Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
ostogiske presne ako pisu vyssie. Iba ak si statisticky tabulkovy uchylak ako ja
Mna bavi sledovat metriky a analyzovat to.
Posunul by ho znamy aj mne?
praveze tabulky lubim, ako som kupil garminacky hrm co ukazuje vsetky krasne udaje, tak az vtedy ma chytilo behanie DD teda este poriadne topanky az potom hrm D
airbilly podla mna si to zle interpretujes, jasne ze to neberie do uvahy teren, lebo to neverie do uvahy ziadne externe faktory ide o silu odrazu, ktora musi byt pri behu do kopca vacsia ako na rovine, tak isto ako je vacsia proti vetru, lebo "s rovnakou" silou by si v kopci/v protivetre spravil 1metrovy krok a v dobrych podmienkach spravis 1,3m krok. Cize ak chces dodrzat tempo, tak musis zvysit silu odrazu ~ stryd ti ukazuje vacsi vykon, alebo ak chces dodrzat isty vykon ~ tak v kopcoch sa ti znizi tempo.. Ved to iste je aj na bajku..
Hmm.. Si si isty, ze rozumies tomu, ako Stryd funguje? Lebo musim povedat, ze sice je to uz vela rokov, co som ho zavrhol, no pamatam si to uplne naopak.
Ja som zil v tom, ze praveze vobec nemeria mechanicku silu odrazu, ale berie do uvahy len externe faktory a z nich sa ju snazi dopocitat. Je to glorifikovany akcelerometer. Ako by to vobec bolo mozne inak so senzorom, ktory si len nasadis zhora na topanku? Pri Stryd si napr. musis evidovat presnu hmotnost, inak su vypocty vykonu odveci. Keby skutocne meral odrazovu silu v podrazke, tak by to nebolo potrebne.
Btw.: V studii, ktoru si vypostoval, prave nieco, co skutocne meria silu odrazu, pouzili ako referenciu pre overenie, ci Stryd meria spravne hodnoty (a kludne si znovu precitaj odsek 3.2.2., je totiz zaujimavy).
Samotny vypocet vykonu teren do uvahy moze brat, kedze snima pohyby nohy horizotnalne a vertikalne, tak predpokladam, ze ked vidi, ze noha robi vacsi pohyb nahor nez nadol, tak je mu jasne, ze stupas. Ta analogia s vetrom mi pride spravna, no preto Stryd dnes snima odpor vzduchu (trochu vagna formulacia z mojej strany, ale co presne to meria, to sami nepovedia). Starsia generacia Stryd bola vo veternych podmienkach velmi nespolahliva.
Mne to pride praveze znacne odlisne od vacsiny PM na bicykli. Z cyklistickych powermetrov by sa to dalo porovnat s powermetrom PowerPod.
Ak by sa chcelo porovnať cyklistický a bežecký wattmeter musel by bežecký tiež priamo merať nejakú fyzikálny veličinu ako to robí cyklistický že meria silu tlakom na pedál. Bežecký takéto nemeria len vypočítava výkon z kinematickych parametrov pohybujúcich sa časti tela pri behu teda ak bežecký wattmeter nemeria silu pri dopade prostredníctvom tenzometrickej platformy v podražke je zobrazovaný výkon menej presný ako u cyklistického. Na veľmi približné určovanie nergetikeho výkonu menej náročnému užívateľovi môže stačiť pre porovnanie najmä vlastných energetických výkonov ale nie časov na prebehnutých vzdialenostiach čo je podstatatou ,,bežeckých výkonov,,. Na to stačia stopky.
Nemal by som zivit. Ale ja to nechapem. Pri biku riesis a priam adorujes watty a nadmorsku vysku ... a pri behu uz stacia stopky a vlastne ani tempo nie lebo proste ides cely cas na krv , ci ako to je?
Ani ja nezivim,len zopakujem Rachelom spominany PowerPod, ten tiez meria 'len' zrychlenie, naklon a silu vetra (bez tlaku na pedal, kluky,retaz...) a spolu s rychlostou a kadenciou vypočíta po nakalibrovani celkom presne hodnoty (vid dcrainmaker nezávisly test).
Takze ani 'len výpočet' iba z principu nepodcenujem.
Nemal by som zivit. Ale ja to nechapem. Pri biku riesis a priam adorujes watty a nadmorsku vysku ... a pri behu uz stacia stopky a vlastne ani tempo nie lebo proste ides cely cas na krv , ci ako to je?
Momentálne nepretekám ale ked som začal s cyklisticým pretekaním /na hobi úrovni vo svojej kategórii 50 - 60 rokov tak som watty, nejaké zóny neriešil. Mal som nejakú kondíciu z bike výjazdov, stačilo dat váhu zo 75 na 68 kilo, zintenzívniť tréning na maximum s malým objemom 2:50 hod. týždenne v priemere /sobota 30 minút časovka na plno, nedeľa 2:20 hod. časovka tiež na plno na ,,krev,, a stačilo to na dosiahnutie 20 minútového FTP 4,2 W/kg co stačilo mi stačilo na vyhrávanie časoviek v regionálnej cestnej lige, na bedne v celoslovenskej lige MRC a v cestných pretekoch v regionálnej lige na bedne a jedno víťazstvo. V behu by takýto malý týždňový objem na vyhrávanie, bedne nestačil. A co sa týka tréningových výkonových zón v behu stačia stopky ktorými meriaš časy na prebehnutej vzdialenosti - ktoré sú podľa rýchlosti behu rozdelené do bežeckých výkonových zón. Takže stačí stopky no tréning neni na plno ale musí byť vhodne štrukturovaný - kombinovaný intervalový aj so súvislou formou, jedine že máš velký talent prípadne obrovský talent a dokážeš vyhrávať, končiť na bedni z pokluskávania a fartlekov - intervalových tréningov podľa chuti - len tak hala bala. To co som trénoval ja na pretekanie v cestnej cyklistike že len 2 x týždenne ale na ,,krev,, /s dosiahnutím 20 minútového FTP/ bolo v podstate tiež vhodne štrukturované - s maximálnym využitím superkompenzačného efektu /+ minimálnej váhy a vhodného materiálu použitého na pretekanie čo tvoril 6,8 kg aero bicykel s ultra ľahkými stredne vysokými karbonovými ráfkami, na časovky diskové zadné koleso a dalších asi 5 aero vecí - kombinéza, .../ a s minimálnym objemom kvoli podmienkam v príprave - pri väčšom objeme a miere talentu by som ako pracujúci dostatočne nezregeneroval a jazdil by som furt v únave a dosiahnuté FTP by bolo rovnaké.
Pred casom sme sa tu tusim bavili o nejakom norovi, co ako 13-rocny zabehol 10k po 35min. Ze asi z hladiska jeho vyvoja nie je uplne spravne, ze chlapca v takom skorom veku hecuju na vytrvalostne discipliny. Tak tu je iny hardocore. Vie to prosim niekto odomknut? (da sa to ale vypocut ako podcast): https://dennikn.sk/2841694/sestrocny-chlapec-plakal-no-dokoncil-maraton-lekari-moze-to-ovplyvnit-jeho-rast/ Diskusia aj kritika sa objavili po tom, čo sa osemčlenná rodina Crawfordovcov pochválila na sociálnej sieti tým, že 1. mája spoločne absolvovali Flying Pig Marathon v americkom Cincinnati.
Viac ako 42 kilometrov pritom odbehli aj 6-ročný Rainier a 11-ročná Filia. Najmladší člen rodiny preteky dokončil za 8 hodín a 35 minút a jeho rodičia sa „pochválili”, že ich syn plakal, „fyzicky sa trápil a každé tri minúty si chcel sadnúť“.
Len doplnim, ze sportovy novinar a fotograf a autor bezeckych clankov na Nku je Peter Kovac, zaroven momentalne nas najlepsi bezec na strednych tratiach.
vravím, preteky sa v súčasnej pošahanej selfie, instagram, ... dobe zmenili na šou, kde niekedy existovalo že v maratóne, vytrvalostných cestných behoch štartovali deti, snád existujú nejaké pravidlá, kde sú rozhodcovia ?, dodržiavanie pravidiel ? základných vecí
vravím, preteky sa v súčasnej pošahanej selfie, instagram, ... dobe zmenili na šou, kde niekedy existovalo že v maratóne, vytrvalostných cestných behoch štartovali deti, snád existujú nejaké pravidlá, kde sú rozhodcovia ?, dodržiavanie pravidiel ? základných vecí
Kritike čelí aj organizátor, keďže na štart maratónu sa môžu postaviť len osoby staršie ako 18 rokov. Rodina Crawfordovcov však dostala hneď tri výnimky. Odborníci okrem upozornenia na zdravotné riziká reagujú aj odporúčaním, aby deti športovali v prvom rade na základe vlastnej motivácie, nie z donútenia a pre ambície rodičov.
ved hovorím, pošahaná doba, sú tisíce cestných behov a takmer na každom porušuje organizátor základnú zásadu - zásadu primeranosti, nie dospelí súťažia na dlhších vzdialenostiach ako je pre ich nízky vek zdravé
Ja by som to skúsil inak, trénujú profi bežci s wattmetrom ?
to sotva, rozhodujúcim ukazovateľom je rýchlosť behu a výkonové zóny sú jednotlivé pásma rýchlosti, tomu sa musí prispôsobiť bežec - postupne sa musí prispôsobiť jeho pulz, laktát, ... pretekovému výkonu, intervalovým tréningom a súvislou formou dosiahnuť rýchlosť pretekového behu a prebehnúť ňou pretekovú vzdialenosť
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Mna bavi sledovat metriky a analyzovat to.
Posunul by ho znamy aj mne?
praveze tabulky lubim, ako som kupil garminacky hrm co ukazuje vsetky krasne udaje, tak az vtedy ma chytilo behanie
Ja som zil v tom, ze praveze vobec nemeria mechanicku silu odrazu, ale berie do uvahy len externe faktory a z nich sa ju snazi dopocitat. Je to glorifikovany akcelerometer. Ako by to vobec bolo mozne inak so senzorom, ktory si len nasadis zhora na topanku? Pri Stryd si napr. musis evidovat presnu hmotnost, inak su vypocty vykonu odveci. Keby skutocne meral odrazovu silu v podrazke, tak by to nebolo potrebne.
Btw.: V studii, ktoru si vypostoval, prave nieco, co skutocne meria silu odrazu, pouzili ako referenciu pre overenie, ci Stryd meria spravne hodnoty (a kludne si znovu precitaj odsek 3.2.2., je totiz zaujimavy).
Samotny vypocet vykonu teren do uvahy moze brat, kedze snima pohyby nohy horizotnalne a vertikalne, tak predpokladam, ze ked vidi, ze noha robi vacsi pohyb nahor nez nadol, tak je mu jasne, ze stupas. Ta analogia s vetrom mi pride spravna, no preto Stryd dnes snima odpor vzduchu (trochu vagna formulacia z mojej strany, ale co presne to meria, to sami nepovedia). Starsia generacia Stryd bola vo veternych podmienkach velmi nespolahliva.
Mne to pride praveze znacne odlisne od vacsiny PM na bicykli. Z cyklistickych powermetrov by sa to dalo porovnat s powermetrom PowerPod.
A vratim sa k odpovedi na ostogiske otazku: ak ta to bavi a zaujima, tak to moze byt srandovna hracka
Takze ani 'len výpočet' iba z principu nepodcenujem.
Momentálne nepretekám ale ked som začal s cyklisticým pretekaním /na hobi úrovni vo svojej kategórii 50 - 60 rokov tak som watty, nejaké zóny neriešil. Mal som nejakú kondíciu z bike výjazdov, stačilo dat váhu zo 75 na 68 kilo, zintenzívniť tréning na maximum s malým objemom 2:50 hod. týždenne v priemere /sobota 30 minút časovka na plno, nedeľa 2:20 hod. časovka tiež na plno na ,,krev,, a stačilo to na dosiahnutie 20 minútového FTP 4,2 W/kg co stačilo mi stačilo na vyhrávanie časoviek v regionálnej cestnej lige, na bedne v celoslovenskej lige MRC a v cestných pretekoch v regionálnej lige na bedne a jedno víťazstvo. V behu by takýto malý týždňový objem na vyhrávanie, bedne nestačil. A co sa týka tréningových výkonových zón v behu stačia stopky ktorými meriaš časy na prebehnutej vzdialenosti - ktoré sú podľa rýchlosti behu rozdelené do bežeckých výkonových zón. Takže stačí stopky no tréning neni na plno ale musí byť vhodne štrukturovaný - kombinovaný intervalový aj so súvislou formou, jedine že máš velký talent prípadne obrovský talent a dokážeš vyhrávať, končiť na bedni z pokluskávania a fartlekov - intervalových tréningov podľa chuti - len tak hala bala. To co som trénoval ja na pretekanie v cestnej cyklistike že len 2 x týždenne ale na ,,krev,, /s dosiahnutím 20 minútového FTP/ bolo v podstate tiež vhodne štrukturované - s maximálnym využitím superkompenzačného efektu /+ minimálnej váhy a vhodného materiálu použitého na pretekanie čo tvoril 6,8 kg aero bicykel s ultra ľahkými stredne vysokými karbonovými ráfkami, na časovky diskové zadné koleso a dalších asi 5 aero vecí - kombinéza, .../ a s minimálnym objemom kvoli podmienkam v príprave - pri väčšom objeme a miere talentu by som ako pracujúci dostatočne nezregeneroval a jazdil by som furt v únave a dosiahnuté FTP by bolo rovnaké.
https://dennikn.sk/2841694/sestrocny-chlapec-plakal-no-dokoncil-maraton-lekari-moze-to-ovplyvnit-jeho-rast/
Diskusia aj kritika sa objavili po tom, čo sa osemčlenná rodina Crawfordovcov pochválila na sociálnej sieti tým, že 1. mája spoločne absolvovali Flying Pig Marathon v americkom Cincinnati.
Viac ako 42 kilometrov pritom odbehli aj 6-ročný Rainier a 11-ročná Filia. Najmladší člen rodiny preteky dokončil za 8 hodín a 35 minút a jeho rodičia sa „pochválili”, že ich syn plakal, „fyzicky sa trápil a každé tri minúty si chcel sadnúť“.
Len doplnim, ze sportovy novinar a fotograf a autor bezeckych clankov na Nku je Peter Kovac, zaroven momentalne nas najlepsi bezec na strednych tratiach.
Kritike čelí aj organizátor, keďže na štart maratónu sa môžu postaviť len osoby staršie ako 18 rokov. Rodina Crawfordovcov však dostala hneď tri výnimky. Odborníci okrem upozornenia na zdravotné riziká reagujú aj odporúčaním, aby deti športovali v prvom rade na základe vlastnej motivácie, nie z donútenia a pre ambície rodičov.
to sotva, rozhodujúcim ukazovateľom je rýchlosť behu a výkonové zóny sú jednotlivé pásma rýchlosti, tomu sa musí prispôsobiť bežec - postupne sa musí prispôsobiť jeho pulz, laktát, ... pretekovému výkonu, intervalovým tréningom a súvislou formou dosiahnuť rýchlosť pretekového behu a prebehnúť ňou pretekovú vzdialenosť