Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
Moj trener a zaroven brat bezal v nedelu "domaci" half maraton mesiac po Majstrovstvach sveta na Hawaii, Zabehol si PR 1:23:02 hod. Bezalo sa v miernom dazdi a pri 10°C. Nie je bezec, je triatlonista, ma takmer 50 rokov, takze slusny vysledok.
obohatím aj ja túto tému troška znova po dlhej dobe... keď bude mať niekto chuť a čas tak sem hodím link na môj profil na facebooku kde si môžte prečítať krátke zhrnutie Hriňovskej 100 a následnej choroby ktorá sa mi po nej vytvorila...dúfam zaujímavé to bude a niekomu to možno pomôže https://www.facebook.com/peterkeckes1988
Uff, držím palce a prajem skorý návrat. Na H100 sme sa stretli, matne si ťa pamätám. H100 bola moja prvá 100vka a musím povedať, že tiež mi bolo kadejako. Ultra behám rok, do H100 bola moja najdlhšia trasa Zázrivské pobehanie, čo bolo nejakých 75km, paradoxne 2 týždne pred H100. NA H100 som musel dať prvýkrát aulin, čo mi "odišli" bedrá, cukor bol na minime. Len človek si môže čítať kadečo, pripravovať sa na kadečo, ale pokiaľ si to neprešiel, nevie, čo príde po 80km. A aj tak bolo, keď som si na 80km uvedomil, že ma čaká ešte skoro maratón, v noci a v teréne, ktorý nepoznám, nebolo mi veru všetko jedno. Silou vôle sme to dobehli, čas nebol svetoborný, nejakých 20h, ale na prvú 100 som bol spokojný. O dva týždne ďalšie ultra, Rusínska 66km a tam som už cítil, že telo čerpá z posledného. Celkom som si veril dať 3x ultra za 6 týždnov ( 75 + 118+ 70 ), pomedzi to ešte ako tak behávať, nech nevyjdem z "formy". Síce po dobehnutí Rusínskej som mal energie aj na Javornícku 100 ale povedal som si, že stačí. Teraz som poslúchol "ultrascénu" a dávam si aspoň 2 týždne bez žiadneho behu, žeby sa dalo telo aspoň troška dokopy, potom príde spiroergonometria a 2 mesiace trénovania všeobecnej vytrvalosti, ktorá mi veľmi chýba. Plány na budúci rok smelé, tak sa treba pripraviť.
ďakujem, pomaly sa vraciam ale telo dostalo poriadne zabrať...je tomu mesiac čo som začal znova behať ale vidím že to bude dlhý proces sa vrátiť. Kľudový tep sa znižuje ale ešte je na hodnote cca 46-47 a to pret chorobou na preventívke mi namerali prv 33 a po opakovaní som mal 32 Keď navýšiš svoje max. vzdialenosť tak to telo pocíti, poznám to...a k tomu toľko vecí nás môže ovplyvniť že si človek ani predstaviť nevie (raz som si privodil bežecké zranenie pre bolesť zubu, zmenil som si došlap aby som jemnejšie dopadal a aby ma to nebolela a bol hneď problém). My čo nebehámé roky ultru pre nás oddych je viacnásobne dôležitý lebo ultra a kratšie vzdialenosti sa porovnať moc nedajú. Ja sommto prehnal, a keď som bol v nemocnici veľa vecí sa mi prehnalo cez hlavu ale to negatívum čo som si spôsobil sa nedá porovnať tým čo mi ultra dalo, a samotný beh pravda...Dúfam nezostane nič dlhodobo po meningitíde, spánok sa mi pomaly dáva do poriadku bude to dlhý proces ešte, horšie to je s memóriou lebo keď si nedám tabletku tak koncentrácia je omnoho tažšia tak ale uvidíme po pár týždňoch mesiacoch ako bude, každopádne ako som písal už sa vraciam a bud.rok keď vše dobre pôjde niečo chcem dať znova ale mám aj iné plány, uvidím ako sa podarí so splnením
zalezi koho povazujes za hobika. Spominal sa tu "hobik" co nabeha 600 km mesacne, To hobik urcite nie je, aj ked chodi do roboty. U mna je uroven hobika dana hranicou 3 hod na maratone, vsetko lepsie su uz vsetko mozne, len nie hobici. Samozrejme nie vsetci s tym budu suhlasit.
hobík je každý neprofesionálny športovec teda neprofesionálna osoba súťažiaca v niektorom zo športov, opak hobíka je teda profesionálny športovec - ten ktorý sa daným športom živí prípadne sú jeho príjmom iné zdroje ako z vykonávaného povolania - sponzori, úrad práce, rodičia, ... v atletických disciplínach teda aj maratóne boli v Československej atletike tzv. výkonnostné triedy, napr. v maratóne bol čas lepší ako 2:28 hod. Majstrovská trieda, lepšia ako Majstrovská trieda bol od presne neviem akého výkonu - 2:15 hod. ? myslím že Medzinárodná trieda alebo Majster športu ? horší výkon ako majstrovská trieda bola I. výkonnostná od času 2:28 hod. po nejakých 2:35 hod., kto zabehol maratón od 2:36 hod. do 3:00 hod. ten mal II. výkonnostnú triedu, od 3:00 hod. do 3:30 hod. bola III. výkonnostná trieda, česi sa od r. 2011 vrátili ku klasifikácii disciplín opäť podľa výkonnostných tried len limity sa zlepšili, teda hobíci môžu byť aj maratónci s výkonmi pod 2:20 hod. - ak napr. nemajú profesionálnu zmluvu v Dukle, ...
a pozerám, že napr. aj v oštepe /800 g/ som mal podľa terajšej českej klasifikácie III. výkonnostnú triedu - som hodil na desaťboji vo Svite 44,28 m v nejakom r. 1989 aj v guli 11,23 m /7,26 kg/, ... teraz zo štvorkou ledva nejakých 8 metrov vrhnem minuly týžden som zobral do ruky sedmičku ta ma skoro zalamalo, neviem či 5 m by som vrhol
Ked nedobehnem ani polmaraton tak som aka kategoria? ?
daco podobné jak dakedy predavali vajca v obchode podla akostnej kvality tak boli tuším A, B, C a potom posledene najlacnejše boli tzv. výklepky ja napriklad neviem či prebehnem teraz aspon 500 m ta to ty si oproti mne ešte kvalitne vajco
to zas taký zverenec /tiež 58 rokov/ včera dal celkom svižne 9 km, pace 3:46 min/km, ešte 1 km a má českú 3. výkonnostnú triedu na 10 000 m, ale to beží až túto nedelu, podľa World Masters Athletic coefficients to vo veku do 35 rokov odpovedá času 31:25,95 min., na december celkom dobrý výkon
zlepšuje sa, v nedeľu pred dvoma rokmi pace len 3:53 min/km
trocha zmena v behaní, o 1 deň posun dozadu - zo zajtrajšej nedele na dnešnú sobotu, po predvčerajších 5 x 1 km intervalovo J.C. dnes 10 km súvisle na úrovni ANP /zlepšovanie VO2max./ za 37:24 min, pace 3:44 min/km, o minútu a pol lepšie ako v nedeľu pred dvoma rokmi
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Mimoriadne výživný, u mužov aj u žien 3. najlepší čas histórie, Kiptum pri svojom maratónskom debute...
a pozerám, že napr. aj v oštepe /800 g/ som mal podľa terajšej českej klasifikácie III. výkonnostnú triedu - som hodil na desaťboji vo Svite 44,28 m v nejakom r. 1989
daco podobné jak dakedy predavali vajca v obchode podla akostnej kvality tak boli tuším A, B, C a potom posledene najlacnejše boli tzv. výklepky
to zas taký zverenec /tiež 58 rokov/ včera dal celkom svižne 9 km, pace 3:46 min/km, ešte 1 km a má českú 3. výkonnostnú triedu na 10 000 m, ale to beží až túto nedelu, podľa World Masters Athletic coefficients to vo veku do 35 rokov odpovedá času 31:25,95 min., na december celkom dobrý výkon
zlepšuje sa, v nedeľu pred dvoma rokmi pace len 3:53 min/km
Od malička som chcel byť kamionistom, keď túto zimu popracujem na sebe a priberiem ešte tak cca jeden ľahký MTB HT, budem na jar TIRÁK !!!