Reportáž: Beh, ktorý ťa dostane

Moja dnešná reportáž bude z bežeckých pretekov v krásnom prostredí Veľkej Fatry - Krížna Krížom Krážom.

Hovorí sa, že čo nie je na športovej sociálnej sieti, to akoby sa nestalo...
Preteky Krížna Krížom Krážom sa organizujú v obci Staré Hory už od roku 2015. Z názvu sa dá vytušiť, že ide o beh, kde nie je núdza o výškové metre. Tento rok sa konal už 7. ročník trate skyrace (22,5 km s prevýšením 1 440 m) a 4. ročník trate skymarathon (48,4 km s prevýšením 3 160 m). Ja som si posledný májový víkend zabehla dlhšiu trať, ktorá bola pre mňa ďalším tréningom pred LUT.

Pretekári na Krížna Krížom KrážomBežec na lúke

Pred štartom

Štartujeme o 7:00 z obce Staré hory. Deň sa javí ako pekný, slnečný a hoci ráno je pocitovo chladnejšie, v priebehu dňa sa výraznejšie oteplí. Na prezentácii stretám zopár známych a navzájom si vymieňame pocity. Tentokrát nemám pred pretekmi fantómové bolesti, ale reálne stuhnutý ľavý kvadriceps z posledných pretekov, ktorý stále cítim a verím, že ho rozbehám a podrží ma aj v zbehoch.

Na štarte mi zvyšujú adrenalín moje hodinky, ktoré nechcú spolupracovať, a tak sa nesústredím na výklad trate. Hovorí sa, že čo nie je na športovej sociálnej sieti, to akoby sa nestalo, teda priority sú jasne nastavené a bez nahratého záznamu štartovať nechcem.

Keďže prevýšenie na počet kilometrov je dosť veľké, beriem si na beh aj paličky a snáď prvýkrát v živote si trať študujem deň vopred. Chcem sa aspoň trochu orientovať, kde bude stúpanie a klesanie a kde sa oplatí paličky pripnúť na batoh. Nie som na ne ešte úplne zvyknutá a pri zbehu mám radšej voľné ruky.

Lúka, cestaLúka a stromy

Vlnitý profil trate

Štart je na futbalovom ihrisku, kde má podujatie základňu a bude tu aj cieľová párty s občerstvením a vyhlasovaním cien. Paličky oceňujem hneď na začiatku, keďže začíname zhurta výbehom na vrch Predný Japeň. Odtiaľ nasleduje pre mňa príjemný zbeh do Bystrickej doliny, hoci miestami je technický a šmykľavý. Trať je rozmanitá so striedaním stúpania a klesania a v ďalšom stúpaní pribieham na Kráľovu studňu.

Čas sa tu akoby spomaľuje a chodník do Rybovského sedla je nekonečný.
Tu je prvá občerstvovacia stanica, beží sa mi zatiaľ dobre a neprehrievam sa, vezmem si teda len kúsok banána a pokračujem. Po krátkej pasáži po hrebeni nasleduje zbeh ku chate Drobkov. Uvedomujem si, ako mi pod nohami ubiehajú výškové metre a po odbočení na zelenú značku v Dedošovej doline začína nepríjemný strmák v lese zakvitnutom medvedím cesnakom.


LesKrížna Krížom Krážom

Prírodné kulisy

Hrebeň zo sedla za Štrochmi je zážitkovou časťou trasy s krásnymi výhľadmi. Veľká Fatra je teraz vyfarbená rôznymi odtieňmi zelenej a prvými kvetmi. Len miestami vidno ešte posledné fliačiky snehu. Terén na hrebeni je behateľný, hoci trávnaté úseky neposkytujú ten správny odpich v kopci.

Lúka, kopcePríroda, Veľká Fatra

Dobieham na rázcestie pod Ostredkom. Na najvyšší vrch Veľkej Fatry nebežíme, pokračuje sa na Suchý vrch a z neho technickým zbehom k občerstvovačke číslo 2. Tu dopĺňam vodu, začína byť teplejšie, hoci na hrebeni štandardne pofukuje.

Na veľkofatranskej magistrále, kadiaľ bežíme ďalej cez Koniarky a Chyžky, pribúda turistov s veľkými batohmi. Ja im nezávidím batohy, oni mne tempo. Na vrchole Ploskej by som sa najradšej pokochala, ale to by som nesmela mať na dohľad ženskú súperku. Výškové metre, ktoré sme nabrali, opäť strácame dlhým zbehom z Ploskej do Vyšných Revúc.

Začína sa pritvrdzovať

Akoby organizátori počítali s tým, že občerstvenie niekoho zachráni aj 3 km pred cieľom.
Tento zbeh mi sedí, dobieham zopár bežcov, medzi ktorými je aj prvá žena, Lenka. V dedine je tretia občerstvovačka, ktorej pohostinnosť využívam len letmo s vidinou urobenia si náskoku. Zároveň tu je stop limit pre bežcov, ktorí nestihnú príchod pred 13:00. Tiahle stúpanie do sedla pod Šturcom po šotolinovej zvážnici mi ale sedí menej, Lenka sa do toho poriadne oprela a onedlho sa mi stratí pohľad na jej chrbát.

Hore v sedle mám pocit, že mi slušne zatvrdli nohy. Nie je to práve v najvhodnejšej časti trate, keďže z Veľkého Šturca na Veterný vrch je chodník poprepletaný popadanými stromami, strmými výšľapmi a klesaniami. Čas sa tu akoby spomaľuje a chodník do Rybovského sedla je nekonečný.

Krížna Krížom KrážomLesy

Ešte prebehnúť Prašické sedlo a Repište, kde sa konečne otvára terén, čo ma trochu namotivuje. Výkonnostne moc nie, ale aspoň mentálne, začínam totiž pociťovať zníženú energiu a nedostatok tekutín. Uvedomujem si zlé, respektíve žiadne plánovanie dopĺňania stravy a nápojov. Toto je vec, ktorú musím do budúcna jednoznačne vylepšiť.

Z Rybovského sedla treba traverzom vybehnúť na vrchol Líška, ale zvládam už len polobeh s polochôdzou. Čerešničkou na torte je technický a skalnatý, no veľmi pekný úsek na Majerovu skalu, kde stretávam aj bežcov z kratšej trate. Napriek názvu naša trasa cez vrchol Krížna nejde, ale máme možnosť si ju obzrieť z troch strán.

Lúka, Krížna Krížom Krážom

Záverečný zbeh

Z Majerovej skaly do Starých Hôr je to už len zbeh, miestami náročnejší a technický. Nohy už mám ťažké a unavené a keď dostávam informáciu, že na prvú ženu strácam už viac ako 15 minút, sústredím sa viac na bezpečnosť, než na rýchlosť. Cestou stretávam bývalú kolegyňu z práce, ktorá je na turistike s rodinou a nevideli sme sa snáď 10 rokov. Mám čas len na pár základných informácií, ktoré si zakričíme bez zastavovania.

Na poslednej občerstvovačke na 45. kilometri dopĺňam dychtivo vodu, meliem už z posledného. Akoby organizátori počítali s tým, že občerstvenie niekoho zachráni aj 3 km pred cieľom. Pred finišom je ešte zákerné stúpanie, kde sa nohy iba vlečú, no keď zbadám cieľ na ihrisku, pripriem sa na záverečný dobeh. Finišujem ako druhá žena a celkovo dvanásta z tridsiatich dvoch pretekárov.

BežkyňaVíťazky Krížna Krížom Krážom

Vyplavujú sa endorfíny

Pocity z behu mám skvelé aj napriek únave. Možno si už lepšie zvykám na preteky tejto dĺžky, možno to bolo krásou prostredia či atmosférou. Terén a stúpania rozhodne neboli zadarmo.

Oddychová zóna, Krížna Krížom KrážomKrížna Krížom Krážom

Hoci preteky neboli ideálne spropagované, na oboch tratiach sa zúčastnilo 118 bežcov zo Slovenska, Čiech, Maďarska a Anglicka. Po dobehnutí pretekárov čakal v cieli obed aj s chutnými koláčikmi, pivko z regionálneho pivovaru, sprchy v šatniach štadióna. Výsledky sa vyhlasovali štedro až v 3 vekových kategóriách oboch pohlaví a celkoví víťazi si odniesli aj finančné odmeny. Celá akcia bola zorganizovaná výborne a so srdcom. Platí, že keď sú tie správne vibrácie, aj z mála sa dá spraviť veľa.
Výsledky pretekov nájdete na tomto odkaze.


Zhrnutie

  • Názov: Krížna Krížom Krážom skymarathon
  • Lokalita: Veľká Fatra
  • Značenie: prehľadné (turistické a cykloturistické značky, fáborky, šípky)
  • Obtiažnosť: 4/5
  • Trvanie: 6:43 hod.
  • Parametre: 48,4 km/3 160 výškových metrov
  • Typ: okruh, trailový beh
  • Možnosť parkovania/spoje: obec Staré Hory
  • Mapka a GPX: sekcia Výjazdy
Zdroj fotografií: organizátori, Pavol Porubčan, autor
report_problem Našiel si v texte chybu?
ksulka 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Reportáž: Sen trailových bežcov - Lavaredo Ultra Trail

Reportáž: Sen trailových bežcov - Lavaredo Ultra Trail

V dnešnej reportáži vám predstavím legendárne preteky zaradené do UTMB world series, ktoré sa od roku 2007 konajú v posledný júnový víkend v jednej z najkrajších horských oblastí zapísaných do svetového dedičstva UNESCO, v Dolomitoch.
Reportáž: Liptov Ride v ženskom MTHIKER nasadení

Reportáž: Liptov Ride v ženskom MTHIKER nasadení

Legenda hovorí, že Liptov Ride treba zažiť. Poďte sa s nami pozrieť, čo všetko čaká na pretekárov počas tejto kráľovnej v pestrosti disciplín.
Spoveď ulietanej mamy alebo ako ma narodenie dieťaťa prinútilo behať

Spoveď ulietanej mamy alebo ako ma narodenie dieťaťa prinútilo behať

Šport je neoddeliteľnou súčasťou môjho života. Nevedela som si ani predstaviť, že ho jeden deň nebudem mať. Skoro sa to však stalo...
keyboard_arrow_up