Využitie GPS navigácie v športových hodinkách – pomocník, s ktorým nezablúdite

Využitie GPS navigácie v športových hodinkách – pomocník, s ktorým nezablúdite

Turistické mapy boli v minulosti povinnou výbavou všetkých outdoorových nadšencov, avšak moderné technológie zavítali už aj do tejto oblasti.

Orientácia v prírode je neraz veľmi náročná. I keď v dnešnej dobe je značenie turistických trás, podľa môjho názoru, na celkom slušnej úrovni, zlé počasie, zanedbané alebo poškodené turistické značenie vie veľmi rýchlo pokaziť náš pôžitok z pobytu v prírode. V najhorších prípadoch dokáže zlá orientácia len pridať prácu horským záchranárom. Našťastie mám pre vás pomocníka malých rozmerov, možno trošku vyššej cenovej kategórie, ktorý vám ale určite ukáže správny smer.


Priblíženie športových hodiniek s GPS navigáciou

Na trhu môžeme nájsť veľké množstvo hodiniek, ktoré majú funkciu GPS navigácie alebo topografických máp. Tieto hodinky sa od seba líšia svojím spôsobom fungovania, pričom medzi základné spôsoby fungovania GPS hodiniek môžeme zaradiť:

  • Sledovanie trasy, ktorú absolvujete a následne si ju môžete prehrať v aplikácii na vašom mobile.
  • Nahranie trasy, ktorú chcete absolvovať pomocou vášho mobilu alebo počítača.
  • Rôzne údaje o trase, ako je výškový profil, zostávajúca vzdialenosť trasy a pod.
  • Funkcia „back to start“ – ako z názvu vyplýva, hodinky vás dokážu naviesť späť do bodu, z ktorého ste štartovali.
  • Mapy priamo v hodinkách – ide asi o najprepracovanejší spôsob sledovania trasy priamo na displeji hodiniek.


Výhody a nevýhody používania GPS v hodinkách

Výhodou týchto hodiniek je z môjho pohľadu najmä ich prístupnosť, keďže ich máte stále na ruke. Vyhnete sa tak stálemu vyťahovaniu mobilu alebo veľkej navigácie z vrecka či batoha. Táto vec vám vie ušetriť dosť veľa času a ocenil som ju aj pri silných mrazoch, kedy som nemusel dávať dole rukavice. Ďalšou z hlavných výhod je ich kapacita batérie. Pri používaní hodiniek v bežnom režime bez GPS vedia hodinky vydržať aj 2 týždne, pri zapnutom GPS sa pohybujeme niekde medzi 12 – 24 hodinami na jedno nabitie (samozrejme závisí od konkrétneho modelu). To znamená, že šetríte svoju baterku na svojom mobile, ktorá sa vám pri pobyte v horách určite zíde.


Mohol by som ich odporučiť každému, kto hľadá malého pomocníka s obrovským množstvom rôznych funkcií.
Medzi nevýhody by som zaradil zobrazenie máp. Je logické, že mapy a GPS na hodinkách nebudú mať také rozlíšenie ako v mobile alebo navigácii. Taktiež manipulácia s hodinkami nie je vždy jednoduchá a potrebujete na ňu trošku viac trpezlivosti. Cenová kategória sa tiež môže zdať vyššia. Odvíja sa od množstva a prepracovania funkcií. Od základných modelov, ktoré majú menej prepracované GPS funkcie až po modely s vlastnými mapami a množstvom GPS funkcií.

Moje skúsenosti s GPS hodinkami

Hodinky vyžívam prakticky pri každej športovej aktivite, či už je to cyklistika, turistika, alebo trail run. Veľmi sa mi páči hlavne plánovanie trasy. V aplikácii Mapy.cz si naplánujem trasu a následne ju prenesiem do aplikácie hodiniek. Pár jednoduchých krokov, ktoré mi neraz zachránili kožu, predovšetkým v oblastiach s hustým zalesnením alebo pri veľkej nádielke snehu. Ak som náhodou zišiel z plánovanej trasy, hodinky ma na to hneď upozornili, takže stačilo pozrieť mapu na displeji hodiniek a vrátiť sa späť na trasu. Pri nahranej trase dokážu hodinky taktiež ukázať výškový profil trasy, ktorý vám uľahčí rozplánovanie fyzických ale aj psychických síl.

Ako som spomínal skôr, veľké plus vidím v baterke. V zime sa vie baterka v mobile v krátkom čase vybiť. Hodinky ma ale vždy podržali a navyše odpadlo vyťahovanie mobilu z vrecák v mraze a snežení.


Pre koho by som odporučil GPS hodinky?

Mohol by som ich odporučiť každému, kto hľadá malého pomocníka s obrovským množstvom rôznych funkcií. Ak si chcete ušetriť viac baterky v mobile napr. na fotenie, točenie, tiež neoľutujete. Ak máte radi objavovanie nových trás a nechcete sa báť o vaše bezpečie, hodinky vám dokážu pomôcť ho dosiahnuť. Zároveň máte stále prehľad o profile trasy, stúpaní, klesaní, dĺžke trasy atď.


Uľahčite si pobyt v prírode

Technológie nám majú uľahčovať život. Tak prečo si s nimi neuľahčiť aj pobyt v prírode? Netvrdím, že mať hodinky je nutnosť, na druhej strane som rád, že mám pri sebe pomocníka, ktorý mi pomáha posúvať sa po stránke športových výkonov a napomáha mi k bezpečnému návratu medzi svojich blízkych. Preto je len na vás, ako sa rozhodnete. Či už s hodinkami alebo bez nich, objavujte čaro a silu prírody a hlavne dávajte na seba pozor.
report_problem Našiel si v texte chybu?
Fiko_b 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Aké pravidlá by sme mali dodržiavať v národných parkoch?

Aké pravidlá by sme mali dodržiavať v národných parkoch?

Ako sa správať v národných parkoch? Čo môžeme a čo zas nie? Pozrime sa na základné pravidlá, ktoré by sme mali v prírode dodržiavať.
 Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Slovinsko: 5 neodolateľných destinácií, ktoré musíš vidieť

Počas leta sme na prelome júla a augusta mali voľný víkend. Kam pôjdeme? Dohadovali sme sa s priateľkou... do Slovinska.
keyboard_arrow_up