Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
A prečo by som si mal pamätať komisiu spred 25. rokov? Pre mňa úplne nepodstatná vec Na TaDŠ máme rozdielny názor, ale to je v poriadku... Ja som mal radšej iné predmety, fyziológia telesných cvičení, telovýchovné lekárstvo, anatómia... To mi šmakovalo...
okrem toho že si nepamätáš tak si aj mimo, nebavíme sa o predmetoch počas štúdia, čo komu šmakovalo ale o štátniciach, a pozerám že ti štúdium fyziológie telesných cvičení, telovýchovného lekárstva, ... šmakovali až tak že akademickým vzdelaním sa živíš ako predavač elektrobicyklov, to kvoli tomu si x - rokov drel lavice našej alma mater ? a na štátniciach neboli ,,nejaké,, komisie ale svetovo uznávané kapacity telovýchovného lekárstva, ... nejaké sú možno elektrobicykle co ich predávaš
Máme titul z 50. majstrovstiev Slovenska v atletike pretekárov nad 34. rokov na novom tartane Univerzity Žilina.
Výkon zo 48. majstrovstiev Slovenska v Trnave v takmer rovnakých podmienkach pri teplote 29 °C a silnom vetre zlepšený v Žiline o 36 sekúnd.
Včera sme boli skúsiť znova vylepšiť Slovenský rekord v behu na 5 000 m kat. M55 na Majstrovstvách Slovenska v atletike na novom tartane v Banskej Bystrici. Tentoraz to nevyšlo ale aspoň dobrý výlet, ďalšie skúsenosti.
Po troch rokoch som sa rozhodol vratit k behu. Hlavny ciel dostat sa na 10km pod 33 min. Na zaciatok dlhy "base" trening 2-3 mesiace s postupnym zvysovanim objemu.
Rozhodol som sa radsej pre pravidelnost idealne 6-7 x v tyzdni s mensimi vzdialenostami.
Zatial "kalibrujem" na vzdialenosti 5km +- / beh (lebo vobec neviem kolko po takej dobe zvladnu regenerovat slachy / upony) a vsetko beham v zero drop / minimalistickych teniskach.
Toto je 4. beh.
Nie je to tajomstvo. Beh je pre mna sezonna zalezitost jesen az zaciatok jari. Tento rok som sa rozhodol zacat skor. Naposledy som pred 3 rokmi na zavod trenoval smiesne "3 mesiace", zacal som strasne neskoro az niekedy v novembri....
Zakladom je behat tak aby som si neprivodil zranenie, co je na behu asi to najtazsie... Vela easy / long behov do max 140 tepov + vybehy do kopca budu prve 2-3 mesiace stacit
Ja sa este mozno spytam ak to tiez nie je tajne 2 veci:
1, ake casy si behaval pred tymi 3 rokmi na tych vzdialenostiach povedzme 10km (ze ci sa jedna o navrat do starej formy, alebo zlepsenie osobakov..)
2, nejake parametre ? vek, vaha (toto samozrejme netreba, ak to poveazujes za prilis osobne )
Beham aj ja, ale nie som bezec a pre mna su toto tempa z rise "snov". Zlepsit sa na 10 km z tempa 3:50min/km (38:20 min) na 3:30min/km (35 min) je uz odvazny plan.. Lebo zlepsit sa z tempa 5:00 na 4:40 sa urcite da, bez velkych problemov, ale ubrat z uz tak paradneho tempa 3:50 dalsich 20 sekund na km, to bude uz asi poriadne tazke. Pokial mas vsak nejaku atleticku minulost, tak sa ti to snad podari. Drzim palce.
lakko mam trochu vyhodu ze mam chude lytka a nenaberam tam ziadnu hmotu (v behu vyhoda), snad mi to pomoze . Na to 10km PR som natrenoval v podstate len za 2 mesiace. Cize ziaden specialny trening. Zacal som na konci novembra a pretek bol zaciatok februara. Atleticka minulost presne 0.
Teraz chcem tomu venovat viac casu a hlavne poriadny objem a BASE fazu. Sam sa necham prekvapit co z toho nakoniec vylezie....
to ma celkom prekvapuje, ze mas chude lytka a pritom si aj cyklista. Aspon mam dalsiu vyhovorku preco beham pomaly aj napriek slusnemu treningu - mam tucne lytka . Beham 7 rokov, predtym som cca 25 rokov absolutne nebehal. Pravda je, ze mi nohy zostihleli, odkedy som zacal behat, Zacinal som s tempom cez 6min/km pri tepoch 160. Teraz je pre mna optimalne tempo cca 5:00min/km ale pri tepe 130-132. Na jar som odbehol half maraton tesne pod 1:40hod (4:42min/km) pri priemernom tepe 144. Ale na dalsie zlepsenie uz velky priestor nevidim. Mozno tak -5 sekund na km, viac uz nie. Maraton mam odbehnuty pod 3:40 hod a v oktobri sa na MMM v Kosiciach pokusim ten cas stlacit o par minut nizsie. Ak mam vsak behat kratke intervalove useky v tempach 4:00- 4:15 to mi uz robi problem. Jednoducho neviem tak rychlo behat. V ramci bezeckych treningov na Ironmany radsej beham dlhe behy, kludne aj 25-30 km, rovnomernym tempom, ako 12-15 km trening s rychlymi usekmi. Viem ale, ze zrychlit sa aj v tych edurance behoch mozem len ak budem trenovat aj tie kratsie a rychlejsie behy. Mozno to bude aj vekom, lebo sa pomaly blizim k 60-tke
Ja sa neviem zlepšiť už rok, možno aj dlhšie na 10km. Je pravda, že som sa venoval dva roky ultrabehom a tento rok som sa chcel zamerať na rozmedzie 10 - 20 km v teréne, ale nejako to nejde.
Ak chce byť človek konkurencie schopný napríklad na 21km trase so 600 prevýšením, čas sa musí pohybovať okolo 1,30 - 1,40, 11km a 300m prevýšenie trasy okolo 44 minút.
Preto sa zamýšlam, či je vhodné sa zamerať na 10km na ceste, aby som zabehol za dajme tomu pod 38 minút bez problémov a s týmto šiel trenovať kopce, alebo sa sústreďovať len na beh v teréne a tam trénovať tempo?
Teraz som tak, že 10km dám cca za 40 minút na ceste, v teréne pri 300 prevýšením dám 10km tak za 50 minút.
Váha a postava ma asi nelimituje, mám 183-4cm a váha medzi 72 - 73 kg.
už som mu tu pred dvoma troma rokmi napísal aj podrobný plán ale povedal že to až tak vážne so zlepšením nemyslí, rovnako ako dellax tu dal pred dvoma troma rokmi to isté ako teraz - že sa chce zlepšiť z 38 na 33 a potom ked mu niekto napísal že 33 je asi moc tak sa opravil že pardon - na 35 to si nič nepamätáte ?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Výkon zo 48. majstrovstiev Slovenska v Trnave v takmer rovnakých podmienkach pri teplote 29 °C a silnom vetre zlepšený v Žiline o 36 sekúnd.
Rozhodol som sa radsej pre pravidelnost idealne 6-7 x v tyzdni s mensimi vzdialenostami.
Zatial "kalibrujem" na vzdialenosti 5km +- / beh (lebo vobec neviem kolko po takej dobe zvladnu regenerovat slachy / upony) a vsetko beham v zero drop / minimalistickych teniskach.
Toto je 4. beh.
no to je dost rozdiel, ale o to realnejsi
Zakladom je behat tak aby som si neprivodil zranenie, co je na behu asi to najtazsie... Vela easy / long behov do max 140 tepov + vybehy do kopca budu prve 2-3 mesiace stacit
1, ake casy si behaval pred tymi 3 rokmi na tych vzdialenostiach povedzme 10km (ze ci sa jedna o navrat do starej formy, alebo zlepsenie osobakov..)
2, nejake parametre ? vek, vaha (toto samozrejme netreba, ak to poveazujes za prilis osobne
Teraz chcem tomu venovat viac casu a hlavne poriadny objem a BASE fazu. Sam sa necham prekvapit co z toho nakoniec vylezie....
Ak chce byť človek konkurencie schopný napríklad na 21km trase so 600 prevýšením, čas sa musí pohybovať okolo 1,30 - 1,40, 11km a 300m prevýšenie trasy okolo 44 minút.
Preto sa zamýšlam, či je vhodné sa zamerať na 10km na ceste, aby som zabehol za dajme tomu pod 38 minút bez problémov a s týmto šiel trenovať kopce, alebo sa sústreďovať len na beh v teréne a tam trénovať tempo?
Teraz som tak, že 10km dám cca za 40 minút na ceste, v teréne pri 300 prevýšením dám 10km tak za 50 minút.
Váha a postava ma asi nelimituje, mám 183-4cm a váha medzi 72 - 73 kg.