Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Tak ja som nie bezec potom. V terene mavam bezne cez 7 tempo (pri prevyseni cez 500). Ale to je ciastocne aj tym ze sa bojim nejako rychlo zbehavat. A na asfalte mi tiez staci tych 5:30-5:40. A je uplne jedno ci idem 10 ci 20 km. Ale tak nakoniec v porovnani s priemerom fora nie som vlastne ani cyklista
kazdy by si mal najst ten svoj vyznam a potesenie. 500m prevysenie je paradicka, to ja asi nedam nikdy ale myslim ze sa da jednoznacne povedat ze beh je tazsi ako bicyklovanie. ak by sme porovnavali rovnaky teren.
o tempach sa tu bavit nejdeme, na to su tu ine temy kde sa ftaky porovnavaju
Nie je dôležitá veľkosť, ale rozptyl a frekvencia... Beh je špecifický v tom, že kde na bajku zvesíš nohy a vezieš sa, tak pri behu (aj keď menej intenzívne) sú svalové partie neustále zaťažované, keď už ničím iným, tak len samotnou nesenou hmotnosťou bežca... Inak - napr. taký Kilian Jornet pri tréningu vôbec nebehá na km, ani na úseky, jeho zaujíma len prevýšenie a celkový čas... A pritom je to najlepší svetový trail bežec...
Dôležité je aj to, čo chce bajker zimnými behmi dosiahnuť...
Po prve,aby sa az tak nevytratila kondicka,ked zas na jar sadnem na bike.
Po dalsie,mam rad sport a rad sa hybem,i ked je ten beh pre mna dost drina,nemienim s nim prestat a len tak v zime
vegetovat.
O nejake pace mi vobec nejde, i ked zas smatlat sa nechem..snazim sa pod 6..a prevysenia od 100 do 200 .
Tak je tým pádom (keď to úplne preženiem) absolútne jedno, aké tempo bežíš (hlavne keď ideš Srdiečko, Kiare alebo podobnú dobrotu kde to aj tak skáče ako divé), len sa treba hýbať... Ja som sa pred pár dňami slabo rozcvičil (lebo si stále myslím, že mám 20 rokov) a krásne som si natiahol slabinu, takže teraz len zúrim doma za oknom...
Per Najpodstatnejšie je zistiť, čo nevládze - nohy alebo pľúca? Môj univerzálny výstrel do tmy znie - treba spomaliť. Beh je zradný v tom, že väčšina ľudí má tendenciu prepáliť tempo (been there, done that). Ako začiatočník treba najprv úplne zabudnúť na stopky a pulzmetre a vzdialenosti. Žiadne také. Bež iba na pocit a nebavme sa ani o behu, nazývajme to pre začiatok pravým menom: klus prípadne zrýchlená chôdza.
Tak ale nemôžem už druhú zimu behať v rovnakom tempe. Minulú som mal pace cca 6:30. Teraz dávam cca 6. To zas nie je žiadne extra zlepšenie,čiže sa nejak nenahanam dopredu ?
Nevládze transport kyslíka do krvi..hlavne keď sa snažím dýchať nosom,keď som raz bežal z kamošom a ešte popritom sa rozprával,skoro som sa dogrcal
Nosom ja osobne dycham len na zaciatku. Potom ustami, inac by som asi odpadol. V zime mam satku cez usta takze ani na hrdlo mi to nerobi zle. Taky objem vzduchu aky potrebujem cez nos proste nedam
Nosom? Preco, naco, google povedal? Nezacinaj doktoratom, ked nevies malu nasobilku. Najprv roztahaj pluca, zaroven si zvyknu nohy a Kipchogove vychytavky pridu o mesiace az roky. Ved si uvedom ako si sa ucil bajkovat, asi nie na koze s aeroprilbou na hlave, natiahnuty v lycre a s gelikom v hube...
Tak ale nemôžem už druhú zimu behať v rovnakom tempe. Minulú som mal pace cca 6:30. Teraz dávam cca 6. To zas nie je žiadne extra zlepšenie,čiže sa nejak nenahanam dopredu ?
Nevládze transport kyslíka do krvi..hlavne keď sa snažím dýchať nosom,keď som raz bežal z kamošom a ešte popritom sa rozprával,skoro som sa dogrcal
ak nebehas celorocne, ale iba od jesene do jari, tak vzdy zacinas prakticky od nuly
dobre to poznam, moje prve "behy" v novembri/decembri su tak do 3 km, resp. do 20-25 min. a davam si pozor aj preto, lebo mam minimalisticke new balance minimus trail
Ku komentom k dychaniu nosom...mam astmu takze ja som rad ze mozem sportovat tak ako mozem a aj moja doktorka ma vzdy pochvali aku mam kapacitu na to ze som astmatik, aj ked doplnim ze nie tazky astmatik. Takze fakt by som to nosom proste vo vysokej zatazi nedal. Skuste si lahnut a dat si na hrudnik zo tri kila cukru, zhruba tak sa mi dycha stale a obcas aj o dost horsie, obvzlast v zime. dalsia vec je chronicka nadcha ale inac som az na krize ok a pohyb zboznujem a ked sa nemozem hybat zeru ma mrzle jak sa hovori
Nosom? Preco, naco, google povedal? Nezacinaj doktoratom, ked nevies malu nasobilku. Najprv roztahaj pluca, zaroven si zvyknu nohy a Kipchogove vychytavky pridu o mesiace az roky. Ved si uvedom ako si sa ucil bajkovat, asi nie na koze s aeroprilbou na hlave, natiahnuty v lycre a s gelikom v hube...
Preco google? Uz od malicka ak dycham pri behu ustami,tak ma picha v boku..
Per precitaj si Hack3rovu linku. Picha ta, lebo pretazujes branicu a ta nestiha. Pretazujes ju, pretoze imho bezis prilis rychlo a dychas zle. Zabudni na beh. Najdi si cvicenia na roztahovanie pluc, sustred sa na hlboke dychanie a klusaj, nebehaj.
A aby sme sli od zaciatku, kolko mas rokov, kg, ake sporty a na akej urovni robis/si robil, mas zdravotne problemy?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
o tempach sa tu bavit nejdeme, na to su tu ine temy kde sa ftaky porovnavaju
Po prve,aby sa az tak nevytratila kondicka,ked zas na jar sadnem na bike.
Po dalsie,mam rad sport a rad sa hybem,i ked je ten beh pre mna dost drina,nemienim s nim prestat a len tak v zime
vegetovat.
O nejake pace mi vobec nejde, i ked zas smatlat sa nechem..snazim sa pod 6..a prevysenia od 100 do 200 .
Presne tak. Ja tomu hovorím že bežím na Foresta. Keď sa mi chce tak bežím. Keď nie tak idem domov.
skus natrenovat dvakrat nadych nosom, raz vydych ustami
ak nebehas celorocne, ale iba od jesene do jari, tak vzdy zacinas prakticky od nuly
dobre to poznam, moje prve "behy" v novembri/decembri su tak do 3 km, resp. do 20-25 min. a davam si pozor aj preto, lebo mam minimalisticke new balance minimus trail
Preco google? Uz od malicka ak dycham pri behu ustami,tak ma picha v boku..
A aby sme sli od zaciatku, kolko mas rokov, kg, ake sporty a na akej urovni robis/si robil, mas zdravotne problemy?