Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
inac taka otazka k zaciatocnickemu behaniu
poriesil som si nike pegasusky aj hoka clifton 8 a to zatazenie na lytkach uplne zmyzlo oproti trailovym topankam na asfalte
akurat ze mi v kazdej topanke cca na 3km zacne dost trpnut lava noha a iba ta, dokonca som si aj uplne rozviazoal topanku ci nieje moc utiahnute, robi mi to aj v trailovej topanke co je uz dost dlho zabehntua
nestretol sa s tym niekto uz?
tiez si myslim ze 10km je pre zaciatok moc. ja som ako uplny nebezec zacinal 1, 2, 3, 5, 7, 10km /kazdu vzdialenost tak po 2x/ a pri 12km som zistil ze mojim platnickam resp. nohe sa to nepaci tak som sa z 10 a 7, dostal na 5km ktore som mohol behavat mam z casti ochrunutu nohu tak tych 5 bolo takych ze to malo vyznam a nemal som potom velke bolesti. ale schudol som za cca 3 mesiace 9 kil len tym ze som behaval.
teraz asi mesiac dozadu som bol 3km a tri dni som mal nohu skoro chromu kua a bojim sa zas zacinat. no od leta som pribral 5kil a to nie je dobre
Tak. Behom sa dajú kilá zhodiť podstatne ľahšie ako napr. bicyklovaním. Ked som sa začal pripravovať na druhý maratón zhodil som 25 kilometrovými behmi /cca. 2 hodinovými/ zo 74 kilo na 68 bez problémov. O pár rokov ked som sa zas dostal na 74 - 75 kilo skúšal som zhodiť kilá na bicykli ale bez šance. Na bicykli by to muselo byť násobne viac hodín denne. 90 a viac kiloví ludia si naivne myslia že pojazdia denne 1 - 2 hodiny na bicykli a maju poriešene.
mam uz nieco nabehane, ale nie som "bezec" venujem sa triatlonu. U mna po par tisicoch odbehnutych km je 10-tka, taka standardna treningova vzdialenost. Pre zaciatocnika je to urcite vela
lakko dakujem za info, budem na to mysliet, kludne sa necham poucit od skusenejsich.
vcera mi to ale slo samo, ci ma hecla spolocnost aleb o dobre vyspaty, mozno sam by som to zabalil ovela skor
. ak si dam garmin trenera ( postupne mi pridava na intenzite, moment min klus min beh ) nastaveneho ho mam na 5 km, tak budem nadalej trenovat s nastavenim na 5 km.
edit: násobne viac hodín na bicykli znamená 3 krát - 4 krát toľko najazdených hodín ako nabehaných pri behu s rovnakým efektom redukcie váhy
valecek: neviem či teraz behávaš každý deň ale ak ano a pred tým si nebehal vôbec tak z toho pri väčšej váhe kouká preťaženie kolien, členkov, predkolenia.
nikdy v zivote som nebehaval, dokonca ani ked som hral profi hokej. teraz behavam 2x do tyzdna parny tyzden a 3x do tyzdna neparny. aspon takto som si to nastavil
inac taka otazka k zaciatocnickemu behaniu
poriesil som si nike pegasusky aj hoka clifton 8 a to zatazenie na lytkach uplne zmyzlo oproti trailovym topankam na asfalte
akurat ze mi v kazdej topanke cca na 3km zacne dost trpnut lava noha a iba ta, dokonca som si aj uplne rozviazoal topanku ci nieje moc utiahnute, robi mi to aj v trailovej topanke co je uz dost dlho zabehntua
To môže mať 100 rôznych príčin... Od žilového problému, cez šľachy až po krížovú chrbticu, tu ťažko radiť... U mňa napríklad (a ten problém som mal aj na bicykloch) to je klenba a vyriešili to asymetrické vložky (asymetrické v zmysle, že mám rôznu výšku v jednej a druhej topánke)...
Nazgul, ako si zistil ake vlozky potrebujes, nejake konkretne vysetrenie/analyza? Tiez mam podozrenie ze mam iny naslap medzi lavou a pravou nohou a v poslednom case citim lave koleno po biku a behu. Googlil som rozne analyzy od jednoduchsich po komplexnejsie, neviem co by bolo vhodne.
Treba ist k fyzioterapeutovi. Mam s tym skusenost. Na prelome rokov 2020-2021 som zacal vo vacsej miere behat po lese a trailoch. Po nejakom case ma pobolievalo koleno po behu a aj po biku. Nevenoval som tomu velku pozornost, vsak "ak chlapa po 50-tke ak nic neboli tak uz nezije". Nepreslo to, este sa to zhorsilo a nakoniec som nebehal viac ako 3 mesiace a na biku som jazdil len volne. Bol to zapal quadricepsoveho uponu. Nastastie chodim k spickovemu fyzioterapeutovi, ktory zatial odhalil a aj dopomohol vyliecit vsetky boli zranenia. Niektore boli celkom exzoticke napr. buzitida v pravom kotniku. Len mi prehmatal kotnik rukou a rovno povedal o co ide. Predtym ma "udrzbar" ortoped odbyl mastickami. Radsej si zaplatim dobreho fyzioterapeuta ako chodit ku "sarlatanom" zadarmo.
Ja som bol u športového odborníka (lekára), čo odporúčam každému, kto má nejaký problém... Odtlačky, kineziologické vyšetrenie... Ale - samozrejme, tiež sme to neutrafili na prvýkrát, bolo treba skúšať viac možností... Čo sa týka ortopédov, tak tí naozaj nič nevyriešia, v drvivej väčšine sú zaprisahaní nepriatelia športu...
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Tie stravové, ... bežecké výkony na ,,5 000 M,, /Pidcock/, ,,10 OOO,, /Dumoulin/ sú také od buka do buka - doslova. Ked sa to beží napr. v lese pod stromami, ... prebehnutá vzdialenosť môže byť od deklarovanej aj o 20 - 30 % iná. Garmin ukazuje úplné hlúposti.
ivan Už dávnejšie som si všimla, že buď nečítaš celé príspevky, alebo vidíš iba to čo chceš vidieť.
"Tie stravové, ... bežecké výkony na ,,5 000 M,, /Pidcock/, ,,10 OOO,, /Dumoulin/ sú také od buka do buka - doslova."
V článku píšu, že to bolo nejaké merané podujatie v Maastrichte. "Jumbo-Visma pro finishes second at Maastricht 10km event"
Podujatie je pekná vec. Najlepšie by bolo keby to boli oficiálne preteky na certifikovanej trati 10 000 m. Podujatie už síce neni les, ... ale furt to neni ono - ,,10 000 m,,. Pokiaľ je to ale ,,seriózne,, podujatie tam už by veľká odchýlka od certifikovanej vzdialenosti na ceste, dráhe byť nemusela. A aj ten čas Dumoulina neni až taký úlet ako Pidcockových 13:25 min. na ,,5 000 m,,.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
nikto iba behava, ja mam tyhc sportov clekom dost.
teraz asi mesiac dozadu som bol 3km a tri dni som mal nohu skoro chromu kua a bojim sa zas zacinat. no od leta som pribral 5kil a to nie je dobre
Tak. Behom sa dajú kilá zhodiť podstatne ľahšie ako napr. bicyklovaním. Ked som sa začal pripravovať na druhý maratón zhodil som 25 kilometrovými behmi /cca. 2 hodinovými/ zo 74 kilo na 68 bez problémov. O pár rokov ked som sa zas dostal na 74 - 75 kilo skúšal som zhodiť kilá na bicykli ale bez šance. Na bicykli by to muselo byť násobne viac hodín denne. 90 a viac kiloví ludia si naivne myslia že pojazdia denne 1 - 2 hodiny na bicykli a maju poriešene.
vcera mi to ale slo samo, ci ma hecla spolocnost aleb o dobre vyspaty, mozno sam by som to zabalil ovela skor
. ak si dam garmin trenera ( postupne mi pridava na intenzite, moment min klus min beh ) nastaveneho ho mam na 5 km, tak budem nadalej trenovat s nastavenim na 5 km.
valecek: neviem či teraz behávaš každý deň ale ak ano a pred tým si nebehal vôbec tak z toho pri väčšej váhe kouká preťaženie kolien, členkov, predkolenia.
To môže mať 100 rôznych príčin... Od žilového problému, cez šľachy až po krížovú chrbticu, tu ťažko radiť... U mňa napríklad (a ten problém som mal aj na bicykloch) to je klenba a vyriešili to asymetrické vložky (asymetrické v zmysle, že mám rôznu výšku v jednej a druhej topánke)...
https://road.cc/content/news/cycling-live-blog-15-november-2021-287787
ja som na tom podobne 5km za 32 min.
"Tie stravové, ... bežecké výkony na ,,5 000 M,, /Pidcock/, ,,10 OOO,, /Dumoulin/ sú také od buka do buka - doslova."
V článku píšu, že to bolo nejaké merané podujatie v Maastrichte. "Jumbo-Visma pro finishes second at Maastricht 10km event"