Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
rastorb Pri behu sa drzim tepu vzdy a hlavne na zavode viem presne nad akou hranicou ma vypne. Samozrejme mam aj tempo ktoreho sa chcem +- drzat. Tato taktika mi funguje skoro na 100%. A bezecke lthr sa mi velmi podoba tomu cyklistickemu. Hlavne treba mat dobry tepak. Mne sa osvedcilo aj wahoo tickr fit na ramene (pri zavode mi to nespadne ako hrudny pas )
Skor nechapem ludi co si do behu napisu rege run a na zavode maju rovnaky pace (asi chcu byt cool)
Ono by to nemali byť percentá ale vhodnejšie je určiť 4 konkrétne hodnoty rýchlostí behov použitých v tréningu. Ak máš napr. 10 km zabehnutých za 1:07 hod tak 2. hodnota /podľa rýchlosti behu vzostupne/ je pretekové tempo. Touto rýchlosťou sa behajú intervalové tréningy s dlžkou úsekov 2 alebo 3 km /podľa toho v ktorom období prípravy sa nachádzaš - v ktorom týždni trojtýždňového cyklu a ktorý trojtýždňový cyklus zo siedmich v prípravnom období práve trénuješ/. Ak máš teda 10 km osobák 1:07 tak 2. hodnota je tempo 6:42 min. na km, 1. hodnota je tempová rýchlosť a u teba by to bolo tempo 5:40 min. na km - dĺžka úsekov 800 m, 3. hodnota - tempová vytrvalosť by bolo tempo 7:0O min. na km a dlžka behov touto rýchlosťou by bola od 4 do 10 km - zas podľa dátumu v ktorom sa v prípravnom období nachádzaš, najpomalšia 4. hodnota - všeobecná, základná, ... vytrvalosť by bola v prvom cykle teda na začiatku prípravného obdobia tempom 8:00 min. na km. V každom dalšom trojtýždňom cykle by sa o presnú konkrétnu hodnotu zvýšili rýchlosti behov týchto štyroch temp a postupne by sa predlžovala vzdialenosť prebehnutá tempovou vytrvalosťou zo 4 až na 10 km a 2 kilometrové úseky pretekovou rýchlosťou by sa predlžili z 2 na 3 km. Tie prahy sú síce pekná vec ale trénovať podľa percent z nich prípadne podľa nejakej básničky počas behu prípadne ešte podľa dalších iných blbostí je také - no jednoduché alebo ako by som to nazval
este si zabudol upravu podla fazy mesiaca a samozrejme tempo nasledne vynasobit druhou odmocninou z aktualneho slovenskeho rekordu na danej vzdialenosti
Aby to nebolo moc zamotané, zmena tempa nezmení tep hneď, má to určitú odozvu.
a najväčšia sranda je, že tep je rozdielny aj ked bežíš rovnakým tempom - 10 km bežíš od štartu do cieľa rovnakým tempom a pulz sa ti za tých napr. 35 minút postupne zvýši zo 150 až v závere na 175 - bez zrýchľovania, zmeny tempa, a teraz behaj podľa tepov to je ako keby si beh na 100 m nemeral stopkami ale presýpacími hodinami
no ak behas podla toho tvojho carovneho receptu, tak sa nedivim, pre nas ostatnych je hodnota srdcovej frekvencie celkom slusne aplikovatelna velicina v ramci treningu
pre akých vás ostatných ? ty si dvaja ? traja ? či si myslíš že všetci behajú podľa pulzov ? pulzy sú v tréningu dobré len na jednu vec - po dobehnutí z nich odmeraním Recovery heart rate zistíš, ako veľmi si behom zaťažil organizmus, čím väčší je rozdiel pulzu okamžite po dobehnutí a po 1 minúte, tým bol beh pre organizmus menej náročný
Tak to je predsa logicke ze nemozes mat rovnaky tep nekonecne dlho. To nejde nikde. Ale treningom vies predsa docielit aby sa ten cas kedy vies udrzat rovnaky aebo nizsi tep pri konstantnom tempe (vykone) predlzoval. Tiez na zaciatku dvihnem 50kg na benchi raz alebo 2x a po xy hodinach trenovania uz idem 2-3 serie po 10. O tom je predsa trening.
približne rovnaké pulzy máš len pri pomalších tempách ako píše aj rastorb - v Z1 a vtedy neurobíš veľkú chybu ak budeš bežať podľa týchto malých pulzov, všetky ostatné rýchlejšie tempá už nemôžeš podľa pulzov dobre kontrolovať, nevieš správne trénovať tieto rýchlejšie tempá podľa pulzov, nebudú vždy určité pulzy odpovedať určitým rýchlostiam, ked niekto povie že trénuje podľa pulzov tak v podstate len behá podľa pocitov a sleduje pri tom pulzy, kto behá nepresne podľa pulzov dosiahne pri vynaložení rovnakého množstva energie len 80 % z výkonu ktorý by dosiahol pri presnejšom, efektívnejšom trénovaní podľa témp - záťaže
nie ivan, HRV nie je prameter intenzity treningu, alebo treningovej naloze, HRV je parameter regeneracnej fazy, to je rozdiel, pozor na to
dalsia vec je nutne rozlisovat medzi treningom pomocou wattov (resp. tempa pri behu), co su v podstate fyzikalne veliciny pohybu tela, a treningom podla “biofeedbacku” ako je napr. tepova frekvencia a podobne, co su znamky fyziologickeho stresu organizmu, su to odlisne veci, kazda ma svoje vyhody a nevyhody a vhodnou kombinaciou alebo aj samostatne, ak clovek samozrejme vie co robi a rozumie tomu, ich vies vyuzivat k treningu… a povedat, ze behat podla tepov je blbost, skor svedci o neznalosti problematiky
a toto je problém dnešnej okecávacej doby, hocikto môže na internete trepať hlúposti ako napr. ty že trénovať podla tepov je vhodné - náležite to okecá všelijakými pre tých čo tomu nerozumejú ,,cool,, HRV, biofeedbackmi, ... a popritom si ani nevšimne že skutek utek, výsledky, výkony žiadne
mirku, vývojári v garmine potrebujú v prvom rade zarobiť na milionoch takých hobíkoch ako ty, Nazgul, .... čo tomu nerozumejú, čo im je presnosť, detaily, výkony, rekordy, nejaká efektivita, ... u prdele - preto pulzy, ...
Tak mimo tepovej temy po 10tich mesiacoch od prekonania corony som konecne zabehol slusny km na drahe 3.18 tak snad konecne telo zacalo fungovat. Ale je to fakt depka ked clovke v treningu behal 10ku pod 40min a teraz je vdacny ked sa blizi k 50ke
Tak mimo tepovej temy po 10tich mesiacoch od prekonania corony som konecne zabehol slusny km na drahe 3.18 tak snad konecne telo zacalo fungovat. Ale je to fakt depka ked clovke v treningu behal 10ku pod 40min a teraz je vdacny ked sa blizi k 50ke
Tiez mi po uplne miernom kovide (bez kasla a teploty), trvalo cca rok, kym som sa dostal do formy. Z toho polroka som bol nonstop unaveny.
a toto je problém dnešnej okecávacej doby, hocikto môže na internete trepať hlúposti ako napr. ty že trénovať podla tepov je vhodné - náležite to okecá všelijakými pre tých čo tomu nerozumejú ,,cool,, HRV, biofeedbackmi, ... a popritom si ani nevšimne že skutek utek, výsledky, výkony žiadne
mirku, vývojári v garmine potrebujú v prvom rade zarobiť na milionoch takých hobíkoch ako ty, Nazgul, .... čo tomu nerozumejú, čo im je presnosť, detaily, výkony, rekordy, nejaká efektivita, ... u prdele - preto pulzy, ...
Láskavo ma do svojich výlevov nemontuj... Už dávno som k Tvojim múdram prestal vyjadrovať, tak si o mňa hubu neobtieraj, OK?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Skor nechapem ludi co si do behu napisu rege run a na zavode maju rovnaky pace (asi chcu byt cool)
to bolo myslene ako ciel, potom uz nebehas .. vzdialenost od bufetu udava tempo
Vytrvalost beham na tepy, ale tempa, fartleky a useky mam tepy v pazi. A preteky som na tep hadam v zivote nesiel
Ten tep je taka fajn poistka na zavode aby som to neprepalil.
este si zabudol upravu podla fazy mesiaca a samozrejme tempo nasledne vynasobit druhou odmocninou z aktualneho slovenskeho rekordu na danej vzdialenosti
a najväčšia sranda je, že tep je rozdielny aj ked bežíš rovnakým tempom - 10 km bežíš od štartu do cieľa rovnakým tempom a pulz sa ti za tých napr. 35 minút postupne zvýši zo 150 až v závere na 175 - bez zrýchľovania, zmeny tempa, a teraz behaj podľa tepov
nie ivan, HRV nie je prameter intenzity treningu, alebo treningovej naloze, HRV je parameter regeneracnej fazy, to je rozdiel, pozor na to
dalsia vec je nutne rozlisovat medzi treningom pomocou wattov (resp. tempa pri behu), co su v podstate fyzikalne veliciny pohybu tela, a treningom podla “biofeedbacku” ako je napr. tepova frekvencia a podobne, co su znamky fyziologickeho stresu organizmu, su to odlisne veci, kazda ma svoje vyhody a nevyhody a vhodnou kombinaciou alebo aj samostatne, ak clovek samozrejme vie co robi a rozumie tomu, ich vies vyuzivat k treningu… a povedat, ze behat podla tepov je blbost, skor svedci o neznalosti problematiky
https://strava.app.link/yaZ27Njsqqb
Tiez mi po uplne miernom kovide (bez kasla a teploty), trvalo cca rok, kym som sa dostal do formy. Z toho polroka som bol nonstop unaveny.
Láskavo ma do svojich výlevov nemontuj... Už dávno som k Tvojim múdram prestal vyjadrovať, tak si o mňa hubu neobtieraj, OK?