Obliekame najmenších do chladných dní

Sedieť s deťmi doma za oknom a frflať na „škaredé“ jesenné či zimné počasie je najjednoduchšie.

Čo tak zmeniť postoj a vyraziť v ústrety vetru, dažďu, snehu a iným prírodným živlom? Jednou z najzábavnejších a zároveň najdôležitejších detských aktivít je hra na čerstvom vzduchu, bez ohľadu na ročné obdobie. To je aj dôvod, prečo si s príchodom jesene množstvo rodičov kladie otázku, ako vhodne obliecť svoje ratolesti, aby sa cítili komfortne aj v nepriaznivom počasí.

oblečenie pre deti na zimuoblečenie pre deti na zimnú turistiku

Vrstva po vrstve

Kľúčom k úspechu sú kvalitné materiály, vrstvenie a nepremokavá členková obuv. Vrstvenie je postup, pri ktorom sa obliekajú jednotlivé vrstvy oblečenia. Pozrieme sa na ne podrobnejšie a tiež aj na materiály, z ktorých sa skladajú.

deti na turistikedetské oblečenie do prírody

Prvá vrstva – základná (termo)

Prvá alebo základná vrstva reguluje teplotu tela a udržiava deti v maximálnom komforte. Pozostáva z termoprádla (body, nohavice, ponožky), ktoré je „na telo“.

Primárnou úlohou termoprádla je odvádzať pot a prebytočnú vlhkosť a udržiavať telo suché. To v preklade znamená, že deti sú v suchu a teple pri všetkých aktivitách.

deti na turistikeoblečenie pre deti na zimnú turistiku

Od jesene do jari netreba zabúdať na pokrývku hlavy, ochranu rúk a kvalitnú obuv.
Ideálny materiál pri tejto vrstve je merino vlna, syntetické vlákno alebo kombinácia oboch materiálov. Termoprádlo z merino vlny je superjemné, čo z neho robí najideálnejšieho kandidáta aj pre najmenšie bábätká už od narodenia. Tento 100 % prírodný materiál izoluje, aj keď je vlhký. Je zároveň antibakteriálny, hypoalergénny, ekologický a ľahko sa udržiava. Na druhej strane je ale aj jeho cena vyššia.

oblečenie pre deti na zimnú turistikuoutdoor oblečenie pre najmenších

Syntetické termoprádlo má výhodu, že lepšie odvádza vlhkosť, rýchlejšie schne a je cenovo dostupnejšie. Môže však spôsobiť alergickú reakciu či nepríjemne škrabať.

Úplne nevhodný materiál je bavlna, ktorá zadržiava vlhkosť a telo tak ostáva vo vlhku a chlade.

Druhá vrstva – stredná (soft shell)

Stredná vrstva je izolačná, jej hlavnou úlohou je izolovať telesnú teplotu. Väčšinou sa používajú flísové alebo softshellové mikiny, prípadne perové bundy a nohavice, ktoré v závislosti od vonkajšej teploty poskytujú rôzne stupne izolácie.

detské oblečenie do prírodydeti na turistike

Ponuka trhu je veľkorysá a je možné vybrať si zo širokej ponuky flísových, merino alebo perových overalov, ktoré poskytujú dokonalú izoláciu a udržia deti zaručene v teple a vo vysokom komforte.

oblečenie pre deti na zimuoutdoor oblečenie pre najmenších

Pri menších deťoch a bábätkách sú najlepšou voľbou overaly, pre staršie deti sú pohodlnejšie dva samostatné kusy – vetrovka a nohavice.

ako obliecť deti na zimuoutdoor oblečenie pre najmenších

Tretia vrstva – vrchná (hard shell)

Posledná vrstva chráni pred „živlami“, udrží teplo vo vnútri a „počasie vonku“. Táto vrstva zastaví nepríjemný vietor, silný dážď, sneh, alebo prípadne aj všetko súčasne. Je dôležité, aby bola táto vrstva priedušná a umožňovala tak odvádzanie vlhkosti z vnútorných vrstiev.

oblečenie pre deti na zimnú turistikudetské oblečenie do prírody

Počasie pre nás nie je dôvod, pre ktorý by sme ostali v interiéri...
Jedným z najdôležitejších odevov pre menšie deti je vodotesné či gumené oblečenie, ktoré odolá aj tým najväčším kalužiam, mokrému snehu či hrám s blatom. Pri starších deťoch, ktoré už neskočia do každej mláky, budú postačovať vodeodolné materiály.

deti na turistikedeti, turistika, zimná turistika

Teplé ruky, nohy, hlava

Od jesene do jari netreba zabúdať ani na pokrývku hlavy, ochranu rúk a kvalitnú obuv. Ak niektorá z vyššie uvedených častí tela deťom ochladne, diskomfort rýchlo pocítia na celom tele.

outdoor oblečenie pre najmenšíchdeti, turistika

Aby ste udržali malé nôžky v teple, potrebujete nepremokavú obuv s membránou a izolačnou podrážkou, ideálne členkovej výšky. Pri aktívnej hre s vodou, blatom a skákaním do mlák sú najlepšou voľbou vyššie zateplené gumáky. Tu máte istotu, že nohy budú v suchu a teple aj pri najzábavnejšom vodnom dobrodružstve.

Väčšina tepla uniká cez hlavu, preto nezabúdajte ani na čiapku, prípadne kuklu. Pri rukaviciach platí, že palčiaky sú teplejšie ako rukavice s prstami. V prípade intenzívneho dažďa odporúčame vodotesné rukavice.

zimné oblečenie pre deti

Fusak - „štvrtá vrstva“ pre bábätká

Kvalitný fusak, ktorý bude dostatočne teplý, vodeodolný a vetruvzdorný, je vstupenkou do celoročného outdoorového života aj s najmenšími bábätkami od ich narodenia.

oblečenie pre deti na zimnú turistikuoutdoor oblečenie pre najmenších

...nebojte sa preto využiť rôzne platformy, kde sa ponúka detské oblečenie z druhej ruky.
Pri správnom „vrstvení“ a dodržaní niekoľkých krokov si môžete spoločne vychutnávať outdoorové aktivity aj s najmenšími, a to aj počas upršaných jesenných dní či teplôt hlboko pod bodom mrazu. Koniec koncov, väčšina bábätiek spí najlepšie a veľmi pravdepodobne aj najdlhšie na čerstvom vzduchu.

deti na turistikeoutdoor oblečenie pre najmenších

Odporúčame

  • Zabezpečte si zimný fusak, ideálne perový alebo z merino vlny, vodeodolný a vetruvzdorný
  • Bábätku oblečte vlnené termoprádlo a vlnené ponožky
  • Ako druhú vrstvu použite flísový alebo merino overal
  • Vrchný overal – podľa aktuálnej teploty zvoľte ľahší, prípadne teplejší, ktorý poskytuje dostatočnú izoláciu
  • Nezabudnite na návleky na nohy, teplé rukavice, ideálne palčiaky a teplú čiapku
  • Jednotlivé vrstvy „dávkujte“ v závislosti od teploty, pri teplotách hlboko pod bodom mrazu (-15 a menej) deti pravidelne kontrolujte v krátkych časových intervaloch

oblečenie pre deti na zimuoblečenie pre deti na zimnú turistiku

Čo sme sa za tie roky naučili

Obe moje deti „outdoorujem“ od narodenia celoročne, bez ohľadu na poveternostné podmienky či sezónu. Počasie pre nás nie je dôvod, pre ktorý by sme ostali v interiéri, vždy sa snažíme nájsť spôsob, ako byť minimálne dve hodiny denne na vzduchu.

outdoor oblečenie pre najmenších
Počas tých pár rokov sme si vytvorili celkom slušný systém odievania, vyskúšali sme rôznych výrobcov odevov, obuvi a doplnkov a na základe toho môžeme odporučiť nasledovné:

oblečenie pre deti na zimudetské oblečenie do prírody

  • Merino termoprádlo je najlepšia a najjemnejšia prvá vrstva, vhodná od narodenia
  • Ideálna druhá vrstva pre bábätká – merino/flísový overal, pre väčšie deti postačí obyčajná flisová mikina a softshellové nepremokavé nohavice
  • U nás vyhráva perie ako najteplejší vrchný odev, pre najmenších overal Patagonia, pre väčšie deti páperová vetrovka
  • Softshellové nohavice/vetrovka čiastočne vodeodolné - ideálne na jar/jeseň
  • Nepremokavé zateplené zimné nohavice/overal – na hry v mokrom snehu, pri teplotách okolo 0 stupňov Celzia a menej
  • Nepremokavé nohavice/vetrovka a doplnky – set, ktorý sa využíva celoročne, ak je teplejšie, dávame ho na prvú vrstvu, ak je chladno a daždivo, natiahneme ho na druhú vrstvu a máme istotu, že deti sú v suchu
  • Zimný fusak odporúčame nórsky perový VOKSI, výrobca má v ponuke niekoľko modelov a testuje ich v extrémnych poveternostných podmienkach
  • Obuv je veľmi individuálna záležitosť, záleží to aj od typu a veľkosti nôžky

detské oblečenie do prírodyoblečenie pre deti na zimnú turistiku

Nemajte obavy, nemusíte doma vlastniť najnovšie modely, ktoré boli práve vyprodukované v detskom outdoorovom textilnom priemysle, aby ste si s deťmi užili celoročný pobyt v prírode. Deti rastú a množstvo oblečenia tak poriadne nevyužijú, nebojte sa preto využiť rôzne platformy, kde sa ponúka detské oblečenie z druhej ruky. V súčasnosti nájdete kvalitné kúsky aj v rôznych obchodných reťazcoch.

oblečenie pre deti na zimnú turistikudeti na turistike

Verím, že tento krátky manuál bol prínosný a od celoročných outdoorových dobrodružstiev s deťmi vás už nič neodradí. Dúfam, že si budete vychutnávať čaro každého ročného obdobia plnými dúškami. Lebo ako hovoria severania: „Neexistuje zlé počasie, iba nevhodné oblečenie.“
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
katkaadventures 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jeseň plná rodinných aktivít

Jeseň plná rodinných aktivít

Jeseň je ideálny čas na to, aby ste si spolu s deťmi užili najfarebnejšie ročné obdobie všetkými zmyslami.
Juráňovou tiesňavou cez tri doliny - rodinný výlet

Juráňovou tiesňavou cez tri doliny - rodinný výlet

Hľadáte klenot ukrytý v Západných Tatrách? Vyrazte objaviť Juráňovu tiesňavu, kúzelné miesto ukryté na hranici Slovenska a Poľska.
Video: S deťmi na túre - skúsenosti s nosením

Video: S deťmi na túre - skúsenosti s nosením

V rozhovore s akčnou mamičkou Katkou sme rozobrali praktické rady a skúsenosti s nosením detí a výletmi do prírody.
keyboard_arrow_up