trailová Liga – Heľpiansky kros

Reportáž: Horehronská Trailová Liga – Heľpiansky kros

Máme za sebou prvé tohtoročné preteky zo série Horehronskej trailovej ligy. Aké to bolo? Aké ďalšie behy nás čakajú?
keyboard_arrow_up