Príprava na Bokami – dobrá kondícia ako základ

V druhej časti sa pozrieme, ako prebieha príprava na podujatie Bokami Západných Tatier po kondičnej stránke. Prečo je cvičenie dôležitou súčasťou aj ako prevencia zranení a na čo sa pri ňom zamerať?

Možno poznáte populárne slovné spojenie našich západných susedov: „nedá se svítit”. Inak povedané, nedá sa nič robiť. Nech sa na to pozrieme z ktorejkoľvek strany, základom na absolvovanie náročných etapových skialpinistickým pretekov ako je podujatie Bokami, bude v prvom rade dobrá kondícia. Bez nej si človek preteky veľmi neužije, ale čo je horšie, ešte si koleduje pri pohybe v náročnom technickom teréne o zranenie, najmä keď sa ide viac dní po sebe.

Aj keď naším cieľom nie je čisto tréningový seriál, rozhodne si rozvoj kondície zaslúži svoje miesto, pretože v konečnom dôsledku zhltne najviac času – a je jedno, aké máte v pretekoch ambície. Len doplním, že samotné predstavenie podujatia a naše ciele nájdete v prvej časti série.

skialpinizmus
Moderný skialpinizmus už nie je len o „búchaní“ metrov v teréne, nehovoriac o tom, že na podobný prístup nemá väčšina z nás možnosti – alebo nie sú ani vhodné podmienky. Byť každý deň niekde na horách je skvelá predstava, no realita bežného života je trochu inde. Rozumným prístupom môžete pracovať na dôležitých aspektoch výkonu aj inak a vo výsledku vás to môže posunúť oveľa viac.

Áno, hovorím o zapojení silových či koordinačných cvičení, ktoré majú v príprave „profi“ vytrvalostných športovcov svoje pevné miesto. Navyše teraz nehovorím len o zlepšovaní výkonnosti na lyžiach, benefity viete veľmi dobre pozorovať v bežnom živote. Veď bolesti chrbta, kolien atď. sú na bežnom poriadku vďaka spôsobu života, kedy trávime hodiny za počítačom alebo pozeraním do mobilu.

Ak sa vrátime k športu, väčšia sila nôh, spevnené šľachy, väčší rozsah pohybu a schopnosť reagovať na zmeny terénu sú najlepším spôsobom, ako predchádzať zraneniam a najmä s pribúdajúcim vekom.

cvičenie, príprava na skialpinistické pretekyTomáš Višňovský a Martin Imrich

Ak to zhrniem, doteraz bola naša príprava postavená na 2 veciach. Využiť časové možnosti na lyže bez špeciálnych cieľov – jednoducho „nabúchať“ nejaké metre v rôznych podmienkach, neraz aj extrémnych, o čo sa postaralo počasie.

Druhou zložkou je spomínané cvičenie a rozvoj silových či koordinačných schopností s využitím špecifických cvikov. Sem patrí aj práca na flexibilite s cieľom zväčšiť rozsah pohybu.

Imro, príprava na Bokami príprava na Bokami

Všetko nájdete spracované vo videu nižšie vrátane príkladov a ukážky cvikov. Tomáš Višňovský nie je len môj „parťák“ na preteky, ale rovnako profesionálny tréner, pod ktorého vedením sú dobrí skialpinisti. Na čo sa teda pozrieme?

  • charakteristika podujatia Bokami z hľadiska výkonu,
  • cvičenie a jeho význam,
  • príklady a ukážky špecifických cvikov,
  • objemová príprava na lyžiach.

-
Kto by si chcel tieto informácie len vypočuť, rozhovor nájde spracovaný aj ako podcast.


Intenzitu sme v podstate mimo cvičenia neriešili zatiaľ vôbec a na jej rozvoj poslúžia jednorazové preteky, na ktoré chceme naskočiť od konca januára. V podstate využívame prirodzený priebeh domácej pretekovej sezóny, ktorá teraz štartuje naplno a podujatie Bokami je takmer v samotnom závere. Netvrdím, že to bude ideálny spôsob pre každého, ale naše ciele nemajú žiadne pódiové ambície. Na druhej strane si myslím, že tento príklad môže poslúžiť ako inšpirácia pre „bežných“ skialpinistov, ktorí by chceli niečo podobné vyskúšať – netreba sa do niečoho nútiť, dá sa naplno využiť krátka preteková sezóna a spoznať pekné domáce podujatia.

Registrácia na podujatie Bokami je už v plnom prúde a zoznam ďalších jednorazových pretekov nájdete prehľadne na stránke Slovenskej skialpinistickej asociácie.

Na záver ešte doplním, že práve pri vstupe napríklad do posilňovne môžete využiť aj zamestnanecký benefit, teda kartu Multisport. Tá umožňuje voľný vstup na viac ako 2 000 športovísk na Slovensku aj v Česku. Viac informácií nájdete na ich domovskej stránke.
Zdroj fotografií: Adrian Kasniar, archív redakcie
report_problem Našiel si v texte chybu?
Imroman 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

Tretiu a zároveň finálnu etapu Bokami Západných Tatier sme poňali trochu odlišným štýlom a skúsili zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Podarilo sa nám to?
BOKAMI na vlastnej koži II. – epické Roháče

BOKAMI na vlastnej koži II. – epické Roháče

Druhá etapa podujatia Bokami Západných Tatier ponúkla takmer 2 400 výškových metrov a môžem povedať, že bola skutočne epická. Prečo? To už uvidíte na vlastné oči.
Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Poďte sa s nami pozrieť na vrchol vo výške 2 383 metrov, ktorý svojím tvarom pripomína amfiteáter a je výborným miestom na poctivú lyžiarsku túru.
keyboard_arrow_up