Ako vyzeral freeridový kurz na Molltaleri?

Poď sa s nami pozrieť, ako vyzeral náš freeridový kurz, ktorý sme organizovali v spolupráci so Summit Academy na rakúskom Molltaleri.

Štandardne sú najviac na Slovensku využívané kurzy, ktoré sú v rámci pohybu vo voľnom teréne zamerané hlavne na bezpečnosť a prácu s povinnou lavínovou výbavou. Teda lavínový kurz, ktorý môže trvať 1 až 3 dni, účastník sa naučí, ako pracovať s lopatou, sondou a vyhľadávačom.


Lavínový kurz vs. freeridový kurz

Skialpovú túru si vieme rozdeliť do jednotlivých častí z pohľadu úkonov, ktoré tam vykonávame. Je to pohyb pri výšľape, pohyb bez lyží (kde patrí kráčanie na mačkách, práca s cepínom, prípadne lanom), následne práca s lavínovým vyhľadávačom a v neposlednom rade je to lyžovanie vo voľnom teréne. Cieľom tohto kurzu bolo zamerať sa hlavne na lyžovanie vo voľnom teréne, ktorý sme doplnili aj o pohyb bez lyží a prácu s lavínovou výbavou.


Pre koho bol kurz určený?

Kurz bol určený pre ľudí, ktorí vedia lyžovať na zjazdovke tak, že majú svoje lyže pod kontrolou, no vo voľnom teréne je to pre nich/nás problém. Tam patrím určite aj ja, človek nemá priestor trénovať jazdy vo voľnom teréne ako šliapanie do kopca. Predsa ten výšľap trvá 80 % času pri skialpovej túre a zjazd len 20 %, možno aj menej.


Počasie sa s nami nemaznalo

Prvý deň sme nemali ideálne počasie, a preto sme jazdili len na zjazdovke, ktorá bola značne zafúkaná snehom. Neustály vietor nám vytváral poriadne drsné podmienky. Tu sme sa rozdelili do jednotlivých skupín podľa úrovne našej jazdy. Skupina bola tvorená 5 - 6 účastníkmi a jedným inštruktorom. Ja som bola v skupine s inštruktorom Jančim, ktorý každému zo skupiny následne dával cvičenia na odstránenie jednotlivých chýb. Robili sme rôzne cvičenia.


Zanalyzovali sme si, aké svahy budú určite nebezpečné a aké by bolo ideálne jazdiť.
Tieto cvičenia však neboli štandardné, ktoré sa trénujú v rámci základného zjazdového postavenia a oblúku, ale cvičenia, ktoré jazdec využije vo voľnom teréne, ktorý nie je kontinuálne rovnako upravený. Dokonca sme si rozfázovali oblúk a popisovali, čo treba robiť v každej časti. Kto a kde robí aké chyby a ako ich odstrániť.



Tréning, separácia, tlačím, stále vpredu…

Janči sa nám venoval, každému jednému samostatne a každý sme dostali spätnú väzbu priamo na svahu a potom aj z analýzy videa. Sama za seba môžem zhodnotiť, že každá jazda, ktorá obsahovala nejaké 3 - 4 cvičenia, ma dokázala posunúť nielen v tom, že mi bola objasnená chyba, ktorú robím, ale aj v tom, že mi vedel hneď povedať, ako ju odstrániť a na čo sa mám sústrediť. Každý z nás v danej skupine robil inú chybu v rôznej fáze oblúka. Tým sme sa dokázali pozrieť na jednotlivé chyby, ktoré sme neurobili len my, ale aj ostatní. Ja osobne sa vizuálne cez príklady chýb učím najrýchlejšie.


Až do večera

Lanovky prestali premávať o 16:00 a celodenné tlačenie do lyží, náročné cvičenia a tvrdý dril človeka poriadne unavilo. To však nebol koniec programu, presunuli sme sa vedľa zjazdoviek, kde sme si prešli prácu s povinnou lavínovou výbavou. Začali sme postupom práce s lavínovým vyhľadávačom, pokračovali jemným dohľadaním, nasledovala práca so sondou a na záver práca s lopatou.


Makáme ďalej

Program stále nekončil, po večeri sme si sadli opäť jednotlivo po skupinách, kde sme robili videoanalýzu našej techniky. Následne sme si pozreli lavínovú situáciu na ďalší deň a vývoj počasia. Na základe toho sme vedeli predpovedať, čo nás bude čakať druhý deň na Molltaleri. Zanalyzovali sme si, aké svahy budú určite nebezpečné a aké by bolo ideálne jazdiť. Samozrejme, na druhý deň sme si to opäť testami stability zanalyzovali priamo na mieste, kde sme plánovali jazdiť. Toto však bolo súčasťou plánovania túry, ktorú je ideálne zaradiť vždy, keď na nejakú ideme.


Jazdíš, jazdím, jazdíme

Druhý a tretí deň prebiehalo lyžovanie vo voľnom teréne. Človek by nikdy nepovedal, ako to môže človeka zmoriť. Väčšinou to šliapanie hore je náročnejšie, no keď človek jazdí nonstop vo voľnom teréne a točí lanovku, všetko je to naopak. Na lanovke som oddychovala a pri zjazde som makala na lepšej technike. Na záver tretieho dňa sme si prešli prácu s cepínom, mačkami a lanom.


Ako to hodnotím?

Boli to intenzívne tri dni makania aj napriek tomu, že sme ani raz nenalepili pásy a nešliapali. Všetci sme zhodnotili, že ďalší deň kurzu by sme už asi nedokázali nič urobiť. Preto počas týchto 3 dní to bolo dokonalé časové rozloženie nášho programu a cieľa, ktorý, verím, že posunul každého jedného z nás.


Popravde by som to nepovedala, že zjazd človeka tak unaví, ale kým to človek nezažije, nevie. Na taký heliskiing by som musela trénovať poriadne, aby som po druhej jazde nebola KO. Vďaka preto chalanom zo Summit Academy za super inštruktáž. Dosť kecania a poďte sa so mnou pozrieť priamo na kurz.


Ak sa ti video páčilo, sleduj náš YouTube kanál MTHIKER a nezabudni nás podporiť svojím odberom.
Zdroj fotografií: archív Summit Academy
report_problem Našiel si v texte chybu?
miriama-kov 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

2-dňový freeride kurz s MTHIKER – Chopok

2-dňový freeride kurz s MTHIKER – Chopok

Prinášame ti ďalší freeridový kurz u nás na Slovensku, v stredisku Jasná Nízke Tatry.
Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Vysoké Tatry – skialp na Svišťový štít cez Zbojnícku chatu

Poďte sa s nami pozrieť na vrchol vo výške 2 383 metrov, ktorý svojím tvarom pripomína amfiteáter a je výborným miestom na poctivú lyžiarsku túru.
BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

BOKAMI na vlastnej koži III. – náš top výkon v Žiarskej doline

Tretiu a zároveň finálnu etapu Bokami Západných Tatier sme poňali trochu odlišným štýlom a skúsili zabojovať o čo najlepšie umiestnenie. Podarilo sa nám to?
keyboard_arrow_up