Borovniak - nepoznaný klenot Slovenského raja

Aj menej známe kúty Slovenského raja ponúkaju príjemnú turistiku a nádherné výhľady.

V raji sme ťa už na pár výletov vzali a vybehli sme si na rôzne vyhliadky, prešli už nejednu roklinu, no tentokrát to bude o inom. Prechádzka na najvyšší vrch Slovenského raja - Borovniak. Áno, bude to skôr prechádzka, pretože ide o naozaj nenáročnú turistiku. A napriek tomu, že ide o najvyšší vrch raja, nestretneš tu takmer nikoho a na vrchole si užiješ dokonalý výhľad na Kráľovu hoľu. Ideálne napr. aj na pekný rodinný výlet s deťmi. Po túre však domov ešte nechoď, okolie má rozhodne čo ponúknuť.

Je naozaj najvyšší? A je to vôbec Borovniak?

Pýtaš sa, či som sa nepomiatla? Nuž, s tým, či ide o najvyšší vrch, je to trošku diskutabilné. Áno, najvyšší vrch Slovenského raja je Borovniak, ale najvyšší vrch Národného parku Slovenský raj je Predná Hoľa (1 545 m n. m.). Je to tak, hoci sa Predná Hoľa nachádza v pohorí Nízke Tatry. Hranice NP Slovenský raj totiž zasahujú až do Nízkych Tatier a práve Predná Hoľa je presne na hranici NP Nízke Tatry a NP Slovenský raj.

Tento kopec nebol dokonca dlho označený a zrejme práve preto je stále mnohými nepoznaný.
A či je to vôbec Borovniak? Niekde sa tento vrchol označuje aj ako Ondrejisko, niekde sa uvádza, že celý masív v danej oblasti sa nazýva Ondrejisko a na mapách sú zas označené 2 samostatné vrcholy - jeden Borovniak a druhý Ondrejisko, nachádzajúci sa kúsok od Borovniaka. Aby tých zmätkov nebolo málo, ani s výškou to nie je jednoznačné. Podľa vrcholovej tabule má Borovniak výšku 1 268 m n. m. Podľa wikipédie je to 1 271,8 m n. m. No a v rôznych zdrojoch nájdeš rôzne údaje ako 1 271, 1 270 či 1 269 m n. m. Stačí si vybrať.

Nerušená turistika

Naším východiskovým bodom tejto túry je sedlo Besník, ktoré sa nachádza neďaleko Telgártu. Hneď pri ceste sa dá zaparkovať auto a priamo odtiaľ už vedie červená turistická značka, časť cesty SNP. Prvá časť túry vedie okolo rozsiahlych lúk s pasúcim sa dobytkom. Už tu môžeš pozorovať majestátnu Kráľovu hoľu. No za tým najlepším výhľadom sa oplatí vystúpať až na samotný vrchol.

Sedlo Besník pod Kráľovou hoľou
Celá trasa je príjemná, nenáročná a hlavne pokojná bez davov turistov. My sme za celý výlet stretli jedného pána na bicykli. Skôr sa obávame stretu s medveďom, keďže aj tabule nás upozorňujú na ich zvýšený výskyt v tejto oblasti. Až po smerovník Stará Čuntava vedie lesná cesta, ktorá je zároveň cyklotrasou. Od tohto miesta pokračujeme už len turistickou značkou a po červenej sa dostaneme až k rázcestiu Pod Ondrejiskom. Odtiaľ to je už len kúsok na samotný vrchol. Cestou sa kocháme pestrofarebnými kvetmi, nádherne tu rozvoniavajú. V závere je to trošku strmší terén lesným chodníčkom, no ani nevieme ako a už sme na vrchole.

Výhľad na BorovniakTuristika na Borovniak v Slovenskom raji

Vrcholová pohodička

Bola by škoda po túre utekať rovno domov.
Vrchol Borovniak sa nachádza na rozsiahlejšom masíve zvanom Ondrejisko. Tento kopec nebol dokonca dlho označený a zrejme práve preto je stále mnohými nepoznaný. Pritom sa z neho naskytnú nádherné výhľady. Najdominantnejšia je Kráľova hoľa, na ktorú tu je doslova kráľovský výhľad. Dokonca aj mohutné lavice na vrchole pôsobia ako také kráľovské tróny.

BorovniakBorovniak a výhľad na Kráľovu hoľu

Výhľady siahajú však aj ďalej a z vrcholu máš výhľad aj na časť Muránskej planiny, Stolických vrchov, Slovenského raja a za dobrej viditeľnosti uvidíš aj Vysoké Tatry, Levočské vrchy či dokonca Branisko.

Výhľady z BorovniakaVýhľady z Borovniaka

My tu pobudneme azda aj hodinku, nie je sa kam ponáhľať. Cesta naspäť zbehne rýchlo a celý výlet nám aj s hodinovou pauzou zabral necelé 4 hodiny. No na dnes ešte nekončíme.

Kam po túre?

Bola by škoda po túre utekať rovno domov. Okolie Telgártu ponúka toho viac, tak prečo si výlet nespestriť? Nasadáme do auta a pokračujeme smer Telgárt. Po pravej strane priamo z cesty pozorujeme nádherný historický železničný most - Chmarošský viadukt. Cez cestu sa zas nachádza autentická kaviarnička Depo Café.

Chmarošský viaduktDepo café v Telgárte

Program je teda jasný. Najprv obdivujeme fotogenický viadukt a výlet ukončíme dokonalou kávičkou priamo z vozňa vlaku. A ešte malý tip na záver, ďalší viadukt je ukrytý len kúsok odtiaľ, pri vlakovej stanici v Telgárte.


Zhrnutie

  • Názov: Borovniak
  • Lokalita: NP Slovenský raj
  • Značenie: prehľadné (červená značka)
  • Obmedzenie: celoročne dostupná trasa
  • Obtiažnosť: 1/5
  • Trvanie: 3 - 4 hod.
  • Parametre: 12 km/400 m
  • Typ: vrchol
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovanie na sedle Besník alebo vlakom do Telgártu
  • Mapka a GPX: trasa
Zdroj fotografií: Zuzana Klapáčová
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Slovenský raj – Ferrata HZS Kyseľ

Slovenský raj – Ferrata HZS Kyseľ

Poď si s nami prejsť divokú a nespútanú roklinu Kyseľ, ktorou vedie nenáročná ferrata v Slovenskom raji.
Zejmarská roklina - rýchly okruh na juhu Slovenského raja

Zejmarská roklina - rýchly okruh na juhu Slovenského raja

Chceš zažiť typický Slovenský raj s roklinou, rebríkmi a vodopádmi do 3 hodín? Jediná sprístupnená roklina z južnej strany raja ti za krátku dobu zaručí intenzívny zážitok.
Spoznávame poľské Tatry - cez Veľký Giewont do Červených vrchov

Spoznávame poľské Tatry - cez Veľký Giewont do Červených vrchov

Poľské Tatry nám svojou rozmanitosťou vyrazili dych! Poď s nami objaviť symbolický kopec Poliakov, Červené vrchy a množstvo ďalších krás tejto trasy.
keyboard_arrow_up