Kam sa môžem vydať za zimnou túrou?

Rozmýšľaš, kam sa vydáš za rozprávkovou, zimnou turistikou? Dobrá správa je, že možností máš neúrekom. Tá zlá je zase, že z ponúkaných alternatív si treba vedieť aj správne vybrať.

Pravdou je, že v prípade krásneho slnečného a zároveň mrazivého počasia vyzerá aj ten najnudnejší kopec za mestom čarovne. A zasa naopak, keď je sychravo a hmlisto, aj ten najkrajší a najospevovanejší výhľadový vrch je takpovediac o ničom. Počnúc 15. decembrom 2023 nadobudol v Tatrách účinnosť nový návštevný poriadok, preto je potrebné rešpektovať zimnú sezónnu uzáveru vybraných turistických chodníkov. Slovensko však nie sú iba Tatry, ale aj mnohé iné, nemenej pútavé a turisticky atraktívne zákutia. Poďme si teda aspoň zhruba načrtnúť, kam sa v zimnom období oplatí zájsť...

vysokohorské zimné výhľadyinverzia na Prednom Solisku

Chaty ako osvedčená klasika

Kam teda vyraziť v zimnom období na turistiku? Medzi turistami jednoznačne vedú výstupy na vysokohorské chaty. S tým nepokazíš nič. Samozrejme, za predpokladu, že sa nevydáš na obľúbenú Chatu pod Rysmi, ktorá je počas zimnej uzávery nedostupná.

Na výber máš však z bohatej palety ďalších vysokotatranských chát ako Zamkovského, Bilíkova, Majláthova chata, Rainerova útulňa, Chata pri Popradskom plese, Chata pod Soliskom, Skalnatá chata, Horský hotel Sliezsky dom, Brnčalka či vzdialenejšia Téryho a Zbojnícka chata. V Belianskych Tatrách sa zasa môžeš vydať na nemenej populárnu chatu Plesnivec, v Západných Tatrách na teba čaká Žiarska chata, Chata pod Náružím (Červenec) i Zverovka.

Chata pod NáružímŤatliakova chata

V Nízkych Tatrách sú zasa k dispozícii Chata gen. M. R. Štefánika pod Ďumbierom, Kosodrevina či Kamenná chata pod Chopkom, Chata pod Kráľovou hoľou. Počas mrazivej zimnej túry dobre padne takáto medzizastávka spojená s teplou polievkou či dúškom bylinkového čaju na zahriatie, predovšetkým počas výletu s tými najmenšími. Pre istotu si vždy dopredu zisti, či je daná chata v daný deň otvorená a do koľkej...

Mne sa to vypomstilo pri Ťatliakovej chate v Roháčoch, ktorá bola počas mojej plánovanej návštevy, žiaľ, zatvorená. Až neskôr som sa na internete dočítala, že táto chata nie je počas zimných mesiacov vôbec v prevádzke.

Zamkovského chataŽiarska chata v zime

Vodopády, či skôr ľadopády?

Vodopády sú považované za atraktívny turistický cieľ predovšetkým v teplých mesiacoch, no aj počas zimy majú určite čo ponúknuť. Práve v tomto období nadobúdajú iný rozmer krásy, keďže sa poväčšine menia na ľadopády.

výhľad z horskej chaty
Rodiny s deťmi asi najradšej obdivujú zamrznutý tatranský vodopád Skok, ku ktorému sa poľahky dostaneš zo Štrbského plesa cez Mlynickú dolinu. V mrazoch sa z neho stáva úchvatný ľadopád, ktorým sa radi kochajú nielen dospelí turisti, ale aj tí najmenší.

Navštíviť sa určite oplatí aj Šútovský vodopád v Malej Fatre, Roháčsky vodopád v Západných Tatrách, Obrovský vodopád, Vodopády Studeného potoka a Kmeťov vodopád vo Vysokých Tatrách, vodopád Bystrô na južných svahoch Poľany, Brankovský vodopád v Nízkych Tatrách, Jánošíkove diery či početné vodopády v Slovenskom raji.

cesta na PlesnivecRainerova útulňa

Osvedčenou turistickou klasikou sú aj naše nádherné tatranské plesá...
Práve vodopády/ľadopády môžu slúžiť ako dobrá motivácia k zimným túram, nakoľko prístup k nim zvládnu aj menej kondične zdatní turisti. Nádherný ľadopád, z ktorého nebudeš vedieť spustiť oči, sa nachádza aj neďaleko Matejoviec nad Hornádom. Nesie pomerne netypické, až bizarné pomenovanie „Šikľavá skala“. Počas svojej zimnej turistickej vychádzky tam môžeš obdivovať obrovské ľadové steny a mohutné cencúle, o jeho fotogenickosti za priaznivého mrazivého počasia ani nehovorím.

tatranské vodopádyŠikľavá skala

Až na vrcholky hôr...

Vo Vysokých Tatrách je v zime prístup k veľkému množstvu lákavých turistických cieľov - štítov zakázaný. Zimná uzávera sa však nevzťahuje na Predné Solisko, ktorému sme sa detailnejšie venovali v nedávnom článku.

Popradské pleso v zime
Okrem toho si môžeš túru naplánovať aj na Sedlo pod Ostrvou, kde o reprezentatívne fotky s kulisou Popradského plesa a priľahlej chaty nebude núdza. Žiarske sedlo týčiace sa nad Žiarskou chatou je tiež pomerne populárnym zimným turistickým cieľom v Západných Tatrách. Neďaleko sa nachádza i Baranec, kde sa určite oplatí mať kvalitnú zimnú výstroj. To isté platí aj o Veľkom a Malom Rozsutci v Malej Fatre.

Relatívne bezpečný zimný výstup a čarovné výhľady v zime ponúka i Veľký Choč. Kráľova hoľa v Nízkych Tatrách je tiež často navštevovaným vrcholom v zimnom období, hoci „zelený strom“, ktorý tam podľa ľudovej piesne stojí, tam určite nenájdeš

cesta na Žiarske sedloKráľova hoľa

Naše krásne plesá

Osvedčenou turistickou klasikou sú aj naše nádherné tatranské plesá, hoci častokrát v zamrznutej podobe. Nejaké to pliesko si môžeš zvoliť buď za konečný cieľ svojej túry, alebo si môžeš naplánovať iba prechod okolo neho a pokračovať ďalej.

Neskutočne čarovná a fotogenická je aj zasnežená trasa z Plesnivca na Chatu pri Zelenom plese, počas ktorej budeš obchádzať rovno dve plesá – Veľké Biele pleso a Zelené pleso. Rodiny s deťmi okrem klasiky v podobe prechádzky okolo Štrbského plesa radi obľubujú aj Jamské pleso či Popradské pleso, kam majú jednoduchý prístup.


O čosi viac dá zabrať trasa na Spišské plesá pri Téryho chate, Skalnaté pleso, Batizovské pleso alebo Velické pleso pri Sliezskom dome. Nezabúdaj, že chodník na Roháčske plesá v Západných Tatrách je v zime uzavretý z dôvodu ochrany prírody a kvôli nebezpečným ľadovým podmienkam.

S najmenšími turistami si môžeš ísť pozrieť a pokochať sa krásou ľadovcového Vrbického plesa v Jasnej, v tomto prípade ide iba o nenáročnú prechádzku. Ak zablúdiš k našim severným susedom, určite absolvuj aj túru na poľské Morské Oko.

Morské oko

Kam ešte sa dá?

Okrem spomínaných možností sú jednou z vhodných alternatív aj rozhľadne a vyhliadky, prístup k nim zvládne určite ktokoľvek. Jedným z celoročne prístupných miest vo Vysokých Tatrách je aj Slavkovská vyhliadka, ktorá ponúka očarujúce výhľady na zasnežený Lomnický štít a okolité vrcholy.

Na tatranskej magistrále nájdeš aj Lomnickú vyhliadku, kde si môžeš oddýchnuť a zároveň svoje oči popásť výhľadom do oboch Studených dolín či do Podtatranskej brázdy. Do skupiny nenáročných prechádzok patrí aj trasa k Peknej vyhliadke nad Starým Smokovcom.


Pre milovníkov trošku adrenalínovejších, ferratových ciest je tu potešujúca správa. Ferrata HZS na Martinských holiach je aj počas snehovej pokrývky v prevádzke, takže sem môžeš zavítať až do 15. apríla 2024. Snehovo-ľadová scenéria jej dodáva iný rozmer, samozrejme, treba mať ferratový výstroj a patričné zimné vybavenie.

Slovinská skala v zime

Podľa čoho vyberať?

Najlepšie urobíš, ak si svoju zimnú trasu zvolíš a naplánuješ až po dôkladnom zvážení nasledujúcich bodov:
  • vezmi do úvahy počasie a aktuálne poveternostné podmienky (v snehovej víchrici by sa neskúsený turista nemal vydávať na exponovaný vrch),
  • vyberaj si na základe tvojej aktuálnej kondície a zdravotného stavu (po chorobe je vhodné začínať pozvoľna a vyberať ľahko dostupné ciele),
  • prihliadaj aj na turistických parťákov (iný cieľ si volíš, keď plánuješ iba nenáročnú zimnú prechádzku s deťmi a iný zasa vtedy, keď plánuješ túru s ostrieľaným turistickým nadšencom… Taktiež je najnovšie zakázané absolvovať niektoré vysokohorské trasy so psím spoločníkom),
  • zisti si prípadné aktuálne obmedzenia (napríklad úsek červeno značeného turistického chodníka medzi Hrebienkom a Rainerovou útulňou bol nedávno pre zosuv a hrozbu padajúcich skál uzavretý, preto bolo potrebné použiť obchádzku),
  • mysli aj na účel svojho výletu a dennú dobu (na východ či romantický západ slnka si vyberieš najskôr nejaký dostupný vrchol, kde máš vyššiu šancu urobiť úchvatné fotky fialovomodrého horizontu, krásne kontrastujúceho s okolitými zasneženými kopcami).

zimný horizont na horách

Bodka na záver

Zimná turistika v lone prírody vie byť nádherná, ba priam magická. Mráz a snehová pokrývka totiž dokážu vyčarovať hotovú zimnú poéziu, kde núdza o jedinečné zážitky i reprezentatívne fotky určite nebude. Avšak, každá túra v zimných mesiacoch prináša aj isté riziká (priestor na akékoľvek pochybenie je oveľa menší) a vyžaduje si úplne iné vybavenie ako v lete. Preštuduj si preto aj náš skorší článok, kde sa dozvieš ako predchádzať nástrahám turistiky v zime.

Nezabúdaj, že kedykoľvek sa môžeš otočiť, ten kopec ti nikam neutečie. Vlastná bezpečnosť, zdravie a život je to najdôležitejšie, na čo by si mal pri plánovaní trasy i cieľa klásť dôraz. Načrtnuté možnosti, kam sa vydať za očarujúcimi zimnými scenériami, sú len malým úryvkom z prírodných pokladov, ktoré Slovensko ponúka… Je už len a len na tebe, čomu dáš prednosť a ktorý kopec či ľadopád ťa osloví.

Máš aj ty nejaké užitočné tipy na zimné výlety v blízkom či vzdialenejšom okolí, o ktoré sa chceš podeliť s ostatnými čitateľmi? Tak sem s nimi.
Zdroj fotografií: archív autora
report_problem Našiel si v texte chybu?
RadkaScurkova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Hrebeň Nízkych Tatier - nezabudnuteľné štvordňové dobrodružstvo - 2. časť

Čo si pre nás pripravila Ďumbierska časť hrebeňa Nízkych Tatier?
Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Jedna z najkrajších skialpových trás vo Vysokých Tatrách – Volí chrbát

Patrí skialpová trasa na Volí chrbát k tým najkrajším v Tatrách? Poď to zistiť.
Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

Jedno a to isté miesto, a predsa vždy iné

O tom, ako môže byť túra na to isté miesto zakaždým iná, a o tom, ako nás jediný výjazd na dobre známe miesto poriadne vyškolil.
keyboard_arrow_up