Horský nosič - ako vyzerá môj deň?

Ponorme sa do jedinečného života horského nosiča, ktorý zároveň plní významnú úlohu ako člen personálu na malebnom útočisku, Zamkovského chate vo Vysokých Tatrách.

Spolu tvoríme súdržný a dobre naladený tím, ktorý sa stará o pohodlie a bezpečie návštevníkov, aby ich pobyt na chate bol skutočným dobrodružstvom. Naša práca sa nesústredí len na zásobovanie chaty, prípravu chutných jedál a vydávanie osviežujúcich nápojov. S úsmevom na tvárach a s láskou k prírode sa snažíme zodpovedať otázky a poskytovať rady návštevníkom. S náležitou pozornosťou sa venujeme informovaniu o turistických chodníkoch a odporúčaniam najkrajších a najzaujímavejších miest v okolí, ktoré stojí za to objaviť.

Vydajte sa so mnou na túto dobrodružnú cestu životom horského nosiča a súčasne člena personálu na Zamkovského chate. Zistíte, čo ma motivuje, aké prekážky musím prekonať a čo ma napĺňa radosťou v tejto jedinečnej práci.

bežná deň nosiča

Prvé kroky na chate

V ranných hodinách je zvykom vstávať na konkrétny čas, závisí to od potreby pomôcť pri príprave a výdaji raňajok. Ak nie je potrebná pomoc, môžem sa vydať dole na Hrebienok, kde sa nachádza naša základňa s bunkami. Tieto bunky obsahujú čerstvý tovar, konkrétne zeleninu, pečivo a tovar potrebný pre celodenný chod chaty.


Na ceste za tovarom

Nie je to len otázka odmeny, ale aj prejavu mojej zručnosti, oddanosti a pozitívnej energie.
V čom spočíva moja úloha pri zásobovaní chaty? Pri každej ceste nadol k bunkám beriem so sebou aj znášku v podobe smetí, prepravovacích boxov, prázdnych sudov alebo plynových bômb. Počas tejto cesty nadol sa sústredím na každý krok, ktorý vykonám a zároveň premýšľam o tom, aký deň ma na chate dnes bude čakať. Po dorazení k bunkám túto znášku podľa príslušnosti uložím a roztriedim do odpadkových košov a recyklačných kontajnerov.

Na nosičskú krošňu si nabalím tovar podľa potreby. Pre tentokrát to budú potraviny a stavebný materiál, ktorý budú majstri potrebovať na následujúce dni, pretože chata prechádza rekonštrukciou. Okrem toho nezabúdam ani na ďalší tovar, ktorý zabezpečí plynulý chod chaty.

znáška z horskej chaty

Spôsob, ako si nabalím tento tovar, hrá kľúčovú rolu v pohodlí a mojej bezpečnosti počas výstupu na chatu. Správne usporiadaný tovar na krošni mi zabezpečuje rovnomerné rozloženie hmotnosti a minimalizuje riziko zranenia a únavy počas vynášky. Ak si tovar nenabalím vhodne, môže to viesť k môjmu nepohodliu a spôsobiť mi bolesti chrbta alebo ramien.

Okrem toho viem, že pri zle nabalenej vynáške môže prísť k nežiaducim udalostiam, ako je pád nosiča, a to určite znovu zažiť nechcem. To môže mať za následok poškodenie nákladu, samotnej krošne či dokonca mňa samotného, a tým by som plytval nielen zásobami, ale aj svojím časom.

vynášanie tovaru na horskú chatu

Od horského nosiča k brigádnikovi

Po príchode na chatu nasleduje fáza, kedy všetok tovar vyložím na presne určené miesto. Týmto krokom sa končí vynáška alebo z môjho pohľadu to môžem nazvať takzvaný čas, kedy som všetky problémy nechal na chate alebo doma a mohol som si vyčistiť hlavu. Potom mám krátku prestávku v podobe doplnenia energie a čas na sprchu.

Po najedení a vykonaní hygieny nasleduje fáza - pracovná časť dňa na chate. Pre mňa osobne má práca na chate nesmierne dôležitý význam. Vnímam to ako kľúčový prvok môjho pôsobenia tu. Nie je to len otázka odmeny, ale aj prejavu mojej zručnosti, oddanosti a pozitívnej energie. Každým svojím úsilím a dobrým prístupom sa snažím nielen reprezentovať túto chatu, ale aj vytvárať príjemnú atmosféru pre návštevníkov.

Súčasťou môjho dňa sú aj interakcie s návštevníkmi, pri ktorých sa ma často pýtajú na cestu k danému miestu, na vzdialenosť a náročnosť k ďalšej chate, alebo na nejaký významný vrchol v okolí.


Ak sa v daný deň venujem príprave objednaných jedál a nápojov, snažím sa zabezpečiť, aby ľudia, ktorí si objednali, dostali svoje jedlo alebo nápoj naservírované s ohľadom na ich očakávania a cenu, ktorú za to platia. Pri príprave si vždy kladiem tú istú otázku: „Ak by som si toto jedlo alebo nápoj objednal sám, bol by som s ním spokojný?“ Pokúšam sa vnímať túto úlohu cez oči zákazníka a zabezpečiť, aby všetko bolo pripravené s rovnakou starostlivosťou, akoby som to pripravoval pre seba.


Znovu na ceste s tovarom

Moja ďalšia úloha na chate sa veľmi často prispôsobuje počtu návštevníkov a aktuálnemu počasiu. Rozhodujúce je aj ročné obdobie, v akom sa nachádzame. Ak som v práci mimo sezóny - v zime, tak väčšinou idem aj na druhú vynášku, pretože cez zimu nie je toľko externých nosičov a zásobovanie chaty tak ostáva na nás, personáli. Naopak, v lete počas sezóny na „večerné” vynášky chodia buď tí, ktorí neboli ráno a chcú ísť, alebo ako sa dohodneme medzi sebou.

Osobne sa rád poberiem opäť cestou nadol k bunkám, aby som priniesol ďalší tovar. Táto možnosť ma teší, pretože mi umožňuje trochu oddýchnuť od ruchu chaty a zároveň vykonávať dôležitú úlohu. Je to akoby krátka úniková trasa, ktorá mi pomáha načerpať inšpiráciu a čerstvý pohľad na moju prácu. Tento krok vnímam ako dôležitý, pretože zaisťuje, že chatové prostredie bude stále dobre zásobené a pripravené.


Príprava chaty na nový deň

V závere tohto článku je potrebné spomenúť, že koniec dňa na chate nastáva po úspešnom a zodpovednom vydaní večier a pripravení chaty na ďalší prevádzkový deň. Každý člen personálu venoval svoj čas a úsilie tomu, aby sa hostia cítili pohodlne a spokojne.

Po vykonaní svojich úloh a starostlivom zabezpečení všetkých potrebných vecí sa môžem pokojne pobrať na zaslúžený odpočinok alebo môžem ešte zotrvať na chate a stráviť chvíľu s kolegami. Na chate sa všetci spolu porozprávame, zdieľame zážitky a naše plány na budúce dni.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
Smuciak 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo všetko mi priniesol pohyb v horách, resp. v prírode ako takej? Pokoj, oddych, relax, kondíciu, slobodu, voľnosť? Áno, toto všetko... a mnoho ďalšieho.
Nepál - krajina najvyšších z najvyšších

Nepál - krajina najvyšších z najvyšších

Turistika s výhľadom na Mount Everest, slnečné dni, jasná obloha, minimum turistov, ale aj zamrznutá voda pod vankúšom a malá piecka ako jediný zdroj tepla v celej dedinke. Aj taký môže byť jeden z najznámejších trekov v Himalájach mimo turistickej sezóny.
Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Vysoké Tatry – Bielovodská a Javorová dolina na jeden záťah

Beh cez 2 tatranské doliny, výstup na 1 štít, prechod cez 4 sedlá a nádherný deň vo Vysokých Tatrách.
keyboard_arrow_up