Dvojdňový výlet hrebeňom Malej Fatry

Slovensko je dosť bohaté na pohoria a hrebeňovky. My sme sa tentokrát vybrali do malebnej Malej Fatry, ktorá ponúka množstvo krásnych trás a výhľadov.

Vždy si radšej užijem prírodu, kde nestretám na každom kroku kopec ľudí. Keď si predstavím hrebeňovku v Malej Fatre, tak ľudí isto postretáme.
...po 6 km po Chrapáky máme v nohách 1 000 výškových metrov...
No riešenie sa vždy dá nájsť. Jedno z nich sme našli aj my, keď sme sa vybrali na skrátenú – dvojdňovú hrebeňovku Malej Fatry. Poobede sme auto nechali v Terchovej na Starom dvore, kde je bezplatné parkovisko. Nahodili sme batohy na chrbty a hor sa do lesa. Dnešným cieľom je prejsť na Chatu pod Chlebom, kde máme zarezervované ubytovanie.


Malá Fatra, slovensko, kam na turistiku

Hrebeňom, ktorý nesie názvy zvierat

Naše oči sledujú modré značenie smer Baraniarky, Žitné, Kraviarske a Chrapáky. Krásny hrebeň, ktorý ponúka neustále výhľady v podobe 360° a zhliadame aj trasu, ktorú máme v pláne ísť na druhý deň či ikonický Veľký Rozsutec.

Pohľad z BaraniarokVýhľady na Veľký Rozsutec

No výhľady si vždy vyžadujú svoju daň, a tak aj tu po 6 km po Chrapáky máme v nohách 1 000 výškových metrov, čo je celkom slušná porcia. Vždy sa nájde dôvod, prečo stojíme, keď sa potrebujeme trošku vydýchať, dôvodom bolo istotne aj kŕmenie sa malinami, čučoriedkami alebo fotenie. Ani nie päť minúť od Chrapákov je prameň vody, ktorý padne ako veľmi príjemné osvieženie a občerstvenie.

vodný prameňbrusnice

Až v týchto miestach začíname stretať viacerých turistov, kým do tohto momentu by mi stačila jedna ruka na ich spočítanie. Osviežení putujeme už len po vrstevnici popod Pekelník a Veľký Kriváň a prichádzame k lanovke Vrátna – Chleb. Ak sa ňou chcete vyviezť, určite si pozrite stránku, ako premáva. Vyviezť sa lanovkou je ideálna možnosť pre ľudí, ktorí chcú ísť hore na chatu, no ich zdravotné alebo iné dôvody im to nedovoľujú.

Zapadajúce slnko vytvára nádherné scenérie a príjemne nás hreje do chrbta. Snilovské sedlo nám vraví, že za 25 minút sme na chate.

turistika v Malej Fatre

Obnovená chata

Prichádzame k chate, ktorá je krásne prerobená. Keď som tu bola naposledy (tri roky dozadu), bola ešte v starom, pôvodnom stave. No dnes to tu nespoznávam. Vtedy sme spali ešte hore v útulni pekne v spacákoch, no dnes je už potrebné si miesto vopred zarezervovať. A tak sa môžete vybrať na hrebeňovku o pár kíl ľahší – žiadna karimatka ani spacák nie sú potrebné.

Obnovená Chata pod Chlebom

Ubytovaní objednávame výdatnú večeru a pohár pivka či kofoly. Keďže je chata celkom plná, postupne sa striedame v sprche, ktorá funguje na žetóny. Ešte stíham pokecať s jednou maminkou, ktorá mi rozpráva o ich niekoľkodňovom výlete naprieč Malou Fatrou aj s malými deťmi, ktoré neskôr stretám a s nadšením mi rozprávajú zážitky. Večer ešte dohodneme, kedy vyrážame na východ slnka a ľaháme do postelí.

Jeden nevydarený východ slnka

Východy slnka mám vo veľkej obľube, a tak treba vždy využiť príležitosť. Na východ slnka sme sa vybrali na Kopiská, no hmla sa postarala o všetko a z východu sme mali akurát tak skorú rannú prechádzku. Čo už, ale aspoň nám lepšie chutili raňajky.

východ slnka, turistika

Putovanie pokračuje po hrebeni

Dostávame sa do lesa, vietor silnie a na to, že je jedna hodina popoludní je celkom tma.
Po raňajkách naše putovanie pokračuje ďalej. Prvá zástavka je na Chlebe v miernej hmle a vetre. Avšak aj hmla má svoje čaro. Vrchol Hromové vo mne evokuje búrky, ktoré hlásia na poobedie a len tajne dúfam, že sa im šťastlivo vyhneme. Hmla sa postupne roztrhala a naskytujú sa nám výhľady na všetky strany. Zrazu sa mi zdá strašne vzdialený hrebeň, ktorým sme deň predtým šli a Rozsutec sa krásne priblížil. Žeby stihneme prejsť aj cezeň a búrky nás obídu?

turistika na Slovenskukam na turistiku

Prechádzame vyľudneným hrebeňom cez Steny a Poludňový grúň až po Chrbát Stohu. Prichádzame do stretu s viacerými turistami, ktorí si prišli užiť predposledný prázdninový víkend.

Popod Stoh a blížiaca sa búrka

Odpájame sa od červenej značky a popod Stoh po žltej smerujeme do Sedla Medziholie. Tento úsek mi pripadal nekonečný. Počas ostatného času sme mali výhľady, no tento úsek bol bez výhľadov a celý rozmočený, blatový a šmykľavý. Presne v takom istom stave, ak nie horšom si ho pamätám aj spred troch rokov. Toto bol jeden z momentov, kedy som bola vďačná, že mám so sebou paličky.

Kúsok od Medziholia je prameň, kde si ideme dopustiť vodu, avšak z prameňa ledva tečie. Pri prameni stretávame domáceho pána, ktorý hovorí, že búrka isto príde a treba ísť čo najskôr dole. To už naše uši zaznamenávajú prvé hrmenie v diaľke. Dávame rýchly obed na lúke na Medziholí a približujúca sa čierňava jasne hovorí Rozsutcom nie.

Pohľad zo StienKúsok pred Medziholím

Hromy blesky

Keďže viem, čo taká búrka dokáže spraviť, rozhodnutie je jasné – smer Štefanová. Dostávame sa do lesa, vietor silnie a na to, že je jedna hodina popoludní je celkom tma. Nechápajúc ľudí, ktorí idú práve ešte len hore, kráčame svižne dole. Pomaličky začínajú padať prvé kvapky, až to skončí silným lejakom, hromami bleskami a nakoniec aj krúpami. Vďačná, že sme šli dole, ľutujem všetkých, ktorí len išli šliapať hore na Rozsutec. Z chodníčka sa stal blatový potok, ktorým sa poriadne šmýka. Pomaličky prichádzame do civilizácie a tešíme sa, že už dopršalo.

po daždi, Malá Fatra

V suchu v Štefanovej

Našu hrebeňovku ukončujeme už za slnečného počasia v Štefanovej pri Penzióne Stárek. Pri parkovisku je možnosť zapožičať si kolobežky alebo bicykle. Náš šofér auta ide autobusom po auto na Starý dvor a spokojní, už aj skoro suchí a šťastní sa vraciame domov, aj keď v kútiku duše so smútkom, že na Rozsutec sa nám kvôli nepriaznivému počasiu ísť nepodarilo. Bezpečnosť na horách je prvoradá a dôležitá je cesta.

Zhrnutie

  • Názov: Hrebeňom Malej Fatry
  • Lokalita: Malá Fatra
  • Značenie:
    modrá (Starý dvor – Lanovka Chleb, horná stanica),
    zelená (Lanovka Chleb, horná stanica – Chata pod Chlebom),
    žltá (Chata pod Chlebom – Sedlo za Hromovým),
    červená (Sedlo za Hromovým – Chleb – Chrbát Stohu),
    žltá (Chrbát Stohu – Sedlo Medziholie),
    zelená (Sedlo Medziholie – Štefanová)
  • Obmedzenie: žiadne, ale Medziholie – Veľký Rozsutec je uzávera od 1. 3. – 15. 6.
  • Obtiažnosť: 3/5
  • Trvanie: prvý deň – 3 hod, druhý deň – 4 hod
  • Parametre: prvý deň – 10,2 km/1 144 m, druhý deň – 15 km/603 m
  • Typ: dvojdňová hrebeňovka
  • Možnosť parkovania/spoje: bezplatné parkovisko Terchová, Starý dvor
  • GPS: prvý deň, druhý deň
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
Ancici 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Naozaj spí v útrobách sopky Vihorlat obor Oko?

Naozaj spí v útrobách sopky Vihorlat obor Oko?

Na „ďalekom východe“ Slovenska sa nachádza malé pohorie sopečného pôvodu a práve v tom tkvie jedinečnosť miest, na ktoré sa dnes pozrieme. Vitaj na Sninskom kameni a Morskom oku vo Vihorlate.
Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Jesenná túra na Slavkovský štít – skutočne je taká nekonečná?

Plánuješ v najbližšej dobe vybehnúť na nejaký z tatranských vrcholov? Slavkovský štít v jesennom šate bude určite tou správnou voľbou.
Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
keyboard_arrow_up