Inšpiratívne ženy sú všade okolo nás

Dnes je MDŽ! Preto chcem tento článok venovať práve našim super ženám.

Lezkyne, bežkyne, turistky, skialpinistky, cyklistky... Niektoré zanietené pre jeden šport, iné milujúce 2, 3 alebo aj takmer všetky outdoorové aktivity. Každá je iná, no všetky majú spoločné jedno - milujú prírodu, hory, outdoor a aktívny pohyb vonku. O kom je reč? No predsa o našich MTHIKER autorkách, ktoré už mnohí určite poznáte z jednotlivých článkov.

Každej som sa opýtala otázku: „Čo ti dávajú hory a príroda?“ Poďme sa pozrieť na odpovede a takisto si zhrnieme, čomu sa baby venujú a ako ich vnímam z môjho pohľadu.

Anka - cestu k prírode si nájde vždy

Najväčším a najlepším relaxom je pre ňu pobyt v prírode. Je jedno, kam vyrazí. Energiu z prírody čerpá aj pri obyčajnej prechádzke do lesa. Hoci sme sa s Ankou ešte nestretli, cítiť z nej pozitívnu energiu a večne optimistické naladenie, a to aj pri prekážkach ako zranené koleno.

„Nech sa vyberiem do prírody kedykoľvek a kdekoľvek, nachádzam tam pokoj, radosť a vždy žasnem nad tým, aká dokáže byť príroda nádherná. Nezáleží na tom, aké je počasie či ročné obdobie. Vždy sa dá nájsť niečo pekné.“


Katka - beží pre radosť aj v pretekovom nasadení

Všestranná športovkyňa predovšetkým s bežeckým srdcom. Katka s nami zdieľa zážitky z pretekov u nás aj v zahraničí a nebojí sa ani ultra behov. Výkony, ktoré podáva, sú pre mňa obrovskou inšpiráciou.

„Slobodu, poznanie, pocit, že žijem a nie prežívam.“


Radka - vždy v kondícii

V lete pobehuje po horách, v zime šliape na lyžiach a kondičku nestráca ani na dovolenke. Radka sa nebojí ani poriadnych výkonov, jej vášňou je predsa aj skyrunning, no pohyb si užíva plnými dúškami na všetky spôsoby.

„Hory mi dodávajú pocity slobody a voľnosti, ktoré sú v mojom živote nesmierne dôležité. Učia ma pokore, vytrvalosti i trpezlivosti. V neposlednom rade vďaka pobytu v horách/prírode získavam životný nadhľad. Po takej celodennej túre sa na rôzne problémy, ktoré každodenný život prináša, pozerám úplne z inej - ľahšej perspektívy.


Paťka - s vášňou pre všetky športy

Skialp, lezenie, beh, bike, turistika,… Paťka je multi športovkyňa, ktorá sa navyše nebojí ani poriadnych výziev. Na bicykli dá 360 km či dokonca 400 km aj na jeden záťah, maratón zvládla ako nič. Pohyb má v krvi a od aktívneho života ju len tak nič neodradí.

„Priležitosť spomaliť, stíšiť sa.“


Nela - vždy pripravená vyraziť za dobrodružstvom

Krásy prírody si užíva plnými dúškami, čo z Nelkinej tvorby neskutočne cítiť. Vždy ma to prenesie priamo do deja a fotky od jej manžela Andreja to len znásobia. Páči sa mi, ako si užívajú všetko, čo príroda ponúka - od kopcov rovno za domom cez viacdňové potulky v našich pohoriach až po dobrodružstvá za hranicami.

„Dávajú mi pokoj, voľnosť, slobodu, možnosť napredovať (nielen po fyzickej, ale hlavne po psychickej stránke), poskytujú mi možnosť na chvíľu zabudnúť na „svet a problémy dole”. Zo zážitkov zažitých v horách „žijem” a čerpám energiu pre fungovanie v bežných dňoch... keď už šťava dochádza, je čas opäť vypadnúť „hore” a načerpať novú energiu.


Monika - miluje turistiku na všetky spôsoby

Jednodňové výlety či viacdňové prechody, u nás či v zahraničí, vždy keď je príležitosť, jej kroky smerujú do prírody. Monika sa rada túla aj po menej navštevovaných pohoriach, bavia ju aj ferraty a nebojí sa ani výziev.

„Nezabudnuteľné okamihy.“


Katka - neustále v akcii aj s deťmi

Katka je dôkazom toho, že outdoorovo žiť sa dá aj s dvoma malými deťmi. Z Katkiných článkov cítiť, že outdoorové aktivity sú vášňou celej rodinky. S Katkou sme natočili 2 videá o turistike s deťmi aj bezpečnom lyžovaní. Bolo skvelé pozorovať, ako je odmalička pohyb vonku prirodzenou súčasťou ich života.

„Životnú energiu, nekonečný pocit slobody a absolútneho pokoja.“


Veronika - lezie na všetky spôsoby

Veroniku vnímam ako predovšetkým lezkyňu, ktorá sa nebojí poriadnych výziev a vždy rada vycestuje za veľkým dobrodružstvom. Spoznávanie nových krajín má vždy spojené s lezením. Nedávno si prerobili dodávku, ktorá ich sprevádza novými zážitkami, o ktorých nám, verím, čoskoro napíše.


Simonka - v prírode je ako doma

Má rada akýkoľvek pohyb v prírode, či už je to lezenie, bike, alebo turistika. Zamilovala si najmä Nórsko, ktoré jej prinieslo slobodnejšie zmýšľanie, jednoduchosť do života a vnímanie skutočných hodnôt. Do tejto krajiny sa vracia každoročne a aj o tom sa dočítaš v Simčinej tvorbe.

„V horách a prírode nachádzam veľkú dávku slobody, sebapoznania, radosti a nadherný pocit pri zaspávaní, že som deň žila naozaj plnohodnotne. Také dni sú zakaždým veľký zážitok.“


Kika - v prírode s celou rodinou

Keď si spomeniem na stretnutie s Kikou a jej rodinkou, hneď pocítim neskutočný pokoj, ktorý z nej vyžaroval. Ten pokoj čerpá určite aj z prírody, kde s rodinou trávia veľa času. Deťom sa snaží vštepovať lásku k prírode odmalička a najčastejšie sa spolu túlajú v Krivánskej či Lúčanskej Malej Fatre.

„Voľnosť, regeneráciu, psychohygienu a často aj spoznávanie vlastných limitov.“


Daniela - raz prelezie celý svet

Som nesmierne rada, že lezecké zážitky s nami zdieľa Dada. Aj keď pre nás tvorí len krátko, už teraz viem, koľko toho precestovala. Cestovanie má vždy spojené s poriadnym dobrodružstvom a všade kde to ide, si nájde lezecké lokality. Lezci a lezkyne, môžete sa tešiť na ďalšie inšpiratívne články.


Dominika - beží každý jeden deň

Na záver mi nedá nespomenúť Dominiku, ktorá ako číta tieto riadky, tak zrovna nahadzuje tento článok na web. Áno, Domča pre MTBIKER pracuje, no okrem toho pre nás aj tvorí. Dala si neskutočnú výzvu, ísť behať každý jeden deň, 365 dní v roku, s krásnym cieľom - viac sa hýbať, tráviť viac času vonku, nabrať kondíciu a predovšetkým, cítiť sa lepšie. Teším sa, že Domča s nami zdieľa priebeh jej výzvy a držím prsty.

„V prírode sa cítim ako doma. Konečne môžem voľne dýchať a moje telo sa cíti naplnené energiou. Chce sa mi tancovať a objímať stromy. Keď som pod stromami alebo hore na kopci, tak sa cítim upokojene, že všetko bude dobre.“


Tento článok, bol síce o našich super ženách, ktoré nielenže outdoorom doslova žijú, ale svoje zážitky a skúsenosti pre nás všetkých zdieľajú. Baby, ďakujeme!

No určite aj vy, všetky naše čitateľky a sledovateľky, ste takisto milovníčky outdooru a prírody a podávate super výkony. Takže nech už si prírodu a hory užívaš akýmkoľvek spôsobom, všetko najlepšie k MĎŽ aj Tebe. A čo dávajú hory a príroda Tebe? Podeľ sa s nami do komentára.
Zdroj fotografií: archív autoriek
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo všetko mi priniesol pohyb v horách, resp. v prírode ako takej? Pokoj, oddych, relax, kondíciu, slobodu, voľnosť? Áno, toto všetko... a mnoho ďalšieho.
Geocaching - poklady, skrýše a zábava

Geocaching - poklady, skrýše a zábava

Chcete si spestriť pobyt v prírode hľadaním pokladov, ktoré vás môžu priviesť na zaujímavé miesta? Skúste geocaching.
Nepál - krajina najvyšších z najvyšších

Nepál - krajina najvyšších z najvyšších

Turistika s výhľadom na Mount Everest, slnečné dni, jasná obloha, minimum turistov, ale aj zamrznutá voda pod vankúšom a malá piecka ako jediný zdroj tepla v celej dedinke. Aj taký môže byť jeden z najznámejších trekov v Himalájach mimo turistickej sezóny.
keyboard_arrow_up