tak ja by som povedal že je to ako kde...pre niekoho je
skialp spojený s freeridom a s tým že sa dostane tam kde iní nie,niekomu ide iba o to aby si vyšlapal zjazdovku kvôli kondičke...nepovedal by som že po zjazdovke chodí len "pár ludí",aj tento štýl je dosť rozvinutý.
Porovnal by som to s XC a EN

pre niekoho je hlavné na bajku zamakať a prejsť čo najviac km,niekto to pretrpí a chce si užiť jazdu dole

a pritom je to to iste šlapanie

Práve preto si vyberiem
lyže podľa toho čo šlapem . Ak som "zjazdovkový" tip tak si kúpim ľahkú lyžu, s dobrou ovládateľnosťou. Ak naháňam kondičku kúpim pretekárske papieráky. Ak jazdím freeride a potrebujem sa len minimálne premiestňovať kúpim širokú lopatu. Ak jazdím mix kúpim all round lyžku.
Mäkká
lyža zákonite nie je zlá, ale iba ak ide o lyžu do púdru

. K2 Shuksan mám doma ako záložný set no ako som už písal lyža nic moc. Kupoval som ju na mix, prevažne šliapanie vo voľnom teréne a jazdenie all round. Lyža je mäkká, nedrží poriadne v dlhých oblúkoch. Rozklepe sa už pri menších nerovnostiach. Mäkká stavba spojená z nevhodným rádiusom R21/174 zabezpečila zlú točivosť. "Súdruhom z NDR" došlo že to po... tak do novších modelov pridali kovovú platňu, ubrali na rádiuse. Tak som si ich požičal no stále je to taká nemastná neslaná lyža.