Bike & hike v Nízkych Tatrách - Jasenianska dolina a Ďurková

Dolina so zurčiacou vodou, lúčky s pasúcimi sa kravami aj hrebeň hôr s nekonečnými výhľadmi. Južná strana Nízkych Tatier nám opäť ukázala svoje čaro.

Nízke Tatry máme prechodené najmä z tej, k nám bližšej, severnej strany. Práve severná strana je aj omnoho viac turisticky navštevovaná a rozvinutá, no napriek tomu tu nájdeš krásne odľahlé kopce, ktorým sa davy turistov vyhýbajú. My sme naposledy navštívili Krakovu hoľu, ktorú sme spojili s turistikou cez dolinu Vyvieranie. Ak sa chceš schladiť počas týchto horúcich letných dní, túra touto roklinkou určite padne vhod.

Ďalších mackov dnes už stretnúť nechceme, a tak si radšej hlasno pospevujeme.
Hoci to máme trošku ďalej, vždy radi zavítame aj na južnú stranu Nízkych Tatier. Nájdeš tu množstvo odľahlých dolín a bočných hrebeňov, ktoré sú turisticky minimálne frekventované. Minule sme ti ukázali Vajskovskú dolinu aj vodopád a táto túra až na hrebeň bola poriadna divočinka. Tentokrát sme zvolili o niečo západnejšiu dolinu, z ktorej sa takisto vydáme až na hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Doliny sú tu dlhé a tiahnu sa ďaleko pod hlavné štíty. Zrejme preto sa tu turistom tie dlhé kilometre nechce šliapať. My ale máme riešenie. V nami obľúbenej kombinácii „bike and hike“ je to ideálna celodenná turistika v srdci tohto nádherného horstva. Nasadáme na biky a vyrážame!

Jasenianska dolina

Ktorú dolinu si vybrať?

Autom sa dostávame až na záver dedinky Jasenie, odkiaľ sa nám naskytnú hneď 2 možnosti dnešného výletu. Vyrazíme Lomnistou alebo Jasenianskou dolinou? Lomnistá dolina bola sídlom partizánov, nájdeš tu partizánske bunkre, pamätník a ďalšie zaujímavosti, tak ak chceš, aby mal výlet aj nádych histórie, pokojne zvoľ túto trasu. My sme tu už v minulosti boli a tak volíme práve Jaseniansku dolinu, z ktorej si následne vieme dnešnú turistiku pekne zokruhovať.

Úvodných 7 km si skrátime jazdou na bicykli. Žltá cyklotrasa nás vedie popri Jasenianskom potoku. Prekvapivo tu vedie asfaltová cesta v pomerne dobrej kondícii. Na 6. km narazíme aj na minerálny prameň Jasenianska kyslá, kde nás privítajú dvaja mackovia. Osviežime sa a zakrátko sme už na konci cyklotrasy, pri rázcestí Bauková. Pre bicykle starostlivo nájdeme bezpečné miesto a ďalej pokračujeme po vlastných.


Prameň Kyslá v Jasenianskej dolineKoniec cyklotrasy v Jasenianskej doline

Z lesa za výhľadmi

Pokračujeme žlto značeným turistickým chodníkom,
Nie je nič lepšie, ako osviežiť sa ľadovou horskou vodou v takéto horúce letné dni.
ktorým sme ešte nikdy nešli, a tak sa trochu obávame, či to nebude celé zarastené a ťažko schodné. Hneď úvod totiž nevyzerá veľmi prívetivo a museli sme sa dvakrát vrátiť, kým sme trafili správnu cestičku. Spočiatku to bol celkom strmák temným lesom a, samozrejme, nikto nikde. Každú chvíľu len v lese niečo zašuchoce. Ďalších mackov dnes už stretnúť nechceme, a tak si radšej hlasno pospevujeme. Mojím spevom je našťastie odplašenie všetkých živých bytostí zaručené.

Chodník je ďalej pekne značený a po pár minútach vyjdeme na lesnú cestu. Tá vedie prekvapivo dlho a dostávame sa z pásma lesa až na rozsiahle lúky. Ukazujú sa nám prvé výhľady a pozorujeme stádo pasúcich sa kráv pod vrchom Latiborská hoľa. Následne prechádzame okolo malého salaša, ktorý poctivo stráži salašnícky psík. To sme už tesne pod hrebeňom a v tejto časti sa nachádza aj prameň. Nie je nič lepšie, ako osviežiť sa ľadovou horskou vodou v takéto horúce letné dni. Záverečné stúpanie na hrebeň už zbehne rýchlo a dostávame sa na Sedlo Zámostskej hole.

Výhľad na Latiborskú hoľuSedlo Zámostskej hole

„Kochačky“ na hrebeni

Hlavný hrebeň Nízkych Tatier nás privíta tradičným vetriskom a stretávame aj prvých turistov. Nachádzame sa presne nad najvyššie položenou osadou na Slovensku - Magurka, ktorá poskytuje rýchly výstup na hrebeň zo severnej strany, odkiaľ máme tiež tip na výlet na Chabenec.

Veľká Chochuľa s Prašivou v pozadíĎurková na hrebeni Nízkych Tatier

Pokračujeme chodníkom na východ cez Zámostskú hoľu, vrch Ďurková, až na Sedlo Ďurkovej. Táto časť hrebeňa nad Magurkou je označovaná aj ako „Magurský zlatý chodník“. Z Ďurkovej (1 750 m n. m.) sa nám naskytnú najlepšie výhľady na všetky strany, západne pozorujeme dominantný Salatín, Veľkú Chochuľu a južnejšie aj Veľký Choč.

Výhľad na Salatín a Veľký ChočChabenec a Skalka

Opačným smerom nás zaujme najmä bočný hrebeň z južnej strany s výrazným vrchom Skalka, pokračujúc vrchmi Žiarska hoľa a Žiar. Túto časť prejdenú ešte vôbec nemáme, takže je načase zmeniť to. Napriek vetru sa nám dole nechce ísť a aj na tomto krátkom úseku hrebeňa pobudneme dosť dlho. Nemáme sa kam ponáhľať.

Ďurková v Nízkych Tatrách

Chill na útulni

Nakoniec predsa len zídeme k Útulni Ďurková, ktorá je ideálnym útočiskom pre všetkých „hrebeňovkárov“ či „SNP-čkarov“. O tejto skorej rannej hodine tu však ešte panuje pokoj a turisti zatiaľ neprichádzajú. Vychutnáme si tu menší chill a doplníme energiu.

Cesta k Útulni ĎurkováÚtulňa Ďurková

Pokračujeme modrou turistickou značkou, ktorá nás pohodovou prechádzkou a širokou lesnou cestou privedie naspäť k naším bicyklom. Nasleduje zjazd dolinou k autu, čo zaberie už len 15 minút. V nohách máme 16 km a 1 000 výškových metrov a na bicykli to bolo cca 300 výškových a 14 km. Hodnotíme to ako príjemný pohodový výlet so všetkým, čo k tomu patrí.


Zhrnutie

  • Názov: Jasenianska dolina, Ďurková
  • Lokalita: NP Nízke Tatry
  • Značenie: prehľadné (žlté C-žltá-červená-modrá)
  • Obmedzenie: celoročne dostupný okruh
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: 6 - 7 hod.
  • Parametre: bike 14 km/300 m, hike 16 km/1 000 m
  • Typ: bike & hike, dolina, hrebeň
  • Možnosť parkovania/spoje: zadarmo na konci dediny Jasenie
  • Mapka a GPX: trasa bike+hike
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Cez tiesňavu za výhľadmi v Nízkych Tatrách

Cez tiesňavu za výhľadmi v Nízkych Tatrách

Prejdi si s nami turistický okruh od jaskyne cez dolinu Vyvieranie až na nádherný vyhliadkový vrchol Krakovu hoľu so zakončením v bunkroch.
Spoznávame poľské Tatry - cez Veľký Giewont do Červených vrchov

Spoznávame poľské Tatry - cez Veľký Giewont do Červených vrchov

Poľské Tatry nám svojou rozmanitosťou vyrazili dych! Poď s nami objaviť symbolický kopec Poliakov, Červené vrchy a množstvo ďalších krás tejto trasy.
Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
keyboard_arrow_up