Reportáž: Pátračka - nájdi kód, získaj bod

Byť na pretekoch ako pretekár je celkom normálne. No zobrať si to všetko „na triko“ a zorganizovať nočný orientačný beh si vyžaduje trošku inú prípravu, ako len bežeckú.

A inak tomu nebolo ani tento rok. Druhý ročník nočného orientačného behu Pátračka, ktorý má charitatívny podtón, sme sa v spolupráci s obcou Veľké Kozmálovce rozhodli zorganizovať 11. 3. 2023.

Spoločná fotka z akcie Pátračka

Ideme do toho opäť?

Túto otázku som sa samej seba viackrát pýtala. Či sa opäť do celej organizácie vrhnem, dotiahnem ľudí, ktorí mi s tým celým pomôžu, zoženiem sponzorov a doladíme všetky detaily, aby celý priebeh prebehol v poriadku.

A moja odpoveď na otázku znela zjavne áno. Áno preto, lebo počas všetkých príprav sa udialo množstvo momentov, ktoré mi dali najavo, že to, čo ideme robiť, je správne. Každá pozitívna odpoveď sponzora, slová podpory a pomoc od najbližších, podpora nášho pána starostu, samozvaní pomocníci, sponzori,... a to bolo to, čo mi dodávalo energiu všetko chystať a pripravovať.

Keďže sme sa rozhodli, že aj z tohto ročníka celý výťažok behu venujeme niekomu, kto to potrebuje, začali sme pátrať, komu poskytneme vyzbierané peniažky. Vlani sme celý výťažok behu venovali Miriamke s nefrotickým syndrómom. Rozhodovanie, komu pôjde výťažok, bolo celkom náročné, no nakoniec sme sa rozhodli pre neziskovú organizáciu Deťom s rakovinou, ktorá pôsobí na Klinike detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

Letáky Deťom s rakovinou

Chystačky - vybavovačky - prípravy

Niet krajšieho pohľadu, ako keď sa do dediny rozbehne kopec bežcov, všetci s čelovkami a svetielkami a s cieľom nájsť čo najviac kódov.
Keďže sme chceli celé štartovné bežcov venovať detičkám s rakovinou, mojou úlohou bolo zohnať sponzorov, aby sme celý priebeh akcie vedeli pokryť. Jedným skvelým sponzorom, ktorý nás podporil, bol práve MTBIKER a MTHIKER, za čo sme nesmierne vďační. Keď sme už sponzorov mali vybavených, nastal čas na celú propagáciu, registráciu, vybavenie všetkého, aby sme zabezpečili ten najlepší priebeh akcie a posledné doladenie detailov s obcou. Posledné dni pred pretekmi som všetko ostatné musela vypustiť z hlavy a naplno sa venovať prípravám. Nachystať mapku, vymyslieť, kde budú kódy a rozvešať ich, postretať sa ešte so sponzormi, zariadiť výrobu medailí a stupňa víťazov, pripraviť priestory. Všetko sa to podarilo vďaka našim dobrovoľníkom, ktorí neotáľali a s radosťou sa pustili do práce.

Pátračka 2023Pátračka 2023, jej organizátorka Anička, v pozadí logá sponzorov a balíčky pre víťazov

Ako dlho sa to vlastne beží?

Hodinu. To bola moja odpoveď na otázku, ktorú som dosť často dostávala. Keďže išlo o nočný orientačný beh dvojíc, bolo potrebné sa registrovať ako dvojica, ktorá na štarte obdržala mapku s vyznačenými bodmi, kde sa nachádzali kódy a ich cieľom bolo opísať ich čo najviac. Čiže každá dvojica si volila dĺžku trate sama.

Súťažiaci pozerajú na mapku, je tma, všetci majú čelovky
A na to všetko mali bežci, ktorí boli rozdelení do 4 kategórií (muži, ženy, mix – muž + žena a x-generation – dospelý + dieťa), hodinku čistého času. Víťazom sa stala v každej kategórii dvojica, ktorá za 60 minút opísala správne čo najviac kódov.

Súťažiaci v tme, čelovky

A ide sa do tuhého

Ako človek, ktorý to má celé pod palcom, bola moja hlava na prasknutie. Na nič nezabudnúť a už len dúfať v hladký priebeh celej Pátračky a hlavne v zdraví a bez zranení. Keď sa čas registrácie a príchodu bežcov začal pomaly, ale isto blížiť, úsmevy na tvárach bežcov nám všetkým dodali energiu. Kultúrny dom, kde prebiehal celý úvod akcie sa pomaly začínal napĺňať a ja som sa tomu nesmierne tešila, že toľko ľudí sa rozhodlo podporiť deti s rakovinou.

Pátračka 2023 registráciaPátračka 2023 pred štartom

Nastal čas na otvorenie celej Pátračky, vysvetlenie pravidiel a hor sa von na spoločnú rozcvičku, rozdanie máp, vymyslenie stratégie a ŠTART.

Pátračka 2023, spoločná rozcvička
Niet krajšieho pohľadu, ako keď sa do dediny rozbehne kopec bežcov, všetci s čelovkami a svetielkami a s cieľom nájsť čo najviac kódov. Čas, ktorý mali bežci na beh, prebehol riadne rýchlo a už sa začali vracať unavení, ale spokojní do cieľa.

Pátračka 2023, bežci dobiehajú do cieľa
Kým sme vyhodnotili a spočítali body bežcom, oni mali zatiaľ možnosť dozvedieť sa niečo viac o organizácii Deťom s rakovinou. A ani sme sa nenazdali a už stáli na stupňoch víťazov medailami ovešaní víťazi. Ešte spoločná foto a vidíme sa o rok.

Pátračka 2023, oceňovanie víťazov
Veď viac vám povedia samotní účastníci behu či dobrovoľníci.

Tím Pavúkovci:
„Tento rok sme sa už po druhýkrát s radosťou zúčastnili Pátračky vo Veľkých Kozmálovciach. Plagátik Pátračky nás už hneď minulý rok zaujal. Nočný orientačný beh bol pre nás jedným veľkým otáznikom a zároveň výzvou, keďže ani jeden z nás nie je aktívnym športovcom. To, že sa Pátračka deje pre dobrú vec, bol len ďalší dôvod, prečo sme sa jej rozhodli zúčastniť.

Naozaj tu ide o to, že je dôležitejšie zúčastniť sa, ako vyhrať, keďže celý výťažok zo štartovného ide niekomu, kto to potrebuje. Hodinový beh bol pre nás veľkým strašiakom, no keďže sme si mohli vybrať trasu, tempo a počet stanovísk, neumreli sme úplne, ale len polovične. Už druhý rok sa nám podarilo zabehnúť niečo cez 8 kilometrov, čo pre nás vo výsledku znamenalo mať prejdenú väčšinu stanovísk. Krásne na tom je, že každý si zvolí vlastnú taktiku a trasu, a tak každý z nás môže skončiť s úplne iným výsledkom.

Veľkú vďaku a podporu by sme chceli vyjadriť organizátorom, ktorí svoj úžasný nápad priviedli do reality a všetkých nás dostali zo stoličiek, aby sme pomáhali nielen iným, ale aj sebe. Organizácia bola skvelá a všetko prebehlo v poriadku. Dúfame, že sa ďalšie ročníky prihlási ešte viac ľudí, ktorí majú ochotu pomáhať.”


Súťažiaci lovia kódy
Tím Leguány:
„O Pátračke sme sa dozvedeli priamo od Aničky, a tým pádom sme sa rozhodli prísť a podporiť ju. Aj keď nie sme žiadni bežci, prihlásili sme sa aj z dôvodu, že celý výťažok z behu bol venovaný Deťom s rakovinou n.o. Už pri prvých emailoch od organizátorov bolo vidno, že si dávajú na celej akcii záležať. V sobotu podvečer nás v DK Veľké Kozmálovce s úsmevom vítali dobrovoľníci, ktorí nám počas registrácie ponúkli celkom nabitý štartovný balíček. Milým prekvapením bola spoločná rozcvička, ktorá nás nabudila podať čo najlepší výkon. Mapky, ktoré sme dostali boli perfektne pripravené a až na studený vietor, ktorý nás sprevádzal, sa bežalo a hľadalo kódy veľmi dobre.

Myslíme si, že celá organizácia, či už behu, programu po behu, alebo odovzdávania cien (ktoré sa nám nepodarilo vyhrať ) bola skvelá a hlavne jej panovala dobrá nálada. Aj keď sme spočiatku mali obavy, či sa nám vôbec podarí nájsť aspoň jeden kód, teraz môžeme povedať, že sa určite zúčastníme aj budúci rok. Ďakujeme za super sobotný večer.”


Usmiata súťažiaca
Veronika (dobrovoľníčka):
„Vzala som si voľno, aby som išla domov. Pre mňa nezvyčajné a celkom výnimočné, no za to celkom opodstatnené. Dôvod bol len jeden: Pátračka!

Pátračka - 12 kilometrov trasy, 29 kontrolných stanovísk, 60 minút pátrania, 12 dobrovoľníkov, 46 bežcov. Prečo o tom ale píše ten najväčší „milovník” športu? Nie je to kvôli behu (to ale už asi viete) ani o vypadnutí z praxe z nemocnice, či o fakte, že to organizovala moja sestra.

Výťažok celej akcie bol venovaný neziskovej organizácii Deťom s rakovinou. Zatiaľ čo pre mňa šport nemá zmysel, nezištná pomoc áno. Som sestra (zdravotná) a teším sa, že som svojím málom mohla pomôcť chorým deťom aj mimo nemocnice. Spraviť kvíz a povedať niekoľko slov o tejto organizácii, o onkologicky chorých deťoch či o forme pomoci, to všetko bolo pre mňa cťou. A ak sa to dotklo čo i len jedného srdca a povzbudilo ho to, som happy ešte viac. Veď predsa – suma vyzbieraná behom sa točí okolo tisícky eur. Ďakujem, že som mohla byť súčasťou.”


Kahoot kvíz
RLP Vráble:
„Úprimne, nikto z nás nevedel, do čoho sme sa dobrovoľne prihlásili, a práve preto to bol pre nás veľmi príjemný zážitok. Vzhľadom na našu profesiu (záchranári, pozn. autora) sa nám veľmi páčila myšlienka tohto nočného behu. Nie sme žiadni vrcholoví športovci, ale pre dobrú vec sme všetci vytiahli tenisky zo skrine a odbehli to.

Brali sme to športovo a hlavne s úsmevom na perách. Náš cieľ nebol zvíťaziť, ale stráviť spoločný čas ako kolegovci z jednej stanice a ešte sa pri tom aj zabaviť pri hľadaní určitých bodov podľa zaujímavých indícií na mape. Podarilo sa! Chceli by sme sa všetci zúčastnení záchranári veľmi pekne poďakovať organizátorom tejto akcie a pevne veríme, že budeme mať možnosť zúčastniť sa aj ďalšieho behu. Ďakujeme!”


Záchranári
PetTiím:
„Hodinu bežať? Nepredstaviteľné! Takto zneli moje prvé slová po tom, ako ma brat pred rokom zavolal na prvý ročník nočného orientačného behu dvojíc Pátračka (vtedy ešte pod názvom Mikulášska pátračka). Bežne pre mňa naozaj nepredstaviteľné, no po oboznámení sa s charakterom behu bola moja odpoveď jasná. Ideme do toho! Cieľom akcie totiž nebolo len dobre si zašportovať. Nadchol nás aj jej charitatívny rozmer, ktorý tomuto podujatiu nadšení organizátori ponechali aj na druhom ročníku v marci 2023.

Pátračka mi ukázala nový pohľad na beh. Chcenie nájsť ďalší a ďalší kódik odklonilo moju pozornosť od zadýchania a nútilo ma bežať čoraz rýchlejšie. Tma, mapka v ruke, čelovka na hlave, okolo mihotajúce sa svetielka ostatných bežcov a pocit, že touto radosťou aj pomáhame. Zrazu sa ten beh zdá taký prirodzený. Tí, ktorí ste sa tejto skvelej akcie už zúčastnili, presne viete, o akom pocite hovorím. No a tí z vás, ktorí ste ešte neboli súčasťou Pátračky, neváhajte sa pridať v ďalších ročníkoch. Posilníte nielen svoje zdravie, ale aj zdravie tých, ktorí to potrebujú omnoho viac.“


PetTiím

Čo dodať?

Len ďakujem, že tento rok sme mohli pomôcť Deťom s rakovinou – spoločne sa nám podarilo vyzbierať 1 000 €, trošku sa na jar nabudiť a začať budovať kondičku a stráviť krásny sobotný večer. A pevne verím, že sa o rok opäť stretneme v ešte hojnejšom počte.

Zdroj fotografií: Domik Belica
report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Beh, ktorý ťa dostane

Reportáž: Beh, ktorý ťa dostane

Moja dnešná reportáž bude z bežeckých pretekov v krásnom prostredí Veľkej Fatry - Krížna Krížom Krážom.
Reportáž: ALS BEH – bežíme pre tých, ktorí nemôžu

Reportáž: ALS BEH – bežíme pre tých, ktorí nemôžu

Posledná marcová sobota patrila pod Tatrami charitatívnemu behu ALS v krásnom prostredí Kozích chrbtov.
Reportáž: Sen trailových bežcov - Lavaredo Ultra Trail

Reportáž: Sen trailových bežcov - Lavaredo Ultra Trail

V dnešnej reportáži vám predstavím legendárne preteky zaradené do UTMB world series, ktoré sa od roku 2007 konajú v posledný júnový víkend v jednej z najkrajších horských oblastí zapísaných do svetového dedičstva UNESCO, v Dolomitoch.
keyboard_arrow_up