Tip na výlet: Roháčka – aké klenoty ukrýva?

Hľadáš tip na príjemný trailový beh v prírode? Alebo na nenáročný rodinný výlet? V okolí Kluknavy takúto trasu nájdeš, tak si ju poď spolu s nami vyskúšať.

November je typický svojím chladným a sychravým počasím a úbytkom denného svetla. Obloha je zväčša zamračená, často popŕcha a neraz sa objavujú aj prvé snehové vločky. Ani takéto pochmúrne počasie mi však nezabráni prežiť voľné či víkendové dni v prírode, či už vo forme turistiky alebo trailového behu. Ak popritom natrafím na nejaké zaujímavé miesta, je to len hodnotný bonus navyše.

Presne na takýto druh športovo-poznávacieho výletu sme sa v novembri vybrali do obce Kluknava, ktorá leží neďaleko Košíc na východnom Slovensku. Turistickú výbavu sme tentokrát nechali doma a vymenili ju za jej odľahčenú verziu – tú, ktorá slúži na trailový beh.

neskorá jeseň

Ktorou značkou sa vydať?

Táto rozhľadňa, ako prvá na Slovensku, využíva moderné technológie a obnoviteľné zdroje energie – silu vetra a energiu slnka.
Je hmlisté novembrové ráno a my práve prichádzame do Kluknavy, malej obce neďaleko Košíc. Na dnešný víkendový deň máme naplánovaný trailový beh v pohodovom teréne v priľahlých lesoch nad obcou. Naším cieľom je popritom navštíviť tri zaujímavé výhľadové body, nachádzajúce sa na dnešnej trati – novopostavenú rozhľadňu Greenpoint, skalné mestečko Koľvek a výhľadový vrch Čierna hora s neďalekou Roháčkou. Tento druh výletov mám vo veľkej obľube. Nielenže si dám poriadne do tela, ale tiež navštívim nové, nepoznané miesta v prírode.

Začíname teda v Kluknave, no najskôr rozmýšľame, kadiaľ sa vydať, nakoľko k prvému bodu vedú dve značky – modrá (strmšia) a žltá. Rozhodneme sa, že si trasu, ako obvykle, zokruhujeme, preto na výstup nahor volíme najskôr žlté značenie. Vyvezieme sa asfaltovou cestou tzv. Vyšnou dolinou nad dedinu a auto parkujeme na okraji poľnej cesty. Je to priamo pri začiatku žltého značenia, na ktoré sa, už po vlastných, napojíme.

rozhľadnňa Greenpointupozornenie na rozhľadni

Rozhľadňa Greenpoint ( 800 m n. m.)

Bežíme k našej prvej zastávke – novootvorenej rozhľadni Greenpoint, pričom sa nechávame navigovať čerstvo umiestnenými šípkami na stromoch. Terén je pomerne blatistý, takže zároveň dávame pozor na každý jeden došľap. Cestou stretávame skupinky turistov, ktorí sem prišli, rovnako ako my, obzrieť si novovybudovanú rozhľadňu a pokochať sa výhľadom z nej.

Po pár minútach už stojíme priamo pod rozhľadňou, ktorá sa týči do úctihodnej výšky 35 metrov. Táto rozhľadňa, ako prvá na Slovensku, využíva moderné technológie a obnoviteľné zdroje energie – silu vetra a energiu slnka. Použitá inovatívna technológia zabezpečuje nielen osvetlenie veže v nočných hodinách, ale aj nabíjanie elektrobicyklov či mobilných zariadení.

Po zdolaní niekoľkých poschodí už stojíme na samom vrchu a kocháme sa úchvatným výhľadom do širokého okolia. Vidíme vrch Kloptaň, Dvoriská, Sľubicu, Krompašský vrch, Slovinskú a Bielu skalu a v diaľave dokonca i majestátnu Kráľovu hoľu. Panoramatické výhľady sú doplnené o LED informačné tabule, ktoré dodávajú rozhľadni edukatívny charakter. Ak tu prídeš v noci, prekvapí ťa aj osvetlené schodisko s vyhliadkovou plošinou, kde si môžeš vychutnať romantické pohľady na nočnú krajinu i oblohu.

miestne značenielesom ku vyhliadke

Skalná vyhliadka Koľvek (800 m n. m.)

Od rozhľadne bežíme ďalej do kopca kopírujúc modré značenie, ktoré nás po chvíľke privedie ku príjemnej lesnej ceste, tiahnucej sa viac-menej po rovine. Po úvodnom zahrievacom stúpaní je tento úsek ako za odmenu. Po pár minútach odbočujeme z chodníka smerom doľava, na skalnú vyhliadku Koľvek. Na vrchol vedie miestna značka v podobe modrého trojuholníka s názvom „Cez skaly“.

skalná vyhliadka

Pred nami sa už črtá skalný hrebeň, na ktorý sa dostávame popri zvetraných balvanoch a ani sa nenazdáme, už aj stojíme na vyhliadke. Tvorí ju vápencová skala obkolesená ďalšími roztrúsenými skalami, pod ktorými sa nachádzajú extrémne prudké svahy. Pokračujeme ďalej popri skalnom hrebeni, známom ako skalné mestečko, uzučkým chodníkom tiahnúcim sa pomedzi brezy. Smerom na východ sa miestna značka kde-tu stráca, čo nám sťažuje orientáciu v teréne, preto sme nútení priebežne pozerať do mapy.

reťaze na trasechodník pri skalnom hrebeni

Na jednom exponovanom úseku je trasa dokonca zabezpečená reťazami, nakoľko sa pod ňou nachádza dosť strmý zráz. Krátkymi stúpaniami a klesaniami prechádzame po zhruba 1,5 kilometri až na koniec skalného mestečka, kde lesom schádzame na lúku k chate zvanej „U smelého srnca“.

poľovnícka chata

Konečne na Čiernej hore (1 025 m n. m.)

Pri tejto poľovníckej chatke sa nachádza posedenie na oddych, ohnisko a studnička, kde sa môžeš občerstviť. Údajne je tu možné aj prespať na verande či na povale, no či je táto informácia založená na pravde, to netuším.

smerom na Čiernu horu

Nad chatou sa napojíme opäť na modrú značku, ktorá nás po 20 minútach nenáročného stúpania pomedzi brezy privedie na vrchol Čierna hora. Tento vrch je druhým najvyšším bodom rovnomenného pohoria a nájdeš tu kríž a drevenú sochu madony (toho času, žiaľ, zničenú), čo tomuto miestu dodáva duchovný charakter. Okrem toho sa tu nachádza aj ohnisko a všade navôkol mohutná kopa veľkých, roztrúsených balvanov a kameňov.

vrcholové výhľady
...vhodná nielen na trailový beh, ale aj na nenáročnú turistiku či rodinný výlet s deťmi.
Kocháme sa epickým výhľadom na okolitú panorámu, v diaľke sa črtá Branisko, Šarišská vrchovina, Čergov, Slánske vrchy a dokonca aj Belianske Tatry. Okolité stromy sú už jemne „pocukrované“, čo dodáva danej scenérii krásny biely nádych. Urobíme ešte zopár reprezentatívnych vrcholových fotiek a už aj frčíme ďalej.


Záverečná Roháčka (1 028 m n. m.)

Presúvame sa opäť po modro značenom chodníčku na časť zvanú „Rozsypaná skala“. Tomuto nevšednému názvu sa ani nečudujem, nakoľko okolo nás vidíme kopec balvanov, skalných brál, skaliek a kameňov, akoby rozsypaných všade navôkol… Tento hrebeňový úsek je veľmi fotogenický a behanie tadiaľ si vyslovene užívame.

Rozsypaná skala
Ani sa nenazdáme a už aj stojíme na najvyššom bode pohoria Čierna hora – na Roháčke. Kto tu očakáva dychberúce panoramatické výhľady, ostane sklamaný, keďže tento vrchol je úplne zalesnený. Malou útechou je aspoň vrcholová kniha v krásnom nerezovom obale s logom KST Margecany, kam sa môžeš zapísať.

Z Roháčky môžu turisti pokračovať smerom do Margecian po žltej značke – pozor, vedie tadiaľ neskutočne strmý chodník! Paradoxom je, že práve na tejto náročnej trase sa organizujú známe vrchárske preteky – Beh na Roháčku.

vrcholová kniha Roháčkasmerovníky Roháčka

Ďalšou alternatívou je príjemný zostup do obce Klenov alebo naspäť do Kluknavy, čo je aj náš prípad. Vraciame sa teda modrou značkou okolo Čiernej hory až ku čistinke so spomínanou poľovníckou chatou, odkiaľ už len bežíme širokou lesnou cestičkou po rovine a neskôr dole kopcom smerom do dediny.

vrchol Roháčkajeseň sa stretáva so zimou

Bodka na záver

Táto okružná lesná trasa je vhodná nielen na trailový beh, ale aj na nenáročnú turistiku či rodinný výlet s deťmi. Zaujímavosťou je fakt, že veľa ľudí si zvykne mýliť Roháčku (zalesnený vrch) s vrcholom Čierna hora (výhľadový vrch) – oba vrcholy sa síce nachádzajú na jednom hrebeni, no delí ich od seba približne 15 minút chôdze.

Na tomto sympatickom okruhu určite budeš mať čo obdivovať, či už je to novopostavená rozhľadňa, skalná vyhliadka so skalným mestečkom alebo oba spomínané najvyššie vrcholy pohoria Čierna hora. Tento nenáročný trailový tip sa ti odvďačí nádhernou turistikou a príjemne stráveným časom v jesennom lese. A ak sa rád túlaš po menej známych miestach, kde si môžeš vychutnať relatívne nedotknutú prírodu, hor sa na Roháčku!

Zhrnutie

  • Názov: vrch Roháčka a Čierna hora
  • Lokalita: Slovenské Rudohorie, celok Čierna hora, podcelok Roháčka
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: cca 4 hodiny
  • Vhodné pre deti: áno (možnosť skrátenia trasy)
  • Parametre: 14 km/850 m
  • Typ: málo náročná túra príjemným terénom
  • Možnosť parkovania/spoje: v dedine Kluknava (smer Pánova lúka), železničná stanica Richnava
  • Mapa/GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
Nezameniteľný Klenovský Vepor

Nezameniteľný Klenovský Vepor

Náš silvestrovský výstup na Vepor bol sprevádzaný hmlou a nie najkrajším počasím, no presne také turistiky sú dobré na tréning hlavy a vôle.
Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Dobrodružstvo v zasnežených Levočských vrchoch

Zvládneme zimný beh cez Levočské vrchy? Alebo to bude skôr utrpenie?
keyboard_arrow_up