Vzhľadom na to že sa dni skracujú a z práce chodím neskoro prestávam mať čas na bike, chcel by som začať aspoň behávať, les mám pod oknom. Nemám s tým ale žiadne skúsenosti, ako začať, načo dávať pozor a pod. Rád si nechám poradiť od skúsenejších bežcov
ja len neviem pochopiť prečo podľa toho tvojho koeficientu nevyhodnocujú celkové poradie vy dôchodcovia by ste brali medaile jedna radosť
Vyhodnocuje sa podľa WMA koeficientov aj celkové poradie, a že nevieš pochopiť že vytrvalostné, ... výkony v atletike, ... je možné podľa masters koeficientov porovnať to nevadí, je vás tu takých viac, postupne sa to podá
tu bol vo výsledkoch M-SR napríklad vyhodnotený Lenčéš podľa WMA koeficientu časom 31:01 min. na 4. mieste a tesne mu unikla medaila, oproti včerajšku v Strážskom dosiahol vlani v Prievidzi na majstrovstvách SR lepší výkon, tiež na certifikovanej 10-ke ale na rovine, suchej ceste, pri lepšej teplote a slabom vetre
vlani sme v Prievidzi neboli ale tento rok po titul ideme, plánovaný výkon s WMA koeficientom 0,8019 (už 61 rokov) na certifikovanej 10-tke na rovine je 28:59 min. (bez koeficientu 36:09 min.) pri vyššej teplote ako 5 stupňov v Strážskom, bez 60 nastúpaných metrov, ... po zaradení väčších objemov tempovo - rýchlostných behov v lete
Ahojte. Tak v sobotu druhý pretek sezóny - ALS Kozí kameň - necelých 45km a 2000 výškových metrov.
Ak niekto uvažuje nad ideálnym závodom, ktorým by vstúpil do sveta "ultra", tak je to asi tento. Jednak si užije krásne výhľady a prírodu a jednak pomôže tým, ktorí behať nemôžu, keďže celý pretek má charitatívny charakter na pomoc ľudom, ktorí trpia svalovou dystrofiou.
Dlho som uvažoval nad tým, či vôbec na pretek nastúpiť, keďže od začiatku roka ma trápi zatiaľ bližšie nešpecifikované zranenie chrbtice (jeden deň, behať nemôžem vôbec, na druhý deň mi nič nie je a takto sa to točí dookola, zatiaľ čakám na výsledky MRI) a tým pádom nemôžem plnohodnotne trénovať, ako by som chcel. Povedal som si však, že nemusím pretekať, pôjdem len podporiť tých, čo behať nemôžu. Aj napriek šetreniu pred pretekmi, som sa ráno zobudil s tým, že chrbát bolí a musel som si dať preventívne aulin. Hlavu som si nastavil tak, že do kopca pôjdem krokom a z2, max spodná z3, zbehy a roviny podľa pocitov. Žiadne náhlenie, cieľ bolo dokončiť. Na štarte som sa pekne okašlal, lebo pozerám na Maja Priadku a nemal paličky. Hovorím si, že ak Majo, ktorý nosí paličky všade a dnes ich nemá, tak ich nebudem určite potrebovať a preto som ich hneď po štarte dal žienke. Samozrejme, v prvom stúpaní som si nevšimol, že Majo ich mal vo vaku na ruksaku parádny začiatok. Nebehám často s paličkami, ale do kopca by som bol s nimi určite rýchlejší a hlavne by mi pomohli na najťažšom stúpaní na Kozí kameň, kde som stratil okolo 5-7 minút. Celkovo, tým, že som kopce šiel tak pomaly, som stratil drahocenné minúty. Zbehy som myslel, že pôjdem rýchlejšie, ale bolo na moje pomery dosť snehu a blata a tak som nechcel absolútne riskovať nejaký pád. Nakoniec sa podarilo dobehnúť s časom 4:39h. Teraz sa objednať k fyzio, počkať na výsledky MRI a uvidím, čo ďalej. Ak niekoho zaujímajú čísla, prikladám screen.
Pekný výkon aj vzhľadom na všetky komplikácie. Dlho som uvažoval, či si tento "mini" ultra nedať ako prvý, ale odradila ma kombinácia dátumu a lokality, koncom Marca v okolí Svitu vie byť celkom náročný terén na behanie. Hoci bežne behávam aj v zime, určite by som sa takýmto podmienkam radšej vyhol na prvej účasti na takto dlhej trase.
My sme si v sobotu s kamošmi išli opáčiť časť trasy UltraKrasu, aj s nejakými drobnými zachádzkami a celkovo dosť vlažným tempom. Nakoniec to vydalo na zhruba polovicu dĺžkovo aj prevýšením, počasie bolo luxusné, aj keď to posledných 10km zaváňalo dažďom. Pocity zatiaľ fajn, príprava ide podľa plánu, až na jeden pád a odraté koleno, paradoxne na rovnej ceste. Ambície na nejaký dobrý čas nemám, hlavnou ambíciou je mať z toho celého v cieli dobrý pocit a chuť v tom ďalej pokračovať.
Je toto podľa vás normálne po odbehaných 550km / 18000 výškových?
Salomon Speedcross 5. Obidve topánky umreli takýmto spôsobom, na vonkajšej strane. Na fotenej sa mi to predralo na 9km behu a noha krvavá (na foto z terénu som už v prezúvkach, nie v Speedcrossoch).
Topánky na beh už nepoužiteľné (dosť to bolí pri behu, to biele je nejaký tvrdý plast), a pritom dezén stále v perfektnom stave
Dzejkob kazda noha a kazda topanka je specificka..takze kazdemu sa vyderie vnutro inak, ale je to urcite naprd, hlavne ked ta podrazka vyzera tak max na 50km a nie 500..ti odfotim ako vyzeraju moje Altry po 850km a to v nich len chodim. Ale zas asi 30-40% po asfalte a tvrdej sotoline tak preto sa tak deru..
Kazdopadne drahej sa takto prediera pata, respektive oblast achylovky, aj hrozne otlaky jej to zvyklo robit, nalepili sme tam taku cinsku (alixpress) vlozku na patu a bolo dobre.. ak ich chces este zachranit musel by si vymysliet nejaky material ( ja neviem niekolko vrstiev kobercovej pasky napr ) co tam nalepis aby ti ten plast netlacil do nohy.
infinitipp: Salomon Speedcross sú turistické topánky, a nie bežecké? No OK teda (tie na fotke s ponožkou sú turistické, áno, ale to som bol už prezutý keď som to fotil).
Ixnay: no môžem skúsiť, dík za tip, ešte by som ich rád chvíľu potrápil. Lebo ako píšeš podrážky sú stále super. Ja na asfalte odbehám možno tak 1% z "nájazdu", a Speedcrossy používam väčšinou len keď je mokro, blato.
Prešiel som si cez Speedcross 3,4,5, tieto mám tuším štvrté, práveže som bol s nimi vždy dosť spokojný. Až teda tieto 5ky sa rozpadli nejak rýchlo, už to nie je čo to bývalo. Dokonca už som musel voliť aj menšiu velkosť ako pri modeloch 3 a 4.
To myslim vazne 😊 ze to nie su bezecke ale turisticke a hlavne ked bezis kusok viac. To su take hobby backurky tvrde ako stolverka 🤭 pre to mas tie otlaky. Aj nevhodna ponozka robi svoje ta ti sposobi otlak tiez rychlo 😉 treba si priplatit za odpruzene boty z 90% take nekupis na kamennej predajni tam sa predavaju presne masovky.
No neviem, trailove bežecké topánky nezvyknú mať nejaké brutálne odpruženie....
Ale ináč súhlasím s tým, že salomony sú tvrdé... aspoň tie čo som niekedy držal v obchode v ruke.....
infinitipp: ja zas extra dlhé trasy nebehávam, štandardne niečo medzi 10-20km. Pomaly, pre radosť, v horách. Poraď teda niečo, akým smerom sa obzrieť 🙂. Len prosím ťa niečo s podobným výrazným dezénom - do blata, sypkého terénu.
Rozmýšľal som vyskúšať Inov-8 X-talon.
V Inovoch behá veľa známych, ja som ich skúšal, ale pre mňa sú tvrdé na takéto dlhé trasy. Na kratšie, do tých 20km si to viem predstaviť. Aj keď si treba uvedomiť, že to sú boty do tých najhorších terénov.
mne sa práve behá lepšie v inovoch alebo aktuálne v altrách s 0 dropom a celkovo tenšou konštrukciou ... ale tak ja nechodím ultra, max tých 30-40 km robím .. s výhladom do tých 50 km. Na asfalt mám také odpruženejšie a keď v tom idem po rozbitom tak mám pocit že plávam
Ja este zareagujem k speedcrossom - su to bezecke (trailove) tenisky, nie turisticke. To, ze nie su zrovna podarene, to je uz ina pesnicka, ale vyrobili ich, predstavili aj predavaju ich ako bezecku tenisku. Nechcem trepat, ale hadam nejaku speedcross 2 alebo 3 verziu este Kilian vo velkom predstavoval a potom prisla cela ta rada s/lab. No podla toho co tu citame tak je to klasika, ze kazdemu vyhovuje nieco ine Cize treba skusat a behat a clovek casom zisti co mu chuti a co nie.
Ešte k tým Speedcrossom - ja som mal dvoje 5ky, oboje bezmála 2000km odbehaných, vnútro sa na tých prvých už začínalo mierne drať, na druhých zatiaľ nie(aj keď momentálne ich už na beh nepoužívam). Že nie sú vhodné na behanie by som netvrdil, ale toto je veľmi individuálne, niekto potrebuje viac tlmenia, niekto viac gripu, niekto nulový drop, niekto vyšší drop a aj to, ako sedí topánka na nohe je u každého iné, aj tá najvychytanejšia topánka je na nič, ak dobre nesedí.
Prečo sa ti derú tak rýchlo neviem, ale môže to mať viacero dôvodov, napriklad nevhodne zvolené ponožky, priveľmi blatisté terény, kedy sa blato dostane dovnútra a pôsobí ako brúsna pasta, alebo kombinácia.
No a s výberom náhrady je to ťažké, závisí, aké terény, aké vzdialenosti a aj aké máš preferencie.
Ja som dlho pozeral rôzne recenzie, postupne som zúžil výber na asi 4 modely a tie som vyskúšal, z čoho mi vyšiel víťaz. Ale je dosť možné, že ďalšie trailové topánky budú zas nejaké iné(Teraz mám Hoky, ale poškuľujem aj po asicsoch a brooksoch).
Zas tu zo mňa prosím nerobte amatéra, čo si nevie vybrať ponožky ?, ono tie predchádzajúce mi takto neumreli, inak mi tie topánky sedeli ako uliate a vydržali o dosť dlhšie. Preto ma to zarazilo, po takom nízkom objeme. Ale človeče to s tým blatom mi nenapadlo ?. Posledný beh bol v daždi na Jelenec, a musel som z toho miesta aj blato vyťahovať, pred fotením ?. Dalo by sa povedať že túto zimu zažili dosť blata. Možno to naozaj prispelo.
Našiel som námatkovo nejakú foto, ako často vyzerajú karpatské zimné behy ?, keďže tu mrzne posledné roky málokedy
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTHIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Vyhodnocuje sa podľa WMA koeficientov aj celkové poradie, a že nevieš pochopiť že vytrvalostné, ... výkony v atletike, ... je možné podľa masters koeficientov porovnať to nevadí, je vás tu takých viac, postupne sa to podá
tu bol vo výsledkoch M-SR napríklad vyhodnotený Lenčéš podľa WMA koeficientu časom 31:01 min. na 4. mieste a tesne mu unikla medaila, oproti včerajšku v Strážskom dosiahol vlani v Prievidzi na majstrovstvách SR lepší výkon, tiež na certifikovanej 10-ke ale na rovine, suchej ceste, pri lepšej teplote a slabom vetre
vlani sme v Prievidzi neboli ale tento rok po titul ideme, plánovaný výkon s WMA koeficientom 0,8019 (už 61 rokov) na certifikovanej 10-tke na rovine je 28:59 min. (bez koeficientu 36:09 min.) pri vyššej teplote ako 5 stupňov v Strážskom, bez 60 nastúpaných metrov, ... po zaradení väčších objemov tempovo - rýchlostných behov v lete
Ak niekto uvažuje nad ideálnym závodom, ktorým by vstúpil do sveta "ultra", tak je to asi tento. Jednak si užije krásne výhľady a prírodu a jednak pomôže tým, ktorí behať nemôžu, keďže celý pretek má charitatívny charakter na pomoc ľudom, ktorí trpia svalovou dystrofiou.
Dlho som uvažoval nad tým, či vôbec na pretek nastúpiť, keďže od začiatku roka ma trápi zatiaľ bližšie nešpecifikované zranenie chrbtice (jeden deň, behať nemôžem vôbec, na druhý deň mi nič nie je a takto sa to točí dookola, zatiaľ čakám na výsledky MRI) a tým pádom nemôžem plnohodnotne trénovať, ako by som chcel. Povedal som si však, že nemusím pretekať, pôjdem len podporiť tých, čo behať nemôžu. Aj napriek šetreniu pred pretekmi, som sa ráno zobudil s tým, že chrbát bolí a musel som si dať preventívne aulin. Hlavu som si nastavil tak, že do kopca pôjdem krokom a z2, max spodná z3, zbehy a roviny podľa pocitov. Žiadne náhlenie, cieľ bolo dokončiť. Na štarte som sa pekne okašlal, lebo pozerám na Maja Priadku a nemal paličky. Hovorím si, že ak Majo, ktorý nosí paličky všade a dnes ich nemá, tak ich nebudem určite potrebovať a preto som ich hneď po štarte dal žienke. Samozrejme, v prvom stúpaní som si nevšimol, že Majo ich mal vo vaku na ruksaku
My sme si v sobotu s kamošmi išli opáčiť časť trasy UltraKrasu, aj s nejakými drobnými zachádzkami a celkovo dosť vlažným tempom. Nakoniec to vydalo na zhruba polovicu dĺžkovo aj prevýšením, počasie bolo luxusné, aj keď to posledných 10km zaváňalo dažďom. Pocity zatiaľ fajn, príprava ide podľa plánu, až na jeden pád a odraté koleno, paradoxne na rovnej ceste. Ambície na nejaký dobrý čas nemám, hlavnou ambíciou je mať z toho celého v cieli dobrý pocit a chuť v tom ďalej pokračovať.
Salomon Speedcross 5. Obidve topánky umreli takýmto spôsobom, na vonkajšej strane. Na fotenej sa mi to predralo na 9km behu a noha krvavá
Topánky na beh už nepoužiteľné (dosť to bolí pri behu, to biele je nejaký tvrdý plast), a pritom dezén stále v perfektnom stave
Kazdopadne drahej sa takto prediera pata, respektive oblast achylovky, aj hrozne otlaky jej to zvyklo robit, nalepili sme tam taku cinsku (alixpress) vlozku na patu a bolo dobre.. ak ich chces este zachranit musel by si vymysliet nejaky material ( ja neviem niekolko vrstiev kobercovej pasky napr
Ale lepsie bude asi siahnut po inych topankach..
Ixnay: no môžem skúsiť, dík za tip, ešte by som ich rád chvíľu potrápil. Lebo ako píšeš podrážky sú stále super. Ja na asfalte odbehám možno tak 1% z "nájazdu", a Speedcrossy používam väčšinou len keď je mokro, blato.
Prešiel som si cez Speedcross 3,4,5, tieto mám tuším štvrté, práveže som bol s nimi vždy dosť spokojný. Až teda tieto 5ky sa rozpadli nejak rýchlo, už to nie je čo to bývalo. Dokonca už som musel voliť aj menšiu velkosť ako pri modeloch 3 a 4.
Ale ináč súhlasím s tým, že salomony sú tvrdé... aspoň tie čo som niekedy držal v obchode v ruke.....
Rozmýšľal som vyskúšať Inov-8 X-talon.
Čo sa týka Salomon:
https://www.salomon.com/en-cz/shop-emea/product/thundercross-li4411.html#color=110713 - najdlhšie odbehnutý beh 60km, úplne bez problémov.
https://www.belda.sk/obuv-s-lab-ultra-3-v2/?variantId=282884&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwwLO_BhB2EiwAx2e-3zbo_uCFTQOn-vmymcOKUqY6RxE1iCuc213KcZvoW22hXiC9Tyh-oxoCdAYQAvD_BwE - najdlhšie odbehnutý beh cca 118 km.
Ak by som si teraz niečo kupoval, tak idem do týchto
https://top4running.sk/p/salomon-trail-ultra-glide-3-running-shoe-l47755-900?size=44-7-eu-10-uk-10-5-us-28-cm&utm_source=googlemerch&utm_medium=cpc&utm_campaign=googlemerch&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwwLO_BhB2EiwAx2e-342hSclpvyuRypHw3y_AUhH6yvNNW06QQX6aYrf35LxdIvQpQdYTBBoCVvcQAvD_BwE
V Inovoch behá veľa známych, ja som ich skúšal, ale pre mňa sú tvrdé na takéto dlhé trasy. Na kratšie, do tých 20km si to viem predstaviť. Aj keď si treba uvedomiť, že to sú boty do tých najhorších terénov.
Ale UK55 u mňa na prvom mieste, čo sa týka samotnej prírody a trasy. 🥰
Prečo sa ti derú tak rýchlo neviem, ale môže to mať viacero dôvodov, napriklad nevhodne zvolené ponožky, priveľmi blatisté terény, kedy sa blato dostane dovnútra a pôsobí ako brúsna pasta, alebo kombinácia.
No a s výberom náhrady je to ťažké, závisí, aké terény, aké vzdialenosti a aj aké máš preferencie.
Ja som dlho pozeral rôzne recenzie, postupne som zúžil výber na asi 4 modely a tie som vyskúšal, z čoho mi vyšiel víťaz. Ale je dosť možné, že ďalšie trailové topánky budú zas nejaké iné(Teraz mám Hoky, ale poškuľujem aj po asicsoch a brooksoch).
Našiel som námatkovo nejakú foto, ako často vyzerajú karpatské zimné behy ?, keďže tu mrzne posledné roky málokedy