Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
V pripade Pidcocka by ten cas v pripade presnej 5k trasy bol na urovni cca 15min, mozno aj nieco pod, co samo o sebe je uctyhodne. Aj Dumoulinov cas je skvely. Peto Velits raz spominal, ze raz mali 10k pretek v ramci teamu (neviem ci BMC alebo iny) a vyhral to ich mechanik za 35 min
Vraj niečo nad 15 minút - okolo 15:25 - 15:30 co to bežal okolo nejakého parku a nameraná vzdialenosť Garminom bola veľmi mimo. 15:25 - 15:30 už ale +- odpovedá Dumoulinovej desiatke za 32:38. Zas ale ,,keby,,. Veľmi dobré výkony na nebežcov úmerné VO2max profi cyklistov s FTP okolo 6 W/kg, VO2max medzi 75 až 90 ml/min/kg - merané na spiroergometrii. Ešte je rozdiel bežať 10 000 m na certifikovanej vzdialenosti na ceste a na bežeckej dráhe - na 400 m ovále. Na ceste môže byť výkon o 20 -30 sekúnd lepší /rovina, bez zákrut prípadne ovplyvní pozitívne výkon na ceste vietor ak sa nebeží s obrátkou v strede alebo beh čiastočne dole kopcom ak se nebeží po rovine - Boston maratón, Běchovice, .../. V poslednej dobe môže pozitívne ovplyvniť výkon na ceste aj obuv. Ďalších 20 - 30 sekúnd sa dá získať karbonovými Niké. Na dráhe je povolená výška obuvi bez klincov s podrážkou hrúbky len do 20 mm kým na ceste do 40 mm. Tretry majú ešte menšiu hrúbku podrážky ako 20 mm. Napr. ak by Dumoulin bežal 10 000 m nie na certifikovanej trati na ceste ale na bežeckom 400 m bežeckom ovále kde sa rátajú oficiálne výkony na bežeckých tratiach bola by jeho desiatka na ceste bez zákrut 50 zákrut /má 400 m bežecký ovál pri behu na 10 000 m/ bez najnovších Niké tak zabehne najlepšie 33:28. Takmer 7 minút pomalšie ako oficiálny svetový rekord s porovnateľnými podmienkami
To môže mať 100 rôznych príčin... Od žilového problému, cez šľachy až po krížovú chrbticu, tu ťažko radiť... U mňa napríklad (a ten problém som mal aj na bicykloch) to je klenba a vyriešili to asymetrické vložky (asymetrické v zmysle, že mám rôznu výšku v jednej a druhej topánke)...
tiež som kvôli nedostatku času a krátkych dňoch prešiel na beh, pridám pár postrehov: vždy bol u mňa problém s kĺbmi po 10-12km behu, zvlášť po asfalte... oproti uplynulým rokom som preto vymenil staré vyčaptane boty za vyšší model trailovych Asics, klasické ponožky za "prstové" (odporúčam), namiesto blbostí typu bez tréningu 10ka za 4:20/km ubral z tempa na 5:10-5:40 (podľa profilu), vystriedal asfalt za les/polne cesty... zmena značna, za minulý týždeň 70km v rámci 4 behov, z toho v sobotu 25, kĺby bez problémov, začína ma to baviť snad to tak ostane
tak ako auta, chladnicky, pracky a vsetko mozne ma aj bezecka obuv nejaku zivotnost. Cim lepsie tlmenie tym kratsia zivotnost, Z mojich skusenosti cestne Hoky vydrzia cca 1000 km, treningove bezcarbonove Nike Pegasus, Turbo alebo Fly cca 800 km a pretekove carbonove AlphaFly max 400-450km, Nehovorim ze sa v nich neda behat dalej, ale aspon ja uz citim poriadny rozdiel v tlmeni. A carbonove modely nema uz len Nike, uz ich robia vsetky renomovane firmy Hoka, Adidas, Acics, Puma atd
Používaš kompresné návleky? Ak nie, tým začni... Vylúčiš (aspoň väčšinovo) cievny problém... Ale hlavne by bolo načim navštíviť odborníka, takéto internetové poradenstvo nemusí byť vždy dobré...
Mik98 bol som v predajni a skúšal. Najprv mi ponúkli on cloud, boli mi pocitovo úzke,skúsil som asi 2 cestne a jeden trailovy model a tieto boli najlepšie. Teraz by som si vybral hoka gaviota3 wide,popr Na moju hmotnosť by mala fungovať ešte lepšie, no aj v ahari5 sa cítim ako v bavlnke.
Len Arahi je model pre ludi s pronacny doslapom. "Pronácia je jav, kedy koleno spoločne s členkom počas behu padá do vnútornej strany. Neutrálny nášlap znamená, že koleno a členok ostáva bez vychýlenia"
Arahi maju len vystuzenu vnutornu cast /v oblasti klenby/ inac nie su nicim ine. nemaju ziadny naklon, alebo nieco podobne co by mu robilo zle. pri jeho vahe je dobre ze ma tuto oporu. makke Hoky bez tej opory by s jeho vahou "vyšmajdal" za par behov. tiez ich mam, ale ja mam miernu pronaciu, viac na lavej nohe, preto.
Chlapi chcem sa niečo poradiť. Ivan a určite aj iní skúsení bežci a cyklisti budú asi vedieť o čo mi ide a možno to riešia aj oni.
Celý život športujem, ale primárne som sa behu a cyklistike nikdy nevenoval. Teraz na staré kolená (budem mať 45) a asi to bude aj touto dobou ma práve tieto individuálne športy, ktoré sa kľudne dajú robiť aj v noci začali baviť. Predtým som behával a bikoval rôzne, ale skôr podľa nálady. V súčasnosti jazdím na biku podľa tréningov, ktoré mi odporučil Garmin. Každú zimu začnem viac aj behať, pretože keď je napríklad mokro strašne nerád bikujem. Tak som si do Garminu pridal aj behanie. Dal som si to tak, že v rovnaký deň mám intenzívny tréning na biku a potom beh a zase v rovnaké dni jazdu v Zóne 2 a beh v Zóne 2. Tu teraz prídu moje otázky:
1. Môžem to podľa počasia a chuti striedať? Bude vadiť ak napríklad v Zóne 2 budem iba bikovať a behať iba občas? Mám dlhodobo problémy s kolenami a preto som začal aj viac bikovať a ten beh v Zóne 2 mi nerobí dobre. Neviem tam bežať správnou technikou, je mi to veľmi neprirodzené a okrem toho že trpia nohy, trpím aj psychicky z toho, ako čaptavo bežím Chápem správne, že keď mi dá beh napríklad 1 hodinu v zóne 2, tak na biku musím ísť aspon 2 hodiny, aby sa to vyrovnalo?
2. Intenzity sa budem snažiť robiť aj na biku a aj behom. Ale tiež ak bude nejaké extrémne počasie, tak to asi radšej odbehnem. Lebo je mi jasné, že keď budem makať iba na biku, tak beh sa nezlepší. Alebo sa mýlim?
exit2 cca by to tak malo byt. Aj ked ti napriklad hrudny pas da vydaj 500 cal na bajku, v skutocnosti mna 500 cal behom odpali vzdy viac. Striedat to podla mna mozes ak nemas ziadny konkretny ciel.
AK budes makat iba na bajku, beh sa urcite nezlepsi. myslim zze mam slusnu kondiciu ( nie zavodnu samozrejme ) hram hokej, plavem, cvicim vo fitku, bajkujem ale dal som sa na beh a zrazu som uplne na zaciatku. daj tomu cas. aj ja tomu davam cas
A urcite dobre botasky. Nebudes chapat aky obrovsky kus roboty dobre botaskyy odvedu. Profik mozno kvalitne odpruzenie nepotrebuje, ale my captosi ano
Moje prve "betony" bol pri hokejbale molitan priviazany o nohy... a ked som vyfasoval Cecovu vysuchanu hokejku... ach malo to minule tisicrocie nieco do seba
ale uz som ticho
a kto mal "značkovú" hokejku sulov bol kráľ ... futbal bol v tomto jednoduchší ... keď prvý raz nafasoval ozajské kopačky namiesto tých plátených tak som ich nosil len na zápasy aby mi vydržali a nakoniec som s nich vyrástol a vyzerali ako nové
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
hmm a ako to zacnem filtrovat cim to je?
Používaš kompresné návleky? Ak nie, tým začni... Vylúčiš (aspoň väčšinovo) cievny problém... Ale hlavne by bolo načim navštíviť odborníka, takéto internetové poradenstvo nemusí byť vždy dobré...
nie nie to bolo pocas pripravy na sutaz, uz som bol dost dobre rozbehnuty
https://road.cc/content/news/cycling-live-blog-15-november-2021-287787
Možno utekal na WC.
Každopádne, klobúk dole.
Celý život športujem, ale primárne som sa behu a cyklistike nikdy nevenoval. Teraz na staré kolená (budem mať 45) a asi to bude aj touto dobou ma práve tieto individuálne športy, ktoré sa kľudne dajú robiť aj v noci začali baviť. Predtým som behával a bikoval rôzne, ale skôr podľa nálady. V súčasnosti jazdím na biku podľa tréningov, ktoré mi odporučil Garmin. Každú zimu začnem viac aj behať, pretože keď je napríklad mokro strašne nerád bikujem. Tak som si do Garminu pridal aj behanie. Dal som si to tak, že v rovnaký deň mám intenzívny tréning na biku a potom beh a zase v rovnaké dni jazdu v Zóne 2 a beh v Zóne 2. Tu teraz prídu moje otázky:
1. Môžem to podľa počasia a chuti striedať? Bude vadiť ak napríklad v Zóne 2 budem iba bikovať a behať iba občas? Mám dlhodobo problémy s kolenami a preto som začal aj viac bikovať a ten beh v Zóne 2 mi nerobí dobre. Neviem tam bežať správnou technikou, je mi to veľmi neprirodzené a okrem toho že trpia nohy, trpím aj psychicky z toho, ako čaptavo bežím
2. Intenzity sa budem snažiť robiť aj na biku a aj behom. Ale tiež ak bude nejaké extrémne počasie, tak to asi radšej odbehnem. Lebo je mi jasné, že keď budem makať iba na biku, tak beh sa nezlepší. Alebo sa mýlim?
AK budes makat iba na bajku, beh sa urcite nezlepsi. myslim zze mam slusnu kondiciu ( nie zavodnu samozrejme ) hram hokej, plavem, cvicim vo fitku, bajkujem ale dal som sa na beh a zrazu som uplne na zaciatku. daj tomu cas. aj ja tomu davam cas
A urcite dobre botasky. Nebudes chapat aky obrovsky kus roboty dobre botaskyy odvedu. Profik mozno kvalitne odpruzenie nepotrebuje, ale my captosi ano
ale uz som ticho