Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Vďaka moc za odpoveď. Ja v podstate časy ani vzdialenosti nejako neriešim, práveže sa zameriavam na dodržiavanie správnej techniky a celkového času behu. Zatiaľ však všetko do hodiny. Čo sa týka terénu, tak som sa zle vyjadril. Väčšinou bežím po kamenistej ceste cez les, a po lúke tiež po udupanom tvrdom povrchu. Zároveň som aj dosť ťažký na beh (85kg), tak pozeram skôr fingery s hrubsou podrážkou. Presnejšie V-Trail poprípade V-Treck. A ešte niečo, čo sa týka čísla, tak sedí s obuvou ktorú bežne nosíš?
Vďaka moc za odpoveď. Ja v podstate časy ani vzdialenosti nejako neriešim, práveže sa zameriavam na dodržiavanie správnej techniky a celkového času behu. Zatiaľ však všetko do hodiny. Čo sa týka terénu, tak som sa zle vyjadril. Väčšinou bežím po kamenistej ceste cez les, a po lúke tiež po udupanom tvrdom povrchu. Zároveň som aj dosť ťažký na beh (85kg), tak pozeram skôr fingery s hrubsou podrážkou. Presnejšie V-Trail poprípade V-Treck. A ešte niečo, čo sa týka čísla, tak sedí s obuvou ktorú bežne nosíš?
Ak mas 190cm, tak 85kg je pohodka .
Tie V-traily su asi velmi dobre. Vyzeraju ako vylepsena verzia tych Spiridonov. Ked som behaval VFF, tak V-trail este neboli. Ten povrch, na ktorom behas je fajn - asfalt je menej optimalny pre bosonohy beh, lebo asfalt je rovny a tvrdy a tym padom je (tvrdy) kontakt vzdy len s castou chodila - teda nie je tak rovnomerny ako pri trailovom behu.
Btw, ak nahodou koketujes s triatlonom, tak prechod z bajku na beh mi prisiel sviznejsi vo VFF ako v beznej obuvi, nakolko vo VFF behas prisne cez lytka a stehna (rozbite z bajku) namahas prirodzene menej ako pri beznej bezeckej obuvi.
Tie velkosti zhruba sedia s tym, ako nosim obuv, ALE zalezi aku obuv nosis. Lebo napr 44 je ine pri Asics, Adidas, Nike a najma Shimano . A dokonca aj medzi modelmi Adidas, ci Asics su rozdiely. Ja som si skusil VFF v kamenom obchode a potom som si dalsie objednal rovnakej velkosti uz cez net.
Odporucam inak pouzivat do VFFs a patprstove bezecke ponozky, myslim ze Injinji sa volaju. Ale asi su aj nejake ine.
V prilohe posielam ten VFF manual, nasiel som to. Najdes tam vela uzitocnych info.
Volodja : Super, vďaka za manuál. No mám 189cm, a ta váha pôjde ešte určite dole. Bycikel beriem skôr ako koníček, nie šport, takže triatlon u mňa nehrozí. Ponožky k tomu beriem určite, čítal som že bez ponožiek už aj po krátkej testovacke dosť **********a --> ?. Ja ich chcem len kvôli zvedavosti a na spestrenie behu. Jediné čo ma momentálne odrádza je, že v záprahu so psom budú asi málo tlmiť dopady. Ale aj tak ich zoberiem. Ešte sa spýtam, môžem striedať napríklad aj každý druhý beh VFF s normálnymi topánkami? Alebo je to treba v nejakých intervaloch, nech majú nohy čas sa prispôsobiť?
Ešte sa spýtam, môžem striedať napríklad aj každý druhý beh VFF s normálnymi topánkami? Alebo je to treba v nejakých intervaloch, nech majú nohy čas sa prispôsobiť?
Ano, to striedanie znie ako rozumny napad. Potom, ako si na zaciatku zvyknes na VFF, uz by som na to isiel podla pocitu.
prijemny rozhovor https://www.runportal.sk/rozhovor-peter-randa/ Ja som sa stotoznil s tym ze radsej behat pomalsie ako na rychlost. Na to prisiel aj ja sam a je to pravda Inac na Strave je ten chalanisko ako Pipo Pipko a osobne som sa s nim stretol nedavno ma KIA behu,velmi sympaticky chalan a dobracisko
inak aky prinos ma rozhovor s tymto chalanom ? ja nemam nic proti nemu netusim kto to je, ale teda, nerozumiem nejakej hodnote toho rozhovoru.ci je to nejaky cyklista, alebo sportovec z ineho odvetvia ktory po zraneni musel prejst na iny sport ?
lebo nic zvlastne a zaujimave vlastne nepovedal, ziadne extra vykony tiez nema.. nemyslim to ako hejt, len tomu trochu nerozumiem a mozno mi nieco unika
hm a dal si chalan 10km v treningu za 38... chcel by som byt tak "pomaly"... a tiez by som chcel behat pre radost ca. 3.000 km/rok ako doplnok popri MTB a silnicke...
Viete odporucit nejaku celovku na beh? Neosvetlene cesty, les, luka. Vacsinou behavam po svetle a tade kde nechodia auta. Ale raz za cas trening odlozim lebo nestiham alebo beham po lese s cinsku celovku, ktora mi viac pada z hlavy ako pomaha. Len v tom lese po lade to tiez neni sranda teraz. Tak by som poprosil odporucit nieco na cestu, aby som bol videny a aj videl
Ja behám len s Boruit D25, a nepadá mi vôbec. Len ju mám dosť pritiahnutu a po hodine otlacenu na hlave. Keď behám na Martinky po ľade tak mam vždy toto kombo: Garmont Dragontail LT + Climbing technology Ice Traction plus
Viete odporucit nejaku celovku na beh? Neosvetlene cesty, les, luka. Vacsinou behavam po svetle a tade kde nechodia auta. Ale raz za cas trening odlozim lebo nestiham alebo beham po lese s cinsku celovku, ktora mi viac pada z hlavy ako pomaha. Len v tom lese po lade to tiez neni sranda teraz. Tak by som poprosil odporucit nieco na cestu, aby som bol videny a aj videl
Ja behám len s Boruit D25, a nepadá mi vôbec. Len ju mám dosť pritiahnutu a po hodine otlacenu na hlave. Keď behám na Martinky po ľade tak mam vždy toto kombo: Garmont Dragontail LT + Climbing technology Ice Traction plus
Mne na Štefana pošli cestou z Magury Nortecy a akurát teraz, keď je kopec ľadu. Na skúšku som vzal nejake z Aliexpresu tak som zvedavý.
Na lyže snehu málo, chcel som ísť kuknúť Terynku alebo Zbojníčku ale v klasikách sa mi trepať nechce tak počkám kým prídu. Je to neskutočná paráda s nimi, mal som ich nejake 3-4 sezóny a zvykol som si na tú istotu na šmykľavom povrchu.
A s Boruit tiež spokojnosť. Pri behu drží úplne v pohode. Za tie prachy nie je o čom.
OlafTopan Tak ja mam Petzl Nao+, ale tolko asi za celovku nedas (plus je dnu sice 18650, ale nevymenitelna. Teda vymenit sa da, ale vobec to nepomoze, lebo cely battery pack ma procak a counter, ktory brani uplnemu vybitiu Takze jedina moznost je v terene vymenit cely battery pack.) Kedze behavam prevazne v noci, tak toto je asi naj co moze byt. Kedze beham po cestach, tak blikatko vzadu je nutnost. Pripadne este Black Diamont Sprinter - mam predchodcu a je super. Blikatko s bateriami je vzadu (nie su vymenitelne) a ani nevies, ze ju mas na hlave.
moje skusenosti: na beh treba mat co najnizsiu hmotnost v predu, inak sa to hompala ako cecok, resp. musi to byt poriadne utiahnute - nepohodlie. taktiez je vhodna optika s rozptylom, predsa len hlava je v pohybe.
napriek tomu, ze vseobecne moja najoblubenejsia skilhunt h03 (na GB sa dala vymaknut za cca 24€) svieti dostatocne, vydrz OK na beh radsej pouzivam staru petzl myo rxp. skusal som na nu aj kratke telo s mensou akku ako tu, ale potom stratila vyhodu dobrej vydrze
cize, ak by som si vyberal teraz nieco na beh, tak by to bola na styl tej petzl. zacku, model by som uz prisposobil financnemu limitu
Volodja Born to Run zrovna čítam, výborná kniha v apríli plánujem svoj prvý ultramaratón, tak postupne zisťujem info... keď už si spomenul fivefingers, napadlo mi, či niekto na beh nevyužíva ponožky Skinners, tu som našiel test
Volodja Born to Run zrovna čítam, výborná kniha v apríli plánujem svoj prvý ultramaratón, tak postupne zisťujem info... keď už si spomenul fivefingers, napadlo mi, či niekto na beh nevyužíva ponožky Skinners, tu som našiel test
Tak drzim palce. Ja si ultramaraton skusim az po 40ke, tak este par rokov tomu dam pokoj. Ale lakadlo to je.
Born to Run bola prelomova kniha aj u mna, dovtedy som ani len netusil, ze niekto moze zabehnut 50, 100 a viac km. Este lepsia kniha, ktoru som si dal dva alebo trikrat, je Eat and Run od Scotta Jureka. (napriklad ale Run or Die od Kiliana Jorneta bola dost nuda. mozno aj tym, ze ked ju pisal mal len 25 rokov)
Hentie Skinners som este nevidel. Ale par typkov na lokalnych pretekoch v okoli BA, behava v tych Luna Sandals. V zasade kusok gumy s remienkom co stoji okolo 100 - ale Born to Run tomu urobil velku reklamu. Jeden z tych typkov raz dobehol nejaky trail run race so zakrvavenou rozsekanou labou. Myslel som si, ze sa poucil, ale dalsi pretek bol opat na starte a opat v tych flip-flopoch .
Lost Skinners-y mam a neviem si predstavit v tom bezat. Co poznam dobrych bezcov, tak ich maju len ako popretekovu obuv. Este FF nieco vydrzia, ale tamto je fakt len ponozka namocena do gumy a tak to vyzera ako pogumovana latkova rukavica
Tak taky Majo Srnik ultramaratonista, co zije v Kanade (teda dakedy..neviem co je s nim), tiez beha po skalach vo flipflopoch a zije, no ja si radse dam papucu od Inov-8 s nizkym dropom a makkou podrazkou.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Ak mas 190cm, tak 85kg je pohodka
Tie V-traily su asi velmi dobre. Vyzeraju ako vylepsena verzia tych Spiridonov. Ked som behaval VFF, tak V-trail este neboli. Ten povrch, na ktorom behas je fajn - asfalt je menej optimalny pre bosonohy beh, lebo asfalt je rovny a tvrdy a tym padom je (tvrdy) kontakt vzdy len s castou chodila - teda nie je tak rovnomerny ako pri trailovom behu.
Btw, ak nahodou koketujes s triatlonom, tak prechod z bajku na beh mi prisiel sviznejsi vo VFF ako v beznej obuvi, nakolko vo VFF behas prisne cez lytka a stehna (rozbite z bajku) namahas prirodzene menej ako pri beznej bezeckej obuvi.
Tie velkosti zhruba sedia s tym, ako nosim obuv, ALE zalezi aku obuv nosis. Lebo napr 44 je ine pri Asics, Adidas, Nike a najma Shimano
Odporucam inak pouzivat do VFFs a patprstove bezecke ponozky, myslim ze Injinji sa volaju. Ale asi su aj nejake ine.
V prilohe posielam ten VFF manual, nasiel som to. Najdes tam vela uzitocnych info.
Neni zac. Ak to budes dodrziavat, nohy si zdravo zvyknut na VFF.
No znie docela optimalne
true story
Ano, to striedanie znie ako rozumny napad. Potom, ako si na zaciatku zvyknes na VFF, uz by som na to isiel podla pocitu.
lebo nic zvlastne a zaujimave vlastne nepovedal, ziadne extra vykony tiez nema.. nemyslim to ako hejt, len tomu trochu nerozumiem a mozno mi nieco unika
hm a dal si chalan 10km v treningu za 38... chcel by som byt tak "pomaly"... a tiez by som chcel behat pre radost ca. 3.000 km/rok ako doplnok popri MTB a silnicke...
Ja (amatér) som celkom spokojný s čelovkou z decathlonu. Beh, mtb, hiking, nikdy nezklamala. Mám podobnú tej evadict onnight 250. https://www.decathlon.sk/C-82180-celovky#product_8572868
Mne na Štefana pošli cestou z Magury Nortecy a akurát teraz, keď je kopec ľadu. Na skúšku som vzal nejake z Aliexpresu tak som zvedavý.
Na lyže snehu málo, chcel som ísť kuknúť Terynku alebo Zbojníčku ale v klasikách sa mi trepať nechce tak počkám kým prídu. Je to neskutočná paráda s nimi, mal som ich nejake 3-4 sezóny a zvykol som si na tú istotu na šmykľavom povrchu.
A s Boruit tiež spokojnosť. Pri behu drží úplne v pohode. Za tie prachy nie je o čom.
Ja mam Petzl Aktik, s moznostou nabjiania monoclanku cez USB.
https://www.alza.sk/sport/petzl-actik-2019-black-d5641151.htm
Behavam aj v noci a skvele posluzila aj na nocnom trailovom preteku.
napriek tomu, ze vseobecne moja najoblubenejsia skilhunt h03 (na GB sa dala vymaknut za cca 24€) svieti dostatocne, vydrz OK na beh radsej pouzivam staru petzl myo rxp. skusal som na nu aj kratke telo s mensou akku ako tu, ale potom stratila vyhodu dobrej vydrze
cize, ak by som si vyberal teraz nieco na beh, tak by to bola na styl tej petzl. zacku, model by som uz prisposobil financnemu limitu
Tak drzim palce. Ja si ultramaraton skusim az po 40ke, tak este par rokov tomu dam pokoj. Ale lakadlo to je.
Born to Run bola prelomova kniha aj u mna, dovtedy som ani len netusil, ze niekto moze zabehnut 50, 100 a viac km. Este lepsia kniha, ktoru som si dal dva alebo trikrat, je Eat and Run od Scotta Jureka. (napriklad ale Run or Die od Kiliana Jorneta bola dost nuda. mozno aj tym, ze ked ju pisal mal len 25 rokov)
Hentie Skinners som este nevidel. Ale par typkov na lokalnych pretekoch v okoli BA, behava v tych Luna Sandals. V zasade kusok gumy s remienkom co stoji okolo 100
Tak taky Majo Srnik ultramaratonista, co zije v Kanade (teda dakedy..neviem co je s nim), tiez beha po skalach vo flipflopoch a zije, no ja si radse dam papucu od Inov-8 s nizkym dropom a makkou podrazkou.