Šípska Fatra - z Liptova na Oravu cez skalné bralá

Hľadáš poldenný výlet s množstvom zaujímavostí? Na tejto túre sa môžeš tešiť na krásne výhľady na Veľkú a Malú Fatru, krasové útvary, jaskyne a rozprávkový les.

Šípska Fatra je najsevernejšia časť Veľkej Fatry nachádzajúca sa na rozhraní Liptova, Oravy a Turca. Minulý rok nám táto časť pohoria neskutočne učarovala a dobrodružná túra cez Šíp bola pre nás plná prekvapení. Tentokrát sme si vyhliadli ďalšiu zaujímavú trasu, len kúsok východnejšie od Šípa. Hrebeň Havrana a Hrdoša nás prevedie z Liptova až na Oravu, nevynecháme ani výstup na Ostré a ocitneme sa aj v jaskyni. Bude aj táto trasa plná prekvapení? Dozvieš sa v tomto článku a samotné video ťa prenesie priamo do terénu.

Havran posiaty skalnými vyhliadkami

Chvíľu hore, chvíľu dole, človek si ani neuvedomuje, ako sa tu zbierajú výškové metre.
Túru začíname v obci Ľubochňa, odkiaľ vyrážame žltou turistickou značkou priamo na hrebeň. V úvode prechádzame cez koľajnice cez užší zarastený chodník, ktorý sa o chvíľu napája na lesnú cestu. Po chvíli sa z nej odpájame a už smerujeme strmým kopcom do lesa. Výživné stúpanie nie je dlhé a pred nami už pozorujeme prvé týčiace sa skalné útvary.

Havran, Šípska FatraVýhľad na Čebrať, Šípska Fatra

Nachádzame sa na hrebeni Havrana, ktorý je celý posiaty takýmito bralami. Tu sa ponáhľať netreba a oplatí sa to trochu viac preskúmať. Na jednotlivé bralá vedú úzke chodníčky, ktoré nás z lesa dovedú na pekné vyhliadkové miesta.

Výhľady z Havrana v Šípskej FatreVýhľady z Havrana v Šípskej Fatre

Prechod Havranom sa nesie v znamení lezenia na skaly a kochania sa. Vyhliadok je tu viacero, no azda najkrajšia je ukrytá za vysielačom pri samotnom vrchole Havran (860 m n. m.). Pozorujeme Váh, dedinky Švošov a Hubová a vrcholy Veľkej Fatry. Neskôr sa nám ukazuje aj opačná strana a vidíme Malú Fatru s dominantným Veľkým Kriváňom či Rozsutcom.

Výhľad na Malú Fatru z Havrana

Výstup na Ostré

Dostávame sa až na Sedlo pod Ostrým, odkiaľ smerujeme žltou na najvyšší vrchol dnešnej túry - Ostré (1 059 m n. m.). Stúpanie to bolo veru ostré, no oplatí sa vyjsť. Z vrcholu sa nám ukážu výhľady tak ako na Malú, tak aj na Veľkú Fatru.

Ostré a výhľad na Malú Fatru
Tu sa trochu pomotáme a chodníčky z vrcholu nás dovedú aj k majestátnemu krížu. Ostré je ľahko rozpoznateľné aj z cesty a ak na trase Ružomberok-Kraľovany uvidíš výrazný špicatý zalesnený vrch, tak presne to je Ostré. Z Ostrého zostupujeme tou istou cestou kúsok naspäť a napájame sa na zelenú značku - smer Hrdoš.

Ostré, Šípska FatraOstré, Šípska Fatra

Hrdoš - od jaskyne za výhľadmi

Hrebeň Hrdoša má podobný charakter ako Havran, no tu okrem vyhliadkových bodov nachádzame aj viacero jaskyniek.
...táto časť Veľkej Fatry je turisticky minimálne navštevovaná a pritom je tak krásna.
Najviac sa ich nachádza pod Skriželnou skalou, z ktorej sú prenádherné výhľady na celý hrebeň Malej Fatry. Pokračujeme po hrebeni príjemným lesíkom. Celý prechod Havranom aj Hrdošom je príjemný lesný chodník. Chvíľu hore, chvíľu dole, človek si ani neuvedomuje, ako sa tu zbierajú výškové metre.

Dostávame sa k ďalšiemu vyhliadkovému bodu - Hrdošná skala. Tu sa nám pre zmenu ukáže oravská strana. Pod nami sú dedinky Komjatná a Žaškov a pred nami majestátny Veľký Choč. Práve z týchto obcí je takisto ideálne navštíviť Šípsku Fatru. My pokračujeme ešte kúsok severnejšie, keďže pod Hrdošnou skalou je ukrytá zaujímavá jaskyňa.

Jaskyňa v HrdošiVýhľad na Veľký Choč z Hrdošnej skaly

Žaškovská jaskyňa

Klesaním sa pomedzi úzku štrbinu medzi skalnými bralami dostávame pod masív Hrdošnej skaly. Tu sa ukrýva verejnosti neprístupná 120 m dlhá jaskyňa. Prechádzame cez skalnú bránu a ocitáme sa pod obrovským previsom. Na ňom obdivujeme množstvo lezeckých ciest, ktoré sa tu nachádzajú. Nakukneme ešte do jaskyne, v minulosti slúžila ako úkryt počas SNP.

Žaškovská jaskyňa

Rýchlo naspäť, kým Slnko nezapadne

Nachádzame sa na severnej hranici Veľkej Fatry a v tomto bode sa otáčame. Čaká nás cesta naspäť do Ľubochne. Tá zbehne oveľa rýchlejšie, keďže sa už na vyhliadkach nezastavujeme a už len rýchlo kráčame naspäť. Čas už máme totiž pokročilý, keďže sme vyrazili poobede. A keďže si vždy, keď sa dá, túru radi zokruhujeme, aj tu sa trošku vykloníme z pôvodnej trasy a napojíme sa na Švošovský turisticko-naučný chodník. Ten nás vedie popod hrebeň Havrana pekným lesíkom. Už aj zvery tu pobehujú a pozurujeme veverice či srny. Presne so západom slnka prichádzame naspäť k autu v Ľubochni a tak dnešný výlet zakončujeme.

Dnes sme okrem zvierat nestretli nikoho. Podobné to bolo aj minulý rok na Šípe. To svedčí o tom, že táto časť Veľkej Fatry je turisticky minimálne navštevovaná a pritom je tak krásna. Mne Šípska Fatra vo veľkej miere pripomína Súľovské skaly - listnaté lesy, skalné bralá a krásne výhľady. Myslím, že aj deti by si takúto turistiku užili, keďže túra je plná prekvapení. Parametrami sme predpokladali, že to bude túra tak na 4 hodiny, no keď človek každú chvíľu lezie na nejakú vyhliadku, obzerá si bralá a skúma jaskyne, tak sa ten čas dokáže pekne natiahnuť. Preto si na túto trasu vyhraďte určite aspoň pol dňa, s deťmi aj celý.


Zhrnutie

  • Názov: Havran, Ostré, Hrdoš, Žaškovská jaskyňa
  • Lokalita: Veľká Fatra - časť Šípska Fatra
  • Značenie: prehľadné (žltá a zelená značka)
  • Obmedzenie: celoročne dostupný okruh
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 6 hodín
  • Parametre: 15 km/1 180 výškových metrov
  • Typ: vrch, bralá, les, jaskyňa
  • Možnosť parkovania/spoje: parkovanie zdarma v Ľubochni, vlak, autobus
  • Mapka/GPX: trasa
Zdroj fotografií: redakcia MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
Zo zákulisia Chaty pod Borišovom

Zo zákulisia Chaty pod Borišovom

Jedinečná a stále autentická horská chata dokonale schovaná uprostred Veľkej Fatry.
Tip na výlet: Veľká Fatra - Náučným chodníkom Čierny kameň až na Ploskú

Tip na výlet: Veľká Fatra - Náučným chodníkom Čierny kameň až na Ploskú

Čo ponúka náučný chodník Čierny kameň? Pozreli sme sa na netypický a výrazný kopec Veľkej Fatry a vybehli sme aj na Ploskú.
keyboard_arrow_up