Trailcamps – tréningové kempy pre horských nadšencov

Že ste o koncepte TRAILCAMPS ešte nepočuli? Tak to prichádzate o veľa, keďže ide o sériu dokonale prepracovaných tréningových sústredení vo vysokohorskom prostredí.

Aj vás dlhodobo trápia stagnujúce bežecké výkony na ceste či v teréne? Fascinujú vás všetky skyrunningové bežecké podujatia v čarokrásnom prostredí hôr? Cítite, že k lepšej výkonnosti vám chýba tréning vo vyššej nadmorskej výške? Pohrávate sa s myšlienkou aktívne strávenej dovolenky v horskom prostredí? Chceli by ste spoznať ľudí s rovnakým nadšením pre beh? Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali kladne, tak v tom prípade pozorne čítajte nasledujúce riadky.

Koncept TRAILCAMPS

... každá z tréningových fáz je úplne dobrovoľná, takže naozaj kedykoľvek si môžete urobiť náhradný odpočinkový program...
Za projektom TRAILCAMPS stojí už v poradí ôsmy rok zanietený športovec z Liberca - Honza Dušánek, ktorý je zároveň aj organizátorom populárnych pretekov do vrchu JEŠTĚD SkyRace®. Jeho hlavným cieľom bolo predovšetkým založiť profi trailrunningové kempy pre športovcov rôzneho zamerania – pre mladých i starších, pre úplných „hobbíkov“, kondičných bežcov aj špičkových reprezentantov. Honza tak kladie dôraz na koncept „komplexných“ kempov, ktoré spĺňajú požiadavky všetkých bežeckých nadšencov. Ani zďaleka však nie sú iba o samotnom behaní, i keď počas jeho kempov je športovcom nadelená poriadna „slušná porcia“ tréningového behu.

Honza DušánekKoncept TRAILCAMPS

TRAILCAMPS sa snaží bežcov rozvíjať nielen v rámci pohybu v horách, ale aj v ďalších oblastiach, ako je výživa, kompenzačné cvičenia, regenerácia, nové tréningové metódy a ďalšie zaujímavé či dôležité prvky, ktoré by každý správny trailrunner mal poznať. Všetko sa to deje pod odborným dohľadom českých skyrunningových reprezentantov a odborníkov v jednotlivých oblastiach programu TRAILCAMPS.

Rakúska obec Niedernsill
A to nie je jediná vec, čím sú Honzove kempy iné a špecifické – máte tu taktiež jedinečnú možnosť vyskúšať si a otestovať bežeckú obuv a vybavenie, rôzne outdoor oblečenie, rad regeneračných a výživových produktov či najnovších tréningových pomôcok.

Na kúsok reči so samotným organizátorom

Honzu Dušánka som osobne spoznala pred pár rokmi na jednom z jeho skyrunningových kempov v Alpách. Vtedy som na začiatku ešte vôbec netušila, do čoho idem, no moje nadšenie po absolvovaní týždňa plného športu bolo priam obrovské. A že to bol zážitok veľmi intenzívny, o tom niet najmenších pochýb…

Výhľady na Alpy

S Honzom sme si prednedávnom trochu zaspomínali na moje začiatky v jeho tréningových kempoch a pri tej príležitosti som ho za účelom predstavenia jeho konceptu aj trošku vyspovedala.

Honza, rada o tebe po dlhšej dobe počujem a som rada, že ťa môžem predstaviť aj našim čitateľom. V poradí prvý tvoj tohtoročný trailový kemp budeš organizovať, ako inak, opäť v Rakúsku. Môžeš prípadným záujemcom, ktorí možno ešte stále váhajú, priblížiť najväčšie „ťaháky“ tohto tvojho alpského sústredenia?
Tento rok už po siedmykrát vyrazíme koncom mája pod Kaprun do Národného parku Vysoké Taury na kvalitný vysokohorský kemp. Máme tam dokonalé zázemie, celý horský penzión bude k dispozícii len a len pre nás. Takže v praxi to znamená jediné - plná kuchyňa pre nášho špičkového kuchára, veľká miestnosť na spoločné posedenia, debaty a premietania, masérska miestnosť, vyhradený priestor pre testovacie bežecké doplnky, záhrada na cvičenie i strečing a kúsok od penziónu aj viacúčelový športový areál s niekoľkými ihriskami, bazénom, kurtami atď.

No a, samozrejme, nemusím ani zdôrazňovať, že kam len oko dovidí, sú k dispozícii vysoké hory, ktoré ponúkajú nepreberné množstvo ľahších či ťažších trailov. Len si vybrať.

Horská rieka

Povedz mi úprimne, sú tvoje kempy prioritne koncipované pre potreby začiatočníkov, pokročilých bežcov alebo na športovej úrovni fakt nezáleží?
Na tom naozaj nezáleží… Občas mi niekto pred kempom napíše, že si nie je istý, či takéto viacdňové sústredenie zvládne po kondičnej/športovej stránke. Ale to sú, myslím, iba zbytočné obavy. Snažíme sa pracovať v skupinách podľa priemernej výkonnosti jednotlivcov tak, aby si každý našiel tú, ktorá mu bude kondične najviac vyhovovať.

V priebehu kempu je, samozrejme, možné presúvať sa medzi jednotlivými skupinami podľa chuti, aktuálnej športovej formy či úrovne prípadného vyčerpania. Tiež je nutné zdôrazniť, že každá z tréningových fáz je úplne dobrovoľná, takže naozaj kedykoľvek si môžete urobiť náhradný odpočinkový program a k bežeckej skupine sa následne pridať až počas ďalšej cvičebnej lekcie.

Ak by som to mal zhrnúť, tak na kempy k nám chodia rôznorodí bežci – od vážne dobrých bežcov, ktorí si chcú rozšíriť obzory v rôznych častiach svojho tréningu, až po úplných začiatočníkov, ktorí s behom v horách iba začínajú a potrebujú s tým poradiť.

Vysokohorský tréningCvičenia na ihrisku

Na vlastnej koži som zažila tvoje kempy a môžem povedať, že nie sú iba o poctivom tréningu, ale aj o výbornej strave… Máš na kempoch k dispozícii vari nejakého michellinského kuchára?
Na kempoch servírujeme vyváženú stravu na vegetariánsko-vegánskej báze, ktorá spĺňa tie najnáročnejšie výživové kritériá pre každého aktívneho športovca. Počas tréningových sústredení TRAILCAMPS máme pripravenú špeciálnu stravu pre bežcov tak, aby sa každý z nich počas kempu dostatočne a kvalitne každý deň najedol, a pritom mohol plne fungovať po športovej stránke.

O jedle sa tam dokonca aj vo veľkej miere prednáša a diskutuje, pretože práve táto zložka je v tréningu, ale aj v osobnom živote stále dosť prehliadaná a podceňovaná... Preto práve na ňu počas tréningového týždňa kladieme tak veľký dôraz.

A či si náš kuchár zaslúži michellinskú hviezdičku? Rozhodne áno. Veď od klientov dostávame pochvaly ohľadne jedla po každom jednom uskutočnenom kempe a niektorí k nám dokonca opakovane jazdia aj preto, že vieme pripraviť tak úžasné a chutné jedlo...

Jedlo v kempeJedlo v kempe

To všetko znie úžasne, Honza. Naozaj, klobúk dole… Vieš na záver vypichnúť ešte nejaké „highlighty“ tvojich kempov?
Nové kamarátstva, lepší rozhľad v skyrunningovej sfére, intenzívnejšiu lásku k horám a chuť si častejšie obúvať trailové topánky.
Všetky alpské vrcholy, ktoré počas našich trailových výbehov zdolávame asi nemá zmysel teraz menovať, no prezradím, že v rámci nášho rakúskeho kempu sa celý čas pohybujeme v nadmorských výškach od 800 do 2 200 m n. m. v okolí Kaprunu – Zell am See. Robíme jednak kratšie výbehy a tiež aj dlhšie vysokohorské, v podstate niekoľkohodinové „laufy“, kde za tréning nazbierame aj 2 000 metrov výškových. No a hovoriť ti, že je to tam úplne skvelé, asi nemusím, inak by sme sa tam nevracali už 7 rokov po sebe… A stále máme vypredané.

Plávanie po behuKamarátstva v kempe

Rakúske Alpy na vlastnej koži

A ako to vlastne na tých Honzových kempoch chodí? Jednou z mojich prvých skúseností bolo, zhodou okolností, práve spomínané sústredenie v rakúskych Alpách, kde som si takpovediac siahla na dno svojich fyzických i psychických síl… Samozrejme, len v tom najlepšom zmysle slova.


Naším zázemím bola po celý týždeň vysokohorská chata Haus Gassner v malebnej horskej dedinke Niedernsill, ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 780 m n. m. Z východu je ohraničená obcou Zell am See a jej jazerom, na juhu a severe je toto údolie olemované približne 2 000 m vysokými horami, takže o parádne horské kulisy nebola núdza. Tréningové dni sa poväčšine skladali z dvoch fáz, ktorým každé ráno predchádzala poctivá rozcvička pri jazere a výdatné raňajky.

Výhľady na Alpy

Po rannom doplnení energie nasledovala prvá fáza, ktorá spočívala buď v samotnom výbehu do hôr, alebo v nejakom kompenzačnom/silovom cvičení, či tréningu techniky. Po zaslúženom výdatnom obede a krátkom odpočinku nasledovala vždy aj druhá tréningová fáza, ktorá dokonale dopĺňala tú prvú. V priebehu kempu sme mali navyše k dispozícii podrobne rozpísaný program celého sústredenia, čo som pri mentálnej i fyzickej príprave na daný tréningový deň veľmi ocenila. Deň v horách bol zavŕšený chutnou večerou a kamarátskym posedením všetkých účastníkov v spoločenskej miestnosti či vzájomným vymieňaním si športových skúseností.

Pre trailových fajnšmekrov podotknem, že sme stihli vybehnúť na Katzsteinalm (1 550 m n. m.) - chata v Kitzbühelských Alpách, ďalej na Scheibenhohe (2 121 m n. m., prevýšenie 1 600 metrov výškových) a z Zell am See na Schmittenhohe (1 965 m n. m.) s následnou hrebeňovkou o celkovej dĺžke 25 kilometrov (1 900 metrov výškových na jeden záťah).

Ďalej sme mali príležitosť zažiť regeneračné ľadovanie nôh v horskej rieke, plávanie vo vonkajšom bazéne a prírodnom kúpalisku, nácvik behania s palicami, odborný rozbor techniky behu každého účastníka, grill párty na záhrade, strečingové cvičenia, „Sweet Spot“ tréning a množstvo iných, nemenej zaujímavých aktivít…

Skupinová fotka

A v tomto prípade však najlepšie platí staré známe: „Lepšie raz zažiť, ako stokrát čítať…“, takže všetky moje pochvalné slová o Honzových kempoch najlepšie pochopíte, ak to okúsite na vlastnej koži. A čo kemp priniesol mne? Nové kamarátstva, lepší rozhľad v skyrunningovej sfére, intenzívnejšiu lásku k horám a chuť si častejšie obúvať trailové topánky. A, mimochodom, týždeň po absolvovaní kempu pod Kaprunom som v domácich pretekoch zvíťazila v behu do vrchu…

Najbližšie sústredenie v Alpách pod vedením Honzu Dušánka sa uskutoční už v máji, konkrétne od 23. do 28. mája 2023, takže sa určite neváhajte prihlásiť.
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Prečo behať aj v zime?

Prečo behať aj v zime?

V tomto článku sa pozrieme na benefity bežeckého tréningu v zime.
Spoveď ulietanej mamy alebo ako ma narodenie dieťaťa prinútilo behať

Spoveď ulietanej mamy alebo ako ma narodenie dieťaťa prinútilo behať

Šport je neoddeliteľnou súčasťou môjho života. Nevedela som si ani predstaviť, že ho jeden deň nebudem mať. Skoro sa to však stalo...
Moja kľukatá bežecká cesta - v čom som sa poučila?

Moja kľukatá bežecká cesta - v čom som sa poučila?

Od nevinného behu cez beh z povinnosti až po bežeckú vášeň.
keyboard_arrow_up