Ako si vybrať bežeckú vestu?

Zapáčil sa ti trailový beh alebo rád/rada behávaš dlhé kilometre po cestách? Nevyhovuje ti ľadvinka? Chceš sa posunúť o level vyššie a absolvovať dlhší „trail run“ či maratón?

Presne na to je stvorená bežecká vesta, ktorá ti umožní zobrať si so sebou veci, ktoré by sa do vreciek nevošli. Výber bežeckej vesty nie je až tak jednoduchý proces, ako sa možno zdá, pretože si musíš zvážiť mnoho premenných, ktoré majú v konečnom dôsledku zabezpečiť tvoju spokojnosť.

Veľkosť

Vesta musí na telo priliehať, aby sa zamedzilo pohybu vesty pri nárazoch. Keď je vesta príliš veľká, bude mať tendenciu sa posúvať, čo môže byť nepríjemné. Bude ťa to znervózňovať a pri dlhších vzdialenostiach to môže spôsobiť bolestivé odieranie. Naopak, ak je vesta príliš malá, budeš sa cítiť stiesnene, čo spôsobí nepríjemný pocit pri dýchaní. Na základe spomenutého je vhodné preštudovať si, či je vesta určená pre mužov, alebo ženy, alebo je univerzálna. Väčšina modelov má aj veľkostnú tabuľku, podľa ktorej sa treba orientovať.

Bežecká vesta CamelBak Zephyr Pro

Objem

Pri výbere objemu bežeckej vesty si treba ujasniť, ako dlho chceš behať a v akom prostredí. Je rozdiel, či bežíš po ceste, po lúkach nad mestom, alebo vo vysokohorskom teréne. Najčastejšie sa stretávame s objemom od 2 až do 15 litrov. Je na tebe, akú litráž uprednostníš a závisí to najmä od toho, koľko vybavenia so sebou nosíš. Na trailový beh v horách sa určite zíde väčšia kapacita, keďže si potrebuješ pribaliť viacero vybavenia a pripraviť sa na rôznorodé podmienky. Všetko závisí najmä od dĺžky a náročnosti behu a rozhodujú aj skúsenosti bežca. Zlatou strednou cestou môže byť vesta s objemom 5 - 8 litrov, ktorá je vhodná na kratšie aj dlhšie trailové behy.



Materiál

Bežecké vesty sú vyrobené z ľahkých priedušných materiálov, ktoré by mali byť pocitovo príjemné na telo. Pokiaľ si bežeckú vestu kúpiš, treba ju odskúšať aj na holých pleciach, pretože materiál nemusí byť príjemný hoci veľkostne vyhovuje.

Bežecká vesta Ferrino X-Rush

Vodný rezervovár a fľaše

Väčšina viest má pripravené vrecko na hydrovak v zadnej časti a takisto na pružné fľaše v prednej časti. Pokaľ si vyberieš vestu s menšou kapacitou, môže sa stať, že bude mať len jedno alebo druhé riešenie. Pri vestách s väčšou kapacitou sa už počíta s tým, že budeš potrebovať viac vody a zvyčajne tam nájdeš miesto na hydrovak aj fľaše. Zbystriť pozornosť treba aj pri tom, či sú v cene vesty zahrnuté fľaše alebo hydrovak, pretože niektoré značky tieto veci ponúkajú v cene a iné zase nie.

Bežecká vesta inov-8 RACE ULTRA PRO 5Bežecká vesta Osprey DURO 6

Kvôli úspore hmotnosti a miesta musia byť fľaše mäkké a poddajné, aby sa pri behu prispôsobili telu. Pri dokupovaní hydrovakov alebo fliaš je dôležité zvoliť vhodný objem, ktorý do danej vesty vojde. Najčastejšie sú to fľaše s objemom 250 - 500 ml a hydrovaky s objemom do 1,5 l (max. 2 l). Pri hydrovaku nám zozadu trčí hadica, ktorú je potrebné uchytiť. Mnoho výrobcov neponúka žiadne riešenie na uchytenie hadice, ale niektoré zase ponúkajú magnetový alebo iný systém uchytenia.

Vrecká

Vrecká sú pri výbere vesty tiež dôležitý faktor. Väčšina viest obsahuje rôzne vrecká na uloženie často používaných predmetov, ako sú gély, tyčinky, telefón a ďalšia vrstva. Podstatné je pozrieť sa na umiestnenie vreciek a uistiť sa, že sú ľahko dosiahnuteľné. V ideálnom prípade sa nemusíš prestať hýbať, aby si si vzal/a bundu alebo energetický gél. To oceníš najmä vtedy, ak máš pretekárske ambície. Dobre je zvážiť aj zapínanie vreciek. Zipsy na vreckách zaisťujú, že dôležité predmety nevyletia. Na druhej strane, z otvorených naťahovacích vreciek si počas behu jednoduchšie niečo vyberieš a vložíš.

Bežecká vesta Montane GECKO VP 5+Bežecká vesta Montane GECKO VP 5+

Ďalšie vychytávky

V ideálnom prípade má bežecká vesta aj píšťalku, ktorá môže v život ohrozujúcej situácii pomôcť. Ak ju nemá, je vhodné píšťalku si dokúpiť a na vestu uchytiť. Ak plánuješ dlhšie trailové behy po kopcoch, je dobré myslieť aj na bežecké paličky, ktoré je potrebné na vestu uchytiť. Existuje viacero spôsobov uchytenia palíc a každý model má iné riešenie. Niektoré modely ponúkajú aj viacero spôsobov uchytenia palíc alebo uchytenie palíc bez toho, aby si si vestu musel/a zložiť.

Bežecká vesta Ferrino X-RushBežecká vesta CamelBak Zephyr Pro

Prečo si vybrať bežeckú vestu a nie malý batoh

Mnoho ľudí si tieto dva pojmy mýli. Malý batoh ti pri behu nezabezpečí taký komfort ako vesta, pretože sa bude na tele viac šúchať a posúvať. Pri behu na dlhšiu vzdialenosť tento na prvý pohľad „maličký problém“ dokáže na konci dňa odrieť krk a plecia, čo je veľmi nepríjemné. Hlavný benefit bežeckej vesty oproti malému batohu je v tom, že ju na sebe nebudeš takmer cítiť a stane sa súčasťou tela. To je pri behu, hoci aj na malú vzdialenosť, nesmierne dôležité.

Bežecké batohy majú zas väčšiu kapacitu a oceníš ich pri poriadne dlhých behoch, kedy potrebuješ naozaj veľa vybavenia. Dajú sa využiť aj na turistiku alebo tzv. fasthiking, resp. speedhiking, čo je akousi kombináciou turistiky a trailového behu.


Pár rád na záver

  • vyskúšaj, či ti vesta sedí v letnom aj v zimnom oblečení
  • vestu si naplň a otestuj, čo sa do nej vojde
  • prever funkčnosť zipsov, uchytení a pod.
  • uisti sa, že ti smartfón do nejakého vrecka vojde a bude poruke
  • ak ti niečo prekáža už na začiatku pri skúšaní, je takmer isté, že to bude prekážať aj pri behu



Bežecké vesty sa stávajú čoraz populárnejšie. Perfektne sedia na tele, nevážia takmer nič a zmestí sa do nich voda, jedlo a ďalšie vrstvy oblečenia. Tieto benefity objavuje čoraz viac ľudí a okrem bežcov ich môžeš zahliadnuť aj na tele cyklistov alebo turistov.

Na MTHIKER shope nájdeš bežecké vesty rôznych značiek. Každému bude vyhovovať niečo iné a pred samotnou kúpou je dobré ujasniť si všetky vyššie spomenuté body.
Zdroj fotografií: archív redakcie MTHIKER
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 

Podobné články

Video: Ako sa zbaliť na trailový beh?

Video: Ako sa zbaliť na trailový beh?

Čo všetko si vziať na kratšie aj dlhšie behy a ako si bežeckú výbavu uložiť?
Video: 13 častých chýb u bežcov

Video: 13 častých chýb u bežcov

Pozrime sa na najčastejšie chyby, ktoré sa vyskytujú u začínajúcich aj pokročilejších bežcov.
Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá PR článok

Novinky vo svete športovej elektroniky - Suunto Race hodinky a Suunto Wing slúchadlá

Hodinky určené pre tých, ktorých poháňa výkon a chuť pretekať? Nové Suunto Race s nabitými funkciami sú tu aj s prvými slúchadlami pre športovcov z fínskej produkcie.
keyboard_arrow_up