Najčastejšie poranenie turistu na horách

Vieš, ktoré poranenie najčastejšie číha na turistu? Je to poranenie dolnej končatiny v oblasti členka. Za minulý rok HZS eviduje až 194 zásahov pri takomto úraze, pričom táto „banálnosť" vie prerušiť tvoju túru a znepríjemniť ti dni či týždne.

Zle si vykročil, šliapol si do výmoľa alebo si sa len zamyslel pri obyčajnej chôdzi a zrazu pocítiš nepríjemnú bolesť v členku. Nielen chôdza na nerovnom povrchu, ale i nevhodná obuv môžu spôsobiť poranenie členka. Môžem si dovoliť napísať, že sa to už stalo azda každému, ako i mne. Či už to bola nerovnosť na teréne alebo nepozornosť, stačila sekunda a výkrik bolesti bol na svete. Niekedy to stačí len predýchať, bolesť odznie a pokračuješ ďalej, ale inokedy nie si schopný urobiť už ani krok. Vtedy si je najlepšie privolať pomoc a následne absolvovať lekárske ošetrenie.

Oblasť poranenia členka

Čo sa vlastne stalo?

Márne môžeš mať kvalitnú obuv, pokiaľ budeš fixovať nohu na voľno.
Hmotnosť tela sa prenáša na nestabilnú nohu, končatina sa vytáča a chodidlo sa dostáva do neprirodzenej polohy smerujúcej dnu alebo von. V danom momente dochádza k natiahnutiu väzov nad rámec ich možností, čo môže znamenať ich natiahnutie až pretrhnutie. Všetky väzy majú špecifický rozsah pohybu a hranice, ktoré im umožňujú udržať kĺby stabilizované. Keď sú väzy obklopujúce členok zatlačené za tieto hranice, spôsobí to jeden zo stupňov poranení.

Zlý došľap – vychýlenie osi členka

Stupne poranenia

Vyvrtnutie/natiahnutie, natrhnutie, pretrhnutie. Nevieš, čo z toho môže byť tvoj problém? Krátke vysvetlenie.

1. Vyvrtnutie/natiahnutie - dochádza k drobným trhlinkám väziva, ktoré sa zahoja jazvou. Obyčajne ešte vieš dokončiť túru. Je sprevádzané opuchom a bolesťou, ktorú zapríčiňuje zápal. Podľa závažnosti natiahnutia sa odvíja aj doba liečby, ktorá trvá 3 - 6 týždňov.

2. Natrhnutie - identifikuješ podľa silnejšej bolesti, ktorú sprevádza taktiež opuch a krvná zrazenina. Lieči sa minimálne 6 týždňov znehybnením, aby sa tkanivo zrástlo, potom môžeš členok postupne rehabilitovať.

3. Pretrhnutie - úplné väzivové pretrhnutie. Náprava sa väčšinou rieši cez chirurgický zákrok. Pretrhnutie môže byť sprevádzané aj zlomeninou niektorej z členkových kostí. Vtedy je potrebná úplná fixácia členkového kĺbu. Doba liečenia 3 - 6 mesiacov a viac.

Stupne poranenia väzivového tkaniva

Prvotné príznaky poranenia

Nesprávny pohyb sa v prvom momente ohlási bolesťou v kĺbe. Po pár desiatkach minút môže odznieť, ale pri zaťažovaní sa zvykne vrátiť. Ostatné príznaky ako opuch, či viditeľný krvný výron v podkoží sa objavia neskôr, aj niekoľko hodín po úraze.

V každom batohu turistu by nemala chýbať výbava v podobe lekárničky, kedy si v prípade núdze vieš pomôcť i sám a spevniť si členok obväzom.

Fixácia poraneného členku v teréne za pomoci lekárničky
Prvá pomoc
  • Kľud
  • Ľad
  • Obväz
  • Polohovanie

Chladenie + spevnenie + polohovanie = zmiernenie poranenia
Ďalšia dôležitá vec, čo by si mal dodržiavať nasledovných 7 až 10 dní, je nechať členok v pokoji, znehybnený a bez zaťažovania.

Alternatívne pomôcky na zmiernenie bolesti a opuchu

Pomôcť si vieš aj použitím chladivého gélu, ktorý zmierni opuch a bolesť. Občas prídu vhod aj „babské rady" na úľavu od bolesti.

Ako môžeš predísť vyvrtnutiu členka?

Aby si predišiel vzniku výronu členka, je dôležité zabezpečiť stabilné postavenie nohy za každých okolností. To ti najlepšie zaistí pevná a kvalitná obuv. Či už si vyberieš nízku alebo vysokú obuv, súčasné modely sú vyrábané na podporu správneho držania členka v ťažkých terénoch. Zároveň je dôležitá správna fixácia nohy za pomoci šnúrok. Márne môžeš mať kvalitnú obuv, pokiaľ budeš fixovať nohu na voľno.

Základom je prevencia

Riziko budúcich vyvrtnutí môžeš znížiť tak, že si obviažeš členok do elastického obväzu alebo použiješ sťahovací návlek, prípadne ortézu, čo je čiastočne nekomfortné. Ja používam techniku tejpovania. Osobne mi tejpy najviac napomáhajú držať členok v správnej polohe, ale podporujú mi aj regeneráciu po túre.

Fixácia členka pomocou tejpovania
Predísť bolestivému vyvrtnutiu môžeš aj pridaním posilňovacích cvičení do svojho tréningu, budeš si viac dávať pozor na povrchy, po ktorých kráčaš a v neposlednom rade si zaobstaráš už spomenutú pevnú a kvalitnú obuv.

Test mobility členka

Môžeš si spraviť jednoduchý test, kde zistíš, akú máš mobilitu členka. Sprav hlboký drep, ak sa ti päty dotýkajú podložky, poukazuje to na silu a flexibilitu nielen členka, ale i nôh a stredu tela. Avšak, ak sa ti päty nedotýkajú podložky, mal by si s tým niečo robiť. Čo? Začať so špeciálnymi cvičeniami na spevnenie celej oblasti členka a následne zlepšením ohybnosti.

Test mobility – čím nižší drep a užší postoj chodidiel, tým máš lepšiu flexibilitu členka, silu nôh a stred telaTest mobility – čím nižší drep a užší postoj chodidiel, tým máš lepšiu flexibilitu členku, silu nôh a stred tela

Pozor na následky

Pri neliečenom natrhnutom väze si môžeš privodiť chronické poškodenie, ako aj dlhodobú bolesť, či až nestabilitu členka. Vieš však predísť nepríjemnému bolestivému a obmedzujúcemu poraneniu tak, že budeš pravidelne posilňovať a správne mechanicky spevňovať členok. Turistika je krásny šport a ak si chceš vychutnávať aktivity v prírode, dbaj na svoju bezpečnosť na rôznom teréne, ako i na prevenciu, lebo členok je nosná časť celého tela.
report_problem Našiel si v texte chybu?
MomoDeAntl 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Ako predísť zdravotným úskaliam vysokohorskej turistiky?

Ako predísť zdravotným úskaliam vysokohorskej turistiky?

Blíži sa koniec leta a s ním vyhliadky na stabilné septembrové slnečné počasie, ktoré praje (nielen) vysokohorským túram. Ako predísť zraneniam či iným nepríjemnostiam?
Čo mi dal pohyb v horách?

Čo mi dal pohyb v horách?

Čo všetko mi priniesol pohyb v horách, resp. v prírode ako takej? Pokoj, oddych, relax, kondíciu, slobodu, voľnosť? Áno, toto všetko... a mnoho ďalšieho.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
keyboard_arrow_up