Zdroj: Vtacnik

Keď nevieš kam a si z okolia Žarnovice či Prievidze, určite sa vyber na kopček, ktorý sa na vrchole pýši krásnymi výhľadmi a krížom.

Už niekoľko rokov počas vianočných prázdnin sa vyberáme na kopec, ktorý je neďaleko od nás – Vtáčnik. A tak tomu bolo aj tento rok. Po minulé roky sme si vychutnávali zimu plnými dúškami, no tento rok tomu tak nebolo.

Citátik hneď na úvod, aby bolo nad čím celou cestou rozmýšlať. <i class='fa fa-smile-o'></i>

Štart bez snehu

My sme sa vybrali z obce Kľak, ktorá sa nachádza 15 km od Žarnovice. Autom sa vyvezieme až úplne hore na konečnú autobusu a parkujeme auto. Berieme paličky, batohy a hor sa na výlet. Turistický hríbik nám oznamuje, že Pod Vtáčnikom by sme mali byť za 2 hodinky a 15 minút po zelenej značke. Prechádzame okolo dedinskej krčmy U Krejzinky, ktorá je zavretá.

Dedinská krčma U Krejzinky.
Užívame si slniečko, ktoré začína hriať a ani si nevšimneme, že sme zišli z chodníka a boríme sa blatom, vodou a popadanými stromami. Keď sa nám to nezdá, začíname hľadať značku, no tej nikde a nám dochádza, že sme zle. Našťastie sa nám chodník podarilo nájsť a naše kroky už smerujú pomaličky, ale isto do kopca.

Borenie sa blatom a potokom.

Spomienky na partizánov

Prechádzame cez chránený areál Ivanov salaš, ktorý je jedinečný biotopom s výskytom ohrozených druhov fauny a flóry. Neskôr sa dostávame na územie Partizánskeho lesa, kde sa počas Slovenského národného povstania odohrávali partizánske boje a na počesť padlých bol pri príležitosti 20. výročia SNP v roku 1964 vysadený les. Prejdeme pár krokov a naše oči už zahliadnu známu Partizánsku chatu, nazývanú domácimi aj Škutárka, kde počas SNP sídlil partizánsky štáb. Podľa dostupných informácií bola chata postavená v rokoch 1939 – 1944 ministrom hospodárstva. Partizánska chata sa nachádza v krásnom prostredí a je aj v zozname Kultúrnych pamiatok.

Partizánska chata - Škutárka.
Chata má pred dverami terasu so strechou a lavičkami, kde vyberáme termosku s teplým čajom a čosi pod zub a vydávame sa na cestu ďalej. Vchádzame do lesa, kde sú už aj stopy po snehu, ktoré ako-tak navodzujú zimnú atmosféru. Ako kráčame ďalej, snehu je stále viac a viac a tak rozkladáme paličky a retiazky, lebo predsa prešliapaný chodník so zľadovateným snehom nie je žiadna sláva.

Retiazky na nohách.
Z Pod Vtáčnika nás delí už len 10 minút chôdze po zelenej od vrcholu Vtáčnika. Práve táto 10 minútová časť túry sa dá v letnom období natiahnuť na oveľa dlhšie, pretože sa tu nachádza množstvo čučoriedok.

Na vrchole Vtáčnika

Zo skalísk Kláštorskej skaly sa naskytujú výhľady na Ponitrie a do údolia Nitry.
Vtáčnik je krajinný celok Slovenského stredohoria, nachádzajúci sa v Národnej prírodnej rezervácii Vtáčnik. Zo severovýchodnej a západnej strany je ohraničený Hornonitrianskou kotlinou a z východnej strany Kremnickými vrchmi a Žiarskou kotlinou. Na južnej strane ho ohraničujú Štiavnické vrchy, juhozápadnú stranu ohraničuje Pohronský Inovec a západ Tribeč. Starovulkanická stavba má podobu Vysokého a Nízkeho Vtáčnika, pričom najvyšším vrcholom je Vtáčnik s nadmorskou výškou 1 346 m n. m. Počasie nám doprialo aj výhľady na okolité mestá – Žiar nad Hronom, Prievidzu, Zemianske Kostoľany, Nováky.

Zima na prelome 2020/2021.Zima na prelome 2022/2023.

Na vrchole sa nachádza menší prístrešok s lavičkami a informačné tabule o náučnom chodníku Po stopách lesnej železnice Kľakovskou dolinou a o náučnom chodníku Vtáčnik Horná Nitra. Z Vtáčnika je viacero turistických ciest, ktoré vedú do Lehoty pod Vtáčnikom, Handlovej a do Veľkého Poľa. Práve trasa do Handlovej a Veľkého Poľa je súčasťou Ponitrianskej magistrály.

Kláštorská skala

My sa na vrchole otáčame a ideme rovno do Kľaku, kde máme auto. Avšak, ak túžite vidieť niečo viac, určite sa oplatí odbočiť a ísť kúsok po červenej z Pod Vtáčnika ku Kláštorskej skale vzdialenej len 15 minút. Kláštorská skala je tvorená z týčiacich sa skalnatých brál vysoko nad okolitý terén a je tretím najvyšším vrchom pohoria Vtáčnik. Andezitové skalnaté útvary tvoria skalné mesto, veže, bloky, stupne, piliere. Atraktivitu skalnému mestu dodáva zaujímavá bloková odlučnosť – prírodný jav, ktorý je charakteristický pre sopečnú činnosť horniny andezit. Zo skalísk Kláštorskej skaly sa naskytujú výhľady na Ponitrie a do údolia Nitry.

Kláštorská skala v lete.

Kľak

A ešte jedna rada nad zlato: ak sa vyberiete v zime na Vtáčnik, určite nezabudnite pribaliť klzáky .
Obec Kľak, nachádzajúca sa v II. stupni CHKO, do ktorej sa spätne vraciame, je neslávne známa udalosťami z obdobia SNP, kedy bola vypálená spolu s obcou Ostrý Grúň a obyvatelia boli za údajnú pomoc partizánom zavraždení. Tieto udalosti sa pripomínajú aj prostredníctvom Kľakovského náučného chodníka, pamätníkov či pomocou pamätných izieb v oboch obciach. V obci sa nachádza aj neskorobarokový kostolík zasvätený svätej Terézii Avilskej, ktorý je obkolesený miestnym cintorínom. V kostole sa nachádzajú aj predmety zapísané v zozname kultúrnych pamiatok: kazateľnica z roku 1784, krstiteľnica z polovice 18. storočia a monštrancia z druhej polovice 18. storočia.


Kostol sv. Terézie Avilskej.
Cesta k autu ubehla klasicky rýchlo a za stieračmi na aute nás čakalo prekvapenie. Keďže sme si nevšimli, že parkovanie v obci Kľak je spoplatnené, čakal nás papierik o nezaplatení parkovného. Jeho zaplatenie určite vykonajte pred začatím turistiky pomocou QR kódu, ktorý je na tabuli hneď pri hríbiku, avšak my sme ho nezbadali. A ešte jedna rada nad zlato: ak sa vyberiete v zime na Vtáčnik, určite nezabudnite pribaliť klzáky .


Odkiaľ na Vtáčnik?

Keďže na Vtáčnik vedie viacero trás, tu je ich krátky prehľad:
  • Trasa, ktorou sme sa vybrali my: z obce Kľak po zelenej turistickej značke až na Vtáčnik. Trasa má dĺžku 5,9 km a 739 m prevýšenie.
  • Z parkoviska v Podhradí po žltej trase vedie cesta na vrch Jarabá, kde sa napojíte na červenú hrebeňovú trasu na Vtáčnik. Trasa má 9,5 km a prevýšenie 909 m.
  • Z Kamenca pod Vtáčnikom, kde je možnosť zaparkovať až pri chate pod Končitou sa vyberiete po zelenej a dosť strmej trase náučného chodníka až na vrchol. Trasa meria 5,7 km s 877 metrovým prevýšením.
  • Z obce Bystričany vedie po modrej značke Chodník Petra Školnu (značkár z Bystričian) až priamo na vrchol Vtáčnika. Chodník má dĺžku 13 km a prevýšenie 1 096 m.
  • Z obce Prochot vedie žltý turistický chodník na Kanie studne a odtiaľ pokračuje trasa po červenej na vrchol Vtáčnika. Cesta z Prochota má 9,2 km a prevýšenie 849 m.
  • Poslednou možnosťou je trasa z obce Ostrý Grúň. Po žltej sa dostaneme až na Rúbaný vrch, kde sa napojíme na Ponitriansku magistrálu a cez spomínanú Kláštorskú skalu sa dostaneme až na vrchol Vtáčnik. Táto trasa má dĺžku 10 km s 864 m prevýšením.

Zhrnutie:

  • Názov: Vtáčnik (1 346 m n. m.)
  • Lokalita: pohorie Vtáčnik
  • Značenie: dobré, avšak na niektorých miestach treba pozorne sledovať značky
  • Obmedzenie: bez obmedzenia
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 3 hod. (bez prestávok)
  • Parametre: 12 km/750 výškových metrov
  • Typ: vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: spoplatnené parkovisko v obci Kľak, autobusom do Kľaku zo Žarnovice
  • Mapky a GPX: Výjazd

[Foto na úvode: Vtacnik]

report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Veľk&yacute; a Mal&yacute; Rozsutec - zimn&aacute; ed&iacute;cia

Veľký a Malý Rozsutec - zimná edícia

Päť hodín ráno, na ruke „vrčia“ Gamin-y, čaká nás dlhý deň. Potichu sa vykrádam z domu s jasným cieľom...
Nezameniteľn&yacute; Klenovsk&yacute; Vepor

Nezameniteľný Klenovský Vepor

Náš silvestrovský výstup na Vepor bol sprevádzaný hmlou a nie najkrajším počasím, no presne také turistiky sú dobré na tréning hlavy a vôle.
Havrania skala - z&aacute;žitkov&yacute; okruh v Slovenskom raji

Havrania skala - zážitkový okruh v Slovenskom raji

Ako to vyzerá na jednej z najkrajších vyhliadok v Slovenskom raji? Pozrieme sa na to na nenáročnej túre zo Stratenej.
keyboard_arrow_up