Sardínia – ostrov, ktorý ťa chytí za srdce

Či už hľadáš tip na dovolenku, miesto na dobrodružstvo, alebo kombináciu oboch, v tomto článku to isto nájdeš.

Ostrov Sardínia je autonómnym regiónom Talianska a významnou letnou dovolenkovou destináciou. Sardínia ale oplýva oveľa väčším potenciálom než len more a pláže. Vďaka svojim prírodným krásam poskytuje ostrov celoročné outdoorové vyžitie. A ukrýva niekoľko zaujímavostí. Čo všetko môžeš na Sardínii vidieť a zažiť, ti priblížim v tomto článku.

tip na výlet

Ostrov slnka

Za jednu z najúžasnejších vecí na Sardínii považujem počet slnečných dní, v priemere ich je 300 ročne. Úplne chápem, že domáci obyvatelia sú usmievaví, bezstarostní a pozitívne naladení. Leto často trvá až 6 mesiacov, ale spaľujúce teplo hrozí len v júli a auguste. Ostrov je vystavený vetrom, ktoré pocitovú teplotu znižujú. Domáci už dokonalo poznajú zákonitosti prírody a vedia, koľko dní ktorý druh vetra fúka a kde nájdeš závetrie na „plážovanie”.

Sardínia

Sprievodca ostrovom

Pre mňa je Sardínia ostrovom nekonečných možností. Pýši sa divokou, sčasti nedotknutou prírodou aj históriou, čo z nej robí multifunkčnú destináciu. Na jednom mieste sa dá okúpať, turistikovať, bicyklovať a popri tom aj kultúrne vyžiť. Človek musí selektovať, čo počas svojej návštevy uvidí, ak nemá dva roky prázdnin. Dovolím si tvrdiť, že ani taký dlhý čas by na spoznanie ostrova a jeho zákutí nestačil. Poďme sa pozrieť na aktivity a miesta, ktorými ťa ostrov môže zvábiť.

turistika v zahraničí

Pláže a more

Sardínia je právom nazývaná európsky Karibik. Nájdeš tu dlhé a široké pláže s krištáľovo čistou vodou a jemným pieskom, ale i lagúny a zálivy s vápencovými útesmi či žulovými blokmi.

Za „must see“ považujem pláž Cala Luna, magické miesto s tyrkysovým morom a jaskynným systémom, kde si spravíš tú najkrajšiu selfie. Na pláž sa dostaneš loďou alebo trailovým chodníkom, autom dostupná nie je.

Cala Luna
Častou dovolenkovou destináciou je Costa Smeralda, smaragdové pobrežie. Pre mňa je oblasť príliš „posh“, ale pláže sú tu naozaj malebné. Napríklad Capriccioli, pokojné čistučké more, žulové kamene, zelené kopčeky. Skrátka nádhera.

Sardínske pláže, ktorých je viac ako 200, predstavujú jedno z jej prírodných bohatstiev a niektoré sú chránené či spoplatnené. V rebríčku obľúbenosti vedie biela piesočná La Pelosa, v sezóne je tu nutná rezervácia. Obdivovať unikátnu pláž s ružovým pieskom, Spiaggia Rosa (ružová je vďaka mikroskopickým pozostatkom ružového koralu a mušlí), sa dá len vizuálne z mora.

K moru patria vodné športy a v letnej sezóne nie je problém prenajať si kajak alebo paddleboard. Priamo v hlavnom meste Cagliari môžeš oboplávať jeden z jeho hlavných symbolov, skalný výbežok Sella del Diavolo. Okúzľujúcim miestom je pobrežie okolo Nebidy a fotogenický Pan di Zucchero, jedinečný skalný útvar, na ktorom sa nachádza ferrata.

Costa SmeraldaPan di Zucchero

Hory a turistika

Máš pocit, že Sardínia je plochá? Vyvediem ťa z omylu. Sardínia je kráľovstvom pešej turistiky. Až 80 % územia tvoria hory a pahorky a najvyšší bod meria 1 834 metrov. Asi ťa prekvapí aj to, že sa tam nachádza lyžiarske stredisko.

Ostrovom prechádza niekoľko diaľkových turistických ciest. Sardínska časť Sentiero Italia spája juh so severom a meria 667 km s prevýšením 23 505 metrov. Po starých banských chodníkoch sa prejdeš v rámci Cammino Minerario di Santa Barbara (500 km, 30 etáp).

Ak by ti to bolo málo, môžeš si naložiť 1 280 km a spoznať 100 vežičiek na Cammino di 100 Torri (torri sú pobrežné vežičky postavené pozdĺž pobrežia ako obranný systém). A ak ti zachutí niečo náročnejšie, skús Selvaggio Blu na východnom pobreží. Má síce len 35 km, ale zahŕňa technické úseky, kde je potrebné lano.

Kaňon GorropuPunta La Marmora

Spojiť turistiku s oddychovou dovolenkou vôbec nie je problém. Perfektným výletom spojeným s kúpaním je túra okolo mysu Capo Testa. Ocitneš sa v krajine skalných útvarov rôznych podôb, ktoré pripomínajú štýl Gaudiho. Ako jednodňovku odporúčam aj kaňon Gorropu, sardínsky prírodný zázrak s hĺbkou takmer 500 metrov nemá v Taliansku konkurenciu. Alebo polostrov Sinis, ktorý je kombináciou úžasných scenérií a archeologických pamiatok.

Sardíniaturistika na Sardínii

Trailový beh

Moja najobľúbenejšia aktivita. Rada objavujem nové chodníčky, no musím upozorniť, že na Sardínii mapy nefungujú. Menej frekventované trasy sú zarastené a ty ľahko schytáš novú ozdobu – graffi (škrabance). Prípadne ťa zvedú bludné kozie chodníčky. Stredomorská flóra je drsná a aj sardínska skala má ďaleko od „vydláždených“ tatranských chodníkov, je nepríjemne členitá a ostrá.

Ideálne je teda držať sa overených trás a zabehnúť si napríklad okolo neprehliadnuteľnej skalnej veže Perda e Liana. Vychádza zo zeme ako obrovský prst natiahnutý k nebu a je videná z veľkých diaľok. Podľa legendy sa stala bránou do podsvetia.

Trailové chodníky v pohorí GennargentuSkalná veža Pedra Longa di Baunei

Ostrovom prechádza „Blue zone“, oblasť, kde sa ľudia dožívajú viac ako 100 rokov.
Obľúbenou bežeckou lahôdkou je okruh cez najvyšší vrch Punta La Marmora. Krajina je tu úplne iná a charakterom pripomína hrebeň Západných Tatier. Prevýšenie 1 000 metrov ľahko dosiahneš z dedinky Oliena výbehom na majestátny vápencový masív s vrcholom Monte Corrasi (1 423 m) pripomínajúcim Dolomity. Výstup naň je naozajstným zážitkom.

Ak sa ti podarí len krátky únik do Alghera alebo Cagliari, nezúfaj. Obe mestá majú popri pláži perfektný cyklochodník a dostupnosť trailov do 5 - 10 km. Nadmorská výška nebude nijako výnimočná, no magické výhľady máš zaručené.

výlet do Sardínievýlet do zahraničia

Lezenie a ferraty

Sardínia je lezeckým rajom a veľa turistov sem chodí práve za týmto účelom. Dá sa tu totiž liezť celoročne, stačí si len rozumne zvoliť svetovú stranu. Nájdeš tu cesty rôznej obtiažnosti a aj jednu z najťažších viacdĺžkových ciest na svete, Hotel Supramonte.

Baštou a základňou pre lezcov je dedinka Baunei, obľúbené sú skalné ihly, na ktoré lezieš priamo od mora. Celé pohorie Supramonte je jedna obrovská lezecká stena. Bohaté možnosti pre lezcov sú tiež v okolí Domusnovas. Okrem klasických ciest sú na Sardínii aj tie zaistené, podľa sprievodcov je na ostrove 9 via ferrát.

Lezecký rajSardínia

Cyklistika

Objavovať Sardíniu sa dá aj na dvoch kolesách, premávka nie je hustá (s výnimkou letných mesiacov), čiže prakticky celý ostrov je „bicyklovateľný”. Priamo z Cagliari vedie popri mori kľukatá cesta do „perly juhu“, dedinky Villasimius. Obľúbené miesto dovolenkárov so zátokami a záveternými plážami.

Sette Fratelli

V dosahu hlavného mesta zostanem aj s tipom pre MTB. Park Sette Frateli a mestečko Sinnai sú popretkávané singláčmi a zvážnicami, na ktorých sa parádne vyšantíš. Hustá sieť cyklotrás je v okolí horskej dedinky Ulassai, jednej z najtradičnejších obcí. A zaujímavým zážitkom môže byť 400-kilometrová trasa z Alghera do Cagliari, kde spoznáš západné a južné pobrežie ďaleko od dopravy a hluku.

Sightseeing

Jednoznačne najkrajším mestom na Sardínii je Alghero, tento názor zdieľajú aj domáci. Hradby nad morom, úzke kamenisté uličky, obchodíky so šperkami z koralov, nádych katalánskej histórie.

Typická ulička v AlghereObranná vežička Torre del Poetto

Južne od Alghera sa nachádza ďalšie šarmantné mestečko Bosa. Farebné fasády domov, romantické prechádzky pri rieke Temo, zrúcanina hradu týčiaca sa nad mestom. Na skalnom masíve nad morom sa na severe ostrova vypína stredoveké mestečko Castelsardo s rovnomenným hradom. Za pekného počasia odtiaľ dovidíš až na Korziku. Milovníkov antiky určite nadchne najstaršie mesto Sardínie a významná archeologická lokalita – Nora.

Zaujímavosti Sardínie

Po celom ostrove je roztrúsených viac ako 7 000 tajomných kamenných stavieb („nuraghi“) z čias civilizácie Nuraghov. Hoci boli postavené len z kameňov bez akéhokoľvek spojiva, prežili už takmer 4 000 rokov v drsnom prímorskom prostredí. Nenachádzajú sa nikde inde na svete a ich funkcia dodnes nie je vyjasnená.

Prírodnou atrakciou Sardínie sú ružové plameniaky. Žijú tu po celé generácie a miestni obyvatelia ich s láskou nazývajú „genti arrubia“, teda „červení ľudia“. Ideálnym miestom na pozorovanie týchto zaujímavých vtákov je park Molentargius medzi Cagliari a Quartu Sant´Elena. Molentargius je jednou z najdôležitejších mokradí v Európe a aj príjemným športovo-rekreačným areálom.

Plameniak ružovýSardínia

Sardínia ukrýva aj ľudskú zaujímavosť. Tou je dlhovekosť. Ostrovom prechádza „Blue zone“, oblasť, kde sa ľudia dožívajú viac ako 100 rokov. Týchto zón je na svete len päť. Aký je recept Sardínčanov na dlhovekosť? Syr pecorino, biele víno a žiadny stres. K starým ľuďom sa prechováva nesmierna úcta a majú pevné miesto v rodine a spoločnosti, takže pozitívny vplyv má aj socializácia.

Tajný tip na záver

Sardínia je naozaj malým rajom v Európe. Sardínčania sú veľmi kontaktní, srdeční a nápomocní. Príroda, ľudia, kvalitné jedlo, lahodná káva či prvotriedne víno robia zo Sardínie miesto, kde sa budeš chcieť vracať.

Sardínia

A na záver môj tajný tip. Chceš v ten istý deň zažiť východ aj západ slnka? Na Sardínii sa to dá. Privstaň si v mestečku Orosei na východ slnka na pláži a popoludní vystúp na vrchol Monte Tuttavista. Neoľutuješ.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
ksulka 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Trek popod Matterhorn – ikonickú pyramídu Švajčiarska

Trek popod Matterhorn – ikonickú pyramídu Švajčiarska

Roky som pozeral na všetky tie nádherné Alpské fotky a hovoril som si: „Musí to byť krásne, raz tam chcem ísť.“ Býval to len detský sen. A zo sna ma vytrhla kúpa letenky.
Treking pod Etnou – Cratere Piano

Treking pod Etnou – Cratere Piano

Sicília je preslávená jednou z najaktívnejších sopiek na svete. Pozrite sa s nami na krajinu ako z inej planéty.
 Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Počas leta sme na prelome júla a augusta mali voľný víkend. Kam pôjdeme? Dohadovali sme sa s priateľkou... do Slovinska.
keyboard_arrow_up