Najkrajší výhľad na Tatry?

Rýchla a nenáročná túra s výhľadmi aj pre tých najnáročnejších. To je Kozí kameň.

Tento kopec ostal mnou dlho nepovšimnutý, hoci som ho mala doslova pod nosom. Vlastne mi tak trochu uniklo celé pohorie, v ktorom sa nachádza - Kozie chrbty. Autom som na trase SNV - LM „chodila” popri Kozích chrbtoch nespočetne veľakrát. Napriek tomu akosi ušli mojej pozornosti. Prvýkrát som o Kozích chrbtoch počula vďaka článku od Katky, ktorá napísala zaujímavý tip na bežeckú trasu, ktorej súčasťou bol práve vrch Kozí kameň. Odvtedy som mala tento „malý-veľký” kopec v podvedomí a o pár mesiacov na to už stojím na jeho vrchole.

Kozí kameň a najkrajší výhľad na Tatry

Nenápadné pohorie s nápadnými výhľadmi

Veľa z vás Kozie chrbty určite dobre pozná. Pre niektorých však toto pohorie možno nie je až tak známe. Kozie chrbty sú nenápadné pohorie tiahnuce sa medzi Vysokými a Kráľovohoľskými Tatrami. A práve preto zrejme unikajú pozornosti mnohých ľudí. Pri turistike vo Vysokých Tatrách sa kocháme výhľadmi na Nízke Tatry a naopak, keď stojíme napr. na Kráľovej holi, dívame sa zas na Vysoké Tatry. A presne tam, niekde medzi, sú Kozie chrbty. Tiahnu sa od Kráľovej Lehoty na Liptove smerom na východ až po Jánovce neďaleko Popradu. Najvyšším vrchom pohoria je práve Kozí kameň s výškou 1 255 m n. m. A práve odtiaľ sú nádherné výhľady na Vysoké aj na Nízke Tatry, no to zďaleka nie je všetko.

Kozí kameň

Ako sa sem dostať?

Možností turistiky na Kozí kameň je viacero. Značené turistické chodníky vedú z obcí Lučivná, Svit, Spišská Teplica a Vikartovce. Najkratšia cesta vedie z Lopušnej doliny pri Svite, kde sa dá autom dostať na parkovisko pri lyžiarskom stredisku. Presne tak sme urobili aj my.

...nie nadarmo sa hovorí, že ide o jeden z najkrajších výhľadov na Tatry vôbec.
Z parkoviska v Lopušnej doline ideme zelenou turistickou značkou miernym stúpaním na sedlo Tabličky. Odtiaľ pokračujeme o niečo prudším stúpaním modrou značkou a postupne sa nám otvárajú výhľady na Tatry. Po chvíli sme aj na samotnom vrchole Kozí kameň, odkiaľ sa nám ukážu výhľady na južnú a východnú stranu. Celá trasa nám zabrala pohodovým tempom hodinku a pol a zvládne to takmer ktokoľvek. Terén nie je náročný a ani prevýšenie nie je veľké a túra je vhodná aj pre deti. Myslím, že tie výhľady stoja rozhodne za to.

Stúpanie na Kozí kameň a výhľady na Vysoké Tatry

Kam oko dovidí?

Zo samotného Kozieho kameňa máme výhľad najmä na východ a pozorujeme mesto Poprad a okolité dediny. Priamo pred nami vidíme aj ďalšie vŕšky Kozích chrbtov a vzdialenejšie pohoria ako Levočské vrchy, Volovské vrchy, pohorie Branisko aj Slovenský raj.

Výhľad z Kozieho kameňa na Poprad
Smerom na juh pozorujeme Kráľovohoľskú časť Nízkych Tatier, kde dominuje najmä aktuálne pekne zasnežená Kráľova hoľa.

Výhľad z Kozieho kameňa na Kráľovú hoľu
A kde je ten výhľad na Tatry?
Častokrát až časom z nejakého dôvodu objavíš to nepoznané miesto a nechápeš, že ti to celú tú dobu unikalo.
Zo samotného vrchola Vysoké Tatry nevidno, no stačí sa vrátiť pár desiatok metrov po modrej značke smerom na sedlo Tabličky a tam sa už ukáže nádherná panoráma Vysokých Tatier. Práve odtiaľ sú fotené aj fotky do kalendárov a nie nadarmo sa hovorí, že ide o jeden z najkrajších výhľadov na Tatry vôbec. Zreteľne vidíme všetky známe tatranské štíty a takisto pokračujúce Západné Tatry. Ak sa pozrieme na západ, pekne vidíme aj Chočské vrchy s dominantným Veľkým Chočom, takisto Veľkú Fatru aj Ďumbierske Tatry. Nuž, o výhľady veru nie je núdza a za dobrej viditeľnosti sa človek nevie vynadívať.

Kozí kameň a výhľady na Tatry

Keď je pobyt na vrchole dlhší ako túra

Kocháme sa raz jedným raz druhým výhľadom. Samozrejme, fotky nesmú chýbať a čas akosi rýchlo beží. Mali sme „tušáka“, že dnes bude viditeľnosť dobrá a tak sme sa aj patrične pripravili a na vrchol si vzali dostatok teplého oblečenia. Dokonca sme si pribalili varič a „koťogo“ na kávičku a podvedome sa nastavili na dlhší pobyt „tu hore”. A dobre sme urobili.

Západ slnka na Kozom kameni a varenie kávyZápad slnka na Kozom kameni

Nakoniec sme ostali do západu slnka, ktorý nám z nejakého dôvodu málokedy vyjde. No tentokrát to konečne vyšlo! Presvedčte sa sami a užite si celú atmosféru najprv s nami vo videu a potom už len šup na vlastnej koži.


Zhrnutie:

  • Názov: Kozí kameň
  • Lokalita: Kozie chrbty
  • Značenie: prehľadné (zelená a modrá značka)
  • Obmedzenie: celoročne dostupný chodník
  • Obtiažnosť: 2/5
  • Trvanie: 2 - 3 hod.
  • Parametre: 8,5 km/500 výškových metrov
  • Typ: vrchol, hrebeň
  • Možnosti trasy: zo Svitu, Vikartoviec, Spišskej Teplice, Lučivnej, Šuňavy
  • Možnosť parkovania/spoje: Lopušná dolina - parkovanie pri lyžiarskom stredisku zdarma, dobrá je aj možnosť vlakového/autobusového spojenia do Svitu
  • Mapka a GPX: trasa z Lopušnej doliny

Západ slnka na Kozom kameni a výhľad na Tatry

Okienko na zamyslenie

Možno to poznáš. Celý život chodíš okolo nejakého miesta, kopca, bývaš tam, tráviš tam čas, no ani netušíš, že tam niekde sa skrýva ten najkrajší výhľad, tam niekde je nádherná príroda, tam niekde nájdeš úžasné scenérie. Častokrát až časom z nejakého dôvodu objavíš to nepoznané miesto a nechápeš, že ti to celú tú dobu unikalo. A väčšinou sú tie skryté poklady hneď „za rohom”. Aspoň mne sa to takto deje. A to je na tom pekné. Stále je čo objavovať, stále ťa niečo prekvapí, a zároveň stále tu budú tie „moje miesta”, na ktoré sa rada vraciam. Máš to tak aj ty?
report_problem Našiel si v texte chybu?
VeronikaJanosova 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Vysoké Tatry - Sedlo Závory a Hladké sedlo

Máš rád tiché odľahlé kúty hôr? Že také vo Vysokých Tatrách nie sú? Poď s nami a my ti také ukážeme.
Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Západné Tatry - okruh cez Volovec, Ostrý Roháč a Plačlivé

Výživná celodenná túra, ktorá ti ukáže romantickú a pokojnú, ale aj divokú a akčnú stránku Roháčov.
Spoznávame poľské Tatry - cez Veľký Giewont do Červených vrchov

Spoznávame poľské Tatry - cez Veľký Giewont do Červených vrchov

Poľské Tatry nám svojou rozmanitosťou vyrazili dych! Poď s nami objaviť symbolický kopec Poliakov, Červené vrchy a množstvo ďalších krás tejto trasy.
keyboard_arrow_up