Viacdňová turistika – prečo áno, prečo nie

Čo so sebou prináša viacdňová turistika? Predovšetkým obrovské množstvo zážitkov, z ktorých niektoré možno zažiť práve len na viacdňovom treku.

Či už je to samotné nocovanie v prírode alebo na horskej chate, čarovné večery a noc plná hviezd, skoré rána s východom slnka a mnoho ďalšieho. Na jednodňovú turistiku sa vyberie množstvo ľudí, je to jednoduché, priveziete sa autom, vlakom, autobusom na východiskové miesto, vyšliapete si na kopec a vrátite sa do východiskového bodu, prípadne, ak sa dá, tak si cestu zokruhujete, nech sa nevraciate tou istou cestou. Avšak vybrať sa do hôr na viac dní, to už je o niečom inom...lepšom.

Aký je rozdiel oproti jednodňovej turistike?

Istotou sú horské chaty, kde je väčšinou dnes už potrebné sa vopred ohlásiť a zarezervovať si nocľah.
Mnoho ľudí nejde na viacdňovú turistiku, pretože sa buď boja samotnej noci (ak stanujú alebo bivakujú), alebo nejdú, lebo ďalší deň nechcú kráčať ďalej, ale chcú sa vyspať v pohodlí domova a oddýchnuť si. Alebo batohy, ktoré treba niesť sa im zdajú byť priveľmi ťažké a myslia si, že to nezvládnu. Ale práve o tom to je. O vystúpení zo svojej komfortnej zóny a prekonávaní samého seba. Samozrejme, s vedomím, ako na tom s kondičkou som. Ak som nikdy neabsolvoval viacdňovú turistiku, nepôjdem rovno na SNP-čku. Treba začať „v malom“, vyskúšať svoje limity a hranice, až potom ich môžeme rozširovať.


Potrebná je aj zdatnosť a o čosi lepšia kondícia, než pri jednodňovej turistike, keďže na ďalší deň si nedoprajete oddych, ale kráčate ďalej deň, dva, týždeň, mesiac... to už je na vás. V porovnaní s jednodňovou turistikou je potrebné sa zbaliť trochu inak, treba si položiť otázku, či budete spať v stane alebo pod holým nebom, v útulni alebo na horskej chate. Podľa toho si potom premyslíme, koľko jedla nám treba so sebou zobrať. Môžete si variť sami na plynovom horáku, v tzv. ešuse, alebo na ohni tam, kde je založiť oheň povolené. Taktiež môžete využiť služby už spomínaných horských chát a najesť sa tam.

Nocovanie počas viacdňovej turistiky

Miesto nocovania počas viacdňového prechodu je na vás. Istotou sú horské chaty, kde je väčšinou dnes už potrebné sa vopred ohlásiť a zarezervovať si nocľah. Na výber môžu byť klasické izby s 2 - 3 posteľami, viacposteľové izby alebo tzv. núdzové miestnosti, kde spíte na zemi na matraci vo vlastnom spacáku.


Ďalšou možnosťou sú útulne. Útulne sú objekty voľne dostupné, väčšinou bez chatárov a bez poplatku. Keďže nemajú chatárov, je na nás, ľuďoch, aby sme sa v nich správali slušne a zanechali útulňu v takom stave, v akom bola pred naším príchodom, ba dokonca aj v lepšom stave. Platia viaceré pravidlá, ktoré by sme mali v útulniach dodržiavať (poriadok, čistota, drevo,...). Ak si zvolíme ako formu nocovania stanovanie a nachádzame sa v národných parkoch, treba si pozrieť návštevný poriadok, kde je možné v danom NP stanovať, napr. v Malej Fatre je to možné do 100 m od chát, v Nízkych Tatrách v okolí útulní. Presné lokality nájdete v návštevnom poriadku daného NP a takisto v tomto článku.

Ja osobne mám najradšej stanovanie.
Na horách stačia k šťastiu úplné maličkosti, ktoré inokedy berieme ako samozrejmosť...
Je to pre mňa najlepšia verzia nocovania v prírode. Na spanie „pod širákom“ som sa ešte neodhodlala. Predsa len stan mi poskytuje „pevnú strechu“ nad hlavou, ide skôr o psychologický efekt, ale funguje . Faktom však ostáva, že teplotu stan udrží naozaj o čosi vyššiu, než je v okolitom prostredí. Oproti chate vidím väčšiu výhodu stanovania v tom, že ste prírode o čosi bližšie a celkovo je to dobrodružnejšie, než spanie v klasickej posteli na chate. Tu je práve spomínané vystúpenie z komfortnej zóny... po celom dni často naozaj náročného kráčania si neľahnete do pripravenej postele, ale musíte si tú „posteľ“ zabezpečiť a postaviť. Ale práve z takýchto výletov sú potom najkrajšie zážitky a momenty.


Avšak ani nocovaniam v útulniach a na horských chatách nemožno odoprieť špecifickú a čarovnú atmosféru. V pamäti mi utkvelo zimné nocovanie na útulni Andrejcová (táto útulňa je špecifická tým, že má chatára, ktorý sa tu ale mimo sezóny nachádza len cez víkend). Vonku bolo kopu snehu, my sme sedeli vo vnútri drevenej chalúpky a hriali sa pri piecke. Zišli sme sa tam s cudzími ľuďmi, bolo nás asi 7 – 8, každý z iného kúta Slovenska a mali sme sa o čom rozprávať celý večer, čo ma doteraz fascinuje a rada na to spomínam .

Také niečo som zatiaľ inde (mimo hôr) ešte nezažila. A mali tam najlepší bylinkový čaj, aký som pila. Na horách stačia k šťastiu úplné maličkosti, ktoré inokedy berieme ako samozrejmosť, ako napríklad aj tento spomínaný teplý bylinkový čaj. Raz sa nám dokonca podarilo natrafiť na horskej chate na neplánovanú tanečnú zábavu, čo v horách nabralo úplne inú perspektívu a bola to jedna z najlepších tancovačiek, na akej som bola.


Čo nám treba zobrať na viacdňový trek?

Od malička sme s rodinou chodili stanovať, ale k vode, nie niekde do lesa počas turistiky. Tam je možné si toho nabaliť viac, pretože sa väčšinou dovezieme autom takmer až k miestu nocovania. Avšak v horách je to iné. Celú výbavu si musíte vyniesť sami a tomu treba prispôsobiť vybavenie a hlavne hmotnosť vecí, ktoré si so sebou ponesiete.

Mne osobne sa zo začiatku prespávanie v prírode spájalo s prebdenou nocou, nepohodlím, všetko ma bolelo atď., čo som dovtedy z rodinných stanovačiek nepoznala, keďže tam som si mohla dopriať väčší komfort. Prišla som na kameň úrazu a tým bola obyčajná tenká karimatka, a tak som siahla po samonafukovacej karimatke, ktorá je mäkšia a nebolia ma tak kĺby počas spania. Odvtedy sa na každé nocovanie v prírode teším a v závere každého takéhoto viacdňového treku rozmýšľam, kam pôjdem nabudúce.


Problémom bola pre mňa aj nočná teplota...nie som žiadny otužilec, mám rada „tepľučko pod perinou“. Z toho vyplýva ďalšia, povedala by som, najdôležitejšia vec prespávania v prírode, a tou je vhodný spacák. Každý sa pozná najlepšie sám a vie, či je zimomravý alebo naopak otužilý a nerobí mu problém spať aj napr. pod 5 °C. Podľa toho si treba vybrať spacák s vyššou alebo nižšou komfortnou teplotou. Ja som samozrejme volila tú nižšiu, aby som náhodou „nezamrzla“.

Vzhľadom na to, že si ponesiete výbavu na noc, náhradné oblečenie, viac jedla atď., zvýši sa váha nesená na chrbte, na čo netreba zabúdať. Dnes je obrovské množstvo výberu komponentov a príslušenstva na táborenie, kempovanie, bivakovanie, kde viete skĺbiť funkčnosť a váhu, ktorá je často kľúčom k úspechu. Je už na každého osobných preferenciách, či zvolí klasickú karimatku, samonafukovaciu karimatku, páperový spacák, spacák z umelého vlákna, stan, hamak alebo iba celtu, z ktorej si spraví provizórny prístrešok. Možností je naozaj neúrekom, stačí si vybrať.


Čarovné rána a večery

...ale odmenou vám budú krásne chvíle plné nezabudnuteľných zážitkov a spomienok
Ďalším bonusom viacdňovej turistiky sú západy a východy slnka. Keď nie ste fanúšikom nočných výstupov alebo zostupov, tak je pomerne zložité si vychutnať východ alebo západ slnka na vrchole alebo na hrebeni niektorého z pohorí. Avšak, ak nocujete v horách, západ a východ slnka máte takmer na dlani. Naposledy som východ slnka zažila v Malej Fatre na Chlebe. Kto tam bol, iste vie, že z chaty je to na hrebeň naozaj kúsok. Dokonca v to ráno boli v údoliach husté hmly a tak sme v júni mali možnosť kochať sa „inverziami“, čo je charakteristické pre jeseň a nie pre leto. Napodiv, nikto iný na východ slnka nešiel, a tak sme mali celý vrchol a hrebeň len a len pre seba. Bolo to krásne.


Ďalším benefitom, ktorý mám pri viacdňových prechodoch alebo hrebeňovkách rada, je to, že na „jedenkrát“ prejdete viacero vrcholov. Ale netreba sa nechať oklamať zdaním, že keď ste už na hrebeni, tak ďalšie vrcholy budú lahoda...nie vždy je to pravda, niekedy je to dokonca náročnejšie, pretože za deň zdoláte niekoľko vrcholov, nie jeden. Ale viacdňový trek nemusí byť len vo forme hrebeňovky, môže to byť viacdňové túlanie sa lesom, lúkami, proste miestom, ktoré máte radi.


To by bolo moje zhrnutie, prečo sa na viacdňovú turistiku vybrať. Dôvody, prečo nie, som vlastne ani nenašla. Napriek tomu, že viacdňová turistika v sebe nesie viac otáznikov, než jednodňová, stojí to za to. Je potrebné poriešiť toho viac (nocovanie, jedlo,...), ale odmenou vám budú krásne chvíle plné nezabudnuteľných zážitkov a spomienok.
report_problem Našiel si v texte chybu?
nely 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo všetko mi priniesol pohyb v horách, resp. v prírode ako takej? Pokoj, oddych, relax, kondíciu, slobodu, voľnosť? Áno, toto všetko... a mnoho ďalšieho.
Prečo a ako začať s turistikou?

Prečo a ako začať s turistikou?

Ísť na turistiku? Prečo by som mal/a? Ja sa na to necítim.
Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
keyboard_arrow_up