Kilimandžáro - v čom spočíva príprava na výstup? (časť 1.)

Rozmýšľaš nad výstupom na najvyšší vrchol Afriky a hľadáš všetky potrebné informácie? Tak si na správnom mieste.

Koľko stojí taká expedícia? Aké povolenia sú potrebné? Kedy je najlepšie výstup naplánovať? Ako to je s letenkami? Ktorú výstupovú trasu zvoliť? A aké vybavenie budeš potrebovať? V tejto časti nájdeš odpovede na tieto otázky na základe mnou nadobudnutých skúseností.

Prečo ako prvé Kilimandžáro

Kilimandžáro s nadmorskou výškou 5 895 m predstavuje vynikajúcu príležitosť na skúmanie vplyvu vysokých nadmorských výšok na tvoje telo. Okrem toho predstavuje prvý krok v smerovaní k absolvovaniu náročných výstupov na podobne vysoké vrcholy a otvára cestu k poznávaniu ich jedinečnej atmosféry a výzvy v „horolezeckom“ dobrodružstve.

Výber Kilimandžára na začiatok je vynikajúcou voľbou, pretože táto jedinečná hora ponúka nenáročný vstup do sveta expedičných dobrodružstiev. Treba však zdôrazniť, že ľudia, ktorí sa rozhodnú podniknúť toto dobrodružstvo, by mali mať za sebou niekoľko viacdňových po sebe idúcich túr v Tatrách alebo napríklad prechod hrebeňa v Nízkych Tatrách.


Počas treku na Kilimandžáro získaš základné poznatky o fungovaní života vo vysokých nadmorských výškach, čo ti môže poslúžiť ako cenná skúsenosť pri plánovaní ďalších výstupov na podobné vysoké štíty.

Cesty na vrchol - prečo som si vybral tú moju?

Oficiálne existuje sedem ciest vedúcich na hlavný vrchol tejto hory a každá z nich je poskytovaná rôznymi cestovnými kanceláriami. Medzi tieto cesty patria Machame, Shira, Lemosho, Umbwe, Marangu, Mweka a Rongai.


Väčšina týchto ciest sa stretne v hlavnom tábore (Base Camp), s výnimkou Marangu a Rongai ciest, ktoré majú vlastné trasy. Je však tiež potrebné spomenúť, ako jednotlivé cestovné kancelárie naplánovali kempy pre výstup na vrchol. V našom prípade som sa rozhodol pre cestu Machame, pretože mi prišla najlogickejšia z hľadiska pomeru prejdenej vzdialenosti a prevýšenia, a taktiež podľa počtu dní strávených na tomto treku.

V konečnom dôsledku, každý účastník si môže nájsť tú správnu cestu, ktorá mu bude vyhovovať nielen z fyzického hľadiska, ale aj z hľadiska komfortu či spoznávania krajiny.


Výber termínu a nákup leteniek

Táto hora je sprístupnená celoročne, no najlepšie podmienky pre výstup sú január - marec a august/september. Vtedy je počasie najstabilnejšie a málo prší. Hlavným finančným faktorom v tomto výstupe sú letenky. Pre Slovákov je najjednoduchšie letieť z Viedne. Čo som sledoval lety do Tanzánie, tak dá sa ísť dvoma spôsobmi, buď cez linku Ethiopian Airlines - časovo výhodnejší let, alebo cez Qatar Airways - časovo náročnejší let.

... okrem dobrej aklimatizácie zohráva dôležitú úlohu aj výbava.
Z mojich skúseností a postrehov ceny sú najlepšie 6 - 7 mesiacov pred naplánovaným začiatkom výstupu a pohybujú sa okolo 600 - 700 €. Je dobré si nechať aspoň deň voľna pred samotným výstupom a deň voľna po samotnom výstupe pred odletom naspäť alebo ak máte čas a financie naviac, odporúčam po absolvovaní treku aj safari.


Ako vyzerali jednotlivé dni?

Po príchode na letisko Kilimanjaro vás akoby rozdelia na dve skupiny: buď si idete vybaviť víza priamo na letisku, alebo idete priamo na kontrolu víz, ak ste si ich vybavili dopredu. Víza stoja 50 $ a odporúčam si ich vybaviť dopredu cez túto stránku.

Letisko Kilimanjaro

Nasleduje klasická kontrola batožiny, ako na každom letisku, a neskôr už von čaká váš vedúci agentúry s tabuľkou, na ktorej sú vaše mená. Potom nasleduje prevoz do hotela, buď v meste Moshi, alebo Arusha, záleží aj na tom, v akom hoteli vám agentúra zarezervovala noc alebo či ste si hotel zabezpečili sami. Z mojej skúsenosti by som odporučil si hotel vybrať a zabezpečiť sám.

Ešte pred samotným začiatkom treku sa vás vedúci agentúry opýta, či nepotrebujete prenajať nejaké vybavenie, resp. či máte všetko, čo potrebujete na výstup. No k tomu sa dostaneme neskôr. Nasleduje menšia komunikácia, spoznávanie a doladenie detailov týkajúcich sa nasledujúcich dní, ako to celé bude prebiehať.

Kilimandžárotip na výlet, Kilimandžáro

Výber cestovnej kancelárie

V dnešnej dobe existujú stovky cestovných kancelárií, ktoré organizujú výstupy na Kilimandžáro. Sú aj slovenské cestovky, ale v našom prípade jazyk nehral rolu, tak sme sa rozhodli podporiť lokálnu cestovku.

Boli sme dvaja, a tak nás tento výstup vyšiel 1 750 $ plus tringelty na osobu. Určite by ste nemali hľadať len tie najlacnejšie možnosti, pretože za kvalitu sa platí. S tým, koľko sme zaplatili, sme mali veľký luxus v porovnaní s ostatnými. Videli sme to aj v táboroch, kde sme si všimli, že tí, čo zaplatili konkurenčným cestovkám viac, nemali o toľko väčší luxus.

Osobne zo skúsenosti odporúčam spoločnosť Big5Voyage. Môžem povedať, že za tie peniaze sme dostali všetko, čo sme potrebovali.

Dôležitá časť - výbava

Pri vysokohorských výstupoch na miesta ako Kilimandžáro okrem dobrej aklimatizácie zohráva dôležitú úlohu aj výbava. Teploty sa tu pohybujú v širokom rozsahu, pretože počas výstupu prekonávame niekoľko vegetačných pásiem, kde sa môže vyskytovať teplo, dážď aj poriadna zima. Preto je nevyhnutné nepodceniť kvalitnú výbavu.

výbava na výlet, výbava na výstup na KilimandžároKilimandžáro

Čo sa týka konkrétnych vecí, ktoré budete potrebovať, tu je zoznam:
  • nepremokavá 3-vrstvová bunda (typ membrány nechám na vás, ja som si vybral Gore-tex),
  • nepremokavé nohavice
  • 2x teplá fleecová bunda (jednu odporúčam novú, keďže po určitom čase všetky funkčné veci strácajú svoje vlastnosti),
  • 2x termobielizeň (taktiež jednu odporúčam novú),
  • hrubá páperka (>=700 cuin),
  • syntetická bunda (ak ju máte, odporúčam si ju takisto pribaliť, ale nie je nevyhnutná,
  • 2 páry topánok (jedny nižšie, druhé vyššie, ako keď chodíte na zimnú turistiku s dobrou tepelnou izoláciou),
  • malý batoh (pokojne stačí aj 20 l - aby doň vošla voda, občerstvenie, bunda a drobnosti),
  • duffle bag (minimálne 100 l),
  • trekové nohavice (najlepšie 2in1, oceníte pri vyšších aj nižších teplotách, nohavice aj kraťasy v jednom, praktická vec),
  • tepláky (teplejšie, na trávenie času v campoch),
  • 6x funkčné tričko, ponožky, spodná bielizeň (preto funkčné, aby odvádzali pot a rýchlo schli, takisto 1 ponožky si zoberte hrubšie na vrcholový útok),
  • kvalitné okuliare (chrániace pred ostrým slnkom vo vysokých horách),
  • čiapka, šiltovka/klobúk (zídu sa v prvých a poslednom dni),
  • 2 páry rukavíc (jedny do - 20 °C, druhé stačia podobné ako na skialpy),
  • 2x UNI šatka (buffka),
  • hydratačný vak/fľaša Nalgene, termoska (výhody hydrovaku som spomínal v druhom článku a termosku alebo nalgenu oceníte pri vrcholovom útoku, keďže v noci bude okolo - 20 °C a voda by vám v hadičke zamrzla),
  • trekové palice (ak ste na ne zvyknutí),
  • základné lieky (niečo proti žalúdočným problémom, na bolesť hlavy),
  • mini lekárnička (elastický obväz, leukoplast, náplaste proti otlakom,...),
  • základná drogéria (kefka, pasta, antiperspirant, mydlo, vlhčené obrúsky, opaľovacie krémy, niečo na pery atď.),
  • rýchloschnúci uterák,
  • kvalitný spacák (najlepšie trojsezónny s komfortom okolo - 8 °C),
  • stan, karimatka (to riešiť nemusíš, dostaneš od svojej CK),
  • powerbanky (záleží, koľko zariadení používate, ja som mal 3 a stačila 25 000 mAh)

V tomto článku som sa podelil s mojimi postrehmi a skúsenosťami, ktoré som nadobudol počas prípravy, ale hlavne aj po tom, čo som na túto horu vystúpil. V druhom diele sa dozvieš, ako prebiehajú samotné dni počas tejto expedície. Verím, že ti tieto informácie pomôžu pri rozhodovaní, či tento výstup je pre teba, alebo nie.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
Smuciak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Kilimandžáro - ako prebieha výstup na najvyšší vrchol Afriky? (časť 2.)

Kilimandžáro - ako prebieha výstup na najvyšší vrchol Afriky? (časť 2.)

Zaujíma ťa, ako vyzerajú jednotlivé dni pri výstupe na Kilimandžáro?
Nairobi - africké „hakuna matata“

Nairobi - africké „hakuna matata“

Chceš kŕmiť žirafu z ruky, viesť sa v preplnenom matatu a jesť tie pravé banány? Tak poď do Kene! A keď sa ti nedá… tak sa aspoň nadýchaj africkej atmosféry z mojich riadkov.
Na skok do rakúskych Álp

Na skok do rakúskych Álp

Naša krajina je bohatá na hrebeňovky a diaľkové trasy, no čo tak to trošku obmeniť a ocitnúť sa v Alpách?
keyboard_arrow_up